Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Katherine

Do Katolików, wierzących i mądrych życiowo...

Polecane posty

Aggie85 -> Chyba za dużo na siebie wzięłam, staciłam nadzieję i upadłam, a uśmiechnięta bywam, ale częściej na pokaz. A my z jakiego topicu się znamy?, bo nie pamiętam, dawno nie byłam.. Pozdrawiam :)

Gość zimija
Bóg daje nam wskazówki .... pole wyboru, niesie ciepło oraz miłość, której my sami nie umiemy dać. Bo to tylko On potrafi być tak nieskazitelnym i tak dobrym. Ludzie dostają tylko wskazówki. A 10 przykazań dotyczy księży oraz zakonnic.

Gość ggggggggggggg
Psycholog to jak nie wiesz co Ci jest - depresja to lekarstwa i do psychiatry. Moje zdanie.

brunet_81 -> przepraszam, nie kojrzę kiedyś często się tu udzialałam, ale później miałam długą przerwę, a te songi w związku z czym ?

Gość tosia_w_czerwonyych_majtkachh
o żesz koorva :O i na każdym takim topicu najwięcej do powiedzenia jak zawsze mają ateiści, ja nie wiem jesteście jacyś ślepi, niedorobieni czy jak? ''Do Katolików, wierzących i mądrych życiowo'' a nie do przemądrzałych ateisów :O

znamy się z topiku 'przyszła wiosna trzeba sie zakochać' czy coś takiego...i miałaś zdjęcie w stopce

Gość ggggggggggggg
depresja moim zdaniem to jest grzech przeciw 1 przykazaniu. Musisz się wyspowiadać, że grzeszysz przeciw I przykazaniu. Wbrew pozorom czasem wcale nie jest łatwo wpaść na to jak się tu dobrze wyspowiadać. I tyle. Ja np. I przykazanie i 5 przykazanie - 5 mnie rozwaliło w życiu TOTALNIE. A pierwsze już całkiem :( 1 punkt pierwszego przykazania i było po mnie :(

jest zdanie w księdze Genesis zdanie mówiące o tym, że kobieta winna jest całemu nieszczęściu na ziemi, bo zerwała jabłko z drzewa wiadomości.....tym samym ściągnęła na siebie i męzczyzn gniew Jahwe i wszyscy zostali ukarani. a kobiety najbardziej. Pociągnęło to za sobą przekonanie, że kobieta jest okaleczonym męzczyzną i tym samym powinna cierpieć i być na posługi męzczyzn. Oczywiście , to mogli wymyśleć szaleńcy tacy jak np Orygenes, doktor Koscioła, który by nie mieć pokus dokonał samokasracji, czy można powiedzieć, że tylko chłop bez jaj wymyślił to co się nazywa religia katolicką....

Gość tosia_w_czerwonyych_majtkachh
a z tym umartwianiem się itd. to gówno prawda, a nawet rzekłabym, ze egoizm, a wiesz dlaczego? bo z twojego umartwiania, okaleczania itd. nikt nic nie zyskuje, bo czy pomagasz jakoś naprawdę w ten sposób sobie czy innym? nie, to strata czasu i głupota, co innego, jeśli chodzi o cierpienie za kogoś czy poświęcenie - tak, to jest coś szlachetnego

Gość ggggggggggggg
Jakim grzechem jest nienawiść - zalezy do kogo, ale to V przykazanie, nie? Bo co - nienawidzę rodziców. Czy grzeszę przeciw 4 przykazaniu? Nie grzeszę. A nie szanuję ich? Szanuję. A piąte? No to już zabijam nienawidząc, nie?

ggggg-> bo leki biorę, chodzi bardziej o wewnętrzne konflikty, okaleczanie się, przekoniania.. Nie bardzo rozumiem 'I cieszyłam się tak intensywnie, że aż straciłam nie wiem ...życie. I tyle. Tak sie cieszyłam. No i bez sensu bo np. już było tak, że byłam smutna w życiu i po co ja się zaczęłam śmiać? Bez sensu wszystko ..' ??? zimija -> 'Ludzie dostają tylko wskazówki. A 10 przykazań dotyczy księży oraz zakonnic.' Nie zgadzam się, ludzie też powinni się szanować, nie kraść, nie zabijać itd.

