Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdfghjkl123432

JA uważam że powinien być pochowany na WAWELU! KTo jest za??

Polecane posty

Gość any any
Wawel był poniekąd "grobowcem rodzinnym" królów. Co trzeba zrobić żeby trafić do swojego grobowca rodzinnego?;) Lech królem, wieszczem ani bohaterem nie był

Gość .....ola...87
Drzewiecki mówił tak bo się ludzie czepiali jego osoby a jak widać Czysty to on Nie jest... a kogo chcielibyście na Wawelu ułożyć... ? - Papierz nie bo, ma inne dostojne miejsce spoczynku, pisarze, intelektualiści leżą na Powązkach, albo w Archikatedrze w Wawie... mi osobiści to nie przeszkadza... Historię należy pisać nawet wtedy gdy jest Kontrowersyjna... a to nie osoba była Prezeydenta kontrowersyjna... bo był on po prostu człowiekiem który miał wrogów i przyjaciół... ( a kontrowersyjne moim zdaniem jest raczej znów powracanie do kłutni nawet nad Grobem Prezydenta...) i nie Dziwię się Naszej Historii, i pewnie przyszłość też będzie pełna gruzów... miast nas to zjednoczyć - to już miejsce pochówki Nas dzieli... Tak nie powinniśmy się zachowywać... A Piłsudski pochowany na Wawelu też w czasie gdy zmarł uwarzany był za kontrowersyjną postać - w dużej mierze przez środowiska prawicowe i kościelne... ot! Katastrofa i po katastrofie i Żałoba i po Żałobie będzie zobaczycie że Polacy NIEWIELE się zmienia - oj niewiele... schism

Gość ja nie uwazam nic
wiesz ale czasy sie troche zmienily, nigdys na wawelu chowni byli krolowie, niektorzy tylko dlatego ze byli krolami, oraz osoby ktore byly ich rodzina, bylo to normalne miejsce pochowku anie jakies miejsce dla wybitnych postaci ale czasy sie zmienily, i odkad juz nie mamy krolow to wawel jest miejscem dla tych wybitnych Piłsudski Józef marszałek, Kościuszko Tadeusz generał, Poniatowski Józef książę, wieszcz Słowacki, wieszcz Mickiewicz ???, Sikorski generał Władysław, Kaczyński Lech prezydent z pierwszą damą? ok niech będą pochowani na wawelu ale to przesada

Gość zuzawa
Wawel oczywiście to lekka przesada ale manifestacje z tego powodu to wielka przesada. Dziś jak nigdy dotąd patrzy na nas cały świat a my kłócimy się nad trumną. Wstyd. A już zaczynali o nas tak ładnie mówić i podziwiać. Jeszcze brakuje aby podczas pogrzebu jacyś idioci zrobili manifestacje i przy okazji wyzwali Obamę od czarnuchów a Miedwiediewa od bolszewików. Wydaję mi się że to nie czas i miejsce na takie awantury. Co prawda Wawel jest miejscem pochówku królów Polskich ale nie tylko królowie tam leżą. Z pogrzebu Piłsudskiego na Wawelu też wynikła podobna awantura ale wtedy nie przyjechali do nas tacy dostojnicy i tylu dziennikarzy. Ktoś podjął niezbyt przemyślaną decyzje odnośnie pogrzebu a teraz ktoś robi z tego niepotrzebne zamieszanie które naszego wizerunku w oczach świata raczej nie poprawi.

