Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaszamanna

Obgryzanie paznokci- załamka

Polecane posty

Gość kaszamanna

Czy ma ktoś taki problem? Albo jeszcze lepiej... czy miał któs taki porblem, ale zdołał sobie z nim poradzić? Niestety ten brzydki nawyk został mi jeszcze z dzieciństwa... obecnie mam 20 lat i nadal nie mogę sobie z nim poradzić :/ Potrafię się kontrolować przez 1-2 dni, później obgryzam je automatycznie, będąc nie świadoma tego- w czasie nauki, podczas oglądanie tv itd. Zauważam, że je obgryzłam zazwyczaj po fakcie. Próbowałam już gorzkich żeli, smarowałam odżywkami, zrobiłam sobie żele żeby moje paznokcie mogły w tym czasie rosnąć pod żelami. Nic nie pomaga! A fakt, że bardzo wolno rosną i są zniszczone (łamią się) jeszcze bardziej mnie zniechęca. Pomocy! Proszę o jakieś rady... bez złościwości, bo dla mnie to naprawdę poważny problem.

otóż ja miałam taki problem-ale teraz już nie mam, wiem, że to nie jest łatwe, ale można sobie z tym poradzić, spróbuj np oglądając telewizję nałożyć rękawiczki, albo łuszczyć pestki, albo cokolwiek wziąć do ręki, żeby tylko ręce czymś zająć, życzę powodzenia!!!