Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewewe

Czemu dajecie swoim dzieciom oryginalne imiona?

Polecane posty

Gość yetiiiiii
Teraz Olga ale jak była młodsza to róznę, Olguś, Olgunia, Olgusia

Gość a moja mama to i tamto
swojej córce dałam na imię Martyna, miała być Milena, ale padło na to pierwsze

Gość mama Alana i Miłosza
najśmieszniejsze jest to - że osoby preferujące niby te polskie imiona w większości podają imiona o korzeniach łacińskich czy germańskich :P ...kiedyś czytałam tu o facecie któremu podobały sie imiona słowiańskie to dał na imię synom SAMBOR I GNIEWKO a nie Szymon czy Mateusz.... co do nas - to my kierowaliśmy sie tym aby imiona przede wszystkim pasowały do dzieci (czytaliśmy opisy w księdze imion) - nie były popularne w ich rocznikach i dobrze brzmiały z nazwiskiem..... .... to czy sie komuś nasz wybór podoba czy nie- jak również to czy ktoś przypisze nam jakąś tam przynależność społeczną - szczerze mówiąc średnio mnie interesuje.

Gość taaa mamuski na tym forum
http://gorny.edu.pl/imiona/ w linku znajduje się lista najpopularniejszych imion. przedstawię tu pierwszą dziesiątkę chociaż: dziewczynki: Julia Zuzanna Aleksandra Maja Natalia Wiktoria Oliwia Zofia Maria Amelia chłopcy: Jakub Mateusz Bartek Kacper Jan Michał Szymon Maciej Piotr Filip ps. FatCat, podałaś Klaudię jako jedno z najpopularniejszych imion, a wcale tak nie jest. Klaudia plasuje się na 29 miejscu dopiero. Ja nadałam córce takie imię i na naszym osiedlu nie znam żadnej małej Klaudii. pozdrawiam:)

Gość jaa pierdolee
a zobaczcie tabelkę od końca:o to mamuśki mają najebane w głowach: dla chłopca ostatnie np. Żyraf:D a dla dziewczynki Żywia:D

Gość hahahahahahahahaha
najlepiej to nazwala swoje dzieci campari34-madox, dustin a reszty nie pamietam bo to rownie pierdolniete imiona.

Gość ej powiedz
A ja mam Maje ❤️ I nie znam zadnej innej Majki. Ani malej ani duzej. Za to dookola pelno malych Martynek, Julek i Klaudii.

Gość Christiana..24
Kłentin i Żanklod :D

Gość yetiiiiii
Olga na 48 - i bardzo dobrze ;)

Dla mnie oryginalne imiona, to takie, które się rzadko powtarzają np.: Iga, Pola, Paula, Anika, Aurelia. Generalnie jestem zdania, że ludzie lubią naśladować innych. Np. Julia- piękne imię, ale czemu podoba się ludziom dopiero teraz? Występowało 20-30 lat temu, kiedy nie było tak popularne, a nagle wysyp Julek, bo jedna mama tak nazwała córkę, drugiej mamie się, to imię spodobało, a trzecia mama stwierdziła, że skoro pierwszej i drugiej mamie się spodobało, to rzeczywiście musi być ładne i będzie pozytywnie odbierane.:P

Gość jaa pierdolee
do ej powiedz- u mnie jest odwrotnie. kilka koleżanek lub sąsiadek ma same Majki i Oliwki, a Martynek i Klaudii nie ma w pobliży bynajmniej...także to zależy:) do hahahahaha- to zależy czy campari lub jej mąż są pochodzenia innego niż polskie...jeśli oboje są Polakami i mają polskie nazwisko...cóż, pogratulować mądrości:o jeszcze nikola czy samanta by uszło, ale madox (na myśl mi przychodzi pani Jolie:) ) lub dustin (Hofman:p) to trochę...hmmm niebywałe!

Gość serrenada
Przecież campari żartowała.

