Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

FatCat

Badania prenatalne - czy są obowiązkowe?

Polecane posty

w czwartek bede miała badania prenatalne. tak się zastanawiam czy wykonuje je większość kobiet czy jest to taka propaganda, że to konieczne itp. czytałam ze powinno sie je wykonywac zwłaszcza w przypadku kobiet po 35 roku życia oraz gdy w rodzinie wystąpiły już choroby genetyczne. zatem ja się nie zaliczam do tej grupy. jak do tej pory lekarz nie stwierdzil u mnie żadnych nieprawidłowosci, wrecz twierdzi ze wszystko idzie swietnie.wizyty mam regularnie. a jednak mówi mi ze trzeba zrobic itp. z tym ze koszt to oczywiscie 200 zł... ja nie żałuje na dziecko ale zastanawiam sie czy to nie jest troche tak ze lekarz tez chce zarobic.po rozmowie z nim to nawet nie smialabym pomyslec ze mam jakis wybór a ponoc wcale nie musze ich robic.no nie wiem.jak to u was było?czy wszystkie robiłyscie te badanie

Gość ale o jaki pas chodzi?
ja mialam podobnie i nei zrobilma poniewaz powiedzialam wprost ze nie mam tylu pieniedzy nie ma obowiazku tych badan a zwlaszcza moim zdaniem sa zbedne skoro nie ma zadnych wskazan do takich badan, nawet o ile cokolwiek w tych badanaich wyjdzie to co zrobisz? usuniesz? nie wyobrazam sobie tego, co mi da ze dowiem sie ze np moje dziecko ma wade genetyczna nieuleczalna? i tak sie urodzi z ta wada i tak :/ to tylko wyludzanie kasy, taka moda na milion badan na wszelki wypadek... mnie lekarz namawial w 13tc potem w 20tc a podobno jeszcze jedno ma byc w 34tc, kazde usg tzw genetyczne po 220zl plus badania testow PAPPA ok 50zl :/

Słowo "trzeba" oznacza konieczność a ta nie może być odpłatna.Nie, nie trzeba, to Twój wybór.dla niego "trzeba" - dostanie kase :)

Gość czarnulka22tc
porozmawiaj z learzem jesli widzi cos nie tak na usg popros go o skierowanie na badania prenatalne wtedy bedziesz miala je wykonane bezplatnie powiedz ze cie nie stac na takie badanie jesli lekarz jest ok to da ci takie skierowanie

Badania prenatalne - odbnie jak wszystkie inne - nie sa obowiazkowe! Generalnei zasada jest że na każde badanie czy zabieg pacjent musi wyrazić zgodę i go chcieć. Sposób podny prez przedmowczynię niejest dobry. Gdyby go stosować to żądni kasy lekarze zaras bedą znajdywać "nieprawidłowosci "Na zwyklym usg. Ileż to razy czytalem że namawiali pacjentki na leczenie ... nieistniejących nadżerek. Oczywiście w prywatnych gabinetach. Światem rządzi pieniądz; medycyna nistety w du zej mierze też... :o

nie jest obowiązkowe! jesli już nie chcesz iśc na prenatalne to ok, ale ja bym zrezygnowała z tych w 12 tygodniu. to wtedy wykrywa się m.in zespół downa. jest to schorzenie nieuleczalne. ale nie rezygnowałabym z usg w okolicach 20 tygodnia. wtedy można wykryć wady serduszka i innych narządów wewnętrznych, a te wady można leczyć czy to w łonie czy od razu po porodzie! jeśli już chciałąbym z któregoś zrezygnować to osobiście wybrałabym to pierwsze bo taka wiedza nic mi nie da (oprócz świadomości że moje maleństwo jest chore), nic nie zmieni, ale wiedza o potencjalnych chorobach które można leczyć jest na wagę złota!

Gość nnnnnnnnjjjj
dziewczyny a czy tych badan nie da sie zrobic na nfz?? pytam sie z czystej ciekawosci bo tu gdzie mieszkam takie badania sa przeprowadzane w szpitalu za darmo

ja rodziłam przed 33 urodzinami, sama zrobiłam na własne życzenie i własne pieniądze test papp a 550 zł (dokładnie rok temu) do tego miałam 3 razy w ciąży wykonywane badanie usg 3d oraz 4d chodziłam tylko prywatnie więc za wizytę z usg płaciłam 300 zł zrobisz co chcesz, ja robiłam co tylko mogłam, na aminopunkcję lekarz mi nie pozwolił bo papp a wyszło super, robiłam bo chciałam maxymalnie wykluczyc choroby

mała_agatka nie jest obowiązkowe! jesli już nie chcesz iśc na prenatalne to ok, ale ja bym zrezygnowała z tych w 12 tygodniu. to wtedy wykrywa się m.in zespół downa i urodziła być takie dziecko?? właśnie po to się robi to badanie żeby wiedzieć na czym sie stoi i ewentualnie usunąć

ja też te badania robiłam, płaciłam sporo (za to w 12 tyg 160 zł, za 20 i 30 tydzień 230 zł). ja chciałam je zrobić, chciałam wiedzieć czy z maluszkiem jest wszystko dobrze, ale szłam z myślą że jak będzie coś nie tak to to i tak nic nie zmieni. ale wiedzieć musiałam :D

dla mnie to dużo, do tego jeśli chodzi o nfz, na te pierwsze badania do 14 tygodnia musiałabym zapisać się chyba przed zajściem w ciąże. tyle trwa czekanie

przepraszam że tak brutalnie napiszę, ale skoro nie stać cię na badanie za 200 zł to jak ty chcesz dziecko utrzymać??? ja na swoje 8,5 miesięczne dziecko wydaję ok 500 zł miesięcznie (tyle że od urodzenia jest karmiony sztucznie bo nie chciałam karmić piersią)

do tego ja nie mam żadnych obaw jesli chodzi o ciąże. jestem przed 30stką. w rodzinie nigdy nie było przypadków wad serca czy chorób genetycznych, ja czuje się dobrze, nie mam żadnych plamien, bólów itp. na zwykłem usg wszystko wygląda ok i nawet lekarz to potwierdza. więc nie czuje obaw a w związku z tym robienia tak specjalistycznych badań.

