Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ozam

guz tarczycy3

Polecane posty

Gość Lusia_
Agnieszka no zalatana jestem, wczoraj wrocilam z pobytu z Poznania... dzisiaj czuje sie okropnie kreci mi sie w glowie bo mam miesieczna niedyspozycje a od operacji bardzo ciezko przechodze miesiaczki i bardzo bolesnie... lacznie z bolem glowy a nigdy mnie glowa nie bolala .... Aga znowu mam problemy z wapnem biore juz alfadiol 1*1 i 2*0.25 plus calperos 1000 , magnez*2 i mimo wszystko spadlo do 1.16 , nawet wrocilam do jedzenia potluczonych zmielonych skorupek z jajka .... i nic , nogi bola glowa boli, masakra jakas... Natomiast ciesze sie z dzisiejszego wyniku :)::) Polska gora :) Pozdrawiam WAS wszsytkich serdecznie... wracam do poszukiwania postow o wapniu

Gość Lusia_
a propo profilu... no ja nie wiem jak to sie robi zeby bylo na czarno:(

Lusia super wystarczy Cie wywołać i jesteś :) musisz być zalogowana żeby być na czarno :) Lusia sprawdź jeszcze potas, mnie wapno poniżej normy obniżyło potas i serce dziwnie się czuło :(, co do okresu na pewno pomogłaby antykoncepcja na kilka miesięcy, jak masz długie miesiączki to w anemię wpadniesz, może to jest też przyczyna niskiego wapna, więc może warto iść do dobrego gina i podyskutować o wadach i zaletach tej kuracji, nie wiem jak Ci pomóc to mi przyszło na myśl

Gość Cyryla
AGNIESZKO, na czarno??? przecież zremisowaliśmy :D Obecnie jestem na biało-czerwono, aż do soboty, a może dłużej ? :D Ale tak na serio, co próbuję się zalogować, to zajęty login albo hasło, nie mam cierpliwości. Może po Euro, Pozdrawiami :)

Cyryla super :) Cyryla ja nie w barwach narodowych ale jak włączę wizję, to otwieram balkon i już mam fonie z błoń :) , więc nawet gdybym nie chciała to i tak kibicuje ;)

Muszę zrobić biopsję guzków. Mam tajkie pytanie takie pytanie, może ktoś jest w tym zorientowany i powie o co tu chodzi, bo ja nie wiem. Jestem z Olsztyna. Radziłam się u kogo robić biopsję i wszystkie głosy jakie słyszałam są za robieniem u dr Hosaja. Właśnie tam trzeba tak długo czekać. Poztanowiłam dowiedzieć się jak jest w Poliklinice i okazałoi się, że mogę mieć zrobioną biopsję już w poniedziałek za pieniądze lub z funduszu, jeżeli miałabym skierowanie. Moje pytania: Czy to ma znaczenie kto robi biopsję, dlaczego ludzie decydują się na tak długie czekanie, ale chcą robić u dr. Hosaja? Nie wiem, czy czekać dwa miesiące na badanie u tego doktora, czy zrobić w szpitalu, też za te same pieniądze. Czy w szpitalach źle robią? Nie mogę tego zrozumieć, o co tu chodzi

dziewczyny a jak sie czulyscie przed operacja tzn chodzi mi o to czy guz wplywal jakos na wsze samopoczucie???

Oby ja ich miałam dużo nie jeden a nie czułam NIC zupełnie nic, było ich na tyle dużo i dużych że wycieli mi całą tarczyce

Cześć dziewczyny... dzisiaj spałam 2 godziny i w ogóle nie chce mi się spać....ciągle coś robię i jeszcze nie padłam :-) chciałam się zapytać czy ktoś miał radiojod w Zgierzu? i czy Gliwice są najlepszym ośrodkiem gdzie podają jod?

