Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AgnieszkaPowierza

jaka dieta i kosmetyki podczas karmienia piersia?

Polecane posty

Gość AgnieszkaPowierza

Witajcie! Rodze za jakies 6 tygodnie, tzn wtedy mam termin i zastanawia mnie co mozna, a czego nie podczas karmienia piersia. Chodzi mi o diete i kosmetyki. Bede wdzieczna za rady. Pozdrawiam!

nie wiem jakie kosmetyki masz na mysli??? co do diety to lekkostrawna i niegazowane napoje ,zero alko,papierosow na necie jest tego masa poczytaj ja nie mialam jakies diety z napojow pilam kawe inke,lub nesce bezkofeinową jak maly skonczyl 5 m-cy pozwalalm sobie na slaba kawe ,pilam wode niegazowana sokow nie lubie jadlam wszystko poczatkowo zrezygnowalam z ciezkostrawnych potraw nie jadalalm kapusty ,fasoli grochu czekolady i orzechow,truskawek pozniej stopniowo wpsrowadzalam nie wiesz czy dziecko bedzie alergikiem wiec oprocz tych oczywistych nie musisz rezygnowac z jedzenia

ja nie stosowałam żadnej diety - jadłam wszystko na co miałam ochotę. Co do kosmetyków to ie wiem jaki miałyby mieć wplyw na karmienie piersią.....

Gość AgnieszkaPowierza
Dzieki, wiem, ze chyba np nie mozna kosmetykow na celulit podczas karmienia. Pamietam, ze na poczatku ciazy lekarz powiedzial, zebym unikala kremow z retinolem i vit A stad moje pytanie o karmienie piersia, bo myslalam, ze jesli te dwa skladniki przenikaja, to moze nie powinno sie...

Gość rany dziewczyny no co wy
mnóstwo substancji chemicznych zawartych w kosmetykach wchłania się do krwiobiegu a potem przechodzi z mlekiem matki na dziecko. Polecam te jak najmniej nafaszerowane chemią Babydram np dla kobiet w ciązy, naturalne oleje zamiast balsamów, oliwki itd.

kosmetyki nie mają takiej mocy by przeniknąć do krwiobiegu. Wnikaja jedynie do naskórka, do skóry właściwej juz nie, a więc można stosować wszystko spokojnie.

Gość Mama Karolkaaaaaaaaaa
Ja nie jadłam ostrych rzeczy, nie piłam gazowanych napojów alkoholu i mocnej kawy. Jak dziecko nie ma alergii to możesz jesc wszystko. Po porodzie jedz delikatne rzeczy a potem wprowadzaj po kolei różne owoce, nabial i obserwuj reakcje dziecka. Kosmetyki to albo dla mam po porodzie i karmiących albo dla dzieci, ja smarowalam sie po kąpieli oliwką a biust i brzuch kremem ziajka poporodowym. Tych na celulit, ujędrniających, wyszczuplających nie wolno, mają silne składniki.

Straszny kocur, nieprawda, składniki przenikają, w małym stopniu ale jednak. Nawet w ciąży kremy na rozstępy w większości stosuje się od 4miesiąca, po zakończeniu organogenezy żeby nie było ryzyka uszkodzenia płodu.

kosmetyki stosowalam takie jak zwykle balsam nivea krem tez ,czasem podbieralam malemu tylko biust smarowalam zwykla oliwka

Pierwszy z brzegu krem na cellulit- przeczytaj uwagi. http://www.swistak.pl/a5179007,CRX-krem-cellulit-pomaranczowa-skorka-celulitis.html#

"Straszny kocur, nieprawda, składniki przenikają, w małym stopniu ale jednak. Nawet w ciąży kremy na rozstępy w większości stosuje się od 4miesiąca, po zakończeniu organogenezy żeby nie było ryzyka uszkodzenia płodu. " Ostrożność jest wynikiem braku badań na ten temat, bo jest jasne że nikt nie przeprowadza eksperymentów na rozwijającym się płodzie.

Gość rany dziewczyny no co wy
kocur i jaki z tego wniosek? masz ochotę żeby autorka potestowała na sobie a potem podzieliła się wynikami cyy jak?

Zatem wolałabym ostrożność niż testowanie na własnym dziecku. Jeśli jest napisane że nie zaleca się podczas karmienia albo nie stosować to nie zamierzam ryzykować.