Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja uważam, że...

halluksy

Polecane posty

Gość ja uważam, że...

Moim problemem sa halluksy. Przez to nie moge dlugo chodzic w butach na obcasie bo strasznie mnie wtedy bola juz nie mowiac o tym ze nie moge w lecie chodzic w japonkach czy w klapeczkach i wstydze sie isc gdzies na plaze. Mam 25 lat. Coraz czesciej zastanawiam sie nad operacja. Czy ktoras z was tez ma taki problem? Czy moze ktoras z was przeszla juz taka operacje?

Gość ja uważam, że...
halo pomoze mi ktos???

Gość ja uważam, że...
nikt z was nie ma takiego problemu?

Gość moja mama miała
operacja,hm...,musisz znaleźć naprawdę dobrego i oddanego pacjętom chirurga , bo przeważnie lecą sobie w kulki, zamiast wyciąć porządnie zostawiają to co mogliby jeszcze wyciąć bez żadnych problemów. mama chodziłe do takiego porządnego starszego lekarza chirurga , ale ,że z racji wieku juz nie operuje tylko przymuje w przychodni , operacje robil jej inny no i według tego starszego na kontroli tamten po prostu poszedł na łatwiznę :( mama mówi ,że jest lepiej , ale buty i tak musi kupować szersze.

Gość ja uważam, że
ja mieszkam w malym miescie i ciezko tu o dobrego lekarza

Jak to nie mozesz chodzic w japonkach??? Wlasnie japonki lecza haluksy! Moja mama tak sobie je wyleczyla! Wiem co mowie, bo moja cala rodzina na to cierpi, ja rownie, a ze ja NIENAWIDZE w ogole klapek i czuje obrzydzenie jakbym miala cos miedzy palcami to japonek tez nie nosze, a powinnam poniewaz wtedy duzy paluch sie odchyla i halluks moze zniknac. Powodzenia, trzeba tylko czasu i cierpliwosci :) Unikac wlasnie musimy obcasow i butow z waskimi noskami. Ja nawet czasami czuje bol halluksow w Nike!! A juz nauczylam sie, ze jak mierze buty, to zaczynam od lewego, bo prawy zawszse na mnie pasuje, nic nie gniecie, a lewa stopa ma wiekszego halluksa heh...

Gość ja uważam, że
Nie moge chodzic w japonkach ze wzgledu na to ze brzydko to wyglada. Po prostu sie wstydze.

Gość ja uważam, że
mial ktoś jeszcze taki problem???

Miałam na to operację. Farga mylisz pojęcia halluksa nie wyleczysz nosząc japonki. Masz na myśli krzywy paluch a to zasadnicza różnica.Poza tym wątpię, żebyś wyleczyła krzywego palucha nosząc japonki- chyba że we wczesnym stadium. Zabieg robił mi profesor w Radomiu w prywatnej klinice. po zabiegu jest dlugo dyskomfort, ja miałam gips i długo mnie bolało.ale potem luksus.

Gość ja się balam operacji
ale chodziłam często w japonkach nosilam wkladki i ćwiczylam i pozbyłam się ich prawie całkiem . w każdym razie już nie widać że mam halluksy

nawet lepsze są ćwiczenia bo po operacji często haluksy odrastają. a regularme ćwiczenia po jakimś czasie przynoszą efekty

Ćwiczenia na pewno nie zaszkodzą. Powtarzam,halluks to zgrubienie które narasta na kostce - Krzywy paluch to co innego ;)

Gość ja uważam, że
a jakie cwiczenia robilas? i jakie wkladki nosilas? niewiem czy mi pomoga tylko cwiczenia bo mam dosc duze halluksy i czasem strasznie mnie bola

wkładki marcin II i kladłam stopę na kolano drugiej nogi i odginalam plaec w przeciwna stronę. ortopeda mi to zalecił i parę innych ćwiczeń. albo kazał mi czesto w japonkach chodzić np po domu. odradzal operację ,ale nie mialam dużych halluksów. Teraz jak złączę stopy to już nie ma tej litery V

no i nie bolały mnie wiec nie wiem co Tobie poradzi... idx do ortopedy lepiej

zreszta nadal robię te ćwiczenia żeby mi nie odrosły

Gość ja uważam, że
Bylam u ortopedy ale w sumie juz dawno i mi odradzal operacje. Tez boje sie strasznie operacji z tego wzgledu ze mieszkam w malym miescie i boje sie ze w moim szpitalu lekarze nie maja doswiadcznia ale z drugiej strony mam dopiero 25 lat a krepuje mnie wyjcie na plaze juz nie mowiac o tym ze nie moge sobie kupic takich butow jakie mi sie podobaja tylko takie ktore zaslonia mi te odstajace kostki

Gość ja uważam, że
OstraSiostra a ile po operacj bylas w szpitalu i ile pozniej nie moglas chodzic i czy bardzo bolalo?

TO nie operacja a zabieg. Znieczulenie miejscowe, byłam w klinice jednego dnia, w piątek się zglosiłam w sobote po południu byłam w domu. Ból był do zniesienia, czasami brałam ibuprom i spokojnie wystarczał. Gisps 2 tygodnie, potem stabilizator następne dwa.

ja też sie bałam operacji bo kiedys chcialam ją zrobić, ale czytałam o różnych komplikacjach, że ktos np długo nie mógł chodzić ,że opuchlizna nie schodziła itd wiec wziełam sie za ćwiczenia. ale jakby te halluksy były jakies straszne z wyglądu i by mnie bolały to bym chyba poszla na operację. Wczesniej były takie ,że zauważyli je ci z ktorymi przebywalam na codzien np moj chłopak , ale on się z tego smial raczej. ale nie rzucały się w oczy tak na pierwszy rzut oka. teraz ich prawie nie ma ytrzeba namacac ta kostke zeby ja zauwazyc

Gość ja uważam, że
a mialas robiony ten zabieg na obie nogi na raz?

Nie. Chciałam tak na początku ale ortopeda powiedział,że raczej się nie robi naraz.Wtedy była byś całkowicie unieruchomiona, za duże obciążenie.

Gość ja uważam, że
chyba sie zdecyduje jednak na ten zabieg skoro mowisz ze pozniej luksus

Gość o koorwa
a czy dwa palce stopy nachodzące na siebie tak, że ciągle mi się odgniatają paznokcie i wiecznie mi te paznokcie schodzą kwalifikuje się po halluksa? bo zawsze myślałam, że to halluks, a widzę, że chyba źle kojarzę :P

Gość ja uważam, że
wpisz sobie w google halluksy i zaznacz grafika i pojawia ci sie zdjecia

Kiedy paluch jest wykrzywiony , nachodzi na niego drugi palec - "Krzywy paluch" ; Kiedy dodatkowo masz narośl na kostce - halluks.

OstraSiostra - na pewno nie myle tego pojecia, poniewaz moja ciotka ma halluksy wielkosci prawie pileczki pingpongowej - no nieco mniejsze, ale to strasznie wyglada. Ja mam o polowe mniejsze i na pewno nie jset to KOSLAWY PALUCH, a mama na serio sobie to wyleczyla japonkami. Powtarzam, halluksy to u nas rodzinne, mama miala mniejsze i aparaty do odchylania chorego palca jak i japonki pomagaja...

Gość Miram
Masujcie sobie te kostki

Hej, Polecam przychodnie specjalistyczną w Otwocku koło szpitala (Otwock k. Warszawy ul. Konarskiego 13). Na początku załatwiłam sobie skierowanie od lekarza pierwszego kontaktu do ortopedy. Zapisałam się mailowo poprzez formularz na stronie www.spskgruca.pl do lekarza Bogdana Sokólskiego – kierownika przychodni. Bardzo miły lekarz. W trakcie wizyty skierował mnie na RTG stóp, później jak przesłali wyniki do niego to weszłam do gabinetu i kontynuował wizytę. Dał mi skierowanie na operację. Mam termin na luty 2014 r.

Gość gość
A ja nigdy jakoś nie chodziłam na obcasach, a i tak borykałam się z tym problemem. W każdym razie poszłam do Hallux Center pod Poznaniem i umówiłam się na zabieg. Na szczęście pomógł i chodzenie nie sprawia mi już bólu :)