Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szpieg nr 1

Nie sądzicie, że Biblia zawiera same farmazony?

Polecane posty

w sumie można powiedzieć, Pięcioksiąg (Tora) wchodząca w skład Biblii, mówi coś o wędrujących plemionach Nomadów. Reszta powstała na rozkaz Konstatyna i zebrani do kupy biskupi piszący Biblię, czując presję pisało , różne bzdury, które teraz nawiedzeni badacze interpretują, tak, że aż w penisie strzyka. A że pisali Biblię ludzie, a jak to ludzie, czasem cos olali, czasem przeoczyli, czasem coś dla jaj napisali, a że cesarz, pewno w czytaniu nie był najlepszy, przedostały się różne bzdury i tak to sie kręci.

lepszy dla ciebie byłby słownik ortograficzny. A jak masz jakieś pytania, to po co zakładać nowy temat, jak są topiki traktujące o takich rzeczach i tam ci wyjaśnią.

Gość cara -
Reszta powstała na rozkaz Konstatyna i zebrani do kupy biskupi piszący Biblię, czując presję pisało , różne bzdury, które teraz nawiedzeni badacze interpretują, tak, że aż w penisie strzyka. ----------------coż za fascynująca bibliografia - aż szkoda ,ze nie prawdziwa - może dla niektórych wszystko byłoby łatwiejsze .

Gość nie wiem-nie czytałam
:P

cara, co z tobą jest, dziecino droga, to jak Biblia powstała?????? Cudownie znaleziono napisaną, jakimś cudem?

Gość szpieg nr 1
bmlondyn--- > :D 🖐️ Moja ortografia---> wprawdzie skończyłam studia polonistyczne, ale jakos nigdy do nich zapału nie miałam :D Nie moje powołanie. Fajnie jest mieć dystans do siebie nie? :classic_cool:

Gość cara -
blondyn - nie czerp swojej wiedzy z powieści typu " kod Leonarda .... " to wiedza powierzchowna i pisana pod publiczkę ,zeby sie lepiej sprzedawało - jest mnóstwo literatury na ten temat - a ja w nauczyciela sie tu bawić nie będę ,mija sie to z celem . A swojej wiedzy nie mam zamiaru nikomu udowadniać :)

Gość alamakotaaolanie
Moim zdaniem Biblia jest Księgą trudną. Gdyby była łatwa to by nie było biblistów. Nie jest to łatwa księga. Po pierwsze trzeba rozgraniczyć 3 rodzaje tekstów, które zawiera. Ewangelie też nie należą do tekstów łatwych moim zdaniem. Do całości grzechów, których winien jest rodzaj ludzki dodać trzeba odmienną kulturę , w której one powstają, uwarunkowania historyczne i ...geograficzne, a także kulturowe (wykluczając Zydów) i oto Biblia. Misz masz. Bez porządnej modlitwy wychodzi z tego niezły miszmasz - wychodzi z tego Bóg w sumie lubi ludzkie grzechy. A czy to jest prawda? Ja osobiście bardzo w to wątpię. :( Moim zdaniem słabą stroną miłośników Biblii jest to, że pierwszy grzech człowieka jest bardzo skrócony w niej i wielu osób ma przemyślenia na jego temat lecz nie do końca dobre. W sensie wystarczające. Także geneza powstania człowieka jest niejasna, niesformuowana do końca. Dziś żałuję, że kiedyś straciłam w sumie wiarę - przestałam się wiarą interesować. Możebym sobie chodziła kiedyś na jakieś wykłady z Biblii. To jest zawsze ciekawe. O wielu rzeczach zresztą. Dziś mi nie zależy, ale kto wie - ja powiem wam widzę, że na świecie się dużo dzieje pod tytułem Biblia jak tak przeszukuję Net. W Polsce pewnie też, ale tym się trzeba interesować. No ja miałam inne zainteresowania w swoim czasie. Mnie one odpowiadały, ale generalnie Biblię postawiłabym dziś wyżej i żałuję, że 6 lat temu zainteresowań nie zmieniłam bo na pewno bym tak nie skończyła jak dziś, a ja chciałam w Polsce szkołe bez mieszkania skończyć, męża i dziecka - no to miałam pomysł :( Żenujacy :(

