Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mhbjkjnih

Cytat z Biblii - katolicy jak to wyjaśnicie?Szokujące

Polecane posty

Gość uhmuhmuhm
Teraz zobaczcie - czy dziecko EWENTUAL byłoby jego czy z gwałtu. O ile oczywiście. I tak sie skończyło, ze bogaty górą i koniec :( A biedny ojciec I GŁUPI został sam :( I tak zawsze jest - dziecka se nie wychował to sam został. A że rodziców się szanuje to córka marnie skończyła. Bo w ST było, że za złorzeczenie rodzicom - kara śmierci. Może mu nie złorzeczyła, ale na pewno go lekceważyła i nie szanowała zanadto. Oboje byli durni jak buty to byli biedni i koniec :( I takiego se zięcia mieli szukać, a nie bogacza. :(

Gość uhmuhmuhm
No był bogaty i mógł z nim zrobić interes - mu się to opłacało dyć. To wolał dać córkę i żonę jego. A one co - chętne były? Nic nie pisze, że sie stawiały strasznie.

Gość uhmuhmuhm
No wiecie - jakby tę córke zgwałcono tego starca to zostałaby sama i koniec. O żonie pewnie mu powiedział ten człowiek, że mu zwiała i po nią musiał jechać. Może nie miał tego mówić? Tak przypieczętował jej marny los :(

Gość uhmuhmuhm
Wiecie co - a kogo to w ogóle obchodzi? :( Mnie wcale. Ważniejsze jest, że dziś na śniadanie zrobiłam se zapieknakę z pieczonym... bananem. I teraz mnie boli brzuch :( I co wy na to? :(

Gość uhmuhmuhm
Ale ten jej ojciec to jak Alicja Bachleda - "uraduj swoje serce w nocy" i później miał co miał. Ale śmierć była pomszczona i tyle. To jeszcze nie jest najgorzej, ale jak musisz mijać zgraję świń ... czasem lepiej umrzeć w 12 kawałkach. Dosłownie :(

ja pierdolę, co za debile... Kawałek, który autor-idiota przytoczył opowiada jakąś historię. Nigdzie nie jest powiedziane, że tak należy postępować. Jest tylko opisane konkretne zdarzenie. Czy znalazłeś tu słowa: gwałćcie kobiety itd? nie, opisano tylko okrutny przypadek. Wiele takich okrutnych rzeczy jest w Biblii. Znajdź bardziej kontrowersyjny fragment dzieciaku.

Gość uhmuhmuhm
Ja też tak uważam, że takie cytaty sensu nie mają - to jest rzucanie oskarżeń, ale komu? Komu? Historii po prostu. Ludziom i ich uczynkom? Bogu. Za uczynki ludzi. A po co ta kobieta w ogóle za maż wyszła? Może miała nie wychodzić za mąż. A jak wyszłaś to siedź z mężem. Jeszcze kiedyś. A on? Przecież miał dobytek, którego musiał pilnować i miał co - 4 miesiące siedzieć u jakichś 2 pojebów? Żeby była jego jedyną żoną to jeszcze... coś jej się poprzestawiało w makówce i tyle. A musiała wracać? Po co wracała jak uciekła. Same pierdoły :(

mnie bawią ludzie traktujący Biblie w prost🖐️ nie ważne czy Bóg istnieje czy nie, to jest to książka napisana przez ludzi w daaaaaaawnych czasach, pełna symboli, niejeden był nadchniony owszem, ale winem albo opium... więc troche dystansu:D

Gość uhmuhmuhm
A ja myślę , że byłabym niezłą biblistką. Znawczynią kultury Bliskiego Wschodu. Ja lubię takie rzeczy - archeologia. Zaraz zabieram się za moje rozmyślania o starożytnym Egipcie. Żałuję strasznie, że nie jestem archeologiem. Tylko krok i mogłabym być biblistką przecież. A tak sobie zostanę przy sfinksie bo to prostsze. Coś muszę robić. Poza tym jak 3 język obcy to francuski bo jeszcze mnie w jakiś arabski władują czy hebrajski a po co mi to?

