Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ta-To

W trosce o żonę :)

Polecane posty

Gość Ta-To

Witam :) Niedawno żona zrobiła test ciążowy i okazało się, że - będziemy rodzicami. To już 7 tydzień. Z uwagi na to, że jestem laikiem w tych sprawach a chciałbym troszkę zadbać o żonę i dziecko w tym szczególnym dla nas wszystkich okresie chciałem zapytać o parę rzeczy. Mianowicie: -kiedy na pierwszą wizytę do ginekologa i czy ja powinienem iść z żoną :) -czy potrzebne jest jakieś potwierdzenie odbycia takiej wizyty bo wiem że w sprawie becikowego żona musi raz w ciągu każdego trymestru odwiedzić ginekologa -porady w sprawie odżywiania - co jeść i w jakich ilościach, jak często żona powinna spożywać posiłki -czy powinna na zwolnienie lekarskie iść przed rozpoczęciem urlopu macierzyńskiego - bo pracuje w aptece i boimy się by nie zaszkodziły jej i dziecku jakieś środki chemiczne wykorzystywane do produkcji medykamentów z którymi żona ma styczność Bardzo proszę w imieniu swoim oraz żony o konstruktywne porady :) dzięki :)

Gość bas bassssssssssssssssssssssss
jak chcesz mozesz isc z zona na pierwsza wizyte do lekarza ( moj maz byl od poczatku i ma zamiar dalej chodzic) , a jak pojdiecie do lekarza to spytajcie sie jego o wszystko on wam wyjsni dokladnie co i jak.

powinna jeść dużo warzyw, owoców, pić soki owocowe, absolutnie zrezygnować ze słodyczy bo ostatnie badania dowodzą że nie są zdrowe dla dziecka a tylko po nich przytyje, ruszać się też powinna, jakiś basen, spacery, fitness dla ciężarnych i szkoła rodzenia

Gość Ta-To
kwas foliowy bierze już od pół roku co do słodyczy to nie jada - ja za nią nadrabiam :) a pytam o jedzenie dlatego, gdyż żona jest drobnej postury i do tego jest bardzo szczupła owoce wmuszam jej na siłę i staram się jej co godzinę, co 45 minut podrzucic coś do zjedzenia wieczorem koło 19-ej kubek gotowanego mleczka z odrobina miodu aha i jeszcze jedno żona ma ostatnio straszne mdłości i bardzo śpiąca jest. prosze o porady

Gość Ta-To
a co z tą wizytą u ginekologa? planujemy w piątek się wybrac ale nie wiemy czy to nie za wcześnie

to jest najlepszy momet zeby isc do lekarza.Bedziecie juz widzieli mala "fasolke" :)

bedziecie juz widzieli jak serduszko bije :)

Gość juz wkrótce mama
wizyta u gin - w sumie już można, ja pierwszy raz poszłam w 9tyg ciąży co do odżywiania to do 6go miesiąca w ogóle nie miałam apetytu i było mi niedobrze, wmuszałam w siebie zdrowe jedzenie, ale prawda jest taka, że dziecko bierze z organizmu mamy to, co najlepsze i ma wszystko, co trzeba ja brałam dodatkowo witaminy dla kobiet w ciąży to dobrze że tak dbasz o żonkę:) mój mąż co prawda zapracowany, ale też stara się jak może:)

ja polecam wizytę jak najszybciej, sama poszłam jak byłam w 3 tc. nie wolno jeść surowego mięsa i ryb, wszystko bardzo dokładnie myć i polecam przejść na szklane deski do krojenia. Używki oczywiście tez zabronione. na porządnych stronach internetowych jest wszystko opisane co wolno i czego nie :) gratulacje

Gość Ta-To
wiesz dbam o zonę, bo to przecież jak na razie moja najbliższa rodzina :D o kogo mam się troszczyć jak nie o nią? :) a te witaminy to jakieś kompleksowe czy raczej z naciskiem na jakieś konkretne typu wit. B lub A?

tam sa wsyszystkie witaminy ktore dziecko i matka potrzebuja.ryby mozna jesc tylko nie zaczesto

Gość Ta-To
dzięki Franka :) co do używek to nie stosujemy oboje wcale :) a co sądzicie o tym zwolnieniu lekarskim z pracy? ja uważam, ze to nie będzie kiepski pomysł zwłaszcz, że żona czuje się nie najlepiej i pracuje w systemie zmianowym na popołudnia też i kiedy ma na popołudnie to jest w domu po 21-ej bo musi busikiem dojechać do domu po pracy a następnego dnia wstaje rano o 6, żeby dojechać na 8 do pracy dlatego żal mi ijej i boję się, żeby się to nie odbiło na ich zdrowiu :( do tego jeszcze te chemikalia z którymi pracuje żona mieszając leki i ucierająć maści :(

