Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gizula888

Biały ser - do czego wykorzystać?

Polecane posty

Dziewczyny mam taki problem - dostałam spory kawałek sera białego i chciałabym zrobić coś z niego żeby się nie zmarnował. Odpadają pierogi i sernik. Macie może jakieś sprawdzone dania z takim serkiem? Za przepisy będę wdzięczna.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrób serek "almette"-do kanapeczek:zmiksuj blenderem twaróg z jogurtem naturalnym,dodaj szczyptę ziół prowansalskich,zgnieciony czosnek,sól,-może tez byc koperek-gotowy nakładaj na malutkie kanapki-na wierzch daj cząstki pomidora i pora. Można też zrobić obwazanki serowe czy pastę rybną z twarogiem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Leniwe sa subcio.... 2 jajka 2 szklanki maki 50 dag sera szczypta soli mieszmy wszystko, robimy waleczek i kroimy pod skosem.... u mnie ser specjalnie lezy sobie w lodowce bo uwielbiamy leniwe... szybkie i smaczne danie ja podaje leniwe z salatka owocowa, smietana, odrobina masla i cukrem pudrem pyyycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zapomnialam dodac...w salatce owocowej obowiazkowe banany... ale slodkie i dojrzale... :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
* 200 g sera białego twarogowego * 1 jajko * 1/2 szklanki mąki + dodatkowo do podsypania stolnicy * szczypta soli Ser biały przecieram przez sito lub dokładnie rozgniatam praską do pure, mieszam z żółtkiem, mąką, solą i ubitą pianą z białka. Zagniatam miękkie i lepiące się nieco ciasto, wykładam na stolnicę podsypaną mąką, formuję wałek, i odcinam równe kawałki ciasta. Wrzucam do gotującej się i lekko osolonej wody. Gotuję chwilę, aż do wypłynięcia na wierzch. Podaję z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czy leniwe to kopytka?? Kojarze, że moja mama robiła kopytka i podawała je z masłem i bułką tartę pycha dzięki:) Jak jeszcze na coś wpadniecie - piszcie, dziękuję:) Zapowiada się serowy tydzień:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
marcelina nie do worka tylko przekładać warstwę pierogów worek nastepna warstwa i znowu worek wtedy się nie posklejają one się nie mogą dotykać

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak kluski sa zimne zamrazam je na tacy aby sie nie dotykaly, jak sie juz zamrożą to wtedy do worka ,nie sklajaja sie i moge ugotowac ile chce a reszta zostaje.Tak samo robie z pierogami i kopytkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Niedoczytałam - wiem, że mozna podać z bułką i masłem. Dzięki dziweczyny, a czasowo: godzinka wystarczy na zrobienie leniwych?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no tak marcelina wtedy tak ja tez tak własnie robię jak ty najpierw na tacy a potem do pojemników

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pasta z makrelą: ser biały, makrela w równych proporcjach, cebula posiekana, olej, troche jogurtu nat. lub śmietany, ew. natka piertuszki, pieprz, można dodac trochę koncentratu pomidorowego. Ja robie taką pastę z pół kg sera i pół kg makreli wędzonej (2szt.)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie wiem czemu nie moga byc pierogi.znam 3 rodzaje z twarogiem i uwazam ze wszystkie sa przepyszne...czyli zwykle z twarogiem ruskie i z kasza gryczana i twarogiem. jesli nie moga byc pierogi to moze kotlety z farszu wlasnie do tych ostatnich?polecam z cebulka podsmazona na masle.ja zrobilam je tak zmiksowalam w blenderze twarog i ugotowana kasze gryczana i twarog dodalam do tego surowe jajko zeby sie bardziej trzymalo sol pieprz i suszona natke pietruszki...w bulke tarta i na patelnie jak zwykle mielone pyyyycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Coralick - zrobiłam wczoraj leniwe z Twojego przepisu, "zakasałam rękawy", bo stwierdziłam że pewnie będe je robić z 2 godziny, ale jestem miło zaskoczona: 40 min i obiadek gotowy. W dodatku pyszny. Dziękuje za przepis. Jeszcze trochę serka zostało więc mam ochotę wypróbować kotlety z kasza gryczaną. Dzięki dziewczyny:) Jeszcze mam pytanko: Ile woreczków kaszy gryczanej trzeba ugotować na ok 25 dag sera? Pozdrawaim a ja już jestem głodna:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gryczka
Skoro masz duże dostawy białego sera to polecam moją ulubioną zapiekankę:-) Przepis jest na dwie głodne osoby:-) Ok.1-1,5 kg ziemniaków ok.35 dag białego sera (najlepiej półtłusty) masło sól, pieprz czarny (najlepiej świeżo mielony) kolendra mielona Ziemniaki obrać, pokroić w plastry (ok.1cm grubości) i obgotować w osolonej wodzie (ok.10 minut od momentu zawrzenia wody). W naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem, ułożyć warstwę ziemniaków, posypać pieprzem i kolendrą, na to pokruszyć warstwę białego sera, odrobinę posolić. Na to położyć kawałeczki masła (ja uważam, że najlepsza jest, jak masła jest sporo:-) ) Powtórzyć całą operację (ziemniaki-przyprawy-ser-sól-masło). Piec przez ok.30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Jak dla mnie pyszotka:-D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Też robiłm podobną zapiekankę jak koleżanka powyżej. Warstwa podgotowanych ziemniaków, na to ser z podsmażoną cebulką, znów ziemniaki, i całość zalać śmietanką z jajkiem. Dobrze smakuje z ketchupem albo sosikiem pomidorowym:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość w dobie drogich serow
taka dostawa bialego sera to swietny interes :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Znow mam taką dostawę - były leniwe, pasta z makreli i makaron z serem, naleśników nienawidze smażyc - pozostaje mi jeszcze ta zapiekanka z ziemniakami, może jeszcze na coś wpadniecie, sera mam jeszcze pewnie ok 40 dag - a to taki ser, który można kroić pycha:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość biały ser na słodko
na przykład na sniadanie lub deser rozetrzyj ser z jogurtem naturalnym lub smietaną oraz miodem, możesz dodać do tego np. rodzynki lub orzechy, albo płatki migdałów, świetnie pasuja też brzoskwinie z puszki, ja takie coś nakładam do salaterek, zeby ładnie wyglądało i zajadam na sniadanie (naleśniki znacznie łatwiej sie smaży na teflonowej, płaskiej patelni, takiej z małym, niskim brzegiem)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×