Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja mam inne zdanie w temacie

Komunia-ile dac

Polecane posty

Gość a ja mam inne zdanie w temacie
Tak musze dojechac.Niech sie uczy od malego,ze prezenty nie sa wazne.Wazni sa tez goscie,ktorzy przybyli by razem z nim przezyc jego uroczystosc a nie ich wypchane koperty Mam gdzies,ze mnie po rodzinie obgadaja

dokładnie, z tego co pamietam ja dostalam rower, zloty pierscionek, zloty medalik i biblie. sumy pieniedzy nie pamietam ale moze max 5 stow. to bylo 11 lat temu. poza tym po co takim dzieciom tyle pieniedzy? ja zainwestowalam swoje w szalenczego wtedy pegasusa ichyba zegarek a reszte wzieli rodzice. i wg mnie moje prezenty nie byly "za male" teleskop za tysiaka? dziwni ludzie. wolalabym na siebie wydac niz bachora ktory bedzie patrzyl w niebo przez 2tygodnie a pozniej zepsuje

Gość asdfg
ja jutro ide na komunie dziecka mojej koleżanki,ide sama chce dać 200 zl,mialam wyrzuty że troche mało ale widze że jednak nie.Przyjecie odbedzie sie w domu,wiec rodzice tez sie nie wykosztowali

a tez jak rodzice robia komunie na wzor wesela, jakies restauracje, kapele, pląsy to noz sie w kieszeni otwiera

Gość a czasem ma
Ja bym dałam nie więcej niż 300 ale zastanowiłabym się nad 200. Co to niby ma być, że tyle kasy teraz się daje. My mamy w przyszłym roku, mąż jest chrzestnym do dziecka swojej siostry i już mi gada, że chce mu kupić quada, czyli my sami niby mamy kupić quada a taki kosztuje ponad tysiąc i to sporo. Ja uważam, że to jest godne pożałowania, przecież to nie o to ma chodzić, licytacja kto da więcej, to nie święto dziecka tylko święto rodziców, którzy tylko czekają na koperty, sami wprowadzają swoje dzieci w to, że liczy się tylko kasa a potem są zdziwieni, że dzieci takie wyrosły niegrzeczne i mają rodziców w d... Wielką walkę muszę stoczyć z moim, bo ja tyle kasy na bank nie chcę dać. Maksymalnie liczę 500 i to biorąc pod uwagę, że jest chrzestnym i to najbliższa rodzina i nie uważam, żebym była tu skąpa, po prostu to nie o prezenty powinno chodzić. A poza tym ma rodziców to niech kupują jak chcą.

Gość Pełnoziarnistaaaa
Ja chrzestna i daje 400zl.

Nie kupuj kłada za nic w świecie. Raz że dziecko sobie krzywdę może zrobić, dwa co mają znaczyć takie naciski do cholery? :O

Gość a czasem ma
przepraszam ale co to znaczy, że jak robią w knajpie to musi się im zwrócić, no ja przepraszam ale to niech zrobią w domu, skromnie, mnie to nie przeszkadza, ja nie czekam na wystawne przyjęcie, szapmany, torty i rarytasy. Mam to gdzieś i nie obchodzi mnie kto gdzie robi, a jak liczy na zwrot to przepraszam ale nie mają prawa wymagać od gości tego, bo w tym momencie stawiają wymóg wyłożenia większej kasy, żeby im się zwróciło, czyli co, taka impreza nie z moiłości do rodziny i z dobrego serca tylko z wystawioną ręką po zwrot kasy? Żenada.

Gość a czasem ma
Ja nie mam zamiaru kupować tego, tym bardziej, że na dwuosobowy mnie nie stać a tylko tak mógłby jeździć, z kimś, żeby krzywdy mu nie było a jak pojedynczy, co już musiałabym zbierać, to przecież wjedzie ktoś na niego bo mieszkają przy ulicy. Ale ja mam walniętego chłopa i się uparł, mam rok na przekonanie go, że to idiotyczny pomysł. Ja bym kupiła jakieś super LEGO czy coś takiego ale to będzie ciężka sprawa z nim. On jest z cyklu zastaw się a postaw się :(:(

Gość a czasem ma
No dokładnie sami sobie wtedy sponsorujemy, to ja wolę iść do knajpy z mężem, i do kina, na to samo wyjdzie a przyjemniej spędzę czas.

Uświadom go że to bardzo niebezpieczny pojazd dla takiego małego dziecka. Są bardzo wywrotne tym bardziej na zakrętach.

