Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jjkkhhgg

Opuchlizna :(

Polecane posty

Gość jjkkhhgg

Hej! jestem w 38 tygodniu ciąży i od jakiegoś tygodnia puchną mi nogi że kostek to wcale nie widać skóra mnie aż boli ( rano nogi nie są takie obrzęknięte gdy wstanę z łóżka ale po godzinie siedzenia lub chodzenia robią mi się istne bańki ) :( cała jestem już opuchnięta ale nogi najbardziej.. ciśnienia nie mam wcale wysokiego bo mierzę regularnie.. czy mam się czegoś bać a może mam się zgłosić do swojego lekarza bo wizytę mam umówioną dopiero za tydzień .. błagam o odpowiedzi :(

Gość to jest normalne...
ja jestem w 39tc i nogi mam jak baniaki:) podobno w ostatnim miesiącu puchna najbardziej

Gość jjkkhhgg
Uff.. ale to jest strasznie męczące czy są może na to jakieś sposoby? mi troszeczkę pomaga jak ułożę sobie dwie duże poduchy i dam nogi do góry.. tylko jak wstanę to znowu to samo:(

zgłoś się do lekarza zrób sobie badanie moczu w kierunku obecności białka. Nie będę stawiać diagnoz bo nie jestem lekarzem, ale to może być objaw gestozy- zatrucia ciążowego. Są trzy podstawowe kryteria (ale nie muszą wystąpić wszystkie żeby to zdiagnozować): wysokie ciśnienie opuchlizna bialkomocz. Opuchlizna może też być normalnym objawem ciążowym. działanie hormonów jest zaburzone w organizmie gromadzi się woda. Wprowadź sobie dietę bez soli i dużo odpoczywaj z nogami ułożonymi ciut wyżej. Mimo wszystko skonsultuj to z lekarzem i zrób badanie moczu bo to ważne.

Pomaga wlasnie unoszenie nog..Wyobraz sobie,ze ja do tego mialam prace stojaco-siedzaca...tragedia..chodzic nie moglam..a najgorzej bylo zaraz po porodzie.Tak spuchlam,ze stopami w ogole nie moglam ruszac..po schodach bokiem wchodzilam... Dobry jest jeszcze balsam na opuchniete nogi z Dax Cosmetix,ale za chwile rodzisz,wiec nie wiem czy warto kupowac.

Mowia,ze jesli nogi sa opuchniete z rana to moze byc zatrucie,ale pisze,ze po przebudzeniu nie ma opuchnietych nog.Ja w ostatnim tygodniu spuchlam cala jak balon

Anka nie ma znaczenia czy z rana czy wieczorem. Jeśli po odpoczynku problem nie znika to nie można bagatelizować. Gestoza jest teraz jakąś plagą. Nie wiadomo skąd się bierze, ale wiadomo że prowadzi do stanu przedrzucawkowego w swej najcięższej formie i wtedy może być za poxno. Ale tu nie chodzi o to, żeby się straszyć tylko żeby trzymać rękę na pulsie i zapobiegać. Przepraszam, ale ja jestem na to przeczulona bo niestety takie niezdiagnozowanie i podejście na luzie do tematu skończyło się tragedią wśród najbliższych mi osób. Lepiej dmuchać na zimne niż potem cierpieć.

Gość justysx80
witam kolezanki :) ja tez mam problem z opuchlizna tylko ze ja jestem w 30tyg ciazy i puchne od kilka wstecz niestety mam za duzo wody w organizmie i wygladam jak chdzaca banka pracuje do tego fizycznie i musze stac prawie caly dzien wiec moje stopy wieczorem poprstu nie wygladaja...kostki swojej to ju znie widzialam od 4 mca ciazy niestety dopbrze ze jeszcze 2 tyg pracy i bede odpoczywac ale i tak nie wyobrazam sobie jak bede wygladac w tym ostatnim miesiacu ciazy....no le czego sie nie robi dl aswojego malenstwa :)) jestem z wami dziewczyny !!!