Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kampeta

bezpieczeństwo danych osobistych umieszczanych w internecie

Polecane posty

Gość kampeta

Na jednym portali matrymonialnych spotkałam się z czymś takim, jak "certyfikat wiarygodnego profilu". Aby go uzyskać, użytkownik musi przesłać im skan dowodu osobistego. W sumie nie spotkałam się z czymś takim wcześniej, to częściej stosowana praktyka? Zastanawiam się, czy to bezpieczne, bo przecież nie wiem komu udostępniam dane z dowodu osobistego. Mimo ze mowią, ze od razu po przyznaniu certyfikatu od razu niszcza tą kopię. Chociaż z drugiej strony to na pewno pomaga w znalezieniu poważnego partnera. Bo to zupelnie jak w biurze matrymonialnym tylko ze nie musisz sie tam osobiscie pokazywac i rozmawiac z jakąś Panią Mariolka, co do Twoich osobistych preferencji wobec partnera. Macie jakieś doświadczenia związane z czymś takim? Korzystał ktoś z takiego certyfikatu?

Gość grodona
A, chyba wiem o czym mówisz. Z czymś takim spotkałam się na portalu mydwoje. Pewnie o tym mówisz, nie? Rejestrowałam się tam parę miesięcy temu i prawdę powiedziawszy nie uważałam tego za problem. Może wiąże się to z tym, że jestem ufna i wierzę w ludzką uczciwość:) Ale przesłałam faktycznie kopię dowodu osobistego i nie spotkała mnie żadna przykrość w związku z tym. A przynajmniej wiem, że mogę mieć zaufanie do innych osób zarejestrowanych na tym portalu (w sensie wiem kim naprawdę są). Tak więc jeśli o mnie chodzi, to nie jest problem, ale może faktycznie mniej ufne osoby mogą mieć problem z przesłaniem kopii dowodu osobistego.

Gość kampeta
No tak, rozszyfrowałaś mnie:) Mówię o mydwoje.pl. Chciałam się tam zapisać, jednak do otrzymania certyfikatu potrzebny jest skan dowodu osobistego. I miałam pewne wątpliwości. Ale później porozmawiałam z koleżanką, która, jak się okazało, również korzysta z tego portalu. I tak jak Ty, przekonywała mnie, że nie ma obaw:) I że to dobrze, że jest taka weryfikacja, bo im więcej osób będzie miało taki certyfikat, tym pewniejsze będą osoby na tym portalu:) Więc chyba na początku lekko "spanikowałam":p I jakoś zdziwiło mnie to, że muszę przesyłać moje prywatne dane.

Gość daprag
Swoją drogą to trochę dziwne, że przesyłasz im skan dowodu osobistego. Nie za bardzo rozumiem co mogą weryfikować na jego podstawie. Imie i nazwisko? No spoko, ale inne dane możesz sobie i tak wymyślić i umieścić nieprawdziwe na swoim profilu

Gość kampeta
Nie, nie, jak tylko imię i nazwisko? Po pierwsze zdjęcie mogą sprawdzić, bo przecież na dowodzie masz swoje zdjęcie i nie wrzucisz sobie jakiegoś totalnie innego zdjęcia w profilu. Dodatkowo wzrost. Słyszałam, że kolega miał w dowodzie inny wzrost niż w profilu i musiał zmienić dane na profilu (chodziło o parę centymetrów:p). No wiesz, weryfikacja dzięki temu jest, przynajmniej wiem z kim się zadaję:) A o bezpieczeństwo danych jestem już raczej spokojna, w wielu miejscach zostawiamy nasze dane, więc jak ktoś będzie chciał je wykorzystać, to na pewno jakoś się do nich dokopie:p

Gość grosiek
Tak na przyszłość - http://www.servuscomp.com.pl/ Wiadomo - to bardziej pod zaawansowane sieci, ale nie zmienia to faktu, że każde dane powinny być zabezpieczone, każde dane powinny posiadać kopię zapasową. Jeśli tego nie będzie to z czasem problemy się na pewno pojawią.