Gość alamakotaaolanie
Moim zdaniem Biblia jest Księgą trudną. Gdyby była łatwa to by nie było biblistów. Nie jest to łatwa księga. Po pierwsze trzeba rozgraniczyć 3 rodzaje tekstów, które zawiera. Ewangelie też nie należą do tekstów łatwych moim zdaniem. Do całości grzechów, których winien jest rodzaj ludzki dodać trzeba odmienną kulturę , w której one powstają, uwarunkowania historyczne i ...geograficzne, a także kulturowe (wykluczając Zydów) i oto Biblia. Misz masz. Bez porządnej modlitwy wychodzi z tego niezły miszmasz - wychodzi z tego Bóg w sumie lubi ludzkie grzechy. A czy to jest prawda? Ja osobiście bardzo w to wątpię. :( Moim zdaniem słabą stroną miłośników Biblii jest to, że pierwszy grzech człowieka jest bardzo skrócony w niej i wielu osób ma przemyślenia na jego temat lecz nie do końca dobre. W sensie wystarczające. Także geneza powstania człowieka jest niejasna, niesformuowana do końca. Dziś żałuję, że kiedyś straciłam w sumie wiarę - przestałam się wiarą interesować. Możebym sobie chodziła kiedyś na jakieś wykłady z Biblii. To jest zawsze ciekawe. O wielu rzeczach zresztą. Dziś mi nie zależy, ale kto wie - ja powiem wam widzę, że na świecie się dużo dzieje pod tytułem Biblia jak tak przeszukuję Net. W Polsce pewnie też, ale tym się trzeba interesować. No ja miałam inne zainteresowania w swoim czasie. Mnie one odpowiadały, ale generalnie Biblię postawiłabym dziś wyżej i żałuję, że 6 lat temu zainteresowań nie zmieniłam bo na pewno bym tak nie skończyła jak dziś, a ja chciałam w Polsce szkołe bez mieszkania skończyć, męża i dziecka - no to miałam pomysł :( Żenujacy :(

Gość alamakotaaolanie

Gość alamakotaaolanie

przytaczając, Kod Leonarda itd, pokazujesz, że twoja wiedza od tego pochodzi. Przeczytaj sobie "Święty Graal, święta krew", to się dowiesz skąd jest kod Leonarda. W czasch gdy Konstatyn stwierdził, że chrześcijaństwo będzie dobrym sposobem, na rządzeni, rozkazał, biskupom wybrać wśród pism krążących wśród ludy, te które najlepiej pasują do powstającej księgi zwanej Biblią. I nic nie ma cudownego, może dla jakichś nawiedzonych jehowitów, czy moherów...

Gość filicylek
kościól katolicki nie ma nic wspólnego z Biblią-Biblia to stary testament,w KOściele katolickim obowiązuje Pismo święte czyli Nowy testament-który ustanowił Jezus.

Gość alamakotaaolanie
Moim zdaniem wiecie - jednak już obecnie wiele rzeczy w Biblii bez objawień świętych jest bez sensu - np. na świecie szukają raju. Kurczę - pamietam był cykl biblijny w National Geographic z 2 lata temu - po prostu historycznie próbują podchodzić do wielu rzeczy, ale wiecie co - pewne rzeczy piszą nawet w wikipedii na stronach o Żydach to wstyd, żeby tego nie wiedzieć i pisać w gazetach to czy tamto. A raj to też jest napisane w objawieniach chrześcijańskich - katolickich, że był w ogrodzie oliwnym i tyle. A oni szukają tego raju - jak zaczęłam pamietam czytać ten national Geographic ze 2 lata temu to już zaczęlam poważnie się zastanawiać czemu nie szukano drzewa nieśmiertelności. Czyżby zdechło, że tak sie wyrażę? Ale Żydzi powinni wiedzieć takie rzeczy - co z tym drzewem? Przecież to jest ich historia. Czy drzewo nieśmiertelności mogło uschnąć? Nie powinno, nie? ?

Gość alamakotaaolanie
Moim zdaniem wiecie - jednak już obecnie wiele rzeczy w Biblii bez objawień świętych jest bez sensu - np. na świecie szukają raju. Kurczę - pamietam był cykl biblijny w National Geographic z 2 lata temu - po prostu historycznie próbują podchodzić do wielu rzeczy, ale wiecie co - pewne rzeczy piszą nawet w wikipedii na stronach o Żydach to wstyd, żeby tego nie wiedzieć i pisać w gazetach to czy tamto. A raj to też jest napisane w objawieniach chrześcijańskich - katolickich, że był w ogrodzie oliwnym i tyle. A oni szukają tego raju - jak zaczęłam pamietam czytać ten national Geographic ze 2 lata temu to już zaczęlam poważnie się zastanawiać czemu nie szukano drzewa nieśmiertelności. Czyżby zdechło, że tak sie wyrażę? Ale Żydzi powinni wiedzieć takie rzeczy - co z tym drzewem? Przecież to jest ich historia. Czy drzewo nieśmiertelności mogło uschnąć? Nie powinno, nie? ?