stać mnie na te 200 zł jednorazowo, czuję się jednak trochę "naciągnięta" przez lekarza. wykonam to badanie, tak jak pisałam w czwartek. a dziecko planuję wychować skromnie bo więcej nie mam a nikomu podkradać nie będę. dlatego wole odróżnić to na co pieniążki muszę wydać niezbędnie od tego co jest nadgorliwością,modą i "widzimisie" lekarza bo chce przyrobić.

ja wydałam kilka tysięcy na prowadzenie ciąży, ale nie żałuję :) dzięki temu byłam pewna że jest wszystko dobrze. na dziecko wydaję chyba normalnie, kupuję dużo ciuchów używanych, trochę dostanę, ale co do jedzenia to mięso, warzywa i owoce w zdrowej żywności u znajomej, wiem że na prawdę zdrowe bez chemii, tam też kupuję w słoiczkach owoce, staram się sama gotować, na parze najczęściej a mleko na receptę bo ma skazę :) i tak parę stówek leci :) badałam się tak dokładnie dlatego że jedną ciąże straciłam

franka ja wole wydac minimum ale nie usuwac :/ nie kazdy wydaje 500zl na dziecko :/ ja wydaje duzo mniej odliczajac przedszkole :) tez mnie nie stac za 230 isc na usg tylko dlatego zeby moj lekarz mial kase z tego :/ a nie uwazam zeby mnie nie stac bylo na dziecko :)

za cokolwiek płacisz ktoś na tobie zarabia nie tylko lekarz za badanie, mi chodziło o to że będąc w ciąży zapłaciłam za wszystko za co tylko mogłam aby wykluczyć wszelkie choroby i cieszyć się ze zdrowego dziecka :) nie jestem bogata ale na badanie zawsze miałam i nie uważam tego za nabijanie kasy lekarzowi a za swój święty spokój a dziś, nie wiem czy to dużo czy mało 500 zł, bo nie wiem ile inne wydają, ale oszczędzam na sobie by zdrowo jadł, miał dobre kosmetyki i super zabawki

Gość gość
nie sa, ale bardzo je polecam. Dzięki http://godulahope.pl/ doszlo do badan prenatalnych w moim przypadku. dzieki temu moje dziecko jest zdrowe. polecam.

Gość mama dana
Nie są, ale warto zrobić u doświadczonej lekarki. Ja robiłam u dr warcholińskiej http://www.usg-3d.net/

Gość gośćMagda
Czy robić badania prenatalne to pytanie na zasadzie czy lepiej zamknąć oczy czy otworzyć? Nie byłam w grupie tzw. ryzyka, badanie zrobiłam bo zawsze wybieram opcję otwartych kart, żeby wiedzieć czy i jak grać w życiu.

Gość gość
Ja nie robilam badania w 12 tyg bo na zwyklym usg nie bylo nieprawidlowosci. Lekarka sama powiedziala ze sa to badania komercyjne i jesli chce to moge je wykonac ale nie musze. Z tego co wiem to jest kilka czynnikow aby zalapac sie na badanie przez nfz - np wiek matki powyzej 35roku zycia, nieprawidlowosci i cos jeszcze ale nie pamietam. Mozna to sprawdzic w necie.

Gość gość
Badania prenatalne nie są obowiązkowe ale zawsze lepiej je wykonać. Jeżeli jesteście z Katowic lub okolic to polecam wam centrum medyczne www.sodowski.pl Przeprowadziłam tam badania prenatalne, które na szczęście nic nie wykazały. Tam również prowadziłam swoją ciążę.

Gość Patrycja Gnat
Badanie generalnie nie jest obowiązkowe prawnie, ale jeżeli chodzi o mnie, to poważnie podchodzę do tego badania i nie wyobrażam sobie aby go nie wykonać. Słyszałam że dr Rozmus Warcholińska zajmuje się tego typu badaniami i nie tylko.

Gość gość
Nikt nikogo nie zmusza do badań w ciąży. Nie trzeba robić pappa, bo to głupia statystyka, często psująca nerwy, ale nie zrobić szczegółowego usg "bo tak"? Myślisz, że jak w rodzinie nie było chorób i zdrowo się odżywiasz to da ci to jakąkolwiek gwarancję, że z dzieckiem jest ok? Spoko, nie musisz robić usg pod kątem usunę albo i nie, ale wiele rzeczy można wykryć i leczyć już łonie matki. Chcesz ryzykować? Po co? Ja zrobiłam wszystko co mogłam, a dziecko mam z chore, bo tego badania w ciąży nie wykrywają. Też nie mam nałogów, zdrowo się odżywiałam i w rodzinie chorób nie było tylko co z tego? Nigdy nie wiesz co będzie, ale twoim zadaniem jest zrobić wszystko by było jak najlepiej.

Gość gość
Nie są obowiązkowe ale ja polecam je wykonać. Zawsze można dowiedzieć się wcześniej o różnych komplikacjach. Ja badania prenatalne wykonywałam w Klinice Galena i polecam tę klinikę. Jest bardzo dobrze wyposażona, nowoczesna i komfortowa.

Gość gość
Nie są obowiązkowe ale ja bym wolała zrobić i mieć wybór