Gość uhmuhmuhm
Kobieta z historii, którą tu przytoczyliście jest postacią tragiczną. Była. Miała mieć dawno dziecko na pewno. Nestety wschód to dziecko, a ona umarła pohańbiona i bezdzietna - już gorzej nie mogło być. Zostawało ją rozpruć i tyle. :(

Gość uhmuhmuhm
Ten jej mąż niczym Kuba Rozpruwacz, co nie? Jakiś taki... może rzeźnik?

Tym razem to znowu ja - zgadzam się. Poza tym w Biblii jest dużo bardzo szokujących fragmentów, wystarczy się dobrze wczytać, ale to wcale nie oznacza, że Bog nakazuje czynic zło itd. , co próbują udowodnic ludzie pokroju autora tego topiku.

Gość uhmuhmuhm
wiecie co - chciałam napisać dziś co innego na tym forum gdzie indziej. Ale pomyślcie - co ten mąż miał z nią zrobić? Odezwij sie - nie. Siedziała jak kamień i ani słowa. Jakby doszła do siebie znowu by mu uciekła. I wszyscy zaczęliby sie z niego śmiać. I tak się z niego śmiali,że mu zwiała jedna i u ojca siedzi - no to po nią poszedł choć może ten ojciec miał go przeprosić za to? Ale nie był zły to poszedł po nią z powrtoem? Kto wie. W sumie wstyd, ale jakaś drugorzędna to kto by się przejmował. Pewnie tak było.

Gość uhmuhmuhm
A tej też nie wiadomo o co poszło bo jak go zobaczyła to z nim do ojca poszła. O co jej szło? No to może miała mieć dziecko z ojcem jak córki Lota i tyle :( A poczytajcie sobie jak było z tym Lotem - co on na koniec w tej jaskini robił jak tak szedł uparcie do miasta tego też nikt normalny nie pojmnie :(

Gość uhmuhmuhm
Biblia to są po prostu ludzkie uczynki opisane w sposób ...historyczny. Po prostu opisane. Tytuł histroii z żoną zgwałconą ZABÓJSTWO W GILGAL. No to chyba jest komentarz - niby nie zabita, a jednak ZABÓJSTWO pisze. No to jest komentarz - albo WYSTĘPEK córek Lota - czy to jest pochwała takiego uczynku? No a ludzie... im bardziej wierzą tym bardziej grzeszą i tyle. To jest też jakaś prawda i tyle :(

Na początku chcę wyjaśnić, że ten fragment to opis zdemoralizowania ludzi w Sodomie i Gomorze. No cóż tak już jest z nami ludzmi, że " z kim przystajesz tym się stajesz " Ludność starożytnego świata niewiele wiedziała o moralności. Trzeba też wspomnieć , że kultura tamtego rejonu w tamtym czasie to zlepek różnych religii. Postępowali wg. swoich zasad. Ale zwróćcie uwagę, że to nie chrześcijanie krzywdzili innych bo to się stało na długo przed powstaniem chrześcijaństwa. A przedstawieni tam ludzie postępowali niezgodnie nawet z zasadami swoich religii. Chcę także zwrócić uwagę na to , że ówczesny poziom opisów nie zbyt wyraźnie uwzględniał uczucia. Autor opisu przedstawił nagie fakty nie opisując uczucia jakie im towarzyszyły a założenie , że swoją żonę oddał ot tak bezuczuciowo jest błędne i bezpodstawne. Po za tym łatwo się wymądrzać siedząc w wygodnym fotelu gdzie nic złego człowiekowi nie grozi. Ale co byś czuł i jak byś się zachował w tamtym miejscu pozbawiony jakiegokolwiek bezpieczeństwa, jakiejkolwiek ochrony np. ze strony policji ( której wówczas nie było ). Trzeba było samemu negocjować ze zbirami. Może rzeczywiście "opłacało" się poświęcić starą kobietę aby uchronić resztę rodziny. i jest jeszcze jedna sprawa , o której chcę powiedzieć. W tamtym czasie jednym z największych zasad moralnych była troska o podróżnych ( albo inaczej gości ). Obowiązek ochrony gościa spoczywał na gospodarzu. A Chrystus? Cóż On nauczył nas właściwie wartościować pewne zasady i wartości. I właśnie z powodu Jego nauk dziś szanujemy bardziej kobiety niż ówczesne kultury i religie. Może po tych kilku zdaniach spojrzysz mniej potępiającym okiem na tamte wydarzenia.

