Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Pawianus

czerwona i swędząca skóra dziecka, nie moge patrzeć jak cierpi :( Co robić?

Polecane posty

Mój synek ma czeroną skórę na brzuszku, pod szyją z tyłu kolan w zgięciach i na pleckach.Swędzi go to niesamowicie bo płacze i trze rączkami te miejsca :((( Ma 4 miesiące i karmiony jest wyłącznie piersią, ja nie jem nabiału bo alergolog powiedziała, że to skaza białkowa i kazała podawać mu mleko Nutramigen ale on jego nie chce piś i kazała mi pić szklankę dziennie więc tak też robię. Przepisała mu też syropek Clemastinum ale dostał po nim rozwolnienia i w kupce były niteczki krwi bo tak ruszyło jelitka i lekarka kazała odstawić. Poszłam z nim też do dermatologa i lekarka przepisała mu krem sterydowy Advantan i kazała choć dwa razy mu te miejsca posmarować i tak też zrobiłam i mu przeszło ale po dwóch dniach znowu wróciło. Kazała też smarować go robioną maścią cholesterolową ale ta też nic nie daje. Dziś znowu synek jest cały czerwony i sie drapie. Dermatolog kazała tez kąpać go co drugi dzień i a mydło używać tylko na pupkę a reszte myc tylko wodą. Ja już nie wiem co mam robić bo patrze jak moje dziecko płacze i drapie sie nieporadnie :( Czy któraś z Was miała może takie doświadczenie?

my mamy ten sam problem tylko ze w zgieciach na nozkach u Was obejmuje znaczne partie ciala nie zmienialas proszku albo plynu do plukania? nam pomogla mas elocom na recepte po 2 dniach czerowne suche plamy zniknely kapalam tezmala w oilatum, dodawalam ten plyn do wody i dodatkowo polewalam plynem prosto na suche placki i to tez badzo pomoglo, bo skora przestala byc taka przesuszona na nozkach i rekach twarz smarowalam oilatum krem

wiesz wydajemi sie ze nie wystarczy odstawic nabialu bardzo uczula tez kako , czekolada, ogolnie slodycze

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
a mi sie wydaje ze jest mu gorąco, w takich mijscach robi sie wysypka np od proszku, czy wlasnie z potu. Bylo cieplo a ty naubieralas dziecko grubo i taki tego efekt

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
to emolium plyn lub oilatum pomogą na pewno.

nie jesm wołowiny, kakao, cytrusów wiec to tez odpada. Właśnie czytam o Atopowym zapaleniu skóry i wygląda na to, że mój synek na to właśnie cierpi ale lakarz nic takiego nie mówił, a ja sama nie chciałabym dziecku diagnozy stawiać.

Gość xxxxxxyyy
p.s. - i faktycznie jak dziecko ma taka zaogniona skore to lepiej ubrac za lekko niz za cieplo . czekolade i slodycze tez trzeba odstawic:(

proszku też jie zmieniałam, ubranka prasuje zawsze wiec to raczej odpada. Do smarowania chleba ciemnego bo jasnego nie jem kupuje margaryne Flore bo jest bezmleczna tylko z oleji roślinnych.

Gość xxxxxxyyy
gdy objawy sa tak nasilone odstawienie samej wolowiny nic nie da - no w kazdym razie u moich dzieci nie dawalo - przez kilka dni zero miesa i wedlin oraz jajek i ryb a potem gdy juz byla poprawa to w malych ilosciach - niestety nie zawsze to sie udaje i wtedy uczulenie wraca:(

ale jak piszecie o słodyczach, że nie można to mnie zaniepokoiło bo jem ich naprawde dużo tzn ciastka, wafelki Może to też odstawie i zobacze co sie bedzie działo

kurcze w takim razie czy mogłabys mi napiać co ja mogę jeść? Bo nic mo do głowy nie przychodzi np. co na śniadanie?

sa rozne diety dla matek karmiacych dzieci z alergia poszukaj w necie odstaw slodycze-jezeli faktycznie tego nie zrobilas jeszcze zrob radyklana diete a pozniej jak juz bedzie lepiej wprowadzaj nowe produkty i sprawdzaj co uczula z czasem bedzie lepiej, najgorsze sa poczatki

tak bardzo chcę karmić piersią ale zastanawiam sie jaki to ma sens bo w takim razie na ile wartościowe ja będę miec to mleko skoro nic nie mogę jeść. Ok dziękuje poszukam takich diet i zobaczymy

Gość xxxxxxyyy
Jesli sytuacja sie nie poprawi to moze jednak sprobuj go przestawic na NUtramigen - synek jest malutki wiec moze da sie przekonac. Niestety problemy skorne to sprawa przewlekla u synka ciagnelo sie to mniej wiecje od 7 -8 mies zycia do jakis 4 lat - a potem nagle wyrosl z tego. Mala jak na razie ma lekkie zmiany i ma nadzieje, ze tym razem majac juz wieksze doswiadczenie uda mi sie zapobiec pogorszeniu stanu skory -

U mnie sprawdziła się euceryna z wodą destylowaną - maść robiona na receptę i właśnie Oliatum płyn do kąpieli lub Balneum Hermal, Też karmiłam piersią i dużo odstawiła cały nabiał, ryby, wołowinę, cielęcinę, wszelkie słodycze a w szczególności kakao, czekolada, orzeszki, owoce cytrusowe. Unikaj wkładania dziecku wełnianych ubranek . Wełna dość często też uczula, a skóra już jest podrażniona. Czytałam też że maści sterydowych nie powinno stosować się u niemowląt one nie leczą tylko łagodzą na jakiś czas, a potem wszystko wraca, a poza tym po nich pękają naczynka. Spróbuj pójść jeszcze do innego dermatologa. Życzę powodzenia w leczeniu. Pozdrawiam

