Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mhbjkjnih

Cytat z Biblii - katolicy jak to wyjaśnicie?Szokujące

Polecane posty

Gość uhmuhmuhm
ale za mało sie znam na kulturze. I trzeba by coś wiecej o tej historii znaleźć. Poza Biblią. Na pewno coś więcej jest - w Biblii jest za mało o tym.

Gość uhmuhmuhm
Albo wiecie co - ciekawsze byłoby to współcześnie. Na przykład jacyś artyści czy ktoś tam się spotykają i co o tym sądzą? Z dzisiejszego punktu widzenia. Ktoś dostał np. zlecenie obrazu ZABÓJSTWO W GILGAl i co tu namalować. To byłoby prostsze to opisania. Coś o Żydach ogólnie i dziś. Taka na czasie sztuka by to była, nie? Na koniec bym wszystkich spiła i tak zostawiła zakończenie. Bo to były Polaki.

Gość lol dobre und motzne
:classic_cool:

Gość uhmuhmuhm
Ale powiem wam jest tyle opowieści biblijnych niedocenionych, niezroumianych, że coś strasznego. Np. jest taka opowieść o uczcie Baltazara. I ja bym z tego chciała zobaczyć dramat. Naprawdę. Tam jest tyle namieszane w tej księdze gdzie to jest, że coś strasznego. I ja bym chciała widzieć to wszystko - całą tę księgę z historią na scenie. Wiecie jakie to by było ciekawe? Wszyscy by żarli całe przedstawienie. Albo coś tam w tym stylu. Plus efekty specjalne by musiały być. ten palec na ścianie - coś w tym stylu.

Gość uhmuhmuhm
Zabójstwo w Gilgal to w jakiejś pracowni by sie toczyła akcja - tam za dużo by nic nie było, pełno flach, takich pijaków bym tam dała, którym się nic nie opłaca. A w tym drugim znowu stół , wszyscy jedzą i obgadują całą sytuację polityczną ówczesną - takie polskie. Ktoś by mógł się wybić na takich scenariuszach ja myślę. Kto wie? Jakiś scenarzysta czy dramaturg. Przecież najważniejszy jest i tak POMYSŁ. I kto go realizuje. Jak? Trzecie miejsce. ?

Gość uhmuhmuhm
Powiedzcie mi - kto był nawiększym dramaturgiem polskim? Czekam na odpowiedż . I jaki jest największy dramat polski oraz kto go napisał, kiedy, o czym on jest. Jak mi napiszecie odpowiedź na to pytanie to rozmawiamy dalej a jak nie to spadajcie. Mam nadzieję, że Bachleda to wie bo po niej :(

Gość uhmuhmuhm
Jak znam życie to tę waszą gwiazdę teatralną za jakiś czas odeślą do mamusi w górki polskie. A wam radzę - weźcie jakieś pieniądze z Uni i CoŚ RÓBCIE. Ale z sensem większym niż Amenobar czy coś tam - ten idiota od Agory. Ale patrzcie - Penelopy Cruz nie chciał. Ciekawe czemu? Penelopa jest straszna, ale i tak jest mądrzejsza od niego. No cóż... bez następnych reżyserów nie ma następnych hiszpańskich gwiazd w Hollywoodzie. A Polska? Co powie Polska nam wkrótce? Pożyjemy zobaczymy :(

Gość uhmuhmuhm
skoro sam ma 38 powiedzą i nie chce mu się tyłka z Hiszpani ruszyć (chyba że na zdjęcia do Afryki) no to mógł choć gwiazdę hiszpańską wykreować na jakimś festiwalu jakieś nagrody i gra. A on wziął i zrobił film z Zydówką. Nie wiadomo po co i zapłacił Zydówce. Po co?

Gość uhmuhmuhm
Może mu sie podoba ta Rachel nie? Ale ma małe dziecko z innym reżyserem. Równie znanym jak on. :(

Gość uhmuhmuhm
Rachel lat 40, Penelopa lat 36 czy coś tam. co dalej Hiszpanio?