Nie uwazam ze prezydent powinien byc pochowany na Wawelu, nie uwazam tez by protesty byly sluszne. Mialam i mam gdzies polityke, ale jedno wiem na pewno Kaczynski interesowal sie za bardzo tym co bylo, wyludzal przeprosiny za przeszy czas, a pominal to co bedzie. Ale to nie istotne juz bo nie powinno sie mowic zle o zmarlym, a juz na pewno w zlym guscie sa protesty z karteczkami "3x nie":O To ze Dziwisz podjal decyzje taka a ie inna to odpowiedz na to kto wygral wtedy wybory, kto kosciopl dopuscil do takiego az prawa glosu, a skoro byla to wiekszosc naszego narodu to nalezy stulic geby i pokornie sie pochylic nad trumnami poleglych. Osobiscie uwazam ze Kaczynski mogl miec wplyw na decyzje o ladowaniu ale nie ma co tego roztrzasac. Bylo jak bylo, decyzja podjeta a protesty procz wstydu nic nie zmienia

Gość x.x.y.6765
no i widzicie mamy odmienne zdania...i zaczynamy nawet na taki zwykłym forum się kłucić... a język staje się ostrzejszy... pewnie też to widzicie strona która popiera pochówek na Wawelu powinna uszanować zdanie innych i hmm używać troszkę innych słów...( bo już słyszałem że nazywa się przeciwników nie polakami) bo niedługo wyjdzie że ten Wawel pokłóci nas skutecznie... i zamiast się łączyć jako społeczeństwo, nad stratą swego Obywatela Nr. 1 jego Żony i prawie stu dostojników Państwowych i kościelnych... a My co ? dzielimy się Bardziej... i to takimi szczegółami które swobodnie moglibyśmy rozpatrzyć później a nie w czasie żałoby... czasu kilka dni jest a pomyślunek byłby mniej emocjonalny... a nie ze złożonymi rękami na kolanach od razu Rzucić Hasło WAWEL ! (widziałem wypowiedź Komorowskiego że nie było Nic konsultowane z władzami Państwowymi... podobno się konsultował Dziwisz z kimś... ale z kim od Niego się nie dowiemy - bo Władze Kościelne nie powiedzą wszystkiego a łatwiej niedomówienia sterować opinią niż całą prawdą... ( w historii kościoła znalazły by się przykłady niedomówień) a niedomówienia znaleźć u polityków nie problem (oczywiście P.O. prezydenta niejako jest Platformowcem bardziej niż prawicowcem... więc Dziwisz mówił głównie do swej strony (prawica) by utwierdzić ich w we Właściwym wyborze... oczywiście czas i Historia (ostatnio wielu publicystów polityków lubi mówić ten frazesik żeby nie ponosić odpowiedzialności za życia...)... pokarze jak się cała Sytuacja rozegrała obecna... wielu ludzi teraz jesli nie wszyscy mamy zachwiana ocene sytuacji poprzez wzgląd na swoje własne wcześniejsze patie i antypatie co do tej decyzji to sądzę że brat Jarosław tak sobie pewnie marzył po cichu... a Kardynał Dziwisz opierając się na autorytecie Swego Przyjaciela Papierz Jana Pawła II myślał że zaraz wszyscy mu przyklasną... oj nie nie, kościół POWINIEN dysponując tamtym miejsce rozsądnie a nie Emocjonalnie się zastanowić rozważyć wszystkie za i przeciw... i jeśli społeczeństwo podnosi larum nad tym, to coś to oznacza... a co oznacza? moim zdaniem że Polska już dzieli się na dwa obozy - centrolewica i prawica... niestety trudno tym stronom żyć ze sobą długo... bez większych niesnasek wiem może zmieniam zdanie, ale tylko krowa nie zmienia poglądów... Panie Prezydencie Pierwsza Damo z Wielką pompą i w Hołdzie wolałbym byście spoczęli w Archikatedrze w Warszawie... bądź w Aleji Zasłużonych na Powązkach... a Wawel powinie być Zamknięty jako Święte miejsce Pamięci - związane Jednoznacznie z Historią polski...

