Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem wstrzasnieta

jaka jest roznica miedzy aborcja a in vitro

Polecane posty

Gość jestem przekonana
Boże widzisz i nie grzmisz. Nie zabieraj ludziom nadzieji, skoro tak mocno w ciebie wierzą.Dziewczyna, obys nie byla gorzko rozczarowana. No niestety, nie będziesz w tym pierwsza i xzapewne nie ostatnia

Gość joko27
ja uwierzylam ale w leczenie, .. w maju mialam podchodzic do ivf, w marcu, po leczeniu operacyjnym okazalo sie ze jestem w ciazy, co do pozostalych zarodkow, przeciez mozna je zamrozic i wykorzystac..

Gość joko27
a ivf powinno byc refundowane, chociaz leki, ktore sa bardzo bardzo drogie najedzony glodnego nigdy nie zrozumie, jestem calkowicie za ivf i aborcja, decyzja nalezy do nas samych,

Gość jestem przekonana
joko - gratuluje i trzymam kciuki

Gość jestem przekonana
też tak myśle jak ty

Gość do kuzzzzzwa
jestem przekonana tym się różnimy:)) Ty nie wierzysz,a ja wierzę i jestem na 100% przekonana,to będzie ten cykl bądź następny!!! Już napisałam-dam świadectwo szczegółowe;)

Gość joko27
do kuzzzzwa a skad wiesz ze to akurat bylo o tobie?;) moze to byla mowa o innej kobiecie?:) i wtedy co??

Gość joko24
jestem przekonana , dzieki:)

Gość do kuzzzzzwa
bo byla mowa o 3 kobietach,gdzie 2 z nich dostaly juz dziecko a trecia czeka:D ciarki po mnie przeszly..

Gość dr carolyn
ale jesteście głupie...co z tego, że kobieta ma wiele komórek jajowych w sobie i wiele obumiera? dopóki nie zostaną zapłodnione nie są dziećmi tylko komórkami. In vitro polega na tym, że ZAPŁADNIA się wiele komórek a wprowadza do ciała tylko kilka. Resztę, które są już rozwijającym się organizmem po prostu wyrzuca się do kosza. To jest ta miłość do dzieci?? gratuluję

Gość jestem przekonana
już mnie nudzi to wasze przekomarzanie się, ide spac, pa

Gość .yo.yo.
Zabawne jest to że tak wiele przeciwniczek in vitro doskonale wie co Bóg popiera a co nie, jakie wybory człowieka są słuszne a jakie godne pogardzenia i wyszydzenia... Skoro już tak ufacie 'woli boskiej' i stwierdzeniu że człowiek nie powinien ingerować w naturę to zdecydowanie odradzam szczepienie dzieci, branie antybiotyków, leczenie wad serca, raka, poddawanie się jakimkolwiek operacjom a nawet ratowaniu dziecka cesarskim cięciem. Bo fakt, są to rzeczy inne niż in vitro, ale stworzone ręką nauki, często opłacone wieloletnimi eksperymentami i pewnie niejedną ingerencją w żywe komórki/organizmy... może nawet przypłacone śmiercią. Skoro poddajecie się ślepo woli WASZEGO Boga to jak nabardzie powinniście żyć zgodnie z powiedzeniem 'co ma być to będzie'. Mój Bóg natomiast jest dobry i wyrozumiały. Wie że w dzisiejszych czasach niepłodność dotyka już 15%par a będzie ich jeszcze więcej. Rozumie że 10 lat walki o dziecko potrafi zniszczyć miłość i małżeństwo... nawet to najlepsze. Wie że każde dziecko to prawdziwy cud - niezależnie w jaki sposób poczęte. Mój Bóg pomaga kobietom poddającym się temu zabiegowi bo wie jakie to dla nich trudne. przez co muszą przejść. Ten Bóg cieszy się z nowych istnień ludzkich, nowych wiernych, bo wie że ludzie mają coraz mniej dzieci, że cywilizacja chrześcijańska odchodzi w zapomnienie, nękana skandalami, laicyzacją życia i nadużywaniem religii w celach prywatnych i politycznych. Wie że inne wyznania zyskują na sile. Mój Bóg jest wszechdobry... a wasz????? I możecie to nazwać hipokryzją i wybiórczym traktowananiem religii... ale i tak lepsze to niż rzucanie kamieniami w kobiety dokonujące in vitro. Najpierw patrzcie na to jak wy żjecie a potem bawcie się w Boga. A co do różnicy między aborcją a in vitro. Jak dla mnie jest ogromna. Bo w pierwszym przypadku życie ginie i zostaje pustka a w drugim życie się tworzy a wraz z nim przychodzi ogromna radość. A jeżeli chodzi o zarodki... Każdy kto choć trochę interesuje się biologią i rozrodczością wie że natura też selekcjonuje zarodki. Nie każemu jest dane stać się człowiekiem.Połowa zapłodnionych komórek zamiera w bardzo wczesnych dniach ciąży.Są komówki lepszej i gorszej jakości, bez wad i te z wadami. Już na tak wczesnym etapie dokonuje się selekcja naturalna która nie dopuszcza do rozwoju osobników chorych czy bardzo upośledzonych. Oczywiście że można a nawet powinno się dyskutować o moralnych aspektach produkowania większej niż potrzeba ilości zarodków. Bo in vitro powinno zawsze odbywać się wedłuś ścisłych przepisów prawnych odnoszących się do etyczności tego zabiegu.

