Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taki z niego niejadek

Dlaczego moje dziecko nie je????????????????????

Polecane posty

Odkąd pamietam moj synek jadl zawsze bardzo malutko. Jedynie do 6 miesiaca jak byl tylko na mleku to nie moglam narzekac, bo jadł ładnie... ale pozniej zaczęły się schody.Obecnie moj Kuba ma 20 m-cy, jest bardzo drobniutki. W najlepszym wypadku jego jedzenie w ciagu dnia wyglada tak: kakao 1 parówka (ale calej nie zjadl jeszcze nigdy) zupa (zjada ok. 10 łyzek) jakiegos miąska troszke srednio tak z pół nieduzego udka danio lub monte mleko przed snem czasem zje kawalundek jabłuszka czy banana, jakies chrupki czy paluszki. Absolutnie nie chce jesc zadnych kanapek, wedlin, sera, nawet chleba z maslem jak juz cos to suchy, nie je jajek, nalesnikow, warzyw, ryb. Powoli dostaje przez to wszystko nerwicy. On jak zobaczy cos nowego na talerzu to od razu odchodzi i mowi bleee nawet sprobowac nie chce. Nie wiem co robic. Daje mu multiwitamol podobno poprawia apetyt ale chyba nie jemu... lekarz przepisal nam tez kiedys PERITOL ale nie skutkował. a dziś trzeci dzien mija jak nie je nic poza wypiciem mleka rano i wieczorem... masakra jakas

Mam to samo z moja córką, lekarka powiedziała, że taka uroda... Ja też byłam niejadkiem, więc dowiedziałam się, że córka odziedziczyła skłonności po mnie. Ale ja zaczęłam jeść mając naście lat i teraz jem więcej niż górnik przodowy :) Więc się nie martwię i ty też się nie martw.

nie martwiabym sie gdyby nie to, ze mlody ciagle ma anemie... co podleczymy to zaraz znow wraca... praktycznie nie je nic wartosciowego a jak je ty dlubnie tylko i juz...

moja córka też je mało ,denerwuje mnie to ,bo czasem ugotuje obiad a ona nawet nie tknie :-o rano zawsze zjada mleko z kaszką w południe obiad - zupa lub drugie danie ,też około 10-15 łyżeczek podwieczorek - jakiś serek ,danio waniliowe zazwyczaj wieczorem - mleko przed spaniem próbowałam jej na śniadanie wciskać jajecznice ,parówke ,kanapke jakaś ale nie chce . Musi mieć mleko i koniec :-o ma rok i 10 miesięcy.

Agnese to jedziemy na tym samym wózku.. Ja to nieraz nagimnastykuje sie w kuchni tyle zeby cos zjadł a on ne ne ne i ne!! od piatku teraz poza mlekiem nie jadl nic innego...

No jak ma anemię, to faktycznie nieciekawie, ja aż się boję mojej zrobić badania, jesienią miała robione i wyniki były dobre, musiałabym teraz powtórzyć. Jak mi niedawno zjadła prawie całego fileta z kurczaka, to prawie sie popłakałam, szkoda że to był jednorazowy wybryk.

moja córa to mogłaby cały czas pić mleko z kaszką i by jej wystarczyło :-o zupe na siłe musze jej wciskać ,ziemniaków nie chce jeść wcale ,caly czas tylko woła piciu i piciu,strasznie dużo pije ,no ale jak chce to jej nie zabronie przecież... dzisiaj to nawet nie wiem co mam jej ugotować ,żeby łaskawie zjadła...

Mój synek w czerwcu skończy 4 latka ale od małego jest niejadkiem. Na śniadanie pije kakao ok 300 ml potem jakiś owoc np. jabłko lub banan. Trochę zupy na obiad i na kolację danio lub monte, bakuś i znów kakao. Jest szczupły ale wygląda zdrowo. Też mnie to bardzo martwi...

Gość mama 2-latka
autorko, mój przez dzień zjada połowę tego co twój, ale każdago dnai 250 ml mleka z kaszą dostaje. nie je warzyw, mięsa, owoców, zyje na paluszkach rybnych, piersi kurczaka, jogurcie albo serku. Z owoców je tylko mandarynki i brzoskwinie z puszki a i to jak ma dobry dzień. Ma 2 lata, waży 13,300 i ma 91 cm.

