Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licówka aaa....

licówki na zębach - do końca życia??

Polecane posty

Gość licówka aaa....
rozumiem-dzięki :) no ale skoro w moim przypadku celem założenia licówek, jest że tak powiem powiększenie dwójek (a dentystka na pewno mówiła mi o licówkach, nie koronach), to jak można w moim przypadku osiągnąć efekt powiększenia nakładając licówkę tak jak tips na paznokieć? To znaczy wiem że można, ale to się będzie przecież kruszyć, bo będą wówczas miejsca, gdzie będzie sama licówka, bez "bazy", jaką jest dla niej ząb?

Gość Licówki to tipsy ;)
Dobrze to ktoś określił. Ja osobiście nie zdecydowałabym się na to, byłoby mi szkoda niszczyć zęby tylko dla wizualnego efektu. Nie jestem gwiazdą filmową ;) Czytałam gdzieś, że może taka licówka ukruszyć się czy też odpaść na przykład przy nagryzaniu jabłka itp. Mnie to na pewno by się przydarzyło, bo mi nawet koronki pękają z moim jakimś takim mocnym gryzieniem :/

Licówka to taki płatek przyklejany do przedniej ściany zęba. Mozna tym płątkiem zakryć np. martwy, ściemniały ząb, krótszy ząb, przerwy między jedynkami, nierówne powierzchnie itp. Przykleja się to na stałe (ale nie wiem, czy wymienia), jest niewyczuwalne, choć przez kilka dni będziesz się przyzwyczajać. Koronę nakłada się na zab, który ma zdrowy korzeń, a zniszczoną/usuniętą część korony, czyli tę widoczną, wystającą z dziąsła. Korona jest na pewno wymienna, zużywa się.

Gość powiem bo chcem
a masz szparę aby założyć licówkę większą niż ząb?

Gość jopelel
licówki najczęściej wytrzymują z 7 lat ,ale gwarancja jest raczej dużo krótsza

Gość jopelel
i raczej nie powinno się jeść twardych rzeczy tymi zębami

Gość licówka aaa....
nie mam szpary, ale chciałabym, żeby licówki wydłużyły mi zęby o jakieś 1/3 ich obecnej długości. Z szerokością nic nie da się zrobić. A przydałoby się, bo są bardzo wąskie. Pozatym te dwójki są też bardzo płaskie, cieniutkie :(

Gość pommponik
Nie zawsze trzeba niszczyć zęby, jeśli już tak nazywacie szlifowanie, żeby założyć licówki. Są bowiem dostępne nowocześniejsze licówki bez szlifowania zębów http://www.anident.pl/licowki-bez-szlifowania.html . Takie licówki są wykonane z bardzo cienkiej porcelany, że prawie nie pogrubiają zębów, na które są naklejane. Mają co prawda ograniczenia, oczywiste jest na przykład, że za pomocą takiej licówki można ząb wydłużyć, ale skrócić już nie - wtedy konieczna jest zwykła licówka ze szlifowaniem zęba. Ale w bardzo wielu przypadkach takie licówki można wykonać i jest to leczenie całkowicie odwracalne. W przeciwieństwie do licówek tradycyjnych ze szlifowaniem, bo raz spiłowany ząb już zawsze musi być przykryty licówką.

Gość gość
Ja mam 34vlata, mam licowki na jedynkach i dwojkach, zab jest opilowany na maxa, i licowka jest nalozona na calego zeba nientylko na przod, sa dwa rodzaje:na calego zeba jesli np jest brzy d ki i tzw listek tylko na przod, wtedybzeba sie nie piluje.

Gość gość
ja teraz zmieniłam , po latach mam tylko lekko zeszlifowane niestety licówki są jakis czas każdy , kto je zakłada, powinien liczyc się z tym,żę ząb czernieje pod licówką, jest słaby, może się go utracić

Gość licowka
ja mam licowki od 6-7 lat. Dwie gorne dwojki i dwie gorna trojki. w sumie 4. wygladaj super zupelnie jak naturalne. Faktycznie obawiam sie nimi swbodnie gryzc choc juz 6-7 lat minelo. A ostatnio odlupal mi sie maly kawalek przy dziasle. gorna dwojka. podczas mzcia zebow elektryczna szczoteczka. juz jakis czas byla na nim drobna rysa. nie wiem co mam zrobic. lekarz zaproponowal nadlozenie. ogolnie rzecz biora wygladaj ladnie i naturalnie-porcelana. ale czywiscie nie sa tak mocne jak prawdziwy zab. jak masz nie brzydkie zeby to zostaw nature... chyba ze twoje naturalne tak cie irytuja wygladem, moze ma sens zmienic.

Gość gość
Wiadomo że trzeba o nie dbać ale na pewno będziesz z nich zadowolona przez długie lata. Dla kogoś kto ma duży problem z zębami, licówki mogą być bardzo dobrą opcją. Sama mam licówki i nie mam problemów z jedzeniem itd. Licówki miałam zakładane w gabinecie www.rojekdental.pl w Olsztynie jeśli ktoś chciałby namiary.

Gość galaretkaaa
teraz są na tyle nowoczesne licówki, że nie trzeba już piłować zębów. zapytaj w klinice impladent w warszawie, oni stosują właśnie nowe rozwiązania

Gość gość
ja mam licówki kompozytowe i jestem bardzo zadowolona! :D

Gość gość
Licówki są drogie, ale jak są możliwości to się je zrobi, zwłaszcza że w pracy zwracają uwagę na zęby. To tylko ząb martwy i dlatego ciemnieje, a ktoś kto się nie zna to myśli że jest brudny i zaniedbany

Gość gość
zęby były leczone kanałowo i dlatego są martwe i ciemnieją. możliwe że były źle leczone?

Gość gość
Ja myślę zrobić za tydzień licówki kompozyt techniczny

Gość violkav4
Jeśli ktoś z Was szuka dobrych specjalistów od licówek mogę ze swojej strony podrzucić namiar na licowki-porcelanowe.pl . Wiele osób ich sobie chwali. Efekty ich pracy są świetne. Znają się na tym co robią więc nie ma obaw, że coś pójdzie nie tak.

Gość Sabina994
Oczywiście, że licówki to coś, co wykonuje się na całe życie. Nie możemy już wrócić do swoich zębów, no bo można sobie wyobrazić, jak są one piłowanie. Jednak np. w VillaDentica w Krakowie wykonują tak dobrą pracę, że licówek absolutnie nie chce się ściągać. Zastanawiam się jednak, czy można je potem wymienić?