Gość a może i pomogę
na początku ciąży nie powinno się jeść wątróbki ani pasztetów, dosmażać żółtka jajek, unikać kontaktów z kociakami, nie używać kremów z wit.A..to tyle co pamiętam a praca w aptece raczej nie powinna żonie zaszkodzić, musi tylko dużo siadać i odpoczywać, wbrew pozorom początki ciąży bywają bardziej uciążliwe niż końcówka

Gość hukhg
ja pierdole, ciaza to nie choroba i przestan sie zachowywac jak pierdola:O

jeśli chodzi o zwolnienie to teraz na początku polecam, też byłam ciągle śpiąca i zmęczona, werwy dostanie w 2 trymestrze, czyli 4-6 miesiąc, ale jeśli chce pracować i może (zapytać lekarza) to nie ma po co siedzieć w domu, chyba że są powody kotów sie nie unika, tylko jak sie głaszcze to trzeba ręce myć, toxo jest w ziemi a nie na kotach

Gość jak to ladnie o tobie swiadcz
y ze sie o zone martwisz!az milo czytac takie rzeczy!

Gość boze co z tymi kobietami sie
nagle wszystkie delikatne jakby co najmniej z cukru byly ;/ Dawniej kobiety pracowaly nawet do 6 miesiaca i na mysl im nie przyszlo by brac zwolnienie ... a teraz taka delikwentka zrobi test ciazowy i juz biegiem po zwolnienie ;/ lekarzy tez powinno sie za to karac, ze tak latwo daja zwolnienia ;/

Gość wrrgrrrr
Sam jesteś pierdoła, czlowieku, weź się odwal od autora.

Gość do Ta-To
gratuluję żonie tak zaangażowanego od początku męża :) tylko tak dalej, a piekna będzie rodzina :)

ponieważ jestem po stracie jednej ciąży jestem dość przewrażliwiona i polecam gorąco badanie "test papp-a" oraz na cytomegalie (mi lekarz nie zlecił i dziecko urodziło się zarażone)

Gość hukhg
Dawniej kobiety pracowaly nawet do 6 miesiaca Nawet? ja znam kobiety, ktore pracowaly do 9 miesiaca, chociaz mogly cos wykombinowac. Nienaiwdze tkaich pasozytow, ktore mysla, ze jak sa zaplodnione, to nie moga nawet palcem kiwnac:O

Gość wrrgrrrr
I chuj wam do tego, czy kobieta weźmie zwolnienie! Pracowała, płaciła składki na to, żeby mogła leżeć do góry dupą kiedy tylko zechce.

Gość hukhg
tylko w polsce ciaza jest traktowana jak choroba, za granica kobiety normalnie pracuja, po macierzynskim wracaja normalnie do pracy, ale polki mysla, ze jak urodza, to musza miec 5 lat wolnego, bo przeciez dokonaly jakiegos niesamowitego wyczynu:D:D

boze co z tymi kobietami sie pogadaj z ginekologiem, dziś kobiety są co raz mniej zdolne do zapłodnienia i do donoszenia ciąży i to nie sa widzimisie tylko bokiem nam cywilizacja wychodzi, co 5 kobieta przechodzi obumarcie lub poronienie ma dużo kłopotów w czasie ciąży, książkę bym mogła napisać o tym co ja przeszłam w ciaży

Gość hukhg
gdyby lekarze byli uczciwi, to by odmawiali zwolnien takim krowom i zadne skladki by tego nie zmienily.

hukhg tak, dla mnie ciążą i urodzenie dziecka było wielkim wyczynem i nigdy tak źle się nie czułam jak w ciąży i nigdy nie mdlałam z bólu tak jak przy porodzie

Gość boze co z tymi kobietami sie
tez nienawidze takich pasozytow! Moja mama ze mna pracowala do 9 miesiaca, a z bratem do 8 miesiaca. Po prostu wykonywala lzejsze prace. Obecnie jestem w ciazy w 7 misiacu i ani mysle isc na zwolnienie. rozumiem kobiety z zagrozona ciaza ... No ale z tego co widze po kolezankach takich ciaz teraz jest 90% :D

Gość do hughk
przestań toczyć jadem, każdy przypadek jest inny i opowieści o czasach zaprzeszłych też nie są na miejscu, każdy ma swoje indywidualne podejście do sprawy, a Ty nie musisz zatruwać radości początku...