Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elodie

ile kawy pijecie/czy w ogole pijecie k.w ciaży?

Polecane posty

Gość Spodziewajka
Nie piję wcale mimo że (podobno) małe ilości nie szkodzą, jednak ja wolę unikać. Piję za to w zamian Anatola :) Tak 2-3 razy dziennie.

ja jedna dziennie z jednej lyzeczki i z mleczkiem, pytalam lekarza taka kawa nie szkodzi i taka ilosc kofeiny nie przenika i nie szkodzi.

Gość kwiat_kwiat
a czemu by nie? Kawa podnosi ciśnienie a w ciąży jest ono fizjologicznie niskie, więc czemu ma szkodzić?

oczywiscie czarna mocna kawa i nie jedna dziennie a wiecej szkodza, bo to szkodza napewno i normalnemu czlowiekowi wiec takiemy malenstwu tym bardziej, ale jedna dziennie z mleczkiem z jednej lyzeczki nie szkodzi.

Gość trebunia
czasem pije 1 dziennie.z 2plaskich lyzeczek-rozpuszczalna. czasem co drugi dzien mi sie zdarzy wypic,a czasem wypijam rano i popoludniu w jakiejs kawiarni-cappuccino. do 2-3 kaw slabych,dziennie-mozna pic. nie przesadzaj jak zwykle znowu,ze nie pijecie bo szkodz,srodzi pirdziodzi

ja pije jedną czasami dwie ale takie z ekspresu cisnieniowego wiec nie do konca slabe! bez tego bym nie dałą rady funkcjonowac bo cisnienie mam ok 90/50!! Ale ja jestem na finiszu ciązy, na początku pilam jedną kawę czasami wcale, ale jakos mi nie smakowala.

Gość pilam 1-2 dziennie z mlekiem

Gość ojojojjoooojjjoo
ja piłam jedną filiżankę sypanej z dodatkiem mleka i w dodatku pepsi oooooo uwielbiałam, musiałam się napić chociaż kilka łyków, smakowala jak nigdy, gasiła pragnienie i zgagę...nie zaszkodziło:D...teraz karmię i to samo...jest ok! zero kolek, bólów brzuszka...takie ilości 1-2 filiżanki nie szkodzą...ps. straszono mnie, że przedwcześnie urodzę, przenosiłam 12dni:)

bo tak naprawde jak czytam niektore wypowiedzi to nie mozna pic kawy, herbaty, wody gazowanej, nie wiem czy mozna tez oddychac bo powietrze jest tak zanieczyszczone, najlepiej siedziec w domu przy zamknietych oknach i nic nie robic, pamietajmy ze ciaza to nie choroba, trzeba dbac o siebie ale nie popadajmy w skrajnosci takie jest moje zdanie.

Gość zolzaaaazolzowata
pilam jedna rano i jedna popoludniu slaba z mlekiem

Gość Ja pije
bo lekarz powiedział, ze mam niskie cisnienie i ze mam raz dziennie wypic sobie kawe, ale zaznaczył, ze SYPANĄ a nie ROZPUSZCZALNĄ!!! Takze nauczylam sie pic sypaną kawe ze smietanka :) Aha, no i po kazdej kawie uzupełniam płyny w organizmie szklanka wody, bo kawa cos tam wypłukuje i zreszta po herbacie tez powinno sie wypic szklanke wody, najlepiej letniej z czajnika. Woda zdrowa w kazdej ilosci :)

Gość ojojojjoooojjjoo
olcia, masz rację, kobiety w ciąży to cierpiętnice, niech najlepiej leżą krzyżem w domu:) każdy niech postępuje zgodnie z własnym sumieniem i nie wtrąca się w życie innych...a słuchaj jaką miałam przygodę w wakacje, miałam rodzić pod koniec września 2009, pojechałam z mężem do rodziny nad morze na początku sierpnia, brzuszek sporawy:D, pytałam lekarza prowadzącego czy mogę pływać, czytałam na ten temat, okazało się, że ależ owszem, w morzu jest zasolenie, bakterie się nie czepią, mam tylko zasłaniać brzuch przed promieniami, więc na strój kąpielowy zawsze zakładałam top bez ramiączek...wchodzę z mężem do wody, na to jakieś babsko, taaa jaka nienormalna, w ciąży się kąpie...i myślała, że nie usłyszę, na to ja podeszłam do niej i mówię: chce pani zadzwonić do mojego ginekologa, który jest ordynatorem? powie pani, że mogę pływać ile chcę, a kim pani jest, że mówi co mam robić? baba czerwona jak burak, ludzie wokół się podśmiewali, a baba zwiała:)

ja zaczelam pic kawe w 3 trymestrze.wczesniej nie czulam takiej potrzeby,a teraz pozwalam sobie na jedna dziennie z mlekiem,a co tam:)

Gość czarna33
pij kawe bezkofeinowa i masz problem z glowy ja czesm pozwalam sobie na 1 zwykla z mlekiem ale raczej bezkofeinowa pije tak mi lekarz zalecil

Gość jesli lekarz zaleca
to normalna kawe na poprawe cisnienia a nie jakies badziewie

ja nie lubię kawy, nie piłam przed ciążą, nie piłam w ciaży i teraz też nie piję. za to uwielbiam kawę inkę albo zbożową! w ciąży piłam po 2-3 szklanki dziennie.

mnie ostatnio spotkalo to w supermarkecie, byla wyprzedaz ciuszkow dzieciecych wiec pojechalam, baby stare pchaly sie jak nie wiem, w ogole nie zwracajac uwagi na to co sie dzieje dookola, wiec zwrocilam jej uwage zeby troszke uwazala bo w ciazy jestem a ona pcha sie na moj brzuchol to ta z pretensjami ze jak jestem w ciazy to powinnam w domu siedziec a nie po sklepach chodzic, glupie babsko!