Gość becza jak barany
Ty jako dobry Ojciec, Bóg Miłosierdzia, Bóg pełen miłości, w Starym Testamencie jesteś Bogiem, który mnie przeraża, którego się lękam. Nie mogę pojąć, jak Ty, Ojcze, mogłeś niszczyć, zabijać, tępić zarówno przeciwników Izraelitów, jak i ich samych, szemrzących i narzekających na pustyni. Płonąłeś, Ojcze, gniewem wobec Kananejczyków, Amorytów i tych wszystkich, którzy zajmowali urodzajne ziemie, przeznaczone przez Ciebie dla Izraelitów... Jak pogodzić, Panie, to wszystko z Nowym Testamentem? Nie słyszałam nigdy wypowiedzi kapłanów na ten temat. Chciałabym poznać prawdę... W czasie, o który pytasz, lud sprzeniewierzał się Bogu na swój sposób. Bóg jest dawcą życia i On Sam decyduje o karze. Jest przede wszystkim MIŁOŚCIĄ i z miłości wypływa Jego troska o człowieka. W czasach Starego Testamentu lud Boży nie usłuchałby samego Mojżesza, gdyby nie poczuł Ręki Boga przez znaki, jakie Mój Ojciec zsyłał, a którymi były kara i nagroda. Te dwa bodźce były jakby wskazówką, którą drogą należy pójść. Lud w ten sposób odróżniał dobro od zła, te dwa pojęcia kierowały jego instynktem. Wybierający dobro szli za Jahwe, wybierający zło za bożkami, za złotym cielcem. Kara, wielka kara śmierci, była dla nich odstraszeniem jakby światłem, że to nie jest droga Jahwe, skoro Sam Bóg wydaje wyrok.

Gość becza jak barany
Anna: Nauczycielu, a podbój takich państw lub miast jak Jerycho, które było obłożone klątwą...? Izraelitom Bóg kazał podstępem wymordować ten lud, zwierzęta, zniszczyć całe miasto.

Gość becza jak barany
Jezus: Nie podstępem, lecz roztropnością. Czytając uważnie Stary Testament spostrzeżesz, że lud [tego miasta] mógł rozpoznać Jahwe po znakach i dołączyć do Izraelitów, ale nie chciał. Woleli swoich bożków, przeto Mój Ojciec odwrócił od nich swoje Oblicze. Gdyby lud pogański, słysząc co czyni Jahwe, dołączył do ludu wybranego, dostałby od Mego Ojca w posiadanie ziemie i zostałby ocalony, bo Bóg jest MIŁOŚCIĄ. Śmierć jest karą za grzech. To już masz wyjaśnione w odniesieniu do Adama i Ewy. Anna: Weźmy pod uwagę, czas obecny. W wojnach, np. drugiej światowej, ginęli chrześcijanie, katolicy. Chciałabym skupić się na Polakachpatriotach: kapłanach składających ofiarę z życia, inteligencji polskiej, żołnierzach AK, bliskich memu sercu „Zośce," „Alku," „Rudym"... Przecież ten piękny i szlachetny kwiat młodzieży, jak i drogi memu sercu brat mego taty, Tadeusz walczący w Powstaniu na Starówce, zamordowany przez Niemców którego ciało wraz z innymi powstańcami zakopano w pośpiechu, w nocy, pod płytami chodnika na Starówce na ul. Kilińskiego nie ma nawet swego grobu! Dlaczego Bóg Ojciec nie zniszczył faszystów Hitlera, Stalina i im podobnych szaleńców by ocalić narody chrześcijańskie?

