Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamarynka

spadek kto dziedziczy?!!!

Polecane posty

Gość kamarynka

błagam, moze ktos wie zmarł mój brat, zostawił 2 małych dzieci, był w związku nieformalnym czy spadkobiercami są tylko dzieci czy też ja i nasi rodzice

jesli ma dzieci to ty i twoi rodzice nie dziedziczycie z mocy ustawy, spadek zostanie podzielony 50/50 pomiedzy jego dzieci. ich matka bedzie mogla korzystac z tych pieniedzy aby zaspokoic ich niezbedne potrzeby

Gość związek nieformalny
a uznanie dzieci było?

Gość kamarynka
tak sytuacja jest mi tyle na rękę, bo są też kredyty i rozumiem, ze spłaca je matka dzieci

Gość kredyt płaca ten
kto go podżyrował. dzieci są prawomocnymi spadkobiercami, ale matka z kredytami swego nie-męża nie ma nic wspólnego dopóki nie widnieje na umowach jej podpis. poza tym dzieci nigdy nie dziedziczą długów, to mają zapewnione prawnie.

Gość coralick co masz na mysli?

Gość plottttttttt
to, że dzieci nie dziedziczą długów to nieprawda, ja sama miałam taką sytuację, że jak zmarł mój tata okazało się, że jakiś kredyt jest niespłacony to ja go bym musiała spłacać. Ale na szczęście podpowiedziano mi, że muszę w ciągu pół roku przed notariuszem zgłosić, że zrzekam się spadku i wówczas bank już nie miał nic do gadania. Ale jakbym tego nie zrobiła to niestety, ale bym spłacała :(

Gość plottttttttt
to pół roku jest liczone od daty śmierci