Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkulesz

Ugryzienie przez psa.

Polecane posty

Gość kkulesz

Witam, Kilka dni temu bawilam sie z psem znajomej. Jest to trzyletni mopsik. Podczas zabawy skaleczylam sie w palec o jego zab. Dowiedzialam sie ze pies nie byl szczepiony na wscieklizne rok czasu. Prosze o informacje czy powinnam wybrac sie do lekarza ( i jakiego) aby uniknac zakazenia , czy powinna profilaktycznie wziasc szczepionke? Prosze o pomoc. Dziekuje i pozdrawiam, Kasia

Gość wtakim przypadku
pies powinien być poddany obserwacji weterynaryjnej,żebyś ty była spokojna. Tak od razu nikt nie aplikuje szczepionki

Gość w tym wypadku...
Po pierwsze sprawdź kiedy miałaś szczepienie na tężec.. Jak mnie pogryzł pies to było pierwsze o co pytali. A co do wścieklizny to jeśli jest to domowy pies, który przebywa w mieście to raczej są małe szanse żeby był nosiecielem wścieklizny, jeśli biegał po lesie w terenach teoretycznie zagrożonych wścieklizną - pytaj miejscowego weterynarza - koniecznie trzeba wysłać psa na kwarantanne.

Gość wtakim przypadku
szczepienie przeciw tęzcowi to podstawa ale po kilku dniach raczej bez sensu chyba ?

Gość misiu sisiu
wyssij wszystko z rany tak jak po ukąszeniu węża może pomoże :)

Gość w tym wypadku...
nie wiem jak to jest, ja byłam po dwóch dniach - wcześniej sądziłam że obejdzie się bez szwów ;) i dostałam szczepionkę..

Gość kkulesz
To jest pies typowo domowy , ktory przebywa caly czas w domu i na spacerach z wlascielka na podworku. Szansa aby byl zakazony bardzo mala. Ale wolabym nie ryzykowac. Rana tez nie jest mala, prawie jak zadrapanie, ale jednak byl kontakt jego sliny z moja krwia. Czyli powinnam poprosic znajoma , aby wybrala sie wpierw do weterynarza na zaszczepienie psa i obserwacje? Na czym polega taka obserwacja? Dzieki ! Kasia

uważam, że pies nie musi być nosicielem wścieklizny jak ktoś pisał wyżej, mnie też kiedyś gryzł pies i to całkiem przypadkiem w nocy staruszek to już był ślepy i schorowany nie poznał mnie ... miałam ranę, ale nic mi nie jest i wszystko ok. Kiedyś za gówniarza ugryzła mnie mysz ale byłam szczepiona przeciw różnym chorobom nie było żadnego zakażenia więc jest ok

Gość w tym wypadku...
Wirus wścieklizny pojawia się w ślinie u psa w końcowej fazie choroby, więc pies jest zabierany na obserwacje u weterynarza na 15 dni, jeśli w tym czasie pies nie zdechnie to jest uważany za zdrowego. Ale jeśli piesek tak jak piszesz nie ma kontaktu z "dzikimi" zwięrzętami typu lisy, wiewiórki itp. to szanse są nikłe.

Gość kkulesz
Nie mial z takimi zwierzakami do czynienia. Czyli trzeba zostawic go az na 15 dni u weterynarza? k.

Gość w tym wypadku...
niestety tak. Weterynarz wtedy obserwuje co się dzieje ale sądzę, że u Ciebie nie ma takiej potrzeby.