Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Masia27

Konflikt serologiczny

Polecane posty

Gość Masia27

Jestem w tyg ciąży, u lekarza byłam we wtorek,aby potwierdzić:) Niestety byłam na USG i lekarz kazał mi przyjść w przyszłym tyg do jego gabinetu i powiedział ze wtedy da mi skierowanie na badania, itp. Dziś zdałam sobie sprawę,że nie powiedziałam jemu że może u nas wystąpić konflikt serologiczny bo jestem - a mąż+ plus. Koleżanka mnie nastraszyła że to poważne i natychmiast mam się do niego zgłosić. Czy jest to aż tak poważne,że muszę natychmiast się zgłosić czy czekać do przyszłego tyg.?

Gość Masia27
w 5 tyg.:)

Gość Bubble Gum...
Tak. Powinnaś zadzwonić do lekarza i mu to oznajmić. Najprawdopodobniej będziesz musiała przyjmować jakieś leki, które wyeliminują zagrożenie traktowania krwi dziecka jako ciał obcych i jej eliminacji przez twój system immunologiczny.

Gość Bubble Gum...
** wyeliminują zagrożenie traktowania krwi dziecka przez twój system immunologiczny jako ciał obcych i jej niszczenia ...zaplątałam się w zdaniu tam wyżej :P

Gość z tego co wiemmmm
to musisy o tym poinformowac lekarza.w pierwszej ciazy konfliktu raczej nie powinno byc bop dopiero po 1 porodzie kobieta zaczyna wytwarzac przeciwciala dlatego lekarze podaja jej specjalne leki i dziecku rowniez

Gość Bubble Gum...
Chodzi o to, że twój organizm postrzega krew Rh+, która może przedostać się z ciała dziecka do twojego organizmu, jako intruza (wirusa, bakterię, pierwotniaka) i będzie usiłował ją zniszczyć produkując przeciwciała.

Gość spokojnie czekaj do
przyszłego tygodnia

Gość Zepsuty*Gramofon
To nic strasznego i powiem szczerze - nie ma się czym martwić. Dostaniesz zastrzyk z immunoglobuliną i po krzyku. Ja dostałam po porodzie, a moja siostra dostała taki zastryzk jeszcze podczas ciąży. I tyle :)

Gość z tego co wiemmmm
konflikt serologiczny wyst gdy dziecko odziedziczy krew ojca jesli Twoja to nic mu nie grozi ale tak jak mowilam w pierwszej ciazy jest bezpieczne

Gość Bubble Gum...
Nie koniecznie dzieje się tak przy porodzie (mimo że ryzyko kontaktu krwi matki z krwią dziecka jest wtedy najwyższe), ale może zdarzyć się jakiś krwotok/uraz wcześniej, jeszcze w czasie ciąży.

Gość Masia27
Zadzwoniłam i lekarz powiedział mi że mam poczekać i przyjść planowo za 2 tyg. ponieważ na ta wczesnym etapie ciąży nic się nie robi.Ja jestem tak spanikowana tą ciążą że głowa boli.

Gość co za panikary
zamiast poczytać spokojnie w necie co to jest konflikt serologiczny to zawracają głowę lekarzom

Gość Masia27
To jest moja pierwsza ciąża i po to płacę lekarzowi żeby odpowiadał na moje pytania. Taka mądra też jestem żeby sobie poczytać(czytałam od rana) ale tu chodzi o dziecko, które chce żeby było zdrowe!

Gość co za panikary
i co Ty robiłaś na USG w 5 tygodniu? poczytaj o rozwoju płodowym, a nie będziesz latać jak kot z pęcherzem do lekarza z każda bzdurą

Gość Bubble Gum...
Do 'co za panikary' - Myślę, że ty również powinnaś jeszcze sporo doczytać, skoro tak mądre 'teorie' wysnuwasz.

Gość co za panikary
jakie znowu teorie? to że w konflikt serologiczny na tak wczesnym etapie i pierwszej ciąży jest tak mało istotny, że spokojnie może poczekać do wizyty u lekarza w przyszłym tygodniu? czy to że w 5 tygodniu niewiele lub wręcz nic na USG nie można zobaczyć?

Gość co za panikary
aha - autorka skoro tak bardzo dba o malucha niech się wstrzyma przed nadprogramowymi USG (bo chyba ma do nich pociąg)- żadne tego typu badanie nie pozostaje bez wpływu na płód

Gość Masia27
Czy pani panikara była w ciąży? Jeżeli nie to niech poczeka jak zajdzie i jak sie będzie martwić. A jak ma już dziecko to jest mądre jajo, bo wszystko przeszła i wie w czym rzecz. Czy tak trudno wytłumaczyć? Musisz od razu pisać z ironią i śmiechem?

Gość Masia27
Brak słów!