Gość a ja napisze cala prawde!
a mnie wkurza ze tylko lekarze czerpia korzysci z drogiego jak fix in vitro i korzystaja z naiwnosci tych kobiet. ja znam dziewczyne po in vitro co downa urodzila wiec..nie zawsze manipulacja genami jest taka bezpieczna.. zreszta nie rozumiem JAK MOZNA dac sie zapldonic sperma obcego facetA? KTOS ZWALIL KONIA ZA KILKA GROSZY A POTEM Ja mialabym niby nosic to dziecko? przeciez to niemoralne!!!

Gość malinaaaa_1111111111111111
kolejny dowód na to, jak księża manipulują.... 1) można podejść do in vitro na cyklu naturalnym - jedna komórka / jeden zarodek (jeśli się komórka zapłodni) 2) w przypadku cykli stymulowanych - pobierane są komórki jajowe, jeśli jest ich bardzo dużo, to rodzice decydują, czy wszystkie mają być zapłodnione, po uzyskaniu zarodków, owszem podaje się 1 lub 2, a reszta jest zamrożona... rodzice podpisują umowę, że jeśli nie zdecydują się przyjąć tych zarodków w ciągu 5 lat, odstąpią je innej niepłodnej parze (płaci się za każdy rok przechowywania) - nie ma czegoś takiego jak niszczenie zarodków Jak ktoś nie ma jajowodów, to mu modlitwa nie pomoże. Aborcja jest czymś strasznym. In vitro to nie aborcja, to pomoc niepłodnym parom, często jedyna szansa na dziecko. Aczkolwiek oczywiście ta procedura wymaga regulacji prawnych. Brałam udział w programie in vitro i wiem, z jakim szacunkiem podchodzi się do zarodków i nie ma mowy o ich niszczeniu.

Gość a ja napisze cala prawde!
bylam kiedys na forum internetowym o in vitro," kobiety" tam pisaly ze nie beda adoptowac dziecka bo po co skoro moga zaadoptowac..plemiczka! idiotki ;/

Gość malinaaaa_1111111111111111
i co jest dziwnego w korzystaniu z nasienia dawcy czy komórki jajowej dawczyni? to decyzja leczącej się pary nie dla wszystkich adopcja jest alternatywą... dobrze byłoby, żeby dziecko adopcyjne nie było ZAMIAST... ja najbardziej szanuję te osoby, które mają SWOJE dzieci, a mają tyle serca, że adoptują jeszcze cudze.... to jest super

Gość jak to co dziwnego?
to ochydne i niemoralne! juz lepiej po Bozemu przespac sie z facetem, jego przynajmniej sie zna, wie sie czyje to dziecko a nie dawac wlac w siebie obca sperme i jeszcze za to kupe kasy placic!

Gość a ja napisze tak...
a sprawa adopcji? tyle biednych bitych krzywdzownych dzieci w domach dziecka siedzi a te wola sie na sile zapladniac aby tylko poczuc dziec ko w sobie, na sile, po trupach! te z in vitro nawt nie zagladna na ten topic a szkoda, nie chca sie biedne denerwowac, "staraczki";/

Gość ferujka
Jedna juz napisala, ze nie chce dziecka adoptowac bo musi je "poczuc w brzuszku" :O

Gość a ja napisze tak...
szkoda słow i tych biednych dzieci spolodzonych za wszelka cene.. nie chcialabym byc takim dzieckiem i dowiedziec sie kiedys od zyczliwego ze jestem z takiego "dawcy" za kilka groszy.

Gość konwalijkaa
Wiecie dziewczyny co da się zauważyć?? ŻE NIE TYLE OSOBY PRZECIW IN-VITRO,co Wy -zwolenniczki tej wątpliwie moralnej metody-plujecie jadem i jątrzycie.. Serio! Gołym okiem widać jak jedziecie na księży,kościół... Bóg jest sprawiedliwy i OSĄDZI KAŻDEGO WG JEGO CZYNÓW..ale nie pieprzcie,że Bóg tak chce!! Bóg jest dawcą życia i JAK DA,TO DA,jak nie,to jeśli człowiek zrobi dzieciaka na szkle i włoży do macicy,TO NIE JEST DAR OD BOGA, A OD CZŁOWIEKA!!!! to proste. W każdym razie błągam-nie mieszajcie w to Boga,bo On patrzy i płacze,Matka Boska płacze nad głupotą ludzką!! A są od nas ludzie mądrzejsi-profesorowie,którzy udowodnili,że ta metoda jest wielce niemoralna!! Ponadto nie wiecie jakie skutki uboczne niesie ta metoda-A NA PEWNO NIESIE,BO JEST NIENATURALNA!! o tym przekonamy się pewnie za parenaście lat,jak dzieci Z PROBÓWKI dorosną..