Gość terbunia
a mnie to tez denerwuje: od 16 roku zycia biora laski tabletki anty,jedza po mc donaldach,na dyskotekach zalewaja sie do trupa a w ciazy jak sa boja sie kawy wypic-bo szkodzi! co do kapieli w ciazy-szczegolnie pod koniec:nie poleca sie z tego wzgledu,ze mozna nie poczuc jak wody odchodza.

Gość ojojojjoooojjjoo
terbunia, to prawda, ale ja miałam 2 miesiące i 3 tygodnie do rozwiązania i nie groził mi poród przedwczesny to raz, po drugie i tak przenosiłam prawie 2 tygodnie to 2, a po trzecie w wodzie nie siedziałam 30-60minut, żebym miała zacząć w niej rodzić tylko wchodziłam na 5minutek i wyskakiwałam...no a jeśli nawet by mi wody odeszły to zaczęłyby się od razu skurcze, więc do szpitala na pewno bym dojechała:) pozdrawiam...

Gość przyszla mamamamama
oj to jak bylam na zabawie w 30tc i tanczylam wiec chyba tez mnie niejedna taka mądra pani skomentowala, co ja tam robie ze powinnam w domu siedziec hihihi

ja conajmniej jedną obowiązkowo w pracy, ale taką z niecałej łyżeczki pół na pół z mlekiem. Chyba że zasypiam w pracy to taką z ekspresu ale też najsłabszą z możliwych i więcej niż pół mleka. Ale przez pierwszy trymestr nie mogłam patrzeć na kawę. Rano jak sobie wszyscy w pracy ją parzyli i czuć było aromat to myślałam że mnie skręci. Staram się dbać o siebie w ciąży ale nie popadam w paranoje;) W pierwszej ciąży w 35/36 tc bawiłam się pół nocy na weselu brata i nie przejmowałam tym co ludzie mówią;D

Gość taa niedobra pupa
Boże, od kiedy to nie można w ciązy pić kawy?? Słyszałam od jednej lekarki , że wg niej kawa sypana dobrej jakości jest zdrowsza od czarnej herbaty...

Gość ojojojjoooojjjoo
ja też byłam na weselu w 30tc i szalałam, ale z umiarem, bo sił brak:p do 2 w nocy, na następny dzień byłam 5h na poprawinach, oczywiście nie piłam i nie paliłam, a jeśli chodzi o obrabianie dupy to normalne i dla mnie takie osoby są dnem, więc nawet nie zwracałam na to uwagi...najgorsze było to, że coca-cole, sprity i inne badziewia stały na stole, a mi ślinka ciekła hehehe, ale trochę spróbowałam:D

Gość mrozona latte
Jedna lub dwie mrozone latte z waniliowym syropem . Staralam sie bezkofeinowa ale jak czulam, ze mi sie w glowie kreci to normalna - ja mam niskie cisnienie a w ciazy to juz kompletne dno i czasem potrzebowalam mocnwgo kopa bo inaczej bym zemdlala. Ale dopiero w 2-3 trymestrze, w pierwszym zapach kawy odrzucal mnie na kilometr.

Gość ojojojjoooojjjoo
ta niedobra pupa: to prawda, że herbata jest również szkodliwa, a co do kawy można pić, ale z umiarem: Mocna kawa Zawarta w kawie (a także w herbacie!) kofeina podnosi ciśnienie krwi, wypłukuje z twojego organizmu cenne witaminy i minerały, a także przyczynia się do niskiej masy urodzeniowej dziecka. Możesz sobie pozwolić jedynie na dwie małe filiżanki słabej kawy dziennie (200 mg kofeiny).

Ja ogólnie nie piję kawy i to nie ze względu na to że szkodzi tylko dlatego że mi nie smakuje. Czasami tylko jak czuje że mam niskie ciśnienie i rozsadza mi głowę to wypiję jedną rozpuszczalną z 1 łyżeczki z mlekie. Mi lekarz powiedział że lepiej jest na ból głowy wypić kawę niż łykać jakieś środki.

Gość o nooooooooł
zależy z czego ten ból wynika...czasami trzeba użyć środków przeciwbólowych :)

Na samym początku ciąży piłam, potem przestałam pić (3 miesiąc). W 4 miesiącu lekarz kazał mi pić 1 kawę dziennie (kontrolując ciśnienie) ponieważ od II trymestru miałam regularne bóle głowy co 2 dni-masakra!Kawa mi pomaga, ja czuję się lepiej więc dzidziuś też :)