Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a ja mam inne zdanie w temacie

Komunia-ile dac

Polecane posty

Gość ja na swoja komunie
no chyba to mało...przed komunia slyszalam rodzicow jak mowili ze oni by chcieli zeby goscie sie zlozyli na komputer....ze oni nie chca dla dziecka drogich prezentow tylko wolą jeden pozadny od wszystkich... i co sie okazało? ze to bylo czcze gadanie...ja przestalam w tym domu bywac zeby im nie powiedziec jacy sa zaklamani ...

"Ale tutaj komunia jest bardzo skromna. Jak urodziny" I tak powinno być, a nie jakieś cudowanie z prezentami za kilka tys.

Gość kajala
Ja robiłam komunię syna-obiad, przystawki-bez napoi, ciasta[to własne] w zwykłej restauracji w moim 40-tys. mieście 4 lata twmu. Za osobę płaciłam 85 zł. a śerednio od pary+dziecko syn dostał 300zł. Chrzestni i dziadkowie dali po 1000zł.W niedzielę wybieram się na komunię syna przyjaciółki z mężem i dzieckiem-zamierzam dać 500 zł.Ci którzy piszą o złotych łańcuszkach z krzyżykiem powinni pamiętać, że to wydatek rzędu 800-1000 zł.

Gość Skarbik
Widzę,ze temat gorący powiem tak ile kto uważa ,że moze i chce dać dać to niech da z serca a sknerusom dziekujemy......

Gość a ja mam inne zdanie w temacie
lancuszek za 800zl?:OChyba o jedno zero za duzo:D

Gość jezeli nie jestes chrzestna
to w ogole nie musisz nic dawac przeciez ;)

Gość dffddfdgggd
co hahahaha 200 zlotych to ja dostawlam na slub 2 lata temu...daj 150 albo 200 zł i wystarczy bez przesady 1000 to od chrzestnych chyba

Gość jezeli nie jestes chrzestna
jak ja robilam komunie to dziecko dostalo tylko upominki od chrzestnych + trooche kasy (100 od jednego i drugiego). A pozostale osoby zaproszone to przeciez goscie. Nie oczekiwalismy zadnych pieniedzy... Czy jak zaprasazacie na przyjecie imieninowe gosci to oczekujecie kopert z kasa?

Ja byłam ostatnio na komunii mojego chrześniaka- dalam rower za 600 zł, chrzestny dał 500zł, goście dawali od 100-300 zł, dziadkowie kupili x-boxa. Moim zdaniem lepiej dać prezent niż pieniądze... to są JESZCZE dzieci bardziej się z tego ucieszą.

Gość Seraphine90
Całkowicie zgadzam się z pomarańczowa ja!!! Zupełnie nie rozumiem tego zwyczaju dawania dzieciakom kasy z okazji komunii. Kiedyś dostawało się zegarek, biblię, rower, a najważniejszy był sam sakrament. Teraz dzieciaki nie przywiązują żadnej wagi do powagi tego święta tylko przechwalają się między sobą, kto dostał więcej kasy. Wychowujemy pokolenie materialistów. To żałosne, a osoba która zasugerowała prezent 600-800 zł chyba kompletnie na głowę upadła! I co to znaczy: wypadałoby dać??? Z jakiej racji wypada 8,9 latkowi podarować tyle kasy??? Niemało osób ma pensję w wysokości 800 zł, a ty proponujesz taki prezent na komunię? :-/