Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patusiaczeek

kiedy wasze pocieszy samodzielnie siedzialy??

Polecane posty

Gość patusiaczeek

mam bliznieta zaczely 10 miesiac i siedza chwile same ale zaraz upadaja nie siedza jeszcze samodzielnie!!!:( ale raczkuja maja po 2 zabki,pieknie gaworza jedna mowi mama i tata:) czy cos jest nie tak??

myślę że wszystko jest w porządku, każde dziecko rozwija się inaczej, nie jest powiedziane, że skoro ma 10 miesięcy to ma siedzieć i koniec, dziecko to nie robot :) na pewno wkrótce zaczną normalnie siadać, raczkować albo chodzić :) nie martw się! A jeśli naprawdę, Cię to nie pokoi to spytaj pediatrę, bądź poproś o skierowanie do neurologa :)

kazde dziecko jest inne moj synek jak skonczyl 7 miesiecy sam juz siedzial bez upadkow mial prawie 8 to zaczal raczkowac...teraz juz sam wstaje podnosi sie o wszystko ...gaworzy ciagle sie smieje ale mama mu nie wychodzi:) a od kuzyna meza synek miesiac starszy teraz 10 skonczyl i tylko siedzi nie umie raczkowac ruszyc sie moze dlatego ze troszke tluscioszek z niego jest bo 14 kg wazy az ale wypowie mama baba i widzisz kazde dziecko jest inne

Gość mama 8,5 miesiecznego synka
Naprawde kazde dziecko jest inne. Moj synek w ogole nie chce raczkowac do przodu tylko do tylu. Lata po calym pokoju jak rak - tylem. Sam w ogole nie siada ani sie nie podciaga, ale posadzony siedzi ladnie i sztywno, takz widzisz, roznie to jest. Zabkow ma sztuk 9, w tym jeden trzonowy (pierwszy zabek wyszedl mu jak mial 3 miesiaca), ale nie ma to kompletnie wplywu na siedzenie, raczkowanie czy inne. Po prostu rozwija sie swoim tempem tak, jak twoje dzieci, wiec nie martw sie. Wszystko na pewno jest ok.

Gość kalina 1983...
moja miała ok 7,5 miesiąca i siedziała bez poduszek-nie przewracala sie juz, sama z lezenia do siadu podnosila sie majac 8,5 mies. raczkować zaczela majac11 miesiecy a samodzielnie chodzic kilka dni przed skonczeniem 15 miesiecy.

Moj syn potrafil dobrze siedziec w wieku 4.5 miesiaca. Teraz ma 10 miesiecy i sam potrai juz stac. Jezeli Twoje dzieci w wieku 10m nie potrafia nawet siedziec nie mowiac juz o raczkowaniu to ja na Twoim miejscu bym sie bardzo martwila. Sorry , ze tak pisze ale moim zdaniem powinnas isc do lekarza.

a i nie raczkuje - pełza po podłodze :) wakacje11 - chyba coś z Tobą jest nie tak jesli uważasz, że autorka powinna się martwić :)

siedzialy czy same siadaly ? Ja mojej corki nigdy nie sadzalam, dopoki sama nie usiadla i moze dlatego miala wieksza motywacje ;-).... zaczela SIADAC i raczkowac prawie rownoczesnie, w wieku 7,5 miesiaca... a kilka dni przed 11 miesiacami postawila pierwsze samodzielne kroki :-)

Gość patusiaczeek
wakacje_ moje dzieci raczkuja :) zle przeczytalas chwile same siedza ale zaraz upadaja na nozka sztywno stoja jak je za raczki trzymam a w chodzikach zapieprzaja jak glupie:)

Gość patusiaczeek
:D

Gość aj tam aj tam
Dziewczyny dobrze pisza, dziecko to nie robot, ma swoj rytm i to my musimy sie do niego dostosowac a nie ono do nas :) Moj synek ma 9 miesiecy, mowi mama, baba, robi "papa", pelza po podlodze (probuje raczkowac, ale mam za slizgie podlogi :( ), siedzi bez asekuracji, ale sam nie podniesie sie z lezenia do siedzenia. Kazde dziecko jest inne, ale mnie wyslali na rehabilitacje, bo nie raczkowal miesaic temu :/ no i bylam na 2 takich rehabilitacjach, trwaly 10 minut, na kazdej mowiono mi co mam cwiczyc w domu (ciagle mowili to samo) wiec postanowilam juz wiecej tam nie chodzic :) jak Twoje dzieci nie beda chodzily w wieku 3 lat, to mozesz sie martwic, ale, ze nie siedza?? Jeszcze sie w zyciu nasiedza ;)

A MÓJ SIEDZIAŁ JAK MIAŁ 4 MIESIACE WSTAWAŁ JAK MIAŁ 3 MIESIACE A SAM CHODZIŁ JUZ JAK MIAŁ 8 MIESIECY ON TAK WSZYSTKO NA SZYBKIEGO :)

mój jak miał 7 miesięcy to siedział posadzony przez chwilę. Usiadł sam, zaczął raczkować i wstał jak miał 10,5 miesiąca właściwie w jednym czasie. Ma obniżone napięcie mieśniowe i jest rehabilitowany. Jeszcze nie chodzi. Norma na siadanie jest do 10 miesiąca

Gość krakers23
a mój, lezy na brzuszku i ładnie podnosi główkę, ale juz na bok to ból, nie ma bata, żeby sie sam obrócił, a wczoraj zaczął 6 miesiąc. lekarka powiedziała, ze jest z niego duzy chłopak (waży 9 kg) i dlatego, ale to przyjdzie samo. na przykład jak go posadzę to siedzi, ale po 10 miutach puc na łóżko. mojej koleżanki córeczka jest 10 dni starsza od mojego, krupka waży 5 kg, a sama juz chce stać. moim zdaniem autorko nie masz sie czym martwic.