Gość any any
Piłsudski w swoich czasach był kontrowersyjna postacią, ale poza sprawami kontrowersyjnymi miał niewatpliwe zaslugi. Kaczynski nie zrobił nic specjalnego..

a to czy dobrze bedzie o nas zachod mowic to bez przesady:O A jak zle powie to co? Polska wiecznie dupe by lizala kazdemu a potem cierpietnikow i niewinnych by z siebie robila:O Wstyd mi za Polske, jakby byla wojna to predzej za rosja, niemcami, stanami bym obstala niz za hipokrytami z Polki

Gość mikolos.6765
Niezależnie od poglądów politycznych powinniśmy uszanować tę decyzję, tym bardziej z racji czasu żałoby - kontruje przeciwników Mateusz Pudlis, który był chyba jedynym zwolennikiem tej decyzji pod Neptunem. - Każdy przyzna, że Lech Kaczyński zasłużył się dla Polski jeśli chodzi o prowadzenie polityki historycznej i samą sprawę Katynia. Byłby symbolem Katynia na Wawelu, także reprezentujących tych wszystkich ludzi, którzy zginęli razem z nim - zaznacza.

Gość oto właśnie chodzi
z czego możemy być dumni? że PL była krajem słabym w czasie II WS ? A czy coś się od tamtego czasu zmieniło ? NIE

Gość ehh...09
Osoby, które wysunęły propozycję Wawelu, najwyraźniej nie pomyślały o tym, jak podziała to na część społeczeństwa. To niedojrzałość jednej strony. Jednak druga strona, sprzeciwiająca się temu pochówkowi, też nie zachowuje się dojrzale, urządzając pikiety w czasie żałoby - nie myśląc wcale o tym, że takie zachowanie może po prostu straszliwie ranić bliskich prezydenckiej pary. Pomyślcie, co czuje córka prezydenta - nie dość, że straciła oboje rodziców tak nagle i gwałtownie, nie dość, że nie może w spokoju przeżywać swojego bólu, bo flagi z kirem na każdym rogu przypominają jej o tym wszystkim, to jeszcze grupki ludzi z flagami narodowymi odmawiają jej prawa do pochowania rodziców tam, gdzie jej to umożliwiono. Za dziesięć lat nikt już nie będzie o sprawie pamiętał, ale dzisiejsza niedojrzałość będzie niektórym gryzła sumienia długo

Gość zero 77
Swego czasu gdy miało dojść do pochówku Piłsudzkiego, przez kraj przelała się fala krytyki...i co?? Nie mi oceniać tą decyzję ale wynika z tej sytuacji jedno: Bardzo trudno nam się zjednoczyć ale bardzo łatwo skłócić. Trzeba było śmierci 96 osób by naród na 1 minutę się zjednoczył a wystarczyła błahostka by powtórnie - na długie miesiące się podzielił. Kto jeszcze musi zginąć by znów na minutę zapanowała jedność??

Gość Do autora ...
Nikt nie podzielił naszego społeczeństwa, tylko...... ujęła bym to w przysłowiu ..... WYSZŁO SZYDŁO Z WORKA.

Gość pfff ...999
No to teraz ja o Wawelu... Gdyby przed śmiercią Prezydenta wyszedł do kamer Kardynał Dziwisz i powiedział, że chce na Wawelu utworzyć kryptę prezydencką dla wszystkich demokratycznie wybranych po 89 prezydentów + prezydent Kaczorowski to by wszystko było ok. Godne miejsce, godne współczesnych "Królów"... Raz byłoby coś po kolei i bez awantury. Godnie, spokojnie, planowo. Ale niestety nikt nie pomyślał za wczasu, stała się tragedia i... wyszło po polsku. Pospolite ruszenie w organizacyjnym bałaganie i groteskowy efekt... Bo okazało się, że otwarto wyjątkowe miejsce, dokonując tym cywilnej kanonizacji w kilka dni po śmierci... A procesu kanonizacyjnego nie było... Niestety gdyby był to obawiam o się jego wynik. I to musiało podzielić opinię publiczną czyli naród. Ciąg dalszy tej historii będzie miał miejsce jak opuści nas Lech Wałęsa, Aleksander Kaczyński i kolejni... Życzę im 120 lat, ale idę o zakład, że padnie wtedy pytanie o Wawel... Bo porównanie osiągnięć będzie dramatyczne w skutkach.

