Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cc)

jak podawać witamine D dla noworodka

Polecane posty

Gość cc)

jak wyżej....

Gość jak karmisz mlekiem
modyfikowanym, to nie podawaj wiosną ani latem. jak piersią, to spytaj lekarza. ja mieszkam za granicą i tu sie w ogóle tego nie podaje, karmiłam piersią i za poradą kuzynki Polski - pediatry od początku października do końca marca dawałam 1 kroplę codziennie. dziecko miałam urodzone w terminie, o prawidłowej wadze. po prostu kroplę na łyżeczkę z wodą i do buzi.

Gość a to co za pomysł
nie na łyzeczkę z wodą tylko z własnym mlekiem witamina D nie rozpuszcza się w wodzie tylko w tłuszczach

ja zawsze brałam dziecko na ręce jedną reką obciągałam bródkę a drugą wlewałam prosto do buzki

mi pediatra powiedziała, że najlepiej bezpośrednio do buzi, że z niczym nie mieszać i bardzo uważać by wkropić tylko jedną kroplę bo łatwo przedawkować. Karmię mlekiem modyfikowanym i lekarka nic nie wspominała o porach roku. Widocznie co lekarz to inna opinia...mowa o witaminie d3 w preparacie vigantol

Gość do góry .......hej
jak wyżej tylko u nas 2 kropelki ---> mała ma problem z podnoszeniem główki i układa się w precla

Gość hdjkadhjsd
Jak się karmi piersią to witaminę podaje się bezpośrednio do buzi. Przy karmieniu butelką też dlatego, że witamina osiada się na butelce i dziecko wogóle jej nie łyka. Zresztą podając mleko modyfikowane odstawia się witaminę, bo w mleku ona jest.

Gość krakers23
w zyciu nie słyszałam, zeby witaminę d3 dawać tylko w konkretnych porach roku;) ja daję mojemu synkowi na łyżeczkę 2 kropelki i trochę herbatki lub soku, bo inaczej to mi wypluwa:)

Podawaj tyle kropli ile zalecił lekarz,na łyżeczkę z mlekiem bądz herbatką.albo do mleka. Ja dodawałam do mleka i tak jest wygodnie.

ja tez podawałam synkowi bezpośredni do buzi 1 kropelkę dziennie, karmiłam go piersią co do pór roku to jest to ważna sprawa poniewaz na słońcu organizm sam produkuje wit D i dodatkowo podając ją dziecku można przedawkowac, u mnie synek urodził sie w srodku lipca i lekarka powiedziała, że jeśli długo bedzie na słoneczku to mam nie podawac

Mnie sie na butelce nie osiada,i mała ma w normie wit d bo miała badania. Wiec ja dostaje . Ale zrób jak uważasz za słuszne możesz na łyżeczkę mieszac z herbatka lub mlekiem. Jak pisałam wczesniej.

Ja podaje dziecku witamine d i K w kapsułkach. Ja podaje Bobik DK podczas posiłku, ale też sama d można kupić. Przekrecam i odrywam końcówkę kapsułki i wyciskam do buzi dziecku.

Gość zupa bez smietany..
ja wyciskam z kapsulki prosto do buzi

no tak ale można jeżeli mama sie boi, że kapsułka nie daj Boże wpadnie do buzi to podawać łyżeczką te witaminy.

Ja dawałam zakraplaczem kupionym w aptece i mogłam łatwo odmierzyć 1 kropelkę :)

bo witamine K mozesz podawac tylko do 3 miesiaca. mozesz zmienic po uplywie 3 miesiaca na bobikd. tak samo sadze, ze te kapsulki sa bardzo wygodne i nie trzebasie obawiac ze za duzo sie poda, pozniewaz wszystko jest dokladnie odmierzone w kapsulce

najwazniejsze jest bezpieczenstwo i pewnosc odpowiedniej dawki. Tez uzywam witamin bobikd bo mam pewnosc ze zawsze bedzie odpowiednia dawka

wszystko jest wazne u noworodka witamina k i d sa bardzo wazne. ja ten etap u mojego malego mam za soba i jest bardzo dobrze zawsze poziom wit sie zgadzal ale szybko czas plynie i juz przeszlam na bobik d bez witaminy k bo jak juz ewka napisala K tylko do 3 miesiaca a witamine D dalej

Gość tralalam ;)
Karmione piersią dziecko dostaje witaminę D i K Dziecko karmione mm tylko witaminę D Ja kupuję witaminę w minimsach.. daję część zawartości kapsułki, raz poleci więcej, raz mniej.. nie daję codziennie, bo zapominam Ale kapsułki to najwygodniejszy sposób podawania czegokolwiek.

Gość fgth
profilaktycznie - jedna kropla prosto do buzi , np bobik , kapsułki twist z oliwą z oliwek, w butelce mało wygodne, jeżeli jest słonecznie i dziecko jest na tym słońcu cały dzień można odpuścić witaminę , jeżeli lekarz lub Ty sama zauważysz że ciemiączko za szybko zarasta , przerywasz podawanie wit d albo podajesz co drugi dzień

Gość gość
Kapsulki twist off

Gość kamilka887
z tego twist off, jest KiD vitum, to jest i K i D w jednym :)

Gość beatabeata35
ja też podawałam tylko witaminę K i D i wszystko było ok :)

Gość gość
Mam pytanie w związku z tym KiD vitum, to jest K i D w jednym? Dlaczego tylko do końca trzeciego miesiąca się do podaje?

Gość gość
ja karmie bebilon pepti i podaje witamine d3 z dha, wyciskam kapsulke do buzi i od razu butelka z mlekiem poniewaz dha ma specyficzny rybi smak

Gość gość
witamina D jest w kapsułkach otwierasz i wlewasz do buzi i nie widzę problemu

taak, KiD vitum do końca trzeciego miesiąca bo dłużej witaminy K się takiemu maluszkowi nie daje, uwierz mi, że dla dziecka to w sam raz ;) Potem możesz dawać D dużo dłużej, nawet z tej serii vitum jest sama witamina D ;)

Gość Lubiria  L
Zgadza się ja Vita K podawałam tylko do 3 miesiąca, później już tylko D. Dłużej nie ma takiej konieczności.