wyjaśnienie W czasie, o który pytasz, lud sprzeniewierzał się Bogu na swój sposób. Bóg jest dawcą życia i On Sam decyduje o karze. Jest przede wszystkim MIŁOŚCIĄ i z miłości wypływa Jego troska o człowieka. W czasach Starego Testamentu lud Boży nie usłuchałby samego Mojżesza, gdyby nie poczuł Ręki Boga przez znaki, jakie Mój Ojciec zsyłał, a którymi były kara i nagroda. Te dwa bodźce były jakby wskazówką, którą drogą należy pójść. Lud w ten sposób odróżniał dobro od zła, te dwa pojęcia kierowały jego instynktem. Wybierający dobro szli za Jahwe, wybierający zło za bożkami, za złotym cielcem. Kara, wielka kara śmierci, była dla nich odstraszeniem jakby światłem, że to nie jest droga Jahwe, skoro Sam Bóg wydaje wyrok. Anna: Nauczycielu, a podbój takich państw lub miast jak Jerycho, które było obłożone klątwą...? Izraelitom Bóg kazał podstępem wymordować ten lud, zwierzęta, zniszczyć całe miasto... Jezus: Nie podstępem, lecz roztropnością. Czytając uważnie Stary Testament spostrzeżesz, że lud [tego miasta] mógł rozpoznać Jahwe po znakach i dołączyć do Izraelitów, ale nie chciał. Woleli swoich bożków, przeto Mój Ojciec odwrócił od nich swoje Oblicze. Gdyby lud pogański, słysząc co czyni Jahwe, dołączył do ludu wybranego, dostałby od Mego Ojca w posiadanie ziemie i zostałby ocalony, bo Bóg jest MIŁOŚCIĄ. Śmierć jest karą za grzech. To już masz wyjaśnione w odniesieniu do Adama i Ewy. http://www.objawienia.pl/argasinska/arg23.html

dla mnie biblia to tak jak mitologia grecka.Pogańska,wymyślona przez ludzi historia :P

sądzimy.Dla mnie Bibila to tak jak mitologia grecka-pogańska księga,wymyślona przez ludzi,z elementami fantastyki :P

Gość tylko ze biblia jest na faktac
a grecy to se wymyślili

Gość BLACK RAVENUS
Boga nie ma Biblia kłamie

Gość sisila
też kiedyś jak jeszcze chodziłam do szkoły, zapytaliśmy księdza na religii o co chodzi z tym że Bóg stworzył tylko Adama i Ewę, którzy mieli dwóch synów i jak reszta ludzi powstała. Otóż ksiądz odpowiedział, że Biblii nie należy interpretować dosłownie - Adam i Ewa byli jednymi z wielu ludzi, których stworzył Bóg. Tak samo ze stworzeniem świata - w Biblii jest mowa o 7 dniach, ale kościół nie wyklucza ewolucji, i równie dobrze te 7 dni mogłyby być metaforą dla 7 miliardów lat.

Gość tylko ze biblia jest na faktac
nie nalezy dosłownie interpretować bibli bo kiedyś ludzie byli inni i jakbyście wytłumaczyli klonowanie ingerencja w dna i zamiana genów na y czy jakoś tak czyli wyjecie zebra i stworzenie ewy a księdze ezechiela jest opis statku kosmicznego jednemó z gosciowi z nato udało sie odtworzyć ten statek bo był ateista i chciał udowodnic ze bibli to bzdury co dostał nagrodę i sie nawrócił

Mitologia jak każda inna. Nie wiem, czy jest o co bić pianę...:)

jużnawet mitologia grecka jest lepsza,bo nie zawiera takich blędów jak ta cała biblia

Gość a rozumiesz ksiazki
poczytaj mi mamo bo ja k to to musisz się zgłosić do weterynarza zeby stwierdził czy jestes jestes człowiek czy zwierze

mysle zę ten topik założył świadek jehowy(kociorz) więc szkoda sobie język strzepic

Gość hehe,,,hehe
Amerykański inżynier pracujący dla NASA, Josef Blumrich opatentował wedle opisu Proroka Ezechiela bardzo przydatne urządzenie, jakby 'wszechłaz' - pojazd do poruszania się we wszystkich możliwych terenach i uzyskał nań patent USA w roku 1974. Pojazd Blumricha, to po prostu duża obręcz zbudowana z niezależnie obracających się segmentów. W wyniku tego obręcz ta porusza się we wszystkich kierunkach bez zmian ustawienia osi obrotu w stosunku do kierunku ruchu.