Katherine przede wszystkim przestan wierzyc w KK jako wykladnik wiary i zrodlo wiedzy o Bogu. Przeklamania w biblii to norma. Jestem wychowany w KK, przyjelem chrzest jak wiekszosc ludzi w polandii, ale nei wydaje m sie, zeby ze wzgledu na to czlowiek mial sie umartwiac. Gdyby tak bylo bozia nie dala by nam mozliwosci popelniania bledow, rzeczy zlych, ale takze dobrych. KK zawlaszczyl sobie religie, i wykorzystuje ja do wlasnych celow. Roznice miedzy starym a nowym testamebtem wynikaja z tego, ze KK w tej czy innej formie, chcial panowac nad ludzmi, zmieniac ich, wiec pisal tak, zeby byli mu w danym okresie poslyszni. KK to najwieksza sekta na swiecie, bazowana na dogmatach, opowiadanych z trybun w swiatyniach, przez ksiezy pedofili. Zdaj sobie sprawe jakim syfem jest KK, to zdasz sobie sprawe ze nie ma sensu sie zamartwiac, bo brednie na ten temat zostaly wymyslone tylko po to, abys czcila KK, abys byla mu posluszna, i dawala datki. Twoja psychika natomiast nie obchodzi tych ludzi. Gdyby stala za tym milosc Boza, nikt nie zabranial by Ci czerpac z zycia pelnymi garsciami, i napewno nikt nie tworzyl by takich problemow jakie teraz masz.

Gość ggggggggggggg
A kiedy żył ten Orygenes? bez kontekstu historycznego bez sensu jest cokolwiek pisać o religii. Co wy - nawet nie próbujcie. Zależy co - ale wszystko w kontekście historycznym I KULTUROWYM. A Orygenes zastosował sie do ewangelii "przeszkadza Ci oko - wyłup je sobie" no to se wyłupał i kaleką wszedł do Królestwa Niebieskiego jak dla mnie chociaż ...czemu to było? Jak uważacie? Za dużo chcieli i tyle. I do dziś tak jest.

Gość ggggggggggggg
Bądż co bądź NIE ZABIJAJ nr5 a np. wiecie, że kiedyś było tak, że kto szedł do komuni to nie mógł grzeszyć? To się nie da opisać tego jak dobrymi ludźmi musieli być ci, którzy zwali sie chrześcijanami. Jak aniołki. No bo komunia i nie mogłeś grzeszyć. Coś strasznego jakie wymagania mieli, a teraz? Co oni powiedzą o ludziach współczesnych? Lepiej nie wiedzieć.

Jestem zbyt wrażliwa, do tego mam idealistyczne podejście do życia, a to nie wszystko jest takie proste, przerosło mnie.

Gość ggggggggggggg
Bo właśnie nie doceniasz spowiedzi. Jeśli uważasz sie za osobę wierzącą to doceń spowiedź. Musisz rozgraniczyć czy jesteś osobą, która określa się jako wierząca czy jesteś osobą, która ma SWOJE jakieś ideały i to oznacza, że możesz być CO NAJWYŻEJ moralna. Ale to co z Ciebie za osoba wierząca. Osoba wierząca postawi na pierwszym miejscu Boga - katolik postawi na pierwszym miejscu Pana Jezusa i wszystko to co On głosi. No to teraz jako osoba MYŚLĄCA rozgranicz sobie czy jesteś wierząca czy jesteś ... idealistką. To są 2 rózne rzeczy. I teraz Twój stosunek do Kościoła Katolickiego? Jeśli nie aprobujesz Kościoła w TREŚCI NAUCZANEJ to co z Ciebie za osoba wierząca i spadaj jak dla mnie. Do psychiatry. A inni muszą się modlić i tyle. Tak uważam.

chrześcijaństwo, jest religią niewolników i dlatego w swojej doktrynie ma to czego niektórzy nie mogą zaakceptować. Jest religią , która zakłada, że doczesny jest tylko przygotowaniem do wiekuistego szczęścia, i tym samym im bardziej będziesz nieszczęśliwy na ziemi, tym więcej będzie szczęścia w niebie....

