Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość .hope.991

Czy mam prawo do alimentów od rodziców?

Polecane posty

Gość taka sobie ja ...
a autorko nie dziw sie ze na ciebie najeżdżają bo widać ze kombinujesz jak obejść system studiować nie pracować i mieć utrzymanie na koszt państwa tzn koszt podatników. zapewne należysz do tej garstki ludzi którzy za marne 1317zl pracować nie będą :/

Gość dajcie spokojjj
to jakis nierób i stara cwaniara chciala z naszych ludzi pracujacych podatkow kase wyciagac no i jak slusznie ktos zauwazył mieszka w małym miescie gdzie nie ma pracy a jest tam uczelnia z małoznanym kierunkiem ha ha ha pogubiła się dziewucha w zeznaniach

bronie przed tymi co ją zaatakowali, ze niby chce rodziców pogrążyć i ze oni powinni ja wyjebac na zbity pysk. to ze chciala "brac od panstwa" sto razy lepiej, zeby te pieniadze w niewielkich kwotach szly na osoby ktore chca sie uczyc, niezeli do kieszeni i tak juz bogatych polityków. zreszta czytaj uwaznie, w kazdym poscie pisze o roznych mozliwosciach podjecia pracy. jedynie nie pluje na autorke jadem, tylko udzielam konkretnych rad.

taka sobie ja.. nie mierz ludzi swoją miarą :D dziewczyna po prostu zapytała się co ma zrobic i tyle, a wy wyciagacie pochopne wnioski. jest mloda, nie zna się jeszcze.. watpie, zeby chciala na sile was podatnikow okradac :o wystarczy kulturalnie odpisac, ze nie ma innej mozliwosci jak podjac prace i tyle.

Gość TĘPIC NIEROBÓW
TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY TĘPIC NIEROBÓW I MOPSIARZY

Nie uda ci sie dostać skoro jestes pełnoletnia i masz 2 ręcę. Nawet jak cudem by przyznali to komornik wejdzie im na kase to tylko zaszkodzisz im jeszcze bardziej.beda musieli płacić chocby troche a jak nie to... O to ci biega?

Gość taka sobie ja ...
Husky jeśli masz chęć na pomoc biednym studentom to zafunduj jej utrzymanie. ja takiego zamiaru nie mam. a nie oceniam jej swoja miarą bo ja umiałam złapać robotę nie mając jeszcze 18 lat a ona jest po prostu leniem. zamiast kombinować niech szuka

Gość .hope.991
Dziękuję tym, którzy tak "ładnie" o mnie napisali. W szpitalu byłam 13 razy i lekarze dalej nie wiedzą, co mi jest. W zeszłym roku pracowałam latem po 12 h dziennie. Potem mdlałam. Oddałam rodzicom swoją lokatę, którą miałam przeznaczoną na studia, bo problemy finansowe sięgały zenitu. Rodzice ratowali mnie jak mogli, wysyłali do szpitali, bo miało się poprawić. Nie chcę żeby ktokolwiek się nade mną litował, nigdy od nikogo tego nie wymagałam. Nie jestem żadnym darmozjadem i nigdy od państwa ani grosza nie dostałam, nigdy się o to nie starałam, zawsze jakoś rodzice dali radę wiązać koniec z końcem, w końcu nauka w liceum nie jest tak droga jak na teoretycznie darmowych studiach. Przykro mi, że zostałam przez Was tak potraktowana. Utwierdza mnie to tylko w przekonaniu, że nie warto pracować na Waszą emeryturę i po prostu wyjechać z kraju, prędzej czy później. Mylicie się, być może sądzicie po sobie, że nie pracowałabym za 1317 zł. Nie wiem, skąd ten wniosek. Jeśli chodzi o ten kierunek, którego nie ma zaocznie - w mojej mieście nie ma żadnej uczelni, chyba mnie ktoś źle zrozumiał. I dziękuję tym, którzy zrozumieli sytuację.

Gość SKORO JESTES TAK CIEEEEZKOOO
chora to stan przed komisja lekarska ;/ wtedy dostaniesz stypendium dla niepelnosprawnych ;/

było się uczyć jak sie myslalo o stacjonarnych. idz na zaoczne i wez sie do jakiejkolwiek roboty. alimenty ci nie przyslugują. ja nie wiem jak mozna byc tak chamską w stosunku do rodzicow... pomysl dziewczyno nie masz 5 lat! nie rozuiesz ze gdyby mieli to bo ci dali kase?... poza ty,m na stacjonarnych tez da sie zarabiac kase tylko trzeba chciec.

Gość .hope.991
Poprosiłam grzecznie o radę, a dowiedziałam się, że jestem leniwą wieśniarą. Dzięki za taki kraj, żeby od własnych rodaków wsparcia nie otrzymać. Życzę Wam, żeby Was spotkało to, co mnie.

Gość .hope.991
Lina - było się uczyć jak się myślało o stacjonarnych. wtf? chodzi o finanse, a nie o naukę. Jak nie umiesz czytać, to wracaj do podstawówki. Zawsze byłam w czołówce najlepszych uczniów, o maturę też się nie martwię.

Gość hbjmhj
jeśli faktycznie chcesz studiować to nie rób sobie wrogów z calej rodziny WEŹ KREDYT STUDENCKI, do tego jakaś dorywcza praca i utrzymasz się sama :-) a może nawet uda Ci się potem mieć stypendium naukowe i będzie lżej.. powodzenia!:)

lina jestes jakas inna? autorka wyraznie nie wiedziala, ze alimenty obciaza jej rodzicow, nie wiedziala, ze jak dostanie je z funduszu to i tak potem rodzice beda musieli zaplacic. ile razy mozna to pisac? :D a podatki kazdy z nas placil i bedzie placic wiec o co ci chodzi..