Gość po pierwsze...
po pierwsze - prawie wszyscy tam leżący dzielili Polaków. Sikorskiego część emigracji nie nawidziła. Pociąg z prochami Piłsudskiego zostal nawet zatrz7ymany przez jego przeciwników. Kościuszkę już dawno uznano za zdrajcę po podpisaniu przez niego lojalki dla Rosjan... I tak dalej. Ja nie głosowałem na Kaczyńskiego ale gdyby ten pogrzeb był tak mało ważny to czy by przybywało tylu najważniejszych ludzi świata?

Gość POIWNIŚCIE SIE WSTYDZIĆ
To czy prezydent Kaczyński w raz z małżonką powinni spoczac na wawelu interesuje wszystkich. Każdy ma swoje zdanie i opinię na ten temat ale na miłośc boską bez przewsady taką prowadzicie żałobę wychodząc na ulicę i robiąc strajk nie podoba wam się to nie ma sprawy ale do cholery zatrzymajcie to dla siebie nmówicie że nie zasłużył zasłużył i to na pewno tylkjo to wina naszych mediów które wytykały tylko i wyłącznie jego wady i złe posunięcia polityczne

Gość oto właśnie chodzi
ci ludzie przybywaja bo byl tylko PREZYDENTEM :O:O poprawnosc polityczna :)

Gość Do autora ...
Nie chcę obrażać nikogo, ale czytając niektóre "racje", to mi się nie dobrze robi: Do ........... any any Patriota, dobry człowiek, działacz opozycji? ok, ale wielu takich.. to że był prezydentem nie ma tu nic do rzeczy.. No ręce opadają, jak można być takim pustym!!! Większej głupoty dawno nie czytałam.

Gość oto właśnie chodzi
a czy media wysuwaly tym czy sie zasluzyl ? bo wiesz katyn dla wspolczesnych polakow to taki malo przekonujacy argument :O🖐️

Gość ZUZANNNAKHJGFF
Nie mi o tym decydować i moja poniższa uwaga nie ma większego znaczenia, tak samo jak nie ma dla mnie większego znaczenia w jakim mieście będzie pochowany, ale wspomnę, że np. Józef Piłsudski jest pogrzebany na Wawelu, ale serce jego jest złożone w Wilnie. Choć trzeba wziąć też poprawkę, że nie wiadomo w jakim stanie są zwłoki Lecha Kaczyńskiego. A tak w ogóle to możnaby wybudować Mazuoleum Kaczyńskiego - coś w stylu Lincoln Memorial powiedzmy: http://en.wikipedia.org/wiki/Lincoln_Memorial co mogłoby zapoczątkować piękną tradycję budowania świeckich monumentalnych budynków poświęconych ważniejszym przywódcom i byłoby to uhonorowanie myślę odpowiednie i ponadto nie trzeba by wtedy prosić się duchownych.

Gość POGRZEB PAŃSTWA KACZYŃSKICH ZŁ
POGRZEB PAŃSTWA KACZYŃSKICH ZŁAMIE PRAWO. Zgodnie z zarządzeniem Prezydenta RP z dnia 8 września 1994 roku w sprawie uznania za pomnik historii. Na podstawie art.6 ust.1 ustawy z dnia 15 lutego 1962 roku o ochronie dóbr kultury i o muzeach zarządza się co następuje:... Zobacz więcej 1. uznaje się za pomnik historii "Kraków - historyczny zespół miasta" 2. Celem ochrony pomnika historii wymienionego w p. 1 jest zachowanie, ze względów na wyjątkowe, uniwersalne wartości historyczne, artystyczne oraz wartości niematerialne, autentyczności historycznego układu urbanistyczno - architektonicznego Krakowa, ukształtowanego w ciągu tysiącletniej historii, stanowiącego jeden jeden z czołowych kompleksów artystyczno-kulturalnych Europy. Ponadto Wawel wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa stanowi wspólne dobro ludzkości. Wyróżnia je „najwyższa powszechna wartość uznana w rozumieniu Konwencji UNESCO z 1972 r. dotyczącej Światowego Dziedzictwa Kulturalnego i Naturalnego. Szczególna opieka, jaką miejscom zaliczonym w poczet Światowego Dziedzictwa mają zapewnić Państwa - Strony Konwencji ma je chronić przez zniszczeniem i pozwolić na zachowanie ich w możliwie niezmienionej postaci dla przyszłych pokoleń. Konwencja jest umową międzynarodową określającą obowiązki Państw-Stron i instrumentem współpracy międzynarodowej.

