Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedługo mama chlopca

chyba zle zrobiłam ;/

Polecane posty

Gość niedługo mama chlopca

Wybierałam sie dzis na test obciaenia glukoza, 75g ale zapomniałam sie i zjadlam sniadanie..Isc mimo to czy odpuscic sobie?

Gość ojojojjjj
odpuść bo musisz być na czczo

Gość klkdsfe
idź

Gość agata bbbb
nie musisz być na czczo !!!!! co wy dzieczyny ja w blad wprowadzacie ???? tylko przez te 2 godziny nie mozesz nic jesc ani pic

pierwsze słyszę, że przy badaniu obciążenia glukozą można coś zjeść. Oczywiście, że trzeba być na czczo bo przecież wynik wyjdzie niewiarygodny

Gość agata bbbb
to macie odpowiedz z jednego z serwisów o ciazy i kazdy lekarz wam tak powie Jest to badanie, które powinny wykonać wszystkie kobiety na początku ciąży (lekarz wypisze Pani skierowanie). Pozwala ono oznaczyć poziom glukozy we krwi. Trzeba zgłosić się na nie na czczo. Pomiędzy 24. a 28. tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia 50 g glukozy. Dostanie Pani po prostu do wypicia glukozę i po godzinie zostanie pobrana krew. Przed tym badaniem nie musi już być Pani na czczo, może się też Pani zgłosić do przychodni o dowolnej porze (bez znaczenia jest godzina ostatniego posiłku).

Zauważ jedną rzecz na początku tej wypowiedzi jest napisane " Trzeba zgłosić się na nie na czczo. "

Każdy posiłek zmieni wynik badania bo w jedzeniu są cukry itd. więc w jaki sposób ten wynik miałby być wiarygodny po posiłku???

agata mylisz testy 50 gr - bez znaczenia pora dnia 75 gr TYLKO NA CZCZO czytaj ze zrozumieniem ;)

mynia - przecież napisane jest , że do badania na początku ciąży trzeba być na czczo. Ale do badania w drugiej połowie ciąży z obciążeniem JUŻ NIE< bo to inne badanie .

Ja miałam to badanie w drugiej połowie ciąży i musiałam być na czczo.

Gość dsfhdsjf
obciazenie 75 g wygalda tak 1 pomiar - na czczo 2 pomiar - po godzinie od podania 75g glukozy 3 pomiar - po 2 godzinach !!!!!!!!!!!!!!!!!!! jest to tzw krzywa cukrowa. Jesli nie bedziesz na czczo w twoim organizmie bedzie juz pewien poziom cukru i wynik bedzie niemiarodajny

Sorki jeśli coś źle napisałam, ale ja do każdego badania musiałam być na czczo, a żadnych jako takich komplikacji w ciąży nie miałam.

Gość gfxtgfvuhb
ygik

Gość ja nie bylam na czczo
po uprzednim uzgodnieniu tego z lekarzem bo niestety na cZczo nie dalabym rady:O moj gin powiedzial ze moge zjesc np kromke chleba i go o tym poinformowac wtedy wyniki beda troszke inaczej interpretowane. najlepiej wiec spytaj lekarza a nie pytaj na kafe bo tu kazdy jest najmadrzejszy.

Może nie każdy jest tu najmądrzejszy (tzn. mówię o sobie), ale możliwe, że inaczej przechodziłyśmy to badanie.

lepiej być na czczo wtedy wyniki są prawidłowe. Ja musiłam iść jeszcze raz. gdyż dzień wcześniej zjadłam dość późno kolację i jakieś słodycze no i wyniki pokazały podwyższony poziom glukozy. Gdybym wiedział to bym nie jadła a tak to tylko najadłam się nerwów że mam cukrzycę ciążową.powtórzyłam badanie no i wyszło ok. Także lepiej być na czczo.

ja wczoraj byłam na takim badaniu o oczywiście musisz być na czto nie słuchaj tych co ci mówią że nie koniecznie

Ja również uważam, że trzeba być na czczo :)

Gość ja nie bylam na czczo
oczywiscie ze najlepiej byc na czczo bo wtedy wynik wyjdzie najbardziej wiarygodny choc tak jak mowie ja po uzgodnieniu z lekarzem bylam po sniadaniu a mimo to wyniki mialam idealne.