Gość oasia22
Witam! Ja z mężem również posiadam konflikt serologiczny. Ja mam A-, mąż A+. Urodziłam dwoje zdrowych dzieci i po każdym z porodów miałam podaną immunoglobulinę, gdyż dzieci przejęły czynnik Rh męża czyli +. Immunoglobulina musi być podana w ciągu 72 godzin po porodzie. W czasie ciąży nie miałam żadnych problemów z tym związanych i lekarz też nie widział w tym nic nadzwyczajnego. Miałam badane przeciwciała w surowicy krwi dla kontroli czy jest wszystko w porządku ale nie na tak wczesnym poziomie ciąży. Ponieważ wszystkie wyniki krwi były prawidłowe czyli przeciwciał nie stwierdzano to nie było konieczności przyjmowania leków w czasie ciąży. Nie martw się wiec wszystko będzie w porządku, bo jedynie ta panika i zdenerwowanie może zaszkodzić. Życzę wszystkiego najlepszego :)

Gość co za panikary
dziewczyno - dziecku potrzeba przede wszystkim spokoju, a nie spanikowanej matki, która boi się zrobić kroku bez konsultacji z lekarzem... jest kilka zasad, których powinnaś przestrzegać, kilka badań które powinnaś wykonać, ale przede wszystkim masz się ciążą cieszyć, a nie doprowadzać się do stanu w której "boli Cię od niej głowa"

Gość Bubble Gum...
W 5 tygodniu można zobaczyć tzw. gestational sak (pojęcia nie mam jak to się zwie po polsku i obraz jest bardzo wyraźny, więc nie wiem skąd ta twoja wiedza. http://a2.vox.com/6a00d10a79d6928bfa00cdf3ab4a12cb8f-500pi Nadal twierdzisz, że nic tu nie widać? Wow! Co do konfliktu, to nawet na wczesnym etapie pierwszej ciąży może wystąpić uraz, który utoruje drogę przeciwciałom anty-RhD. 'No problem'. W pierwszej ciąży dziecko jest jeszcze chronione przed nimi przez ścianki łożyska, które dopóki nie zostaną naruszone (przerwane) stanowią wystarczającą ochroną przed tym antygenem, natomiast w kolejnych ciążach antygen potrafi przez nie przenikać i łatwo dostaje się do krwiobiegu płodu.

Gość Masia27
Jak do tej pory to tylko ty mi podnosisz ciśnienie.Nie będę z Tobą dyskutować bo to mija się z celem. Inni potrafią spokojnie i rzeczowo wyjaśnić ale Ty z grubej rury w sposób szyderczy manifestujesz swoja wiedzę!

Gość Masia27
Dzięki Bubble Gum... Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź

Gość oasia22
Bubble Gum...czy Ty nie za bardzo starasz się wystraszyć przyszłą mamę. Przypadki o których piszesz występują niezmiernie rzadko...i o ile należy mieć to na uwadze to nie należy zbyt przesadnie do tego podchodzić. Lekarz wie co robi i w odpowiednim momencie zleci odpowiednie badanie żeby uniknąć komplikacji. Naprawdę dziś konflikt serologiczny nie jest ogromnym problemem

Gość Bubble Gum...
Co do nadprogramowych USG, to nie wiem o czym piszesz. USG robi się 2-3 razy, w tym pierwszy raz można je wykonać na wczesnym etapie ciąży (choć nie koniecznie), później po 20 tygodniu (obowiązkowo) i przed rozwiązaniem.

Gość Bubble Gum...
Nie straszę jej, tylko piszę wprost jak jest. Nawet tak błaha i mało prawdopodobna sytuacja jak trauma u matki może spowodować przeniknięcie przeciwciał przez łożysko. Masia27, nie martw się na zapas i wyluzuj, ale załatw sprawę nie czekając do samego porodu jak tu dziś niektórzy sugerowali.

Gość Nie straszcie Dziewczyny
po co ma się stresować niepotrzebnie. Ja Mam z mężem konflikt i mamy dwójkę zdrowych dzieci. W pierwszej ciąży konflikt nie jest groźny, dopiero w kolejnych mogą nastąpić komplikacje, jeżeli dziecko się urodzi z plusem. Zrobisz badania /nie od razu na początku/ jeżeli będzie taka potrzeba to w 28 tygodniu ciąży podaje się immunoglobulinę /ja musiałam sama kupować - ponad 400zł zastrzyk/. Jeżeli dziecko urodzi się z plusem to w ciągu 72 godz. należy podać następną dawkę immunoglobuliny. Jeżeli w pierwszej ciąży w badaniu nie ma przeciwciał to w 28 tyg. nie podaje się immunoglobuliny. Konflikt polega na tym, że kobieta z minusem wytwarza przeciwciała i zwalcza płód, który ma gr krwi z plusem. Jeżeli w pierwszej ciąży nie ma plamień, krwawień to płód jest bezpieczny i pierwszy kontakt kobieta z krwią Rh + ma dopiero w trakcie porodu i jeżeli dziecko ma + to trzeba podać immunoglobulinę, bo organizm kobiety zacznie wytwarzać przeciwciała i w przypadku kolejnych ciąż /jeżeli kolejne dziecko ma +/ będzie zwalczał ciążę jako coś obcego - stąd poronienia i wady u dzieci. Ja urodziłam dwójkę dzieci z RH+ i jest ok. Nie przejmuj się, przy następnej wizycie powiedz o tym lekarzowi a on w swoim czasie będzie wiedział co ma robić. Nie ma powodu dzwonić i denerwować się, tym bardziej, że to początek pierwszej ciąży. Pozdrawiam!

Gość co za panikary
za to Bubble Gum bardzo miło potrafi przekazywać wyimaginowane złe wieści - od razu lepiej się czujesz - miłej z nią rozmowy - wzajemnie będziecie się straszyć :)

Gość Bubble Gum...
Jeżeli to co napisałam jest dla ciebie wyimaginowane, to kiepsko u ciebie dziewczyno z poziomem wiedzy dt. ciąży.