Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kartencjaa

Wynik cytologii- pomóżcie!!!

Polecane posty

Gość kartencjaa

Właśnie dostałam pocztą wynik cytologii i: mam zakreślone X w granicach normy, ale pod spodem zakreślone jest zapalenie i zmiany reperacyjne- co to takiego? Przy ocenie cytologii mam zakreślone II. Kto pomoże zinterpretować i powiedzieć co mam robic? :(

Gość o jezuuuuuu
cytologia ok ale masz stan zapalny pochwy

musisz isc do gina i niech ci zapisze jakies leki II oznacza stopień czystosci pochwy poziom 2 czyli ze masz nieliczne bakterie i musisz iśc na kontrole

Gość kartencjaa
a co to są te zmiany reperacyjne? (chyba powinno być reparacyjne, ale ja mam napisane reperacyjne) I co teraz robić skoro mam stan zapalny? Lekarz mi mówiła, że jak będzie coś nie tak to nie wyślą pocztą wyników tylko będę musiała odebrać je osobiście :O

Gość kartencjaa
abraja- dzięki wielkie, ale czy stan zapalny to coś poważnego? Czy powinnam odstawić tabletki albo zrezygnować na jakiś czas ze współżycia?

powinnas zrezygnowac ze współzycia na jakis czas to nic powaznego ale lepiej nie zaogniac tego bo ozesz stracic flore bakteryjna jesli lekarz pwie ci ze to nic takiego kup sobie w aptece Lactacyd do higieny intymnej i zapytaj o takie kapsułki z pałeczkami kwasu mlekowego to poprawi flore pochwy

Gość kartencjaa
A czy ten lactacyd i kapsułki dostępne są bez recepty? Bo tak myślę, że może nie jest konieczne bym umawiała sie na wizyte? Nie ukrywam, że wolałabym zachować w kieszeni 100 zł jeśli nie jest to nic powaznego ;)

tak bez recepty mozesz kupic w kazdej aptece jesli jednak zacznie cie swedziec to musisz isc do lekarza nieststy

hej a urodziłas moze niedawno dziecko? pytam bo zmiany reparacyjne w wiekszosci przypadków wystepuja po niedawnym porodzie

II grupa jest najczęściej spotykana, zwłaszcza u kobiet, które prowadzą życie seksualne. Taki rozmaz uznaje się za &niepodejrzany&. Obok komórek obecnych w grupie I są tu także komórki zapalne. Nie widać jednak komórek nieprawidłowych, charakterystycznych dla stanu przedrakowego. Taki wynik często mają kobiety, u których pojawiła się nadżerka. Nadżerkę musisz wyleczyć i powtórzyć cytologię. Jeśli lekarz podejrzewa stan zapalny, przepisze ci środki przeciwzapalne i ginekologiczną kontrolę po leczeniu. Cytologię powtórz za 12 lata.

Gość kartencjaa
Nie, nie rodziłam dziecka :) Tak poza tym to moja pierwsza cytologia, dlatego tak wypytuję ;) Póki co nic mnie nie swędzi i nie swędziało, jedyne co odczuwałam w ciągu kilku ostatnich dni, to delikatny ból jakby jajników (?) ale ustąpił. Stosuję antykoncepcję doustną- logest około rok czasu. A co w ogóle może być przyczyną stanu zapalnego? Podczas zwyklego badania ginekolog powiedziała, że wszystko ok.

Najczestszymi przyczynami sa zbyt obcisła bielizna i zbyt intensywny seks Jesli jestes za sucha i kochasz się z facetem to on cie tam obciera i podraznia ci pchwe .Niekoniecznie musi cie to boleć w trakcie seksu Jesli robicie to zbyt czesto na sucho to moze wdac sie stan zapalny i doprowadzic do grzybicy któr ajak bedziesz miała napewno poczujesz.... bo bedziesz pedem do lekarza leciała ;0 Swedzi jak cholera i sluz wyglada jak zwarzny ser Zapalenie moze tez i tu uwaga wywołane zostac nadmiernym podmywaniem sie bo wtedy zmywasz ochronny sluz i bakterie dostaja sie do srodka

a jeszcze jedno moze tez ci sie zrobic przez przyjmowanie antybiotyków

Gość kartencjaa
No więc tak: -antybiotyków nie przyjmowałam, -myję się łagodnym żelem intymnym dwa razy dziennie, -co do stosunków, to w sumie są dla mnie trochę bolesne od początku współżycia (czyli trochę ponad rok czasu), zwłaszcza odczuwam ból przy wprowadzaniu członka i po samym stosunku, w trakcie raczej nie. Mam nadzieję, że nie jest to grzybica ani nadżerka! Chociaż z tego co słyszałam, nadżerkę zazwyczaj lekarz wykrywa podczas zwykłego badania- ale czy to prawda, to nie wiem...

moze powinniscie używać srodka nawilzajacego to nie bedzie bolu przy wejsciu i wyjsciu hehe spróbuj

Gość kartencjaa
No właśnie parę razy używaliśmy, pomogło ale też nie do końca :( Ja w ogóle jakaś dziwna jestem, bo pierwszy raz był koszmarem- że się tak wyrażę, nie można było mnie przebić przez jakąś godzinę, a dla mnie był to chyba najgorszy ból w życiu :( I cała pościel we krwi...

hmmm nic na pocieszenie ci nie powiem niektre kobiety tak maja staraj sie wyluzowac bo oze sie zaciskasz za brdzo przy seksie i stad te tarcia moze podswiadoie pamietasz ten pierwszy bolesny raz

Gość kartencjaa
Hm pewnie jest w tym co mówisz trochę racji :) Dziękuję Ci bardzo za pomoc, myślałam, że nie obędzie się na tym forum bez podszywów i głupich tekstów, a jednak można się miło zaskoczyć :) Jutro lecę po lactacyd :) Dzięki i dobranoc!