Gość jaa pierdolee
tu jeszcze fragment z innej stronki: NAJPOPULARNIEJSZE IMIONA DLA DZIECI 2009 (STYCZEŃ - CZERWIEC) Imiona najczęściej nadawane dziewczynkom: Julia, Maja, Zuzanna, Wiktoria, Oliwia, Natalia, Amelia, Aleksandra, Martyna, Nikola, Zofia, Lena, Weronika, Anna, Magdalena, Emilia, Karolina, Gabriela, Hanna, Alicja, Maria Imiona najczęściej nadawane chłopcom: Jakub, Kacper, Szymon, Mateusz, Filip, Bartosz, Michał, Piotr, Wiktor, Dawid, Maciej, Igor, Jan, Patryk, Paweł, Adam, Mikołaj, Oskar, Dominik, Antoni, Wojciech

Gość ej powiedz
Ja nie kierowalam sie moda-wrecz przeciwnie. Nie zagladalam na zadne rankigi imion, nie szukalam w kalendarzach. Od dobrych 10lat wiedzialam, ze jak kiedys bede miec corke to dam jej na imie Maja. Sopdobalo mi sie ono w momencie, gdy na antene polsatu weszla rodzina zastepcza. a to juz ladny kawalek czasu.

Gość nononoonononoonoonon
ja dałam córce na imię tak, jak mi się podobało. nie z obecnymi trendami, nie że wśród gwiazd imię jest popularne...ba, nawet patrzyłam wśród znajomych i sąsiadów czy przypadkiem takiego imienia nie ma...nie było, więc jeszcze lepiej i tak zostało:) jakbym miała cofnąć czas nadałabym tak samo to imię...i wali mnie to, że ktoś powie, że Klaudia przywędrowało z zagranicy, no i co? większość imion jest zapożyczona...pzdr:)

Wcale nie napisałam że Ania i Kasia to najczęściej nadawane imiona w Polsce ale że najwięcej osób je w tej chwili nosi. Gdybym teraz miała urodzić córkę a nie syna nadała bym jej na imie Łucja, gdyż to imie wybrałam jeszcze w dzieciństwie. Zgadzam się co Natalii jest ostatnio bardzo popularne. Znam 4 małe Natalie. Ja w wyborze imienia kieruje się zasadą że jeżeli znam więcej niz jedna osobę o tym imieniu to odpada.

Gość Ja dałam mojej córce
na imię Dominika bo podobało mi się od wielu lat. Normalne imię ale nie aż tak bardzo popularne. Rozważałam też Patrycję, Emilię i Julię. Emilię odrzuciłam bo babcia męża ma tak na imię a nie chciałam nikogo faworyzować, Julia natomiast stała się w tych czasach zbyt popularna. Na drugie imię córka ma Patrycja. Gdybym kiedyś miała drugą córkę to będzie nosiła imiona Milena Laura. To czy imię jest bardziej lub mniej popularne zależy chyba od regionu w którym się mieszka. Moja córka od września chodzi do przedszkola i w jej grupie nie ma ani jednej dziewczynki o imieniu Julia a najfajniejsze jest to, że żadne imię w jej grupie się nie powtarza :)

Gość a co myslicie o
Weronika? ja tak dam na imię mojej córci- niedługo się urodzi mnie się dobrze kojarzy, u mnie w szkole była taka piękna dziewczyna, czarne długie falujące włosy i wszyscy chłopcy się w niej podkochiwali...

