Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lady_Baby

Kto obstawia jakie beda lektury w tegorocznej maturze 2010?

Polecane posty

Ja myśle ze Potop lub Wesele... cos tak czuje w kosciach... To co najlatwiejsze to juz niestety bylo... ehhh...:(

Gość Wiekszość dotychczasowych
tematów była banalna, lektury się powtarzały, podane są fragmenty, tylko totalny głąb może oblać taką maturę.

Gość co roku od lat jest Lalka
:P"Lalka" to już taka tradycja na maturze jak "Kevin sam w domu" na Boże Narodzenie;)

Gość HugoTJ
będzie tak: - Wesele, przez które nie mogę przebrnąć; - Quo Vadis, do którego mam obrzydzenie;

Gość hoooons
podnoosze xD :P

Gość blweeeeeeeeeeeeeeeeeee matura
Taaaaaak teraz wszyscy beda przezywac ze tegoroczna matura bedzie najtrudniejsza :| bo wszytskie latwe lektury juz byly, a co wesele nie jest latwe ?!

Gość ..xDD
Quo Vadis ? tego chyba nie ma na maturze..

Gość leniwa maturzystka
Też uważam, że będzie te cholerne wesele 😭

Gość leniwa maturzystka
Ja tam nie wiem co jest łatwe, a co trudne, ale wesele jest nudne :(

Gość ja wam to mówie
w tym roku na maturze będą "chłopi"! Wspomnicie moje slowa. Anegdota na temat tej lektury juz krązyla w zeszlym roku po moim LO jak zdawałam mature

na mojej maturze nie bylo lalki :P za to byli chlopi i szekspir (wtedy chlopi byli 3 razy z rzedu)

trzeba było czytać lektury, a nowa matura tym bardziej z polskiego to głupota totalna i wogóle nie rozumiem jak można się tak stresowac przed maturą.

Chłopi byli kilka razy z rzędu. Na to nie ma reguły. Mogłaby być Granica, bądz Ludzie bezdomni :) Lalka tez jest całkiem, całkiem :D Ale jak będzie Potop czy Pan Tadeusz to chyba usiąde i będe płakać.

Gość leniwa maturzystka
U mnie może być wszystko oprócz tego co będzie na pewno :O czyli: Chłopi Wesele Pan Tadek Nad Niemnem Lalka Potop Gloria jakaś tam :P (ale tego na pewno nie będzie) Co do granicy to też się zgadzam. Nie pogardziłabym również Dżumą, Dżondrem Ciemności, Ferdydurke, Zbrodnią i Karą czy literaturą wojenną

Gość he he he hge
to ja juz wole Pana TAdeusza niz Potooop bosheee jak ja sie boje:(:(:(

Goś89- właśnie tych lektur prawie ,że jestem pewna ,że nie będzie :) chłopi i Pan Tadeusz były w tamtym roku a Lalka 2 lata temu :P przeglądnęłam arkusze maturalne od 2005 roku lalka była tylko raz więc ,żadną tradycją nie jest :P

Ja nie chce Potopu i Nad Niemnem. Zauważyłam ,że chociaż jedna lektura lubi się powtarzać co 3 lata np 2006 rok Chłopi 2009 rok również chłopi :D tym tokiem myślenia czeka nas albo Makbet albo Potop :P Makbeta właśnie skończyłam dziś czytać:) Potop to masakra nienawidzę go i nie wiem czy akurat jego sobie nie odpuszczę. Pata Tadeusza czytać nie będę bo mam nadzieje ,że skoro w tamtym roku była w tym jej nie będzie Chłopów znam ale też ich się nie spodziewam gdyż byli w tamtym roku . Ja stawiam na : Makbeta , Wesele, Potop, Granice , Dżumę, Dziady, Kordian , Konrad Wallenrod może Cierpienia młodego Wertera. Któraś z nich będzie na pewno. Lalka była 2 lata temu i na próbnej też nie sądzę ,żeby znów ją dali.

chlopi byli w 2005, na probnej przed 2006 i na wlasciwiej 2006 :P wiec nie ma reguly