Dobry jest krem Dermobaza. Maści sterydowych lepiej nie stosuj, gdyż mają wiele ubocznych działań i skóra się do nich przyzwyczaja, ciężko potem obyć się bez tej maści, trzeba cały czas smarować :O :O Lekarze wypisują byle co... :O :O

wiesz mleko matki najlepsze! to tylko okres przejsciowy - z ta dieta nie warto rezygnowac z karmienia piersia-mozesz pozniej zalowac jak masz pokarm to szkoda odstawiac malusza od piersi, napewno Twoja piers dziala uspokajajaco dla malego :)

Gość agula8
dziewczyny mają rację-zeby dieta miała sens musi być bradzo resstrykcyjna przy tak silnych zmianach skórnych maluszka. Powinnaś odstawić moim zdaniem wszytsko co ma w zawartości mleko, czyli prawie wszystkie słodycze, oprócz tego jajka, cytrusy i zacząc od bardzo ubogiej diety.Chleb(bez rozpulchniaczy-one tez mają mleko), margaryna flora, ziemniaki, marchew, gotowane mięso, wędliny bez konserwantów i odczekać jakiś czas-a później ewentualnie wprowadzać powoli kolejne produkty.Ja karmiłam 2 lata-a na takiej diecie(stopniowo ae powoi rozszerzanej )byłam jakiś rok. Jest też w aptece bardzo dobry preparat dla dzieci z azs-Latopic-trzeba go podawać saszetkę dziennie-przez conajmniej 3 miesiące.Poza tym ważne jest natłuszczanie i nawilżanie skóry: kąpać można w oilatum, emolium itp. I w takiej sytuacji lekarz pediatra powinien dać Ci skierowanie do alergologa-i dziecko powinno być już przez niego prowadzone, bo alergia czy atopia to chororba całego organizmu-nie tylko skóry.

Gość lady bronka
tez czytałam o korzystnym wpływie probiotyków u dzieci z azs i alergiami pokarmowymi. latopic faktycznie może pomóc, najbardziej skuteczny jest podawany dzieciom do 1 roku. Przeczytałam ten artykuł zamieszczonego na portalu Medycyna Praktyczna: http://www.mp.pl/artykuly/?aid=11160

Gość Gigguśś
Mój syn też nie chcoał nutramigenu, więc lekarka nam zaleciła przygotowywaniego na marchwiance, czyli marchew (z dobrego źródła) ugotować w wodzie (proporcja - ja dawałam 4 marchewki duże i zalewałam wodą 1-2 cm ponad poziom warzyw). Potem to studziłam i miałam bazę na mleko, ta woda z marchewki ma słodki smak i zabija nieprzyjemny smak i zapach nutramigenu. Mój syn pił tak chętnie, przez 3 tygodnie stopniowo zmniejszałam ilość marchwianki na rzecz czystej wody i pił juz bez problemów. Mój był 1,5 roku na tym, potem nie chciał nic normalnego:p tak mu się powykręcały kubki smakowe:p

Gość InsertIns12345
Moja córeczka mniała takie same objawy, a właściwie ma. Lekarz stwierdzil egzemę. Karmię mm

Gość mamuska..........
To jest egzema. Najpierw trzeba doprowadzic skore do porzadku (jak nie mozna inaczej to sterdydami, choc elocom to jest bardzo silny steryd) i pozniej o te skore dbac. Nawilzac, nazwilzac i jeszcze raz nawilzac. Kazdemu na egzeme pomaga inny krem, wiec trzeba probowac. Ubranka tylko 100 procent bawalny, zadnej welny (nie tylko tam gdzie dotyka ciala, w ogole jest niewskazana), nie przegrzewac, bo skora sie mocniej nagrzewa i stad swedzi przy egzemie, zadnych zwierzat futerkowych, dywany z domu wyrzucic, zaslony, kotary, wszystko, co zbiera kurz. takie dziecko nie moze spac absolutnie z rodzicami w lozku, bo tam wiecej kurzu, a kurz skore podraznia. do kapieli emolient zawsze dodac typu oilatum. po kapieli smarowac mascia, w ciagu dnia moze byc kremem. smarowac jak najczesciej, smarowanie lagodzi uczucie swedzenia, mozna trzymac krem w lodowce. zbyt wysokie i niskie temp podrazniaja skore. basen tez nie wskazany na poczatku. prania dziecka nie suszyc na zew, w ciagu lata nie powinno miec kontaktu z pylkami. tyle, co pamietam, chodzilam na zajecia gdy synek byl maly o egzemie. teraz ma 1,5 roku i chyba wyrasta z tego.

Gość Judyś1986
koniecznie do kapieli emulsja i po kapieli balsam elodermu. Kup w aptece i nie zwlekaj dluzej, U nas na takie rzeczy pomoglo.

Gość gość
U nas AZS. Dieta mus. Ale nie jest zle po prostu unikamy nabialu krowiego i jest ok. W malych ilosciach nie szkodzi czasem zjadl kinder chocolate jeden kawalek i bylo ok. Mial taki wysyp ze sterydy ale tylko raz. Kapanie w siemiu lnianym lub emulsji oilatum oillan itp

Gość gość
Dzieci urodzone szczepionka po jednej dobie to wszystkie objawy poszczepienne musicie kupować leki żeby apteki i farmaucełci nie zbankrutowali