Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jakzwykleniewiem

i znów ten sam problem , CO NA OBIAD???

Polecane posty

Gość jakzwykleniewiem

mamuśki mi sie juz wyczerpały pomysły ,potrzebuje ugotowac cos na obiad dla 1,5 rocznego dziecka i dorosłego faceta, z tym ze mała ma alergie na mleko :( juz im sie znudziły wiecznie pulpeciki , sosiki , rybki , zupki itp , co znów wymyślec ? no i wazne zeby nie zajęło mi to pół dnia..

A dlaczego nie zrobisz np jakiegoś drobiu w rękawie? Zdrowe i smaczne. Małe dziecko może zjeść filet, dorosły udka itp i luz. Albo kurczak na butelce, przecież jak obierzesz ze skóry będzie zdrowy, czysty filecik ;) Półtoraroczne dziecko może już jeść coś więcej niż pulpety ;)

cóz za zdrobnienia :P hm... ja dziś gotuje rosół na kurzych łapkach a na drugie gulasz z łopatki z kasza kuskus

Gość jakzwykleniewiem
ALE ONA MIESKA WOGOLE NIE CHCE JESC JAKOŚ , JAK UPIEKE KURCZAKA TO NIE TKNIE , CZASAMI ZJE SMAŻONĄ PIERŚ Z KURCZAKA...

Gość już ci chyba odpisywałam he he
Makaron rurki grube, nie pamiętam jego nazwy. Mięsko mielone rzucasz na patelnię, solisz, pieprzysz, po chwili cebula pokrojona w krążki, ajk się zeszkli to cukinia pokrojona w kostkę, dolewasz wody. Przyprawiasz czosnkiem, kminkiem, kolędrą, majerankiem, soso ma być z przecierem. Wychodzi trochę inne w smaku niż sos boloński. Dawałam 1,5 rocznemu dziecku, bardzo lubiło. Ryba po grecku. Pierś kurczaka rozbijasz jak na kotlet, trzesz cukinię na tarce na oczkach grubych, ewentualnie moze to być pokrojony szpinak, na to podłużny słupek marchewki ugotowanej, zawijasz w roladkę, dalej na peatelni przygotowujesz panierowane jak schabowy. Po przekrojeniu ładnie wygląda. Oczywiście posolic i popieprzyć przed zawinięciem, inne przyprawy wg gustu.

Gotujesz kasze pęczak. Sos przygotowujesz następująco: mięsko gulaszowe wieprzowe wrucasz do garnka, dajesz odrobinę smalcu, ale bardzo mało, zalewasz wodą, liść laurowy i ziele angielskie i to duszisz pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Do miękkiego mięsa dorzucasz cebulę, jak miękka, to z mąki pszennej i ziemniaczanej rozrobionej z wodą dolanej do tego garnka wyjdzie fajny sos

kotlety pieczarkowe. Pieczarki obrać ze skóry, wydrążyc, ogonki posiekać drobno, wymieszać z mięsem mielonym, wszystko tak jak na zwykłe mielone, nafaszerwoc pieczarki, panierować, na rozgrzany tłuszcz i zrumienić z każdej strony, potem dusić. Kilka pieczrek pokroić w plastry i wrzucić na dno garnka przed włożeniek tam kotletów, a po ich wyjeciu przygotowac soso z dodatkiem majeranku, czosnku, jak kto lubi. Wy zjecie całe kotlety, a dziecku podasz mięso wyjęte z tej pieczrki, półtoraroczniakowi nie zaszkodzą kawałki grzyba posiekane w mięsie.

Jest masa zup. Dla dziecka dobrze się nadają, np. ogórkowa, pomidorowa, krupnik, kalafiorowa, brokułowa.

ryba panierowana w mące kukurydzianej, ryba w sezamie, albo ryba na parze z dodatkiem ziół. Do tego różne surówki

A może ryż i jakiś sos, albo bardziej tradycyjnie - gołąbki?

Gość MYSZKA A PO OBIEDZIE STRIPTI
Z DLA KOLEGÓW MĘZA? A DZIECKO Z NIANIĄ??:p

Gość jakzwykleniewiem
ryby czy kotletów nie tyka , ogólnie czegos co jest w kawału , woli jakies gulasze , kurcze no juz naprawde nie wiem , i chyba sie skonczy na jajku sadzonym:)

ja dzis np robie pieczonego kurczaka... jestem w ciazy i nie chce mi sie stac w garach przez pol dnia, do tego salata, pomidor, ogórek + dressing i moze troche ryzu lub z chlebem :p po co sie przemeczac... idealny obiad na weekend! :D aha no i wiadomo calego kuraka nie zjemy na raz wiec jeszcze zostanie mi na jutro... a jutr z tych 'odpadków' zrobie spicy chicken noodle zupke mniam

Gość Aaaby
Pierogi ze szpinakiem polane sosem serowym.