Gość .hope.991
SKORO JESTES TAK CIEEEEZKOOO Mam takie samo prawo do bycia zdrową jak Ty. Chcę normalnie uczyć się i pracować. Mam dosyć oskarżania mnie o bzdury, zresztą to świadczy tylko o Waszej kulturze i empatii, a raczej jej braku.

Gość .hope.991
Kredyt studencki biorę pod uwagę, tylko obawiam się, że go nie dostanę, bo potrzeba 2 żyrantów. Decyzja jest w lutym / marcu, więc od października do lutego trzeba mieć jakąś kasę, żeby się utrzymać, bo mieszkam w mieście, z którego nie jestem w stanie codziennie dojeżdżać na uczelnię. Zresztą to by się pokryło z utrzymaniem w dużym mieście.

nie zwracaj uwagi na idiotyczne komentarze od ludzi, którzy szukają tylko okazji, aby wylać swoje frustracje. ludzie piszą, chociaż nawet nie przeczytali dobrze wątku i nie wiedzą o co chodzi (mam na myśli tych, którzy sądzą, że chcesz te alimenty wydrzeć rodzicom). współczuję sytuacji, wiem coś na temat szukania pracy w małym mieście - nie jest tak prosto jak tu niektórym się wydaje. to nie ludzie bezrobotni chcieliby dużo zarabiać i mało pracować - przeciwnie, to raczej pracodawcy chcieliby mieć pracowników zapierdalających od świtu do nocy, najlepiej to na umowę-zlecenie, za jakieś marne ochłapy. jak nie masz znajomości, to jesteś nikim, choćby z nie wiadomo jakimi papierami. a już 19-latka po samym liceum, heh, już to widzę - najlepiej zatrudnić taką za 700 zł, ale żeby jeszcze zapieprzała w weekendy i robiła darmowe nadgodziny. takie są niestety realia. Autorko, a może zrób sobie rok przerwy - przez rok może uda Ci się jednak załapać jakąś sensowną pracę i odłożyć na te studia. i mimo wszystko pomyśl jednak o zaocznych. trzeba wprawdzie za nie więcej zabulić, no ale masz czas pracować i przy okazji zdobywać jakieś tam zawodowe doświadczenie :)

hope na jaki kierunek chcesz isc i do jakiego miasta? pytam po raz trzeci... mam wrazenie, ze mnie ignorujesz :|

Gość .hope.991
Husky Wybacz, nie chcę się tu aż tak odzierać z prywatności. Mogę Ci powiedzieć, że moje miasto liczy 15 000 mieszkańców a kierunek to kognitywistyka.

ale chodzilo mi do jakiego miasta chcesz na te studia wyjechac :P jesli warszawa to moge pomoc z praca.

Gość .hope.991
Bardzo mi miło, ale to niestety Poznań.

ja widze to tak. ostro pracujesz przez wakacjie.wyjazd za granice, albo u siebie. idziesz na zaoczne i podejmujesz normalna prace, albo idziesz na dzienne i dorabiasz sobie w wolnym czasie. mieszkasz w akademiku i dasz rade :)

a na studiach staraj się porządnie, to od drugiego roku możesz dostać stypendium naukowe :)

Gość .hope.991
Mam zamiar właśnie tak zrobić i mam nadzieję, że moje plany wypalą. Byle chociaż na ten 1 rok zarobić, a później jakoś to będzie. Do połowy czerwca szukam pracy u siebie, jak nie znajdę, to wyjazd zagranicę. No i oczywiście w czasie studiów jakaś dorywcza praca. Dzięki Ci :)

Gość .hope.991
Dzięki Wam, teraz widzę przyszłość trochę jaśniej :) no i ulga, że są tu normalni ludzie. Pozdrowienia:)

Jeśli chodzi o kredyt studencki, to dostaniesz kasę "wstecz" tzn. wypłacą Ci od października do marca. Jeśli dochód nie przekracza 572zł zł na osobę możesz ubiegać się o stypendium socjalne od uczelni + dodatki oddzielne na mieszkanie i wyżywienie (150 zł). Mówię jak jest na PG, bo robiłem w socjalu trochę. A jak piszesz, że dochody to 2100 zł to spokojnie coś w granicach 350 zł byś dostała. Jeszcze są zapomogi losowe, ale to inna bajka. Nie wiem o jakim mieście mówisz, ale jak już pójdziesz tam na studia, zawsze możesz coś znaleźć np. McDonald chociażby. Coś 600zł byś dostała + stypa + kredyt studencki i można spokojnie wyżyć. Oby się Tobie udało osiągnąć swój cel i uciekała z tego kraju ;) A wracając co wy kur*wa ludzie piszecie, dziewczyna wyraźnie się pomyliła, a to wynikało z niewiedzy.

o to sobie egzotyczny kierunek wybrałas. nie lepiej isc na psychologie ze specjalizacja z neuropsychologii a potem zrobic sobie studium neuro lingwistycznego programowania, albo podyplomówke z tej kognitywistyki ???? :P

nie ciesz się za wczasu, zaraz ktos cie jadem opluje, ze chcesz na koszt uczelni żyć i bedziesz ja okradac, a wkoncu panstwowe uczelnie sa utrzymywane przez podatnikow :P:P:P

Gość .hope.991
Inzynier, to o tych stypendiach też pomyślę na pewno, popytam jeszcze gdzie trzeba :) Husky, o tym nie myślałam :P skomplikowanie brzmi :D

Gość .hope.991
Haha no tak :P jak studenci w ogóle mają czelność studiować za darmo, za cudze pieniądze :P