Gość uhmuhmuhm
Zamiast Rachel w USa a Penelopa w Afryce to na odwrót. ew. rachel w Wielkiej brytani ale w Hiszpani? Rachel?

Gość Jeju rany
Pogięło Was? Przeciez to jest przykład jak NIE należy czynić. A nie przykład do nasladowania.

Gość uhmuhmuhm
Zobczcie - taki film nakręcił, tyle kasy i g z tego. Wywalone w błoto pieniądze. A czasem g wielkie masz i zrobisz dzieło światowe. Np. paranormal actvity. A to? Nikt nie pójdzie bo kto? gdzie? Takich rzeczy się nie kręci tak MOIM ZDANIEM. Historia też miała być główna inna. Skoro nie dał tytułu HYPATIA to miał ją spławić z roli głównej. To też jest błąd moim zdaniem w sztuce - o postaci historycznej film i co? I postać w roli głównej i tytuł robisz inny? Bez sensu :( A za drugoplanową rolę nie mogła dostać nagrody Weisz? Mogła se grać Hypatię, ale na film o starej babie oszalałej kto pójdzie? Bez sensu wymyślił wszystko, wywalił masę kasy, przesłanie ZEROWE całości. Jak dla mnie. Film wypłynął bo się komuś przypomniało i ktoś go potrzebował - normalnie ani nikt by nie wiem... nawet by okiem na to nie mrugnął a tyle kasy :(

A ja nie rozumiem, co maja do tego katolicy? Ta sama Biblia jest dla chrześcijan - katolików, protestantów, Jechowych,, a jeżeli chodzi o stary testament to nawet dla żydów i muzułmanów..

Gość uhmuhmuhm
To jest też takie, że nie należy być egoistą - jakieś tam nagordy w USA on ma, istnieje, 38 - nic mu sie nie chce. Wiecie takie głupie jakieś myślenie. A tu w Europie? Też brak propagandy, wycieczki same. No Ken Loach zrobił ostatni dobry film O CZYMŚ chyba. A tak? O jakimś problemie. I o tym czy było warto. Gdzie on jest teraz? W USA? Skąd wziął kasę? No i na takie coś dadzą, a na filmy o Hepatii nie. I dobrze bo już jeden bezsens. No ale to gwiazdy, a ja? :(

Gość uhmuhmuhm
Patrzcie sobie i taki uznany reżyser i wziął kase na TAKIE COŚ i też sie przekreślił - mając nagrody w USA on wziął i nakręcił film o Hepatii. On chyba oszalał mu powiedzą. Zamiast się trzymać USA i nagród tam to on się cofnął do GB. Po co? Czy on jest Polakiem go zapytają i to koniec jego kariery mu powiedzą. No chyba, że się podda to wtedy do USA go wezmą. Jak się przeniesie i tak dalej i tak dalej... jak będzie kręcił jak mu powiedzą tam i zarobi wtedy. Bo może film jest niezły, ale BEZ SENSU :( i tyle :(

Gość uhmuhmuhm
Bo wiecie on se mógł to nakręcić - ale za swoją kasę - jak Jordan film o irlandzkiej syrenie. To tak. A takie coś to ostatni raz. Tyle kasy :( Jeszcze dramat psychologiczny w Afryce gdyby nakręcił - taki gniot. Tego mu żaden francek nie daruje i spokój. A Polska?