Gość lubie kafeterie..
Malina a wyobraz sobie ze to TWOJ MĄZ jest takim wlasnie dawca nasienia, zgodzilabys sie na to? nie zapomnij ze dawca musi miec conajmniej dwoje zdrowych dzieci ze zwiazku. Ciekawam czy ich zony wiedza jakim procederem zajmuja sie ich mezowie..

Gość lubie kafeterie..
i nie mieszam do swoich pogladow zadnego BOGA! pisze jak ja uwazam i jak sprawa wyglada z etycznego punktu widzenie ;/

Gość konwalijkaa
Jeszcze tylko odpowiedzcie mi - SKORO TO TAKIE PIĘKNE,OD BOGA DAR POPRZEZ NAUKĘ I W OGÓLE BÓG TAK CHCE-czemu się za to płaci takie paskudnie wielkie pieniądze?? Kto na tym zarabia?? CZemu się mrozi,przechowuje,w ogóle JAK TO BRZMI??Mrozi się,jak nikt nie skrzysta niszczy,jak skorzysta,kolejna kasa... NIE JEST TO TAK NA 100% NATURALNE,czyż nie? Mogę przytoczyć artykuł o lekarzu z kliniki niepłodności,które zrobił setki zabiegów in vitro lecz zrezygnował,bo sumienie mu już nie pozwalało tego czynić!! Zastanówcie się nad jednym-dlaczego obrzucacie błotem osoby przeciwne tej metodzie?Spojrzcie na wasze wpisy-my wam przytaczamy fakty,wy fakty plus wjazd na księży,kościół,nazywanie nas "dewotami" bądż "moherami"..

Gość lubie kafeterie..
czyzby brak argumentow?;>

Gość o tak sem wkleje
Krotki cytat: To są naprawdę poważne powikłania Z lekarzem, który po kilkunastu latach zrezygnował ze stosowania procedury zapłodnienia pozaustrojowego (nazwisko do wiadomości redakcji), rozmawia Anna Ambroziak Lekarze skarżą się, że ośrodki in vitro spychają leczenie chorych z powikłaniami po terapii hormonalnej związanej z zapłodnieniem pozaustrojowym na lecznice publiczne... - Przede wszystkim należy zaznaczyć, że ciągle mówimy: "NIE dla in vitro" i dopiero w tym kontekście można dyskutować o powikłaniach z tym związanych czy też o ich leczeniu. Oczywiście, spotkałem się z takim procederem. To jednak, że pacjentka jest odsyłana, wynika z braku uregulowań prawnych związanych z zapłodnieniem pozaustrojowym. Niewiele mówi się o powikłaniach w trakcie i po zapłodnieniu pozaustrojowym. - W wyniku zastosowania hiperstymulacji jajników zwiększa się ryzyko nowotworów jajnika. Badania nie wykazały natomiast, by stymulacja groziła zanikiem miesiączki czy przedwczesną menopauzą. Za krótko ta metoda jest stosowana na świecie, by można o tym mówić. Ale być może niedługo już takie badania będą. Takie doniesienia się pojawiają. Zasadniczo wymienia się dwa powikłania związane z in vitro: to zespół hiperstymulacji jajników oraz ciąże mnogie, które traktuje się jako powikłanie leczenia niepłodności. Dzieje się tak, bo w ciążach mnogich jest więcej nieprawidłowości i patologii niż w ciąży pojedynczej. Wiąże się to z poronieniem czy porodem przedwczesnym. Bardzo rzadko zdarzają się powikłania związane z zapaleniem otrzewnej, co wiąże się z otwarciem jamy brzusznej. Najważniejszą rzeczą jest manipulacja na zarodkach i doprowadzenie do śmierci części z nich. Tu należy mówić nie o powikłaniach, ale o takim działaniu, kiedy próbujemy powołać do życia jedną istotę, a te, które są zbędne - eliminujemy. I to jest zasadniczy problem.

Gość Ja mam argument
zajmijcie sie swoim zyciem,swoim sumienie,a innych zostawcie w spokoju.Skoro Bog kazdego osadzi to po co Wy sie w to wtracacie??Nie Wasza sprawa.Wy pewnie z butami do raju pojdziecie,wiec nie ma sie co martwic o innych. "Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem"-brzmi znajomo??

Gość Ja mam argument
tylko jedno zdanie dotarlo,tak? Ja nie bede Was przekonywac,bo to i tak nic nie da