Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość figarottoo

Pytanie bardzo wazne

Polecane posty

Gość figarottoo

Czy można wyrzucić z mieszkania kobietę w ciąży i z dzieckiem jesli jest ona w danym lokalu niezameldowana, przebywa tam dopiero od 2 miesięcy i została wpuszczona do lokalu bez zgody właściciela? Czy trzena po sądach pielgrzymkę odstawić?

Gość nudyyyyy
można

jesteś lokatorem na dziko. to ,e jesteś w ciąży nie ma nic do rzeczy. właściciel został nie poinformowany = jest oszukiwany.

Gość figarottoo
A co w sytuacji gdy ta osoba lokalu opuścić dobrowolnie nie chce? Czy wezwana policja może ją zmusić do opuszczenia budynku czy jedynie poprosić i liczyć że zmieni zdanie...? A jak nie zmieni?

Gość nudyyyyy
jeśli dobrowolnie nie chce to wezmą ją pod przymusem a co z dzieckiem to nie wiem

Gość figarottoo
Dzięki ;)

Gość a jak do tego doszło
?

Gość figarottoo
Musieliśmy wyjechac na 3 miesiące, podczas naszej nieobecności tesiowa miała klucze do domu i miała go doglądać. Zamiast tego wsadziła do nas córkę swojej kolezanki. Tesciowa niestety nie raczyła nas poinformować o całym fakcie że mamy w domu nieproszonego lokatora i o tym dowiedzieliśmy się dopiero teraz gdy wróciliśmy. Dziewka ani myśli się wyprowadzić, powiedziała że broni ją prawo, że musimy jej ZAPEWNIĆ lokum zastepcze. Ponadto dom jest prawie zdemolowany, wiele rzeczy jest poniszczonych, pobitych - ona nie wie o co chodzi. Teściowa umyła ręce i najpierw syknęła do nas przez telefon że to już nie jej sprawa co my zrobimy z tym pasożytem a następnie to nam nawet drzwi nie otworzyła. Siedzę w domu, czekam na męża. Sądziliśmy że spakuje się jednak i wyprowadzi ale chyba na to się nie zapowida...

Na Twoim miejscu pierwsze, co bym zrobiła to uderzyła do spółdzielni o odcięcie mediów czasowo (woda, prąd, gaz). A na policję także, o wtargnięcie bezprawne i zdemolowanie.Dziwię się, że siedzisz na pupie i szukasz rady na forum - to jakaś prowokacja chyba - normalna kobieta już dawno zorientowałaby się na posterunku jakie ma prawa.

Gość nobezprzesadyy
Ale zauważ że ona jest w ciąży! I co się z nią stanie? Pod most!? I co z jej dzieckiem? Ty masz sumienie? Aż tak bardzo jest Wam teraz potrzebne mieszkanie?

A co ma do tego sumienie? Skoro jesteś taka dobra to skontaktuj się z Autorką i zaproponuj, by biedactwo dzieciate sprowadziło się pod Twój dach. Na pewno się polubicie ;D

No to masz problem, bo prawo w Polsce broni takich jak owa pasożytnica. Ona może w sądzie powiedzieć, że wynajęłaś jej mieszkanie, umowa słowna to też umowa i twoim obowiązkiem będzie zapewnić jej lokal zastępczy... A wy gdzie teraz mieszkacie?

No to masz problem, bo prawo w Polsce broni takich jak owa pasożytnica. Ona może w sądzie powiedzieć, że wynajęłaś jej mieszkanie, umowa słowna to też umowa i twoim obowiązkiem będzie zapewnić jej lokal zastępczy... A wy gdzie teraz mieszkacie?

Ale umowa słowna musi mieć świadków, by była ważna. Istotne będą też szczegóły, bardzo łatwo "wpaść". Świadek (oczywiście podstawiony) będzie przepytywany oddzielnie i wtedy na jaw wyjdą różnice. Jako właściciel ma prawo natomiast odciąć wszelkie media a jeśli uda jej się dostać do mieszkania - także zmienić zamki i nie dać dzikiej lokatorce klucza.

Gość ja bym jej dal prawo
Z kopa w bebech, o jejku przewrocila sie i poroniła. I tyle jej prawa, a swiadkowie ? ojejku, nie bylo.