Gość uhmuhmuhm
Mnie sie wydaje wiecie, że to juz jest cicho z tą kretyńską Bachledą bo zamiast młodego irlandczyka promować to dostanie stary jordan z Uni kasę na jkiś dobry wojenny albo coś tam o większym budżecie. I to w USA mu puszczą. Tak czy siak mu dadzą i to na tym sprawa się kończy ja myślę - niezależnie od tematu jaki nakręci. dostanie zwrot, cudów i tak by na tym filmie nie zarobił. A puścić go najwyżej w Polsce bo by mu zniszczyli karierę filmem z aktorką w roli głównej bez...nazwiska. Coś strasznego :( No ale wiecie... ona - Alcija - to na pewno jedno kłamstwo - bo ona miała powrót do Europy po Jordanie i malarkę grać, nie? No to co za kariera. Bez sensu. Nagroda za nagrody i koniec. I ze strachu sobie poradziła inaczej bo co w domu. I tyle. A reszta to są pierdoły. Najlepiej wielka forsa...wiecie - 21 lat i brak rodziny - demolka. I jest uznana. A tak? Do mamy i koniec jak znam życie :( Choć no zalezy co wie o tym dramacie i tyle. Co jeszcze? No wiersze o miłości? Nie z nimi takie numery moim zdaniem. ?

Gość uhmuhmuhm
Moim zdaniem oni chyba chca ją z tą żomą Lapickiego skumać. Może pisać, kręcić filmy, recenzować coś - bo jest moralna. Co w Polsce? To akurat w Wielkiej Brytani i tam chyba zostanie. Jako pisarka jakaś jak zna język. Rodzaj krytyka? Zarobi co zarobi i tyle. ?

Gość uhmuhmuhm
I wiecie - bo ja myślałam, że on przyjdzie a tą Zydówką na oskary, ale nie. Za dobrze by sie miała. No to pozna je jakoś. Nie wiem. Tę Bachledę z tą pisarką żydowską. Boże - ale dno jak dla mnie :( Choć ... no ... żeby ją nauczyła pisać - Alicję. Tak jakby ludzie w Polsce pisać nie umieli. :(

Gość uhmuhmuhm
Mi sie wydaje, że on chciałby z tym synkiem do Krakowa przyjechać i se tu siedzieć - coś w tym stylu. Zależy jak z tym mieszkaniem , nie? Pożyjemy zobaczymy. I tyle. No a Alicja? W LONDYNIE. No cóz... lepiej późno niż wcale. Oczywiście u Niemców nie była wcale. I pytanie - po co jej ten niemiecki? Oto pytanie zasadnicze. No ale ... :(

Gość uhmuhmuhm
I tak własnie GŁupiA JAK BUCIOR Bachleda otwarła Niemcom USA. No ale jak Niemcy mają USA otwarte to Polacy mają zamknięte. Logicznie. Nie może być inaczej. Jedna działka tam by była w przyszłości otwarta dla Polski - to co teraz w Niemczech służba zdrowia, ale tak jak tam to już na pewno nie chcą. Bo to tylko kasa, a to tak nie może być oni powiedzą i koniec - i wpuszczą sobie meksykanów na południu USA i tyle. Może oni są lepsi?

Gość uhmuhmuhm
A wicie że reżyser Agory jest HOMO? Hahaha - widać kto dostaje pieniądze z UE? HOMO :( Uhm :( No cóz... to mógł nakręcić film o homo jak dla mnie. W Hiszpani. Albo o swoim koledze projektancie Macqueenie czy coś. Ale żenada :(

Gość uhmuhmuhm
wiecie a nie wicie miało być. Tyle tu :( Nawet psuje do tego męza, który sam nie chciał, ale jego żona - chciała. Widać chciała, że poszła. Bez większych oporów. No ale on tego nie chciał i to pech :( Kto był normalny? Chyba jednak on bardziej i tyle :(

Gość uhmuhmuhm
pasuje - znowu literówka. :(

Gość Circulus
Po pierwsze cytat ów pochodzi z Księgi Sędziów (Szofetim)a więc jednej z wielu ksiąg wchodzących w zakres Starego Testamentu opowiadającej o Tzw Większych Sędziach( Ehud,Otniel,Gedeon,Jefte,Samson,Barak)i Tzw Sędziach Mniejszych(m in Tola,Jair). To luźno rzecz ujmując zbiór przekazów z okresu Izraela od zdobycia Kanaanu(Jozue)do czasów Królów Izraelskich(XII w pne),znany między innymi z uwagi na utwór poetycki-Pieśń o Deborze itd. To pewnego rodzaju relacja które"sprzeczności"jak to ujelaś bez znajomości faktów historycznych czy kulturowych tamtych wieków się nie pojmie.Ciekawe czemu to pytanie zadajesz akurat katolikom a nie wszystkim którzy w mniejszych lub większych stopniu łączność z Bogiem zachowują poprzez biblię a więc protestantom,żydom czy przedstawicielom kościołów które za podstawę uznają Stary Testament. Pewnie jeszcze chciałabyś abyśmy to my się tłumaczyli z tego że w Starożytności ktoś oddał komuś córkę czy żonę. Poczytaj trochę o Starożytnośc. Problem nie tkwi w wyznaniu czy dogmatach tylko w ludziach moja droga w ludziach. Ale bez wiedzy nie poznasz sprawy.

Gość a ja myśleee
ze starzec chciał się pozbyć żony i córki bo sam miał ochotę na przybysza:D

Gość Kameli
Prawdziwa owieczka Boża, tu cię przygnało? Lecz się dziewczyno, napisze do ciebie zaraz na maila, podam ci adres dobrego psychiatry :) 🌼 I odpisz, bo to ważne.

Gość Kameli
Uważajcie na tą hmmm, ona jest chora psychicznie i rozbija wszystkie religijne topiki :-(

Gość uhmuhmuhm
:( Nie chce mi sie tu pisać nawet. No cóz... kafeteria to kafetria. Wiadomo jaki "kwiat INTElEKTUYALNY" tu sie może zebrać - nawet potencjalnie. Swego czasu to forum służyło mi jako rodzaj zsypu na śmieci. Dziś dużo kafeterian mi to wytyka. Akurat pech polega na tym - nie wiem czy ich czy mój - że ja ich poglądy do dziś uważam za zsyp na śmieci. Co tu robię? No ....dobre uczynki. Dosłownie. Już nie próbuję z nikim rozmawiać zanadto - to nie grupa dyskusyjna choć tytuł forum znamienny dosyć lecz cóż... zostaje niesmak i rozczarowanie. Ogólnie kafe jest, była i będzie jednym wielkim śmietniskiem. Może gdzie indziej jest nielepiej ale cóż... to forum przoduje pod każdym względem :( Może ten ban tu to kara za to co wypisywałam na innych forach kiedyś. Akurat mój problem z netem sięga dawnych lat, ale moderator - to słowo zawsze było zapomniane w polskim necie - jak i w życiu - od lat wielu. Nawet najlepsze i najbardziej kulturalne fora potrafił w Polsce zawsze ktoś zepsuć wulgaryzmami i naprawdę nic nie można było z tym zrobić. Nawet w 1998. A co dopiero dziś gdy Net ogólnie to śmietnik. No więc wybaczcie... a tak na marginesie - chyba sie wezmę za Księgę Sędziów. Nie chciało mi się jej czytać. A teraz widzę , że no ... pojedyncze historie są tu warte tego by się im przypatrzyć - lub nie. No i w sumie tyle. Co więcej? wyzwiska? Nie mam dziś ani siły ani ochoty. Może jutro... :( ps. nie uważacie, że rzucili wam Amenabara po to, żeby był ktoś z karierą? Jak nie babka z 6 Oskarami no to w takim razie pedał ze Złotym Globem - jak Farel. Nie wiadomo kto tu jest większą gwiazdą - chyba ...pedał. GEJ w Polsce. Akurat wart waszych karier - doszli do wniosku chyba :( No cóż... moja kariera tu skończyła się zbiorowym gwałtem na mnie - chciałabym żeby to był gwałt intelektualny , że się tak wyrażę. NIestety był to gwałt głupoty. A może eksplozja głupoty, tandety i kompletnego powaleństwa umysłowego. Pewnie dlatego tak jakoś się przejęłam żoną z Księgi Sędziów. Bo w końcu to mój żywot. Jedynie, że nie jestem rozpruta na amen i wrzucona do błota :( Tyle :(