Gość any any
to prosze pieknie - wyjasnij mi na czym polegały te wybitne zaslugi Kaczynskiego? oczywiscie coś poza frazesami w stylu "dobry człowiek i patriota" oraz faktem że był prezydentem który zginął w katastrofie lecac złożyć wieniec w Katyniu jako taka "pełna" osoba wyjaw mi swoje "mądrosci" w odpowiedzi na moje "glupoty" jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia tylko frazesiki i inwektywy to zamilcz

Gość referendum
Rozmawiam z wieloma osobami, w różnym wieku i z różnych środowisk i ani jedna osoba nie powiedziała, że jest to dobry pomysł, aby Para Prezydencka spoczęła na Wawelu. ANI JEDNA!!!! Coś w tym jest! Niech zrobią referendum razem z wyborami prezydenckimi lub parlamentarnymi, żeby było taniej i się okaże ile osób chce, ile nie chce. Wielu wychodzi z założenia, że teraz nie jest odpowiedni czas na wyrażanie opinii, ze względu na żałobę, mimo tego, że są przeciw pochowaniu na Wawelu.

Gość Znowu szok....
I to właśnie świadczy o pustostanie wiedzy ludzi wspólczesnych!! Jeśli by wiedzieli coś na ten temat i mieli trochę wyobraźni, to przekonaliby się, że nie trudno ideę przełożyć na czasy dzisiejsze. Ja też mało wiedziałam, ale teraz wiem na tyle, aby się wypowiadać zasadnie.

Gość jestem za a nawet przeciw nie
ej, to Wawel w Krakowie jest? o co chodzi ?

Gość ,jfdfjnfd,nmffd
kler jest ponad prawem, Dziwisz pozwolił to nikt nie odważy sie wspomniec o jakis nieprawidlowosciach w kazdym systemie sa rowni i rowniejsi, u nas rowniejsci to m in kler katolicki niestety ale taka prawda

Gość Do autora ...
Nic ci nie będę wyjaśniać. Wystarczy mi to co przeczytałam, a swoje wypowiedzi umieściłam już w wielu postach na kafeterii i innych portalach więc nie będę się powtarzała. Niektórzy gadają byle coś gadać i to jest bardzo przykre!

Gość Do autora ...
Do.................jestem za a nawet przeciw nie ej, to Wawel w Krakowie jest? o co chodzi ? dobre ........... dajesz rade!

Gość licja1234567
Zgadzam się. Też uważam, że Wawel to nie najlepsza decyzja, ale jeśli głowa Kościoła w Polsce wyraziła zgodę na Wawel, to trzeba to uszanować, w końcu chodzi o katedrę na Wawelu. Poza tym mamy żałobę, oczy całego świata są zwrócone teraz na Polskę. Protesty w takiej chwili są nie na miejscu (mam na myśli ten, który podobno był wczoraj w Krakowie). Poczytałam, co piszą na onecie i boję się, że może być skandal w dniu pogrzebu, i to w obliczu wielu przywódców z innych krajów. Choć może do soboty ci najbardziej zacietrzewieni przemyślą sprawę i poczekają do końca żałoby z organizowaniem protestów.

Gość any any
no wlasnie ty gadasz żeby gadać, nie podajesz żadnych argumentów tak samo gadaja teraz w telewizji:o ja serio chciałbym sie dowiedziec czegos o wielkich zaslugach L. Kaczynskiego bo jakos nigdy sie specjalnie polityką nie interesowalem a we wszystkich mediach niestety jest tylko gadka że był patriotą dobrym człowiekiem i tragicznie zginął:o czemu nikt nie mówi o zaslugach które zaprowadziły go na Wawel?