Słonko to ja też tak chce, ostatnio sypiam po 4 h nieraz 5 h na dobę i już padam z zmęczenia :( kochana powiedz jak to robisz :) tylko 2 h brrrrr aż strach myśleć a co dopiero tak żyć

Agnieszko to znaczy że tak bywa? o masakra...mam egzamin w sobote a za tydzień jeszcze 2....jak mam się uczyć jak śpie po 2 godziny tzn dzisiaj tak mało ale tak to ok.5g w nocy, mam nadzieję, że dzisiaj jak się walne to przynajmniej 8 godzin prześpię...o nauce nie było mowy dzisiaj...zero koncentracji do nauki, natomiast samochodem jeździłam i spoko...jestem robotem...coś mi wszczepili...:-) :-) :-)

Słonko a to objawy po operacji, ta bezsenność? może to stres? a kiedy wybierasz się na jod? a jak ja będę się czuła w niedoczynności? jakie miałyście objawy?

OBY ja nic nie odczuwałam, zresztą guzek mały, a takie dziadostwo. cudem jakims to sama wykryłam, po prostu poszłam na usg bez żadnych wskazan, były to przesiewowe badania tarczycy, Bóg nade mną czuwał.

alutka nie mam jeszcze jodu bo czekam na wynik histop. ale czytam i sama nie wiem gdzie uderzyć, słysze tylko wokół Zgierz, Gliwice od Was tylko wiem, że jeszcze Warszawa i nawet nie wiem gdzie jeszcze...do Zgierza mam najbliżej ale czy tam pójść? alutka nie wiem co to za efekt ta bezsenność...jestem pare dni po operacji...może to stres, ciągle czytam i mam pytania i myśle i może to jest to...zobaczymy jak dzisiaj mi pójdzie spanie...jutro na pewno Wam napisze :-) alutka Ja też sama poszłam na usg tarczycy...i sama przy tym biegałam...nie miałam żadnych objawów, że mam kłopoty z tarczycą, pełna energii, nigdy nie senna, może pare kg przytyło i tyle, wyniki krwi w normie...tylko siostra ma wyciętą tarczyce ale bez guzów złośliwych miała tarczyce więc na żaden jod nie jechała...i ona mnie pogoniła, żebym zrobiła badania...i tak sobie zrobiłam :-)

thynta Z biopsją to jest tak: po co robić u kogoś kto się cieszy złą sławą jak i tak mu nikt nie zaufa, szkoda forsy:( Dla mnie znaczenie miało to olbrzymie , gdyby wynik był pozytywny to nie poddałabym się operacji. Więc poszłam do lekarza, który słynie z tego, że się nie myli i niestety nie pomylił się. A tak naprawdę tylko wynik histopatologiczny jest miarodajny a i tam mamy tu przypadki, że np. w Gliwicach go zakwestionowali.

Opatrznośc nade mną czuwa, bo szłam na zabieg usunięcia torbieli z nerki i przesunięto mi termin z pon. na wtorek więc poszłam w pon. na biopsje guzka tarczycy bo tylko w poniedziałki i co 2 tyg.robią tam gdzie Ja miałam zrobić...więc wygląda na to, że miałam pójść i to pilnie... :-) niesamowite co nie?

Dziękuję Lalinka_54 Mam pietra i trudno mi się zdecydować. Chyba pójdę jednak do sprawdzonego i polecanego lekarza, tak jak radzisz. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia!

Gość Cyryla
Chyba muszę kibicować Holandii (oni też pomarańczowi:D) Zaraz mecz:) Agnieszko - Ty przed TV czy na balkonie? :) DZIEWCZYNY - objaw senności to niedoczynność w jakiej jesteście m.in. po operacji. Plus stresik wywołany okolicznościami (biopsje, badania, operacja itd), trudno się dziwić. Ja teraz (jeszcze w niedoczynności po diagostycznym jodzie chodzę spać o 2 w nocy, a wstaję o 6 rano! Spokojnie, wyrównacie tsh, będzie dobrze :)

no właśnie Ja nie śpie...dzisiaj spałam tylko 2 g w nocy i w ogóle nie jestem zmęczona...czyli mam nadczynnośc?

pacjencie lecz się sam:) Słonko też słyszałam opinie o Gliwicach, ze tam dobrze leczą, tylko pytanie ile sie czeka? skoro to taki dobry ośrodek. ? Lalinka rozumiem, że ty juz po wszystkiemu:) jak wyglądaja kontrole? co ile?

alutka13 Ja już sama nie pamiętam:) 06.2009 operacja, 09.2009 duży jod, 03.2010 mały jod, 10.2011 ponownie mały jod a jak dalej tę diagnostykę CO planuje nie wiem. A te wiadomości dziewczynki należy wpisać w profiluuuuuuuuuuuuuuu

Lalinka popieram w PROPFILU :) Cyryla nie uwierzysz ale ostatnio spałam po 4 h na dobę i wczoraj organizm powiedział dość, położyłam się na kilka minut koło 18 żeby za chwilę wstać i proszę właśnie parę minut temu wstałam, nie słyszałam nic, mąż oglądał mecze w tym samym pokoju co ja spałam i ..........., miasteczka kibiców też nie słyszałam :) dobre????? hihihi zaraz szukam wyników sieci jakie padły

Lalinka a mogę zapytać, czemu razy tyle mały jod? to diagnostyka? czy leczenie?

Hej dziewczyny... Ja też trochę pospałam...jupii!!! gdyby dzieci do szkoły nie wstawały to bym pewnie jeszcze w kimkę uderzyła...no ale jak już wstałam to zrobiłam im śniadanie, wstawiłam pranie i pije kawkę...mam plan, że dzisiaj się uczę ile się da....a na pewno się nie da za dużo...heheh... jutro jadę na objazdówkę...do chirurga (ściąganie szwów) pojade do szpitala może cudem mój wynik histop. będzie szybciej jak Hania wspominała, może dorwę profesora....więc długi dzień się zapowiada... marti73 pewnie dzisiaj ma operację...trzymajmy kciuki! Miłego dnia!

Gość Cyryla
AGNIESZKA - i będzie coraz lepiej :) (z tym spaniem oczywiście). Dla formalności przypomnę (dla nowych forumowiczek): mały jod - 3-dniowa diagnostyka pooperacyjna, z rozpoznaniem raka. W zależności od rodzaju raka, wielkości guza, przerzutów itd. - powtarzany co roku (na ogół), a w przypadku guza poniżej 1 cm bez przerzutów - co 2 lata (na ogół). W miarę leczenia i wyników ten okres się wydłuża, tzn. jeśli wyniki dobre i rokowania też - diagnostyka może być wydłużana w czasie. Badanie to przebiega w następujący sposób: 1 dnia - pobranie krwi, usg szyi oraz połknięcie radioaktywnego jodu w pigułce 2 dnia - scyntygrafia szyi (badanie wychwytujące tkanki gromadzące jod) 3 dnia - scyntygrafia całego ciała (jw) i konsultacja u lekarza, który dostaje wyniki wszystkich badań i na tej podstawie daje dalsze zalecenia Duży jod - leczniczy. Jest to generalnie 5dniowy pobyt w szpitalu na specjalnym oddziale, po którym robiona jest scyntygrafia i również na jej podstawie pacjent otrzymuje dalsze zalecenia co do leczenia. Trzeba pamiętać o wizytach kontrolnych nie tylko w Centrum Onkologii, ale również u swojego endokrynologa (w przychodni, lecznicy itp.) .

hej bylam dzis na biopsji i w ogole nic nie czulam, nic to nie boli. Pan doktor stwierdzil ze to raczej nie guzek tylko jakis wylew do tarczycy... Co o tym myslec?

Gość Cyryla
OBY oby tak było, ale trzeba poczekać na wynik papierowy :) Rozumiem, że biopsję miałaś robioną pod kontrolą usg?

Cyryla w tej chwili mi to nie grozi musiałabym przeorganizować życie ;) ale z czasem masz racje, obiecuje dać mojemu ciałku więcej spanka hihihi bo ja śpioszek troszkę jestem ale teraz nie umiem rozciągnąć doby Twój wpis o jodzie jest super, wpadła mi taka myśl do główki, żeby umieścić go w moim czarnym profilu, ale nie mam prawa tego robić bo o jodzie nic nie wiem na moje szczęście CYRYLKA a co z sobotą? damy radę? na 100% oglądamy i kibicujemy :) :) :) przez te mecze umknął mi jeden dzień zgubiłam środę, poszłam dziś do pracy i jak bardzo byłam zdziwiona że dziś czwartek a nie środa ojjjj