Gość moj ma 8 i pół miesiąca
a sam siedział jak miał 7 i pół mies. Teraz zaczyna raczkować do tyłu :-) A mojej koleżanki synek na 9 mies i tydz i od niecałego mies sam chodzi trzymany za rączkę a jak się go posadzi to upada za parę sekund i nie raczkuje w ogóle :-)

Hej Patusiaczek Mój synek dwa dni temu skończył 10 miesięcy. Samodzielnie siedział gdy miał 9, wczoraj zaczął raczkować, a ząbków ma 3. Myślę, że nie masz jeszcze powodów do zmartwień nic na siłę. Skoro jeszcze same nie siedzą pewnie to jeszcze nie są gotowe. Ale dla twojego spokoju przy następnej wizycie u lekarza zapytaj go o to. Powie ci kiedy należy zacząć się martwić. A co do raczkowania dla zainteresowanych wyjaśnię, że nie jest to etap rozwojowy, niektóre dzieci w ogóle nie raczkują, tylko od razu stają na nóżki i jest to normalne. Dużo o tym czytałam, gdyż niepokoiłam się o moje dziecko i jak się okazało niepotrzebnie. Pozdrawiam

Gość raczkowanie 9 miesiac
samodzielne siadanie na sztywno 11 miesiac,11.5 samodzielne kroki bez trzymanki

Gość EJ COTY PISZESZ
cos nie tak...... smigają w chodzikach i raczkuja a nie siedzą???? chyba to PROWOKACJA!!!!!!!!!!!

Nie doczytlam z tym raczkowaniem , sorki. Myslalam ze nie siadza ani nie raczkuja :O Jezeli tak to sie nie martw bo moja szwagierka juz chodzila a nie potraila siedziec!!! A teraz jest zdrowa kobieta. Wszystko OK. :)

Ja mysle, ze duzym dzieciom siadanie i raczkowanie sprawia wieksza trudnosc, wiec i trwa to dluzej. Moj synek ma 78 cm i wazy 11 kg, wiec wierze, ze jest mu ciezej niz dzieciom o mniejszej wadze.:) Nie ma co uogolniac. Kazde dziecko rozwija sie wlasnym tempem i nie ma co na sile szukac chorob czy problemow rozwojowych. Jesli ogolnie uwazasz, ze dziecko dobrze sie rozwija - tak jak moj syn, chociaz sam jeszcze nie potrafi siadac ani raczkowac do przodu, ale jest bardzo ciekawski, doslownie wszystko go interesuje, wszystko lapie, probuje, sprawdza, obraca w raczkach, duzo "gada", smieje sie, ladnie sam je chlebek, makaron, banana, ciastko no i ogolnie bardzo ladnie sie rozwija - wiec nie ma sie czym martwic. :)

Gość mammusssiaaaa
a o jakim suadaniu mowisz?? bo dziecko posadzone przez rodzica i podparte moze utrzymac taka pozycje juz ok 4-5 mca posadzone i bez podparcia bedzie sie utrzymaywalo kiilka chcwil juz od 6 miesiaca samodzielne porzyjecie postawy siedzacej przez dziecko nastepuje po raczkowaniu a przed chodzeniem

Gość nie wiem jak wsze
niemowlaki moga wazyc po 14 czy 11 kg??!! moja 3 letnia corka wazy 14 kg w wieku niecalych 3 latek :O:O:O:O:O:O do tego jest wysoka.... co wy robicie z waszych niemowalaków??? to sie nazywa przekarmianie, a pozniej placza ze dzieci sa otyle lub maja nadwage :(

Gość nie wiem jak wasze
aha moja corka siedziala sama w 5 mies, ok. 7,8 zaczela raczkowac i prbowala stawac sama w 11 mies. juz normalnie chodzila sama... byla (i jest) szczupla i przez to aktywna...

Gość mammusssiaaaa
ratunku jak mozna tak zatuczyc dziecko: 14 kg !!!! ddziecko majace rok powinno potroic swoja wage urodzeniowa! a nie byc 5 razy grubsze!!!

Gość taaa mogla zalozyc
moja 6 m-cy jak zaczela sama bez niczyjej pomocy im podparcia siedziec, nigdy nie probowalam jej sadzac na sile...ale kazde dziecko ma swoje tempo rozwoju

Gość samla siadala
jak mialala 6 misisecy? ja sadzalas??

Dziewczyny, a co wy sie tak waga podniecacie? Przeciez nie znacie dlugosci tych dzieci, a moj synek, mimo swoich 11 kg nie jest gruby. Naprawde :) Chodzimy do kontroli normalnie co miesiac (mieszkam za granica i tutaj przez pierwszy rok chodzi sie na kontrole prawie co miesiac) i on normalnie miesci sie w granicach normy na swoj wiek. W gornych graniach, bo jest duzy rowniez na dlugosc, ale jednak w granicach :) Poza tym wy, jako matki, powinnyscie wiedziec, ze czesto jest tak, ze dzieci, ktore jeszcze nie chodza waza relatywnie wiecej niz te, ktore chodzic potrafia, wiec nie wiem czemu wy sie tak dziwicie.

Gość taaa mogla zalozyc
sama nie podnosiła się do siadania tylko SIEDZIAŁA. ja ją lekko za rączki ciągnęłam do góry, ona się rwała do siadania no i jak już usiadła to siedziała bez przewracania się i chwiania na boki...zaczęło się od spacerówki, w której nie chciała leżeć tylko rwała się do siadania, pozwalałam jej po trochu siedzieć aż wreszcie tylko siedziała. w domu ją sadzałam, dawałam zabawki i bawiła się na siedząco