Gość Seidhe
Synek mojego przyszłego męża ma na imię Tymon. Podoma mi się to imie bardzo ale troche psuje mi szyki- ja zawsze chciałam mieć Tymoteusza a to ten sam skrót- Tymek. Smiejemy się czasem, że będzie Tymek jeden pobaw sie z bratem, Tymek dwa nie kop brata bo sie spocisz. Ponieważ mój A. jest mistrzem w wymyslaniu zdrobnien od Tymona (Tymianek, Tymbranek, Tymonek-to już standardowo) to (oczywiście też w żartach) wymyśliliśmy, że drugi syn będzie sie nazywał Wawrzyn. Tymianek i Wawrzyn- ot taki ogród zielny;) Czasem jak sie sprzeczamy to A. mówi,ze syn będzie Włodzimierz- ale na to nei zgodze się nigdy. Na poważnie to myslę o Olafie, ale imię dla syna zostawiam A. Była żona A. ma teraz córeczke, którą nazwałą Maja Antonina. Dziewczyna naprawde ma talent do znajdowania fajnych imion. Ja dla córki chciałabym Livia Aleksandra, A. z kolei uparł się, ze bedzie Inez. Fuj fuj, zadnych Inez, Dżesik itp. Ale argument A jest taki- zawsze chciał mieć Agnieszke, a skoro jedną już ma(mnie-fuj brzydkie imie za długie i w ogole) to bedzie hiszpanska odmiana,zeby sie w domu nei myliło. Na szczęście mamy jeszcze duuużo czasu zeby o tym pomyśleć bo na razie dzieci nie planujemy:)

Gość Mnie się imię Weronika
nie podoba ale może dlatego, że bardzo źle mi się kojarzy. Mnie podoba mi się też skrót tego imienia Wera. Swojego czasu też było to popularne imię ale teraz już mniej, więc jak Ci się podoba to daj ta córeczce :)

Gość ewewe
Ale co za roznica ile dzieci w piaskownicy ma tak samo na imie? Przeciez jak je zawolasz to przyleci tylko twoje a nie wszystkie... Ja mam w grupie 5 Kaś i jakos nikt nie ma z tym problemu... Poza tym watpie zebym kiedys uwazala swoje dziecko za wyjatkowe tuz po narodzeniu przy nadawaniu imienia. Po prostu taki sam sliniacy sie bobas jak kazdy inny. I co wiecej mam nadzieje, ze w przyszlosci moje dziecko bedzie sie wyrozniac wiedza, inteligencja, dobrym sercem czy jakismis zdolnosciami a nie imieniem

Gość aaaaaaaaaaaa.............
a co myslicie o imieniu judyta??

Gość wiolka2
a ja mam Marcela ,Kube i Kacpra ,ale ostatnio słyszałam tak dziwne imiona jak Żaklina ,Nataniel ,Brunecik(zastanawiam sie od jakiego imienia jest to zdrobnienie?)Dla dziewczynki mi osobiście bardzo podoba się Lena

Gość Judyta ne podob m sie

Gość ewewe
Zauwazylam, ze wiekszosc imion pojawia sie gdy puszczaja nowy serial.... I szczerze mowiac, nie znosze imienia Maja. Okropne dla doroslej kobiety. Tym bardziej jeszcze jak bedzie wysoka i gruba

Gość Seidhe
Judyty sa ciche, pilne i dobrze sie ucza;) ot z moich obserwacji, znam chyba ze 3 Judyty. Ostatnio na obrone z architektury wnętrz Judyta wlasnie robiła makiete barki;) powaliła wszystkich- kazdy projekt robi na ostatnia chwile, dołącza wizualizacje bądź zdjęcia a ta kazde krzesełko z drewna dziubała sama;) oprócz tego sa doklładne i solidne.

Gość aaaaaaaaaaaa.............
no wlasnie zastanawiam sie nad tym imieniem bo lada dzien urodzi mi sie druga coreczka a niemam kompletnie pomyslu na imie

Gość KARINA I MARIKA
moje córki mają na imiona Karina- ma 3latka, i Marika ma pół roku.

Gość ewewe
Karina i Marika... Szczerze to nie podobaja mi sie oba, chyba dlatego, ze mi sie zle kojarza. Poza tym Marica to po hiszp. 'pedał' i to nie taki rowerowy...