Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ozam

guz tarczycy3

Polecane posty

iwonagos to super ze dzieci sie zaklimatyzowały, mój w przedszkolu tez, a siedzi tam mnóstwo godzin od 7.30 do 17.30 a jak przychodze to mówi zejeszcze mam isc do pracy:(...jak miło nockairu nie wiem jak to jest w warszawie ale w gliwicach zawsze podają tz dozy jod, jestem rozczarowana twoją endo, moja jak tylko miałam wynik histo (rak brodawkowaty) a otrzymałam go juz tydzien po operacji to kazała natychmiast dzwonic do gliwic i umawiac sie na wizyte, do gliwic musiałam zabrac szkiełka bo oni sami przeprowadzają badanie histopatologiczne i wtedy decydują co dalewej-zawsze jest to jednak jod jako terapia uzupełniająca, wiec kochana wiem ze to kosztuje ale moze powinnas udac sie jakiegos endo prywatnie... pozdrawiam serdecznie p.s. pełny sukces mój syn na dobre opuścił moje łózko hurrraaaaa:)

Gość koala60
witam was wszystkich właśnie wróciłam z warszawy od lekarza który mi powiedział,że skoro mam makroraka |bo ma 3mm\ to znaczy ,że jestem zdrowa nie będą mi podawać jodu tylko zrobią mi scyntografię i to laboratoryjnie bo do szpitala to w tym roku nie ma miejsca ,pozdrawiam wszystkich trzymajcie się inie poddawajcie .

Gość Beta1117
Haniaa Ja też leczę się w Gliwicach, na podstawie szkiełek stwierdzili mniejszego raka brodawkowatego do 1 cm Wrocław określił 1,2 cm. Miałam wyciętą całą tarczycę wraz z cieśnią. Pozostał fragment 1 cm.W Gliwicach robili mi biopsję węzłów chłonnych i tego fragmentu 1cm było bez zmian. Jodowania nie zalecili. Może dają jodowania jeżeli jest większy guz. W poczekalni było pare osób i też dwie miały tylko się zgłosic po 3 m-cach na badania. Pozdrawiam

Gość ewa1978
witam wszystkich ma jeszcze jedno pytanie czy ktoś na forum miał może guzki hypoechogeniczne bo te z tego co wyszukałam w internecie są gorsze ( podejrzane ) a może jest ktoś kto leczy się u doktora Jankowskiego w Warszawie

ewa Niby gorsze, ale ja takie miałam i okazało się po badaniu histopoatolog, że wszystko ok.

Gość konw@lia
IWONAGOS dziekuje Ci pieknie...mam problem kilka dni temu zaczela bolec mnie reka w okolicach nadgarstka...i zauwazylam ze zrobil mi sie tam guz bylam u lekarza skierowal mnie na przeswitlenie i badanie krwi...guz jest widoczny jak zginam reke jest twardy jak kosc...lekarz sam nie wie co to moze byc powiem Wam ze jestem zalamana...mial ktos moze cos podobnego lub moze o czyms takim slyszal?...wiecie ze czlowiekowi to od razu przychodzi do glowy jedno-przerzut...strasznie sie boje...przeswietlenie bede robic dopiero w poniedzialek a krew we wtorek ech...pozdrawiam...

beta no to juz sama nie wiem, myslałam ze wszystkich kierują na jod jako leczenie uzupełniające, tu na forum są osoby które miały mikroraka i miały podany jod nie wiem od czego to zalezy, wielkosci mojego guza ani gliwice ani AM gdzie byłam operowana dokładnie nie określili napisali tylko do 2 cm, ale jod zalecili, teraz w grudniu mam wizyte ambulatoryjną, .. konwalia nie martw sie na zapas cos mi sie przypomina ze moja siostra miała cos podobnego ale kurcze musiało chyba samo sie wchłonąć bo temat dawno zamkniety a ja pamietm to jak przez mgłe. pozdrawiam

Konwalia A może to zwykły ganglion? Taki wypustek/torbiel/grudka pod skórą, czasem pod mięśniami, wypełniony taką samą zawartością jak torebka stawowa. Powstaje najczęściej z powodu urazu lub stanu zapalnego stawu. Ja to mam na lewej ręce, po raz pierwszy pojawiło się po ciężkim obozie sportowym. Najczęściej samo się wchłania, a pojawia jak przemęczę staw (dużo zginania, skręcania nadgarstka). Dwa razy miałam ściągany płyn i wstrzykiwany lek, proponowano mi operację (ale bez gwarancji braku nawrotu, więc z niej zrezygnowałam). Można: - ściągnąć zawartość strzykawką (u lekarza, najlepiej ortopedy), podać lek do miejsca ganglionu, usztywnić staw - masować drugą ręką (pomaga na ból) i ogrzewać np. ciepłym ręcznikiem - jeżeli boli i przeszkadza nie należy nadwyrężać stawu (ograniczyć ruchy skrętne), opaska elastyczna na dzień - usunięcie torbieli operacyjnie (nie daje gwarancji, że nie powstanie znowu) - przeczekać aż się wchłonie. Oczywiście idź do lekarza, by to obejrzał. Najlepiej na ganglionach znają się ortopedzi.

Gość konw@lia
HANIA80,OZAM bardzo Wam dziekuje za odpowiedzi i słowa otuchy...ja bylam z tym u zwyklego lekarza ale ona stwierdzila ze to wyglada jak kosc a raczej narosl na kosci bo to jest bardzo twarde nie da sie tego przesunac:(...OZAM a jak u Ciebie wyglada ten ganglion tez jest taki twardy nie da sie go przesunac?...

konw@lia Jestem pewna, że to ganglion. Nie martw się. U mnie się pojawia i znika, ale jest. Masuję i zakładam bandaż elastyczny. Innej rady na coś takiego nie ma. Ozam dokładnie opisała.

konw@lia Zresztą wejdź na google grafika i pootglądaj zdjęcia tego gangliona.

Gość ewa1978
witam dziś postanowiłam jednak zmienić lekarza wybrałam się do "słynnego "GAJDA-MED w pułtusku i co ...... szok na wizytę w zoz musiałam czekać 1-2 miesiące do tego usg też jakieś 2-3 tygodnie więc wszystko trwało to bardzo długo a tu wizyta ustalona już na 14. września usg w ramach wizyty na miejscu a wszystko zupełnie za darmo czyli można pacjenta traktować "normalnie" PS. nie wiem czy dobrze zrobiłam ale odstawiłam euthyrox i dziś już czuję się trochę lepiej rano jeszcze miałam problem z tętnem ale teraz jest ok

Gość konw@lia
IWONAGOS dziekuje Ci slicznie obejrzalam zdjecia i wyglada to tak samo jak u mnie(ja mam na nadgarstku taka kulke jak ruszam reka to boli i jak zginam to jest bardziej widoczna)...no ale,zobacz bylam u lekarza ogolnego i ona nie rozpoznala, uwaza ze to kosc, albo narosl na niej poniewaz jest to za twarde i nie przesuwalne...nie co wiem zobacze zrobie w poniedzialek rtg a we wtorek badania i zobaczymy...martwie sie bo reka boli i jeszcze do tego noga tak jakby mi dretwialy i wszystko po prawej stronie:(...jak zawsze czarne mysli...pozdrawiam...

konw@lia Nie miej takich czarnych myśli , wiem że jest to czasami bardzo trudne, ale niekiedy nieświadomie możemy na siebie coś "ściągnąć", jestem przekonana że będzie wszystko dobrze. Trzymaj się Pozdrawiam

Mam pytanie? Czy są rzeczy których nie wolno robić po usunięciu tarczycy. Zadałam takie pytanie kilku lekarzom( chodziło mi o to czy po operacji mogę zmienić klimat i jechać na wakacje nad morze- każdy z nich powiedział że nie ma przeciwwskazań). Jeden z lekarzy stwierdził że są trzy rzeczy których mi niewolno robić: 1. nie wolno mi przestać brać Eutyroxu, 2. Nie wolno mi uprawiać sportu wyczynowego. 3. Nie wolno mi robić masaży na szyję( przy pomocy urządzeń na prąd). Czy wiecie jeszcze czego nie powinno się robić?Jestem prawie 6 miesięcy po operacji i 4 miesiące po jodzie- ale ten czas szybko leci.

Witam- konwalia odnosnie Twojego guza to samo ma moja kolezanka, ale jezeli dobrze zapamietalam chirurg powiedzial jej ze to jest nerwiakowlokniak.

Gość konw@lia
JOKER i DANAN dziekuje za odpowiedzi...ten nerwiakowłókniak to nie brzmi...lekarz wykryl u mnie cos podobnego i ja mam jeszcze dwie plamy z mlekiem na skorze mam je od zawsze ale stwierdzil ze to moze byc sygnal powoznej choroby genetycznej...i jak beda juz wyniki to skieruje mnie do porodni specjalistycznej bo trzeba bedzie wykonac badanie na obecnosc tego genu...jestem zalamana naprawde boje sie jak nie wiem mam dzieci i chcialabym juz byc zdrowa byc z nimi a tutaj taka wiadomosc...

joker bardzo dobrze Ci lekarz powiedział:), wszystko inne rób normalnie, ja juz 3 m-ce po operacji byłam w egipcie:), na jod pojechałam opalona ze hej i dostałam opierdziel od lekarza:)... usmiałam sie z tym sportem wyczynowym..hmm..co dokładnie miał na mysli, ciekawe czy mogo to traktować jako wytłumaczenie rzed wieczornym przytulaniem sie z mezem, heh słuuchajcie czy czasem z Gliwic nie powinna juz wrócic córka marg(mam nadzieje ze nie pomyliłam nicku) miała miec jod na samym początku wrzesnie??? pozdrawiam serdecznie

haniu, moja córka musiała się wynieść do swojego pokoju, właśnie została pierwszakiem.... przecież to wstyd... jak czytam,że czyjś maluszek opuścił łoże rodziców w wieku kilku miesięcy, to już czuję jakby jakaś niania dobrała mi się do skóry. :-) . Z tym zdrówkiem to tak jest różnie,czasem puchnę jak diabli, ostatnio jak tak marnie ze słońcem to znów nie mogę się ruszać... ale gdzieś tam jakoś się z tym godzę. wiecie jedno zauważyłam przez ten rok, mam 39 lat i w ciągu roku strasznie posiwiałam, na szczęście farbuję się od zawsze na blond to bardzo nie widać.nie wiem na ile to jest związane z chorobą, ale prawie całkiem jestem siwiuteńka.... swoje 40te urodziny mam zaplanowane już na jodowaniu, to chyba będę musiała na onko w gliwicach zrobić jakaś gorącą imprezę :-D .nie odważę się wysyłać jednak zaproszeń... pozdrawiam mocno!

Witam Wszystkich Dawno sie nie odzywalem ale czytam reguralnie. U mnie wszystko ok. ale ten czas leci za 2 miesiace minie rok od operacji, dzisiaj pierwszy raz zapomnialem eutyroxu, chyba coraz mniej sie przejmuje i co raz mniej mysle o tym wszystkim i dlatego zapomnialem. Minelo 6 miesiecy od jodowania a toznaczy ze moge znow starac sie o potomstwo. Pozdrawiam wszystkich

Witam serdecznie W zeszlym tygodniu podczas badnia USG lekarz wykryl u mojej mamy guza tarczycy( ok 1 cm) i powiekszone wezly chlonne. Nastepny krok to oczywiscie biopsja i wizyta u endokrynologa. I tu pojawia sie problem, czy moglibyscie polecic nam jakiegos dobrego lekarza. Usilowalam umowic mama na wizyte u kilku lekarzy, ktorzy byli polecani wczesniej na tym forum ale albo maja makabryczne terminy oczekiwania, albo w ogole nie przyjmuja nowych pacjentow. Kolejne pytanie gdzie najlepiej zrobic w trojmiescie biopsje? Pozdrawiam A

agnest jestem z gdańska i z pełną odpowiedzialnością polecam Twojej mamie biopsie u patomorfologa dr Antolaka-opienie ma najlepszego w trójmiescie, prywatnie przyjmuje w ENDOMED, ul opolska na przymorzu w necie znajdziesz, wiem ze przyjmuje w srode, niezaleznie od ilosci wkłuć koszt 150 zł, Jestem po operacji usuniecia tarczyc - rak brodawkowaty, własnie on mi robił biopsje, wkłuwał sie w trzy guzy, ostatni był w cieśni i tak mówi do kolegi ze tego trzeba koniecznie nakłuć i włąsnie ten okazał sie rakowy....a jak chirurdzy zobaczyli jego podpis na wyniku biopsji to powiedzieli ze nie mam sie co łudzic na pomyłke, bo on sie nie myli i tak tez było...... nebraska to mysle ze prezent na 40-tkę bedziesz miała w postaci swietnego wyniku scyntygrafii, czego Ci życzę:), a poetm mozesz spokojnie sie upić :) No tak bycie pierwszoklasistą zobowiązuje:) ..moja córa chodzi do 3 klasy i prosiła mnie zeby sama mogła chodzic i wracac ze szkoły bo to taki obciach iisc z mamą...a juz kompletnie zgłupiałam jak powiedziała mi ze mam jej kupic stanik..jezus maria!!!! na szczescie chodziło jej o taką koszulke która poprostu konczy sie tuz pod biustem są takie komplety dla dziewczynek..ale powiedziałam ze jeszcze na to za wczesnie:) ale uparciuch kłócił sie ze mną bo kolezanki juz mają ona tez chce...:) seebek witam Cie serdecznie, w staraniach oczywiscie zycze sukcesów, no na początek jednego sukcesu:)..uwierz w zupełnosci wystarczy, heh :)

Gość ma_gosia
witam Mam pytanie: jestem3 miesiace po usunieciu tarczycy. Biorę letrox. Jutro ide zrobic badanie tsh czy powinnam byc naczczo i czy brac rano letrox?? Z góry dziekuje za odpowiedz.

Gość słoneczkosłoneczko
Na badanie idziemy bez tablety czyli siłą rzeczy też na czczo. Po badaniu łykamy tabletkę i po pół godzinie jedzenie.Mnie tez czeka badanie. 3-cie w pół roku po operacji -zaczynałam od TSH 37 potem 0,202 i teraz za tydzień idę. Ale czuję ,że niedoczynność mnie znów kopie po tyłku.Waga w górę, pamięć i rozum w dól, ciągle mi zimno i włosy się sypią.Chyba sama sobie zwiększę dawkę.Bo ostatnio było tak Eltroxin 100 na tygodniu i 75 przez weekend.Pozdrawiam wszystkich.

Gość ma_gosia
dziekuje za odpowiedz:) ja właśnie łyknełam tabletkę i tsh wyszło 46 i dopiero doczytałam ze zle zrobiłam...

prosze czy mam zaczac sie martwic.............tarczyca niepowiekszona o niejednorodnej echogenicznosci plat prawy 17x23x58 mm plat lewy 17x20x52 w placie prawym zmian ognoskowych nie znaleziono przeplyw przez miazsz wzmozony w lewym placie izoechogeniczna dobrze ograniczona zmiana zlokalizowana przy tchawiczomieszanym unaczynnieniu wym.22x12x16 z lewej strony dobrze widoczne owalne 2 wezly chlonne bez zaznaczonej przegrody o wym 13x8 i 19x9 tsh 0,636 ulu/ml ft4,14,8 E253,7 LH6,41 do tego wyszly mi dwa guzy w nadnerczu i jeden maly w nerce i plucu do tego na jajniku i jajnik znacznie powiekszony ........

Gość ma_gosia01
... czyli teraz mogę spodziewać sie jeszcze wyższego TSH ? a ja naiwnie myślałam ze jak wzięłam letrox to wyniki były zafałszowane......jestem 3 miesiace po usunięciu tarczycy i 3 miesiace biore letrox 50 dopiero w poniedziałek jestem umówiona z endokrynologiem........ nie mam zadnych objawów? - czy to dopiero przede mna?

Gość malina;87
Witam ponownie. Byłam dziś u endo i dostałam skierowanie na scyntografię na Pasteura, ale że juz późno więc nie mogłam się dodzwonić , czy ktoś wie ile trzeba tam czekać na badanie ? IWONA - co do namiaru od Ciebie , to jeszce nie dzwonię bo muszę najpierw zrobić tą scyntografię - Pani prof powiedziła że w moim przypadku będzie bardzo przydatna dla chirurga , biopsji nie kazała robić bo guz jest duży i wynik nie będzie miarodajny , bo w różne miejsca igła może trafić . Najlepiej od razu zoperować i dała mi jeszcze namiar na prof Rudnickiego.