Gość figarottoo
Byliśmy za granicą... Dziś dopiero wróciliśmy do domu. Do DOMU a nie do mieszkania. Myśleliśmy ze ktos się włamał a tu wychodzi ta dziewka i mówi że ona teraz u nas mieszka. A gdy zażądaliśmy wyjaśnień to wydała się na nas że ją broni prawo i jej nie wywalimy. Zadzwoniliśmy do tesciowej a ta nam powiedziała że ona mieszka u nas 2 miesiące. W ogóle nie chciała z nami rozmawiać. Powiedziała ze to nasza sprawa co my już z tą babą zrobimy. Pojechaliśmy do niej to nam nawet drzwi nie otworzyła. Mąż pojechał do znajomego który się zna na tego rodzaju sprawach o jakąś poradę a ja zostałam w domu... To jak to w końcu jest? Możemy ją wywalić czy nie?

Gość nobezprzesadyy
niestety raczej bez lokalu zastepczego sie nie obejdzie bo jest w ciazky a prawo lokalowe chroni takie osoby nie pisze tego zlosliwie. Tyczy sie to kobiet w ciazy, maloletnich, niepelnosprawnych, obloznie chorych, emerytow i rencistow, bezrobotnych.

Ja bym zadzwoniła na policję od razu i zgłosiła włamanie. Nie znam kobiety, nie było mnie i niech coś z tym zrobią. Ciekawa jestem co by powiedzieli.

Okno wybić możecie :) I wejść przez nie :)Tak, średnia pociecha ale w takiej sytuacji chyba bym tak zrobiła. A potem wymieniłabym zamki. Niech mąż po drodze kupi nowy zamek, łopatę i szmatki, coby resztki szkła wyciągnąć ;)

Gość nie pierdolcie prosze
Wywalaj, co ty masz USG w oczach czy jaki chuj ? Moze ma wodobrzusze, co cie to obchodzi ze jest w ciazy. Prawo buhahaha , chyba jest smieszna.

Gość figarottoo
No nie żartujcie ludzie... Myśmy jej tu nie wpuszczali a mamy jej żywot zapewnić?? Przeciez to jakas komedia...

figarottoo ja serio nie rozumiem problemu... przecież wystarczy chwilę pomyśleć i zrobić takie piekiełko, że ucieknie gdzie pieprz rośnie!

Gość fikimikizameryki
No ale jak chroni? To znaczy, że mi do domu może wejść jakiś bezrobotnyczy bezdomny i ja nic nie mogę z tym zrobić? Przecież to jest dla nich obca baba ;/

Oczywiście że możecie ją wywalić. Jest to osoba którą wcześniej nie znaliście i o której usłyszeliście dopiero po przyjeździe, to wasz dom i tylko wy macie do niego prawa. Kobieta niech idzie do domu samotnej matki albo gdzieś gdzie ją w takim stanie przyjmą was to już nie musi obchodzić. Żadnej umowy wynajmu nie było, wplątała was w to teściowa, jak dla mnie to jest to zwykłe włamanie i ja od razu ppobiegłabym na policję a czekanie z tą kobietą na niewiadomo co śwaidczy o tym że jednak ją znaliście. Jakby nie było nie ma ona praw do przebywania na terytorium waszego domu.

Temat mnie zaciekawił juz dawno temu, poczytałam parę artykułów, komentarzy, obejrzałam wywiad z prawnikiem w DDTVN i doszłam do wniosku, że najlepiej dla mnie i mojej rodziny, byłoby sprzedać mieszkanie, a potem wprowadzić się do wynajętego lokum i nie płacić - właściciel nie może mnie wyrzucić, bo nie pracuję i mam małe dziecko... Chore, nie? A ludzie tak robią.

Gość nobezprzesadyy
Ustawa ta mowi ze nalezy takiej osobie przyznac lokal socjalny. Jezeli juz uzyskasz tyt wyk ktory bedzie nakazywal eksmisje, moze ona byc przeprowadzona tylko wtedy gdy ta kobieta w ciazy ktora zajmuje Twoj dom bedzie miala zapewnione mieszkanie ktore bedzie tymczasowe albo bedzie mogla wrocic do swojego. Ale i tak komornik najpierw pogada z ta kobieta zeby dobrowolnie sie wyprowadzila. Pewnie dlugo bedzie to trwalo

Gość nie pierdolcie prosze
Ostatecznie mozecie zrobic dezynsekcje , bedzie musiala opuscic lokal :P chyba ze nie chce to bedzie dezynsekcja z eutanazją ;) Wasz dom, i macie prawo wezwac specjaliste kiedy wam sie podoba :D

Gość nobezprzesadyy
jednym slowem - tesciowa....

Gość fikimikizameryki
nobezprzesady... śmiesznie by było gdyby to była prawda. ta baba wlzała im do domu, jest dla nich obca więc z jakiej racji oni mają zapewniać jej lokal zastępczy? Włamała się, telefon na policję i tyle