Witam :) Moja córeczka ma 2 latka i nic nie chce jeść na śniadanie je tylko płatki i to nie zawsze:( nie chce jeść żadnych zupek ani żadnych innych wartościowych potraw na kolacje też nic nie je czasami zje frytki i suchy chleb ,bardzo mnie to martwi bo miesiąc do tyłu jadła wszystkie zupki jakie jej ugotowałam i paróweczki tez zajadała z chęcią boję się że może się rozchorować albo już jej coś dolega chociaż po niej tego nie widać bo jest bardzo aktywna i zabawna,ciągle biega i rozrabia,nie wiem już co mam zrobić by jadła troszkę więcej....

Gość spawdzcie
czy nie ma pasożytów u mnie w rodzinie jest niejadek okazało się ze ma glistę ludzka

Gość dfsdfsfddfsdffdssdf
Hej wszystkim, wypowiem się ze swojego punktu widzenia. Punktu widzenia dziecka, które było niejadkiem :) Uważam, że najgorsze co można zrobić, to karmienie dzieci na siłę. Mnie karmiła w ten sposób babcia, cały blok wiedział, kiedy mam śniadanie/obiad/kolację :D Być może rada typu "olejcie dzieci na kilka dni, aż zaczną jeść" jest nie na miejscu, ale coś w tym jest :) Ja zawsze dostawałam za duże porcje, co od razu zniechęcało mnie do jedzenia. Wybadajcie, co dziecko lubi najbardziej i niech to je, aż w końcu samo będzie chciało coś innego dla odmiany. W tej chwili mam 20 lat, mam spory apetyt, mimo to jestem szczupła (nie chorobliwie chuda) ale uważam, że sposób w jaki karmiła mnie babcia na długo "uszkodził" mi psychikę ;)

Gość gość
Mój synek ma 16 miesięcy i od 2 tygodni nie chcę jeść tylko pije. Nigdy dużo nie pił a tu nagle takie pragnienie. Zaczeliśmy się z mężem martwić o c chodzi tym bardziej, że zaczęły wyskakiwać mu siniaki pod oczami. Poszłam z nim do lekarza, zrobiliśmy badania i wszystko ok a jeść dalej nie chcę. Doszliśmy do tego, że on piciem zapijał nieświadomie głód. Robiłam mu wcześniej kompociki bo jak wspomniałam był niepitkiem. Skończyłam z kompocikami. Podaje mu wodę tę z kubusia water i apetyt wrócił. Tak więc drogie mamy czasem przyjrzyjcie się bardziej temu co wasze pociechy piją bo może tu jest problem tak jak u mnie....pozdrawiam:)

Gość były niejadek
Osoba powyżej ma racje. Nawet da dorosłego 300ml kakao (pewnie słodkiego) to sporo, a co dopiero dla dziecka. Nic dziwnego że nie chce jeść. Takie danio czy monte też ma sporo kalorii bo jest słodkie

Gość gość
Wystarczy sobie wyobrazić, że dziecko ma żołądek wielkości swojej piąstki. I od razu te porcje zaczynają wyglądać na wystarczające jak na 1 posiłek :P Inna sprawa to jakość tych posiłków ;)

Gość gość
Tutaj artykuł o tym co robić, gdy dziecko nie chce jeść: www.gdy-dziecko-nie-chce-jesc.blogspot.com

Gość ki_ngha
Ja swojemu daję syrop na lepsze trawienie i przemianę materii, więc nie mam takich dużych problemów z niejadkiem. Syropek ma wyciągi z ziół, ale na szczęście nie marudzi, bo ma przyjemny malinowy smak.

Gość tulipaś
A nie zastanawiałaś się nigdy czy twoje dziecko nie jest nadwrażliwe? Czyatłam ostatnio o tym tutaj http://www.trampolina-dzieci.pl/2013/10/10/nadwrazliwosc-i-podwrazliwosc-dotykowa-u-dzieci-skad-sie-bierze-i-co-z-nia-robic/ okazuje się że może być nadwrażliwość słychowa wzrokowa ale może też być pokarmowa. ostatnio o tym mówili w tvn - dziecko nie może nawet patrzeć na jedzenie, ani go dotykać bo go to odrzuca.