Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melm

Ile obecnie chrzestna daje na chrzciny pieniążków?

Polecane posty

Gość melm

Jak w temacie. Ile sie w dzisiejszych czasach daje?

Gość takich do zabawy dla dzieci
? Bo dorosli dają pieniądze nie pieniążki:D

To zależy od tego ile chrzestny jest w stanie dać:) Z reguły to około 100 złotych,ale słyszałam też o dużo większych kwotach typu 700 złotych. Jeśli kogoś na to stać to rodzice na pewno się ucieszą- w pewnym stopniu pokryje to koszt imprezy:)

Gość bez nicka i podszywów
Z reguły to około 100 złotych -- tyle tylko ???:O:O z jakiej części kraju pochodzisz?? 100 zł to u mnie w regionie dają ciotki mające poniżej 20 lat a chrzestna spokojnie 500 zł wzwyż

Gość uczciwie
200 zł w zupełności wystarczy

Ja mam w kwietniu chrzest siostrzenca minimum 600 zł plus prezent (kupiłam nosidełko).

Gość uczciwie
ja robiłam chrzciny i chrzestni dail prezenty łańcuszek i medalik malutki zapewne obydwa te prezenty oscylowały w okolicy 100 zł kazdy

Gość uczciwie
do 2 Grosze - co innego jak się daje prezent dziecku siostry a co innego jak chrzestni nie są naszym rodzeństwem

Gość Corrolko
A co jeśli kogoś nie stać żeby dać 500zł. Rodzice dziecka powinni się cieszyć tym, że Ci ludzie zgodzili się być chrzestnymi ich dziecka, że będą się nim zajmować i troszczyć się o dziecko. A nie tylko czekać na kasę - przecież to jest żałosne...

Gość uczciwie
jeszcze raz powtarzam u mnie chrzestni dali prezenty w okolicach 100 zł a najdroższy prezent od dziadków był za 500 zł

A jak chrzestna ma byc uczaca sie jeszcze dziewczyna? Podpielam sie pod temat,bo moja corka zostala poproszona na chrzestna, no i,zupelnie brak pomyslu,czy kasa czy moze jakis prezent,tylko jaki?

Gość uczciwie
joaska 1 - kupcie chodzik taki firmowy np. chicco do 150 zł - super prezent albo jeżdzidełko , albo srebrną łyżeczkę , albo medalik z matka boska wszystko jest za około 100 zł

200zł w zupełności wystarczy jak ktoś daje na chrzest 600-700 na komunie pewnie 2000 a na ślub to mieszkanie pewnie? Trochę zdrowego rozsądku ludziska!

Gość jdjsllojnbhhh
dajemy tyle na ile nas stać warto kupić coś co zostanie na lata, czyli np. medalik z łańcuszkiem i mozna cos włożyć do koperty jednego stac żeby dać 1tyś a innego 100zł

Gość o co chodzi z ta srebrna lyzka
O co chodzi z ta srebrna lyzka ? na kij takie cos ?

Gość ej powiedz
w sierpniu chrzcilam dziecko-chrzestna dala 1000zl i lancuszek. chrzestny-500zl i drugi lancuszek.

Bardzo mi sie podoba ten pomysl ze srebrna lyzeczka,i chyba go wykorzystamy,dzieki za rade.

Gość uczciwie
moje dziecko dostało srebrna łyżeczkę na pamiatke z grawerą z data urodzin i godziną - super przezent na allegro mozna zamówić i jescze są srebrne smoczki

srebrna łyżeczka? jak rodzice dziecka mają kasę to ok ale jak średnio im się powodzi to pewnie woleliby coś bardziej praktycznego.

w lutym miałam chrzest siostrzenicy - w sumie prezenty wyszły na ok 600 zł (łącznie z szatką białą do chrztu). Z tym, ze ja nie moge powstrzymac się, żeby co chwilke kupic coś malutkiej bez okazji :D chrzestny dał 1000 zł. fajny pomysł od chrzestnej to branzoletka na rękę złota z miejscem na grawer :) - niedrogie a bardzo fajna pamiatka :)

Gość uczciwie
dla mnie ta łyżeczka to najcenniejszy prezent z chrzcin a drugi to biała szataka z haftem z imionami i datą chrztu tez zamóiona na allegro - po prostu cudo

Gość uczciwie
ja osobiści bym nie chciał żeby mi chrzestni przyniesli 1000 zł bo potem trzeba się odwdzieczyć a tak my sobie w rodzinie podawalismy przezenty do 200 zł i z głowy,

też zamawiałam szatke na Allegro - z aniołkiem, data chrztu i imieniem dziecka - śliczności!! jesli chodzi o 1000 dany przez chrzestnego - na pewno jest to dużo, ale akurat on na brak kasy nie narzeka, więc to trochę inna sytuacja :). ja te 600 zł zmierałam skrzętnie dla niuni i chyba większy wysiłek to był dla mnie, niż dla niego danie tego tysiaka :)

Gość Raffiiii
u nas jest tak że chrzestna kupuje wszystko co dla dziecka potrzebne do chrztu, czyli całą wyprawkę, szatkę, ubranko wierzchnie, pamiątkę a chrzestny płaci w kościele, swieca, medalik zdjęcia Więc na to im pójdzie każdemu po pare ładnych stówek i prezentów juz raczej nie dają, czasami chrzestny 100-200 zł "w bet"

Osobiście uważam, że ok. 150zł wystarczy. Chrześni kupują przecież dodatkowo ubranka, świecę, pamiątkę.

Gość ej powiedz
ja tam ciesze sie, ze mala dostala kase a nie jakies tam lyzeczki. przeznaczylam je na najpotrzebniejsze rzeczy dla niej a lyzeczka lezalaby gdzies w szafce. a pamiatka jest sztka ,swieca, te lancuszki i album.

Gość uczciwie
no widzisz Magda Ewa Maria i teraz musisz sie odwdzięczyć i dlatego dajesz te 600zł , i tez bym dała , ale jesli idziesz do obcego w sensie że dziecko koleżanki czy kuzynki dalekiej i nie ma pewności że one się kiedyś odwdzięczą , to kwoat 100zł- 200 zł jest uczciwa i ustawia poziom na ewentualne przyszłe przezenty z tamtej strony , jest nawet niegrzecznie stawiac koleżankę w sytuacje że wywalamy nagle 1 tys złoty na chrzciny dziecka koleżanki i co ona ma teraz zrobić dziekowac na kolanach

W naszej sytuacji,ta srebrna lyzeczka to idealny pomysl,nie duzy koszt a pamiatka na cale zycie,u mnie to jest tak,ze to moj chrzesniak(siostrzeniec) bedzie tata dziecka,w kwietniu maja slub cywilny we wrzesniu chrzest dziecka a w grudniu slub koscielny,to ja mam juz w ogole przerabane,moze macie jakies pomysly?