Gość becza jak barany
Jezus: Podobasz Mi się, Moja córko. Wreszcie odważyłaś się stawiać trudne pytania Samemu Nauczycielowi. Już ci, dziecko, odpowiadam. Widzisz, wraz z Moim przyjściem na świat Bóg Ojciec dał ludziom łaskę wolności, która okazała się dla ludzkości zbawienna. To jest wybieranie w wolności bez karania przez Boga Ojca. Bóg postanowił, że karą będzie grzech [sam w sobie] człowiek żyjący w grzechu sam ściąga na siebie karę. Oczywiście grzeszący zadaje przy tym cierpienie swemu bratu tak też było z Kainem, który zabił swego brata Abla. Bóg Ojciec wszelkie zło dopuszcza ze względu na wolność, jaką dał człowiekowi, i by przez cierpienie jednego człowieka drugi został zbawiony. Tajemnica cierpienia wyjaśniona jest dokładnie w Nowym Testamencie poprzez całe życie na ziemi Moje i Mojej Matki oraz tych, którzy przy Mnie byli. Bóg dopuszcza istnienie Judaszy; każdy z nich ma szansę [być uratowanym], dopóki trwa jego życie na ziemi. Życie to jest wieczną walką, w której ściera się dobro ze złem. Tajemnica cierpienia zawiera w sobie tajemnicę zbawienia, która pozostaje tajemnicą Boga Ojca.

Gość becza jak barany
Anna: Mój Nauczycielu, powrócę do czasu, w którym żyję. Dlaczego w obecnym rządzie ludzie o poglądach prawicowych właściwie niewiele czynią dla dobra Polski? Za ich zgodą następuje „trzeci rozbiór Polski"! Grozi nam wynarodowienie i inne tragedie narodu polskiego... Jezus: Bo wyrzucili z serc swoich Boga, Moje dziecko. Na zewnątrz chcą uchodzić za wierzących, ale otrzymawszy władzę nie kierują się Boskimi przykazaniami, lecz prowadzą układy dla zdobycia sławy i własnych profitów. Przeto odwracam od nich swoje oczy. Dopóki wszyscy się nie nawrócą i nie zaczną żyć według przykazań Bożych, będą cierpieć zarówno oni, jak i cała ziemia. Będzie głód pożogi, trzęsienia ziemi, której wielkie połacie zaleją oceany. To będzie, Moje dziecko, upomnienie i przypomnienie wszystkim wyznawcom bożków, że Panem ziemi i całego ludu jest JEDYNY BÓG Jahwe.

Gość becza jak barany
Ten czas już niedaleki, bardzo bliski. Nie spostrzeżecie się, z której strony nadejdzie klęska... Już rozpoczął się czas panowania szatana, on teraz zbiera swoje żniwo. Walka o Królestwo Boże już się rozpoczęła. Tchórzostwo ogarnie niektórych z was tak dalece, że będziecie sprzedawać swojego Boga za srebrniki, by uratować skórę. Ci, co tak uczynią, pójdą na zatracenie, ci zaś, co w głodzie pozostaną wierni Samemu Bogu, będą doznawać łaski oczyszczenia i zbawienia.