Gość ggggggggggggg
No moim zdaniem tekst jest trochę dziwny ale to by było tak - depresja to może być 5 przykazanie NA POZÓR, ale w sumie pierwsze bo zależy może jakie powody. Mamy UFAĆ Bogu czy pokładać w Nim nadzieję. W nikim więcej. No to co jest depresja - w gruncie jest to przeciw pierwszemu przykazaniu w samym sednie problemu. No bo zalezy co w około. Dla mnie jest to pierwsze przykazanie. Mam mieć nadzieję a ja ją tracę. No to gdzie ja mam Boga wtedy?

Tchnienie Boga jest w nas głęboką radością. Kiedy jesteśmy szczęśliwi, żyjemy w zgodzie z Bogiem. Kiedy jednak cierpią inni, nasze szczęście jest w niezgodzie z ich cierpieniem. To dlatego apostoł Paweł napisał: tak, „weselcie się z tymi, którzy się weselą, ale również „płaczcie z tymi, którzy płaczą (List do Rzymian 12, 15). Radość jest z pewnością tym, do czego zostaliśmy stworzeni. Jednak w obliczu cierpienia innych ludzi jesteśmy w prawdzie wtedy, kiedy płaczemy. To jest prawda :P BMB nie słuchaj jego jest op;etany przed demony :o

Gość ggggggggggggg
I moim zdaniem ja mam wiecej racji z tą depresją , ze to pierwsze przykazanie bo co - mam coś robić, POWINNAM , zeby sie wygrzebać z błota, a ja np. zaczynam pić czy coś tam - bo mam depresję bo sytuacja mnie przerasta i zaczynam sie zabijać. Ale najpierw gdzieś posiałam Boga i ... co zaraz następuje? 1 punkt porządnego rachunku sumienia? Co wtedy następuje od razu? Na moment zgubisz Boga i czego nie ma? Proszę sobie odpowiedzieć.

Gość ggggggggggggg
No cóz... na pewno nie wolno słuchać ludzi bardziej niż Boga. A skąd wiesz, że idziesz za głosem Boga? Skąd to wiesz? To musisz sobie sama odpowiedzieć na to pytanie.

bmblondyn jego Katherine wydajesz sie fajna dziewczyna :) jakiej jesteś wiary?

Gość ggggggggggggg
Moim zdaniem pierwszy punkt do jakiegokolwiek zrozumienia chrześcijanstwa i Osoby to jest...lektura Ewangelii. Tak - to bym poleciła Katharine. I następnie się zastanów ile z tego realizujesz w swoim życiu bo dopóki ta Ewangelia Cię prowadzi to uwierz mi - kontaktujesz, a jeśli nie - to być może już tylko elektrowstrząsy Ci pozostają choć dla siebie jesteś ideałem. Bo jak nie jesteś ludzka ogólnie i nie stawiasz Boga na pierwszym miejscu według Ewangelii to po Tobie. A może tak - jak jeszcze nie po Tobie to przyjdzie taki czas, że po Tobie. Bo na tym polega życie - albo Bóg albo diabeł. Jak nie Bóg to diabeł i koniec.

Gość ggggggggggggg
i Osoby Boga - zapomniałam napisac wyżej.

Gość plotkarkakafeteryjna
wiecie że usunęli info(?) Mela Gibsona o Donaldzie Trumpie z jego bazy? Tak to sie robi? Przeciez była informacja. Była i gdzie jest. Pisało - nawet tu wrzuciłam orginał. Świnie. Ratują Mela żeby im ratował Bachledę by nie wracała do rodziny... do TAKIEJ rodziny cudownej... Myślą , że przy jej pomocy ograją Polskę. Są równie chorzy na łeb jak ona, jej mamusia i cała ta zapita złodziejska góralska rodzina. Jak dla mnie :(

Gość plotkarkakafeteryjna
Zostawili mu Violet Kowal i jakoś w środowisku JESZCZE wygląda . Donald Trump i jego 2 biliony - chyba zgłupiał.

brunet_81 opętany przez demony to ty jesteś, podobnie jak św. Paweł z Tarsu. Jednym z tych demonów jest JHWH, a drugim podający sie z jegi syna Joshua.