Gość a czasem ma
Będe się mu starała tak to przekazać, obawiam się, że wtedy wypali z laptopem czy czymś. Dla niego ma duże znaczenie jak wartościowy prezent da, nie rozumiem dlaczego.

Gość obeznana w temacie
ANi grosza!!!!!!!!!! Kup jakiś wyjątkowy prezent, np. złoty łańcuszek z krzyzykiem

Gość ja na swoja komunie
dostałam zegarek, encyklopedie, album do ktorego mozna bylo wklejac zdjecia z pierwszej komunii,aparat fotograficzny, złoty łancuszek z medalikiem i złote kolczyki... miałam bardzo duzo gosci na komunii (duza rodzina a to i tak tylko najblizszi byli) wiec pieniedzy uzbieralam okolo 600zł.... przy czym najbardziej wtedy cieszył mnie aparat i w ten jeden dzien wypstrykalam 4 klisze;d pieniadze w wiekszosci oddalam mamie sobie zostawilam smieszna sume na slodycze... nie wpadlam na to zeby sobie za to kupic rower o ktorym marzylam ale rodzice sie zlitowali i nowy rower dostalam rok pozniej.... takze co mnie najbardziej cieszyło to jedzenie (mialam swietny tort z wielką hostią ze slodkiej masy - z tydzien ja potem zjadalam;d) aparat i moj strój (mama mi uszyła sukienke i kupila sliczna torebeczke)... po czasie zaczela mnie cieszyc encyklopedia bo sie przydawala bardzo czesto w czasach podstawowki... teraz po latach cieszy mnie łancuszek z medalikiem (dostalam go od dziadka i mam teraz po nim pamiatke) co do kasy to od gosci dostawalam 50-100zł przy czym 100zł było od dziadka i od chrzestnego reszta po 50zł.... i co mi sie jeszcze bradzo podobało to grajace kartki;d gapilam sie w nie jak zachipnotyzowana... Jak ja byłam gosciem na komunii kupiłam dziecku drobiazg (kolczyki i łancuszek -do wisorka i kolczykow,ktore wybrałam z jej chrzestnym wczesniej) i sliczna kartke na pamiatke... CHrzestny ( moj partner) z kolei kupowal komputer..a i tak bylismy zle odebrani (chodzilo o to ze prezent byl skromny ja sie moge tylko domyslac ze ode mnie oczekiwano wiecej)

Dobrze , ze mieszkam w niemczech .... Jak tak czytam, to sie wlos jezy! Tutaj sie nie robi przyjec w restauracjach. Kawa i tort w domu. Upominki i do widzenia.

[zgłoś do usunięcia] a czasem ma Będe się mu starała tak to przekazać, obawiam się, że wtedy wypali z laptopem czy czymś. Dla niego ma duże znaczenie jak wartościowy prezent da, nie rozumiem dlaczego. To pokaż mu ten temat na kafe, a jak się jeszcze tu wypowie to może skutecznie go przerobimy ;)

Gość xyzedeeee
no wlasnie dlatego ze katolicki to tak jest, w czym kosciol jest najlepszy? w zbijaniu kasy na wiernych!

Ja pamietam jak moj kuzyn mial komunie (wiele lat temu) i od kogos dostal rakiety do tenisa. Podsluchalam doroslych i ktos te rakiety skomentowal, ze co to za prezent na komunie? A nas cieszyly najbardziej te rakiety!!!! Zaraz pobieglismy na boisko i gralismy do wieczora! :)

mój chrześniaczek ma dopiero 1,5 roku, ale jak czytam co niektórzy dają w prezencie to chyba już powinnam zacząć zbierać :O . Moim zdaniem 200 to MAX i jakieś słodycze.

Ja bym w ogole nie dawala pieniedzy. Pieniadze potem wsiakaja w niewiadomo co. Od chrzestnej chyba najlepiej cos co zostanie na wieki. I to wlasnie to wlasnie bizuteria jest.

Gość Dorii a gdzie ty w tych
Niemczech mieszkasz? Ja robiłam rok temu komunię i z całej klasy mojego syna czyli z 23 osób tylko 8 robiło w domu reszta w restauracji Ja robiłam obiad w restauracji a kawę i ciasto w domu i po mszy wieczornej była kolacja ale to juz nie wszyscy przyszli

A jak rodzice robia w reustauracji , to tym bardziej wsiaka kasa. Poprostu splaca to zarcie i dziecko nie ma nic z tego.

O kochana , bo ja na wsi mieszkam . Daleko w Alpach w Bawarii :))))

Pewnie w miastach np. w Monachium, tez wynajmuja restauracje. Nie wiem. Ale tutaj komunia jest bardzo skromna. Jak urodziny:)