Gość becza jak barany
Anna: Panie Jezu, to nawet nie znajdzie się dziesięciu sprawiedliwych...? Jezus: Ich jest garstka, zaledwie garstka. Anna: A Polska? Jezus: Polska będzie po części uratowana, choć duże połacie ziemi i w Polsce będą zniszczone. Anna: A Kościół, co będzie z Kościołem? Jezus: Kościół odnowi się przez krew, tak jak mówi Jan Paweł II. Krwią zostanie odkupiony na nowo, wszelki brud zostanie zmyty. Nastanie Nowa Era, Era pokoju i miłości. Teraz rozpoczął się już czas próby. Machina zła zatacza coraz szersze kręgi. Jest to dzieło szatana, ale Mój lud nie chce tego widzieć. Przejrzą, jednak będzie za późno, by zawrócić. Trzeba będzie poddać się próbie oczyszczenia. Kto wytrwa, uratuje duszę od zagłady. Anna: Co więc powinniśmy czynić? Jezus: Dużo pokuty, postów, wyrzeczeń i modlitwy, by wstrzymać częściowo kary za grzechy tego świata. Dużo pokuty. Nawracajcie się, bo bliskie jest Królestwo Niebieskie. Amen. Jezus Chrystus.

Gość becza jak barany
Anna: Dlaczego cały czas trwają walki między Izraelitami a Palestyńczykami? Jezus: Zajrzyj do Księgi Sędziów 3,4: Byli oni przeznaczeni do wypróbowania Izraelitów, by można było poznać, czy będą strzec przykazań, które Jahwe polecił ich ojcom. Anna: Panie Jezu, czy dobrze zrozumiałam? Jezus: Tak. Widzisz, dziecko, jak wiele ciemności może rozjaśnić rozważanie Słowa Bożego.

Gość kto ma prawo do bibli
http://www.objawienia.pl/argasinska/arg23.html a to z innego objawienia Biblia jest księgą Autorstwa Trzech Osób Boskich, które zgodnie chciały przekazać wieczne i niezmienne Słowo Boże narodowi wybranemu. Stary Testament miał go przygotować do największego zdarzenia w historii ludzkości, do przyjścia na ziemię Słowa Bożego od wieków zrodzonego przez Ojca, z poleceniem przywrócenia równowagi naruszonej przez szatana przez grzech pierwotny. Było to dzieło Drugiego Stworzenia przez tajemnicę Mego Wcielenia, Śmierci i Zmartwychwstania. Stary Testament najpierw, a Ewangelia później, są skierowane do ludu i przez lud Boży, by oświecić i wydobyć z ciemności, ciążącej nad rodzajem ludzkim spowodowanej przez grzech pierwotny. Treść Biblii jest przystępna dla wszystkich dusz nie zatrutych przez dym piekielny, który zaciemnia i plami. Jest to pycha wylewana na ludzkość przez szatana, który chce ją zdobyć przez zło, by narzucić jej królestwo ciemności w przeciwieństwie do Królestwa Bożego, Królestwa Światłości, Sprawiedliwości, Pokoju i Miłości. KTO NIE JEST ZE MNĄ, JEST PRZECIWKO MNIE" Jezus: Nikt nie ma prawa wykładać Słowa Bożego, czyli Objawienia, tylko ten kto w tym celu od Boga został deputowany, a więc Kościół. W Kościele zaś tylko ten komu zostały dane klucze od Królestwa Niebieskiego, czyli Piotr. Jest on Moim Wikarym. Władzę tę mają również następcy Moich Apostołów trwający w łączności z Piotrem. Indywidualne tłumaczenie Pisma Świętego przez pysznych i zarozumiałych teologów były, są i będą samowolne. Nie chwała Boża i dobro dusz spowodowały kreowanie siebie na mistrzów ludu Bożego. Mistrz jest tylko jeden, Ja Słowo Odwieczne Boga, widzialnie reprezentowany na ziemi przez Rzymskiego Papieża. Toteż teologowie i duszpasterze nie l chcący przyjąć nauki Kościoła, są heretykami, wyklętymi, gdyż wychodzą poza wpływ i .działanie Kościoła. Nie zważają na autorytet, na godność urzędów, które ukrywają... A kto nie jest ze Mną, jest przeciwko Mnie" i kto jest przeciw Mnie, nie ma części ze Mną", nie należy do Mego Królestwa, tylko do królestwa szatana Orędzia do Kapłanów http://www.taw1.republika.pl/michelini.html

Gość uhmuhmuhm
Poczytałam trochę wszystkie wpisy pod moim ostatnim postem w tym wątku. Powiem wam ja mam raczej wyobraźnię wzrokową - fotograficzną i nie przekonują mnie za bardzo słowa bez obrazu. Do słowa muszę mieć obraz dołączony. O tych objawieniach poczytam sobie więcej choć nie ma tam dla mnie zbyt wielu ciekawostek - zwał jak zwał - INNOWACJI - może tak. Myślę jeszcze nad tą historią biblijną bardzo głupio wyciętą z kontekstu zresztą - z tego byłaby niezła sztuka może teatralna czy dramat osnuty na motywach tej historii. Jaka była ta bezimienna żona uciekinierka i ten mąż, który po nią poszedł. Co chciał wskórać ojciec przetrzymując go? Dlaczego nie dało sie niczego wskórać w sprawie żony, która poszła na swoją zgubę gdy towarzystwo domagało się ...jej męża (może mogli oddać im 2 muły i też by starczyło?) Wreszcie dlaczego mąż pociął swoją żonę - może dlatego, że inni by z niego szydzili? Same zagadki. Całość warta tyle, że nie znamy imienia żadnego z jej bohaterów. Widocznie wszyscy mieli z sobą na pieńku, mąż izraelitów nie znosił i taki koniec :( Wojna. :( Czy nie było tak zawsze? :(

Gość uhmuhmuhm
Tej żony też nie znosił, nie? Po prostu musiał po nią pojechać - myślał, że może ojciec ją przyprowadzi albo sprawę wyjaśni - nic z tego. No to po nią pojechał bo by mu inne też zaczęły zwiewać. Co wiemy więcej? Jedno jest pewne - osoby biedne nie mogły być ważne w wielożeństwie. Wszystko zależało wyłącznie od kasy. Może jedyna jej wartość jakaś , że była zewnętrzenie piękną kobietą i tyle. No ale co z tego - może miał się przenieść do tego ojca z całym dobytkiem? Nie chciał. Też nie wiemy czemu. Po co ją wydał za niego? To ojciec ustalał zasady w tamtych czasach.

Gość uhmuhmuhm
Ja bym z tego zrobiła sztukę teatralną. Naprawdę. dwóch kolegów siedzi sobie i rozmawia na różne tematy dodając do tego jako motto to zabójstwo. I tak bym to nazwała ZABÓJSTWO W GILGAL - rozmawailiaby sobie, przyłączyła by się do nich jakaś tam. I koniec... no coś bym tam wymyśliła - bez dwóch zdań. Krytyka gościnności i tak dalej. co się to dzieje na świecie? Może nawet byłoby to sławne? Kto wie?

Gość uhmuhmuhm
Ktoś może powienien napisać o tym wiersz... przecież przez to doszło do wojny! No rozmowa byłaby ciekawa. czy była chora? świrnięta? jak doszło do tego, że do bandy dołączyła. Takie tam rzeczy. I różne opowiastki inne przy okazji - może inne historie biblijne, zastanowienie się nad całością życia w tamtym czasie w Izraelu czyli... w epoce sedziów.W epoce prawa. Ale prawo nie? Może rozmawiałoby 2 jakichś cudzoziemców - co to wyprawiają ci Izraelici? Kto wie? Oburzaliby siena nich - zastanawiali nad ich bogiem...? I THE END - ostatnie zdanie z tej księgi oraz, że dalej nadszedł czas królów izraelskich. I oni byli lepsi. Bardzo długo byli lepsi... :(

Gość uhmuhmuhm
A może słuchajcie, że już jest ta wojna no ale co z tego - ktoś tam z dalekich krain zszkowany, że znowu wojna. Czemu? O co poszło? I np. siedzą przy ognisku i rozmawiają. Ja bym z tego zrobiła takie "czekając na Godota" też by na coś czekali ale na co. Do gościnności by nawiązali, do Żydów, do różnych problemów - coś o Egipcie. Fajna sztuka by to była moim zdaniem.