Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adzikahoho

tabletki hormonalne przy karmieniu,a nowa ciąża?

Polecane posty

Gość adzikahoho

cześć mam pytanie.biorę obecnie hormony (Azalię) i mam pytanie,czy po pierwszej tabletce jesteśmy już zabezpieczone przed zajściem w ciąże. Lekarz mówi,że niby tak,ale dziwi mnie to,że skoro nie występuje miesiączkowanie bo karmię to skąd wiadomo kiedy zacząć ją brać? :(Może kóraś brała z Was Azalię?

Gość A może warto by było
przeczytać ulotkę? :o Wiesz, raczej nie napisano w niej głupstw opartych jedynie na domniemaniach...

ja brałam 4 miesiące. lekarka powiedział żeby poczekać 1 tydzień i dopiero wtedy kochać się bez obawy o ciążę.

Gość adzikahoho
no właśnie na ulotce jest 7 dni,ale gin powiedział,że można odrazu po pierwszej dlatego pytam bo mnie to dziwi.

Gość iwonka454
karmisz piersią a bierzesz hormony??Szkoda mi twojego dziecka....pomysl czym go faszerujesz kobieto

Gość adzikahoho
iwonka454 szkoda mi Ciebie :( jakaś Ty zacofana :(

Kieruj się ulotką.Gin nie weźmie na siebie odpowiedzialności w przypadku wpadki a producent się tego obawia :)Słusznie zauważyłaś, że pierwszego dnia możesz nie być chroniona. Ba - w całym pierwszym tygodniu CHYBA, że miałaś robione USG. Jeśli miałaś robione USG w przeddzień wzięciatabletki to gin może mieć rację. Ginekolog nie widząc oznak zbliżającej się owulacji (zmiany w endometrium, pęcherzyki na jajnikach) może orzec brak owulacjiw przeciągu tygodnia bo proces dojrzewania organizmu do owu trwa ok 8 dni.Jeśli jednak USG nie było - stosować się do ulotki.

Gość adzikahoho
no właśnie robił bo byłam na kontrol po porodzie i powiedział że endometrium jest cieniutkie i mogłabym ze spokojem przez parę dni kochać się bez zabezpieczenia.

Gość iwonka454
zacofana?a moge wiedziec dlaczego?tylko dlatego ze nigdy bym nie brala tabletek w trakcie karmienia?chociazby nawet nie wiem jak byly "bezpieczne" i jak malo mialyby hormonow???W koncu to hormon i wystarcza male ilosci zeby zaszkodzic

Gość adzikahoho
tak tylko,że ten hormon nie przedostaje się do mleka!!!dlatego jest zalecany przy karmieniu.Patrz ulotka!!!! to samo powiedział mi ginekolog.

Adzik - to w Twoim przypadku jesteś zabezpieczona od 1 tabletki. Ale tylko właśnie w takiej sytuacji, bo u Ciebie jest pewność że owu nie wystąpi w przeciągu 7 dni. I nawet, gdyby pęcherzyki zaczęły nagle rosnąć, to za tydzień tabletki powstrzymają ich krańcowy wzrost oraz pęknięcie.

Gość stressssssss.......
ja bralam tez azalie i lekarz takze kazal uwazac przez pierwszy tydzien. tak na marginesie bralam je tylko 2 miesiace bo caly czas krwawilam :( iwonka454 a Ty kiedy ostatni raz bylas u ginekologa, ze takie glupoty piszesz???