Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ogroro

Studia w Szczecinie

Polecane posty

Gość czeladnik
Mechatronika racja dobry kierunek, ma przyszłość i niezłą pracę można potem dostać. Według mnie jeden z lepszych

Gość kaprysik21
Ja tam chciałbym się dostać na nawigację,ten kierunek nie dość że jest dość oryginalny to i z tego co czytałem wydaje się bardzo ciekawy. Co do rankingu WPROST jeszcze nie wpadł mi ręce, ale jutro postaram się go prześledzić. Ciesze się, że szkoła do której chce iść jak mówicie zajęła dobre miejsce, to jest w pewien sposób budujące, chyba już zacząłem utożsamiać się z ta uczelnią :)

Gość pi0trek
Nawigacja jest ciężka, tak jak ktoś już wcześniej napisał, ale myślę, że warto. W końcu studiuje się nie dla 5 lat imprez, tylko dla zdobycia zawodu.

Gość daddadw
moj chlopak na razie jest w tech morskim na nawigacji, maja zajecia na akademii, w tamtym roku wyplywal i w tym tez wyplywa w lipcu - na AM plywa sie 6mies. na III roku, takze zastanowcie sie nad nawigacja 100000razy jesli myslicie w przyszlosci o rodzinie...

Gość daddadw
zapomnialam dodac, ze w przyszlym roku idzie na AM...

Gość kollnik
@inkaaa w sumie to się Tobie nie dziwię, gdyby był lepszy z Informatyki to by też się zdecydował na ten kierunek co ty bo specjalizacja jest dosyć oryginalna i pewnie znając życie to jedyna taka w Polsce, ale niestety ja na informatyka, aż tak się nie nadaję, ale nawigacja mnie ciągnie.

Gość willywhale
Ale kierunek nawigacja nie koniecznie wiąże się z pracą na wodzie spokojnie można pracować na lądzie a wodę oglądać tylko w wannie :) Możliwe, żę podczas studiów zdarzają się jakieś zajęcia praktyczne, nawet mam taką nadzieję, ale z tego co mi wiadomo ten zawód nie zobowiązuje Cię do związania swej przyszłości z wodą, choć jest to jedna z możliwości.

Gość Oleandra421
Chyba są obowiązkowe praktyki (płatne!), które na pewno po części odbywają się na morzu.

Gość renzo
Płatne?! To znaczy, ze Ty płacisz czy armator za praktyki?

Gość rulkiewicz
W Kielcach w Juwenalia jest wolne :P Także zapraszam :P

Gość gracie
Oczywiście, że Ty nie płacisz za praktyki. To armator Tobie płaci za wykonaną pracę! Ostatnio nawet było coś na ten temat na głównej stronie Akademii Morskiej w Szczecinie.

Szczecin to miasto zagubione.. mało polskie , droga do Berlina jest lepsza niż do Warszawy, w tym mieście zalęgają się dziwactwa....takie jak buty na żelazkach parę lat temu ( jedyne miasto w Polsce ) i pierwsze walki w klatkach

Gość Inkaaaaa
Chciałam jeszcze nawiązać do tej nawigacji. Przeglądałam na stronie akademii taki informator dla kandydatów na studia. I tam były wyraźnie rozpisane dwie ścieżki kariery po tym kierunku: na lądzie i na morzu. Wydaję mi się mimo wszystko, że praca na morzