Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomoc doraźna

Czy jesteś w związku, w którym partner molestuje Cię psychicznie? cz.3

Polecane posty

Kobietki. Skromnie proponuję wam,zobaczyć ten film " Precious" :( Może już go któraś z was widziała. Zaraz wkleję link z trailerem. Wiem o tym filmie już chyba 2 lata ale nie byłam gotowa aby go obejrzeć. Teraz już tak. Ta pseudo matka to jakieś ścierwo.Ona swojej córki nie kochała. Jak ona ją biła, co pod ręką miała i co jej wmawiała ... Precz z takimi " matkami " ! Same zresztą zobaczycie na tym krótkim odcinku. Ale to tylko urywki, tu trzeba zobaczyć cały film. Muszę zobaczyć ten film, koniecznie ! wiem że będę płakać ale to będzie dobry film, podobno na faktach ale nie jestem pewna. trailer: Precious. http://youtu.be/lGqmnQxuSK8 :-( I tak długo będę szukać, aż znajdę cały online w języku pl. :P :P :P

Fabuła, fabułą. A takie "rzeczy" mają miejsce każdego dnia w wielu rodzinach. Wiecie co mną poruszyło ? co było odrażające dla mnie ? czego nie mogłam przyjąć do świadomości ? Dawno temu, czytałam i widziałam zdjęcia Japonek, które musiały odciąć lub skrócić sobie palce u nóg ( nie pamiętam już dobrze ) żeby ich stópki były tak maleńkie jak zażyczyli sobie mężczyżni ... bo im się własnie taka mała stópka podobała. Co za huje.Czemu swoich palców u nóg nie obcinali żeby była kształtna ? Albo np te kobiety z tymi obrożami na szyi, które to im szyję wydłużają jak żyrafom ? i muszą nosić te obroże rozpoczynając już od od młodego wieku, będąc dziewczynką ... a na szyi odparzenia, i różne plamy i na pewno rany ... nie pamiętam już kraju gdzie to się " odbywa" Potępiam owe " rytuały " Nie zauważyłyście że to kobiety są własnie udupiane na różne sposoby. Niech sobie facet sam sobie taką obroże wpierdoli na szyję i niech mu jest w niej pięknie. Bo jeden z nich powiedział: Kobieta bez tej obroży nie jest kobieta piękną.Nie jest atrakcyjna. Wołam syna, niech przyjdzie, to zobaczy. I patrzymy razem. i on robi wielkie oczy i pyta co to za kraj ? jak tak można.? można , dużo można, bo to kobieta. Potępiam owe " zachowanie " względem kobiet. Ale one chyba nie rozumieją i się poddają ...

O, tu na samym początku są te kobiety z tymi obrożami na szyi, one się śmieją, uśmiechają , a ja się na takie "tradycje" wkurwiam. Więc o co tu chodzi? Ze mną coś nie tak ? :s

Kurcze , dziewczyny ... Tony Halik to se pozwiedzał... coś pięknego ... Cejrowski również ... Kurde, to jest niesamowite, tyle krajów pozwiedzać, ale nie na szybciucha.... coś pięknego,niesamowitego, zwiedzić pół świata czy nie więcej...poznać, dotknąć, zobaczyć na własne oczy,spróbować,posmakować tego i owego, piękna sprawa, szczęście. Każdy kraj ze swoją kulturą. Móc być TAM. ❤️ I to jest możliwe! Ale nie dla każdego. tak to już bywa w życiu. Ja swego czasu , byłam ciekawa świata , i zwiedziłam tylko kilka krajów w Europie. I na zawsze to zostanie we mnie, w moim umyśle i sercu. Ale chciałabym więcej. ❤️ Ale to nie jest możliwe. Może, kiedyś, kto wie ... :-)

@Eutenio - ogladalam "Precious" - swego czasu bylo o tym filmie glosno. Powstal on na podstawie ksiazki. I mowi o tym, ze jednak mozna wyrwac sie z traum dziecinstwa i ze mozna stac sie eartosciowa, szanujaca siebie jednostka. Film bardzo dobry i doskonale zagrany. Otrzymal dwa Oscary. Gra w nim Mariah Carey - bez makijazu i charakteryzacji. Co kraj to obyczaj. Niestety - w niektorych kulturach nadal jest praktykowana "kastracja" kobiet (wycinannie lechtaczki) - glownie w krajach muzulmanskich. Sporo sie o tym zreszta mowi. Jest to dla nas, ludzi zachodu, barbarzynstwo. Podobnie jak wszelkie te "upiekszania", sciskania stop, czaszek (zeby mialy jakis tam konkretny ksztalt), obrecze na szyi i pewnie wiele innych zabiegow, jakie wymuszaja zwyczaje i dana kultura. Ale walka z tym z naszego punktu widzenia jest bez sensu - bo oni akceptuja taki stan rzeczy. To jest ich dziedzictwo kulturowe. Zwyczaj. Nawyk. Koniecznosc. W takich sytuacjach zawsze wspominam historie Cyganow rumunskich, ktorzy przybyli kiedys do Polski i ktorym panstwo (jako uchodzcom) oddalo w uzytkowanie piekny, wyremontowany dom zeby nie mieszkali na wysypisku (bo tam sie po przybyciu zadomowili). Ale oni nie dosc, ze zdemolowali ow piekny dom, chyba dawny dworek, to i tak wrocili na wysypisko smieci, do napredce skleconych bud z blachy falistej i kartonow. My mamy swoje kryteria szczescia - inne kultury swoje. Nam sie wydaje, ze tr nasze kryteria sa optymalne dla wszystkich i ze dajac koczownikowi mieszkanie w bloku z wygodami - dajemy mu szczescie. W rzeczywistosci odbieramy mu wolnosc i narzucamy wlasne zasady zycia. To, co nam sie wydaje niewlasciwe (z naszego punktu widzenia) dla innych jest chlebem powszednim, bynajmniej cierpieniem. A jesli cierpia to z wiara, ze tak byc musi. Podroze... Szkoda, ze nie mam warunkow bo chetnie bym zwiedzila kilka miejsc. Wyspa Sokotra w Jemenie, Celebes, Chiny, Tybet... Na razie mysle o spedzeniu tygodnia na wyspie Faroe i moze wyskoczyc na Gran Canaria... Wszystko cenowo dosc rozsadne. Potrzebuje w tym roku odpoczynku latem, ze dwa tygodnie spokoju by mi sie przydaly, nawet jesli nigdzie daleko nie pojade.

oneill , to ty widziałaś już " Precious " ? :-) :-( oneill, przy okazji, mogłbayś mi użyczyć tej stronki ,gdzie mogłabym ten film zobczyć w całości w necie? bo szukam i szukam i nic :-( Tak, kurwa, z tym wycinaniem łehchtaczki , kurwa nie moge, nawet jak o tym tylko czytam...ogadałam dokument o tych "zabiegach " chyba słaba jestem w takich momentach ...a moja psycholog mówiła mi że jestem silną kobietą i kilka osób również mi to powiedziało ... Co to za zwyczaje? Co to kurwa w ogółe jest ? Nie zgadzam się na owe praktyki !! Ale kto mnie tam usłyszy ?

@Eutenia - mam to na zewnetrznym dysku ale gdzie mozna obejrzec poza youtube - nie wiem. Moze skads sciagnac? To nie jest nowosc wiec nie powinno byc problemu.

Gość dla Eutenii
hej_skarbie_precious_based_on_the_novel_push_by_sapphire_2009_

oneill :-) dla eutenii - dziękuję, :-) przed chwilką próbowałam i nic :-(

dla eutenii, już wiem , muszę tylko spacją przybliżyć dziewiątkę i już :-) idę po próbować :P

Teraz Wam coś wyzdradzę na temat mojego nicku. Miałam około 16/17 lat. Pewnej nocy przyśnił mi się płynący statek. A na nim, z boku było napisane - Eutenia. Rano zanotowałam sobie te słowo którego znaczenia nie znałam a bardzo chciałam wiedzieć, co znaczy. I musiałam sobie długo poczekać, bo dopiero tak chyba od 3 lat mniej więcej, poznałam jego znaczenie. :-) Oczywiście dzięki internetowi. Znalazłam w jęz.hiszpańskim. Eutenia (), diosa de la prosperidad y la plenitud Bogini dobrobytu i obfitości. :-D :-D :-D http://www.babylon.com/definition/Eutenia/Spanish

@Eutenia - ten sen o statku przypomnial mi ksiazke Kinga - "Duma Key", tam tez byl podobny motyw tylko na statku pisalo "Perse". Skadinad bardzo dobra ksiazka, jedna z jego najlepszych.

Dla eutenii :-) dziękuję, znowu próbuję i nie chce się stronka otworzyć :-( muszę syna o pomoc poprosić... oneill :-) Przystojny :P pan psycholog pomaga i demaskuje kogo ? Psychopatów! Tytuł: Jak wykrywać i unikać psychopatów. Hiszpańskiego nie znam 100% ale potrafię się dogadać. Zaraz wam wkleję filmik, demaskujący prawdę o tych kanaliach. Psycholog mówi między innymi że psychopata jest : niewrażliwy nietrwały nieobliczalny i mają dwie "techniki" : manipulator ! kłamca ! Są bardzo inteligentni... Może mieć intensywne relacje ale nie głębokie. Są bardzo miłymi ludżmi, sympatycznymy, przystojnymi... Ale to wszystko jest - maska. Nie czują winy za swoje kłamstwa. W drugiej częsci mówi że naljepiej to się od nich ODDALIĆ, Zakończyć związek. w konsekwencji osoby dłużej przebywające z nimi - mają niską samoocenę... Video: http://youtu.be/NHUk9OIfgOQ Mamy was manipulanci !! :P :P

miało być : i mają dwie "techniki" - manipulują - kłamią

Gość gdybajac
Yeez Skoro ktoś gdyba, to gdyba, a Ty się zaraz doszukujesz nienawiści :D Mało dyskusyjna jestes coś, na Twój własny temat. czy boisz się szerzej opowiedzieć o swoim małżeńskim zyciu, co człowiek świadomy, rozpozna Twoją grę-z samą sobą najbardziej :) Bądź dzielna 🌻 ..... Absinthe To nie byl strach przed dezapróbata. Ty chciałaś traktować dupka z szacunkiem. że niby wszystkich można po równo ;) Dupek to wykorzystał. Takich pomniejszych dupków i dupencji jest cała masa w zyciu. Trening jednak czyni mistrza :) Omijanie łukiem.

Obawa/lek przed dezaprobata... U mnie to bylo cos wiecej, jakby ta dezaprobata zapowiadala cos niewyobrazalnie gorszego dla mnie. Jakby byla tylko wstepem. Pamietam z dziecinstwa i wczesnej mlodosci jak skrupulatnie obserwowalam reakcje osob w otoczeniu, ich mimika, gesty, mowa ciala - wszystko co moglo zapowiadac ich niechec czy dezaprobate wobec mnie. Nauczylam sie od dziecka wnikliwej obserwacji i wyczuwania najmniejszych niuansow. Dopiero teraz wiem, jak bylo to meczace. I nie dziwie sie, ze czulam ograniczenie i podciete skrzydla, skoro tak wiele czasu poswiecalam na takie sprawy jak wlasnie owa obserwacja. Wyczuwanie potencjalnych zagrozen przed ktorymi i tak nie umialabym sie obronic a ucieczka byla daremna bo dokad i jak? Nigdy nie udawalo mi sie uciec przed krzywda ani nie uzyskalam ochrony - musialam ja przyjac i przezyc. Czyli caly ten kram z obserwacja byl psu na buty. Ale skad to mialo wiedziec dziecko? Nie wierzylam ze mam takie same prawa jak inni. I, jak pisalam na wstepie, nadal nie wiem co krylo sie za owym lekiem przed dezaprobata. Juz go nie odczuwam ale chcialabym wiedziec. Bo kto wie czy nie przerobiony do konca - kiedys nie wroci...

Psychopaci maja jakas tam czesc mozgu mniej rozwinieta (tak przynajmniej twierdza autorytety naukowe) - ta, ktora m in odpowiada za empatie. Bierze sie to albo z wrodzonej wady albo nabytej - w okreslonych trudnych warunkach ta czesc sie nie rozwija odpowiednio. I raczej sie nie rozwinie w doroslym zyciu...

oneill :-) Właśnie, odnośnie tych psychopatów, pod spodem tego filmiku napisane było - enfermedad - czyli choroba, zachorowanie, no to oni, z tego by można wywnioskować, że oni są chorzy ? hm...

oneill czytam co napisałaś o obawie i lęku przed dezaprobata... Rozumiem, i wiem o CZYM piszesz bo tak jakbym o sobie czytała ... :-( W życiu bym tego tak dobrze nie opisała i nie ujęła jak ty. Dla ciebie oneill 🌼🌼🌼 mały bukiecik.

Gość annnnnnaaaaa33
Oneill,jestem tego samego zdania,nikt nie ma prawa mnie obrazac dlatego pobieglam do vodafona zablokowac przychodzace od niego wiadomosci..kazali mi zglosic sprawe na gardzie,dopiero beda w stanie cos z tym zrobic...tak tez zrobilam,niech kolejna sprawa pojdzie do sadu,o obrazanie,o grozby pobicia...niech dostanie 50e grzywny,bo wiecej mu nie dadza,znajac tutejszy system prawny,ale dostanie nauczke. Zeszly tydzien byl koszmarny,mialam takiego dola w piatek i w sobote,niedziela rano rowniez nie moglam sie pozbierac,dobrze ze moj nowy przyjaciel byl ze mnia i mnie wspieral...i potem nagle wszystko zniknelo tak samo szybko jak sie pojawilo... Bylam ze znajomymi w sobote na imprezie typowe ,,go out,, czyli dalismy solidnie w palnik,byly plasy na parkiecie i ogolnie bardzo wesolo...moim znajomym oficjalnie bym przyznala zloty medal,za wsparcie,mam nadzieje ze juz niedlugo ,i naprawde pozbede sie tych wszystkich psychicznych meczarni i dolow jakie mnie co jakis czas dopadaja

Gość Drobniutka27
Hej dziewczyny Precious jest dostepny na zalukaj.pl tam sa rozne filmy i mozna spokojnie je ogladnac.Tylko ze po 72 min.jest limit,wtedy wystarczy wylaczyc router i wlaczyc go raz jeszcze i dziala. ))

Drobniutka, dzięki ! Spróbuję :-) A co tak zamilkłaś wraz z kochającą za bardzo ? Chyba czytacie...ale się nie odzywacie. Nie ma problemu. Pozdrawiam Ciebie i kochającą 🌼

haha, ja też należę do tych - kochających za bardzo. Masakra. Ale czerwona lampka w odpowiednim czasie miga i sygnalizuje. To je dobre.

Gość annnnnnaaa33
Oneill....G/way

Gość Drobniutka27
Eutenia tak ja czytam choc przyznam sie szczerze ze ostatnio mam duzo pracy i zajec w domu ,ale wieczorem rozpisze sie troszke ) widze ze u ciebie duzo lepiej ,dajesz sobie rade i tak trzymaj )))

a kto oprocz nas moze zadecydowc i ocenic ze cos jest latwe lub trudne ? robimy to wlasnie bez udzialu swidomosci z automatu nie trzeba miec 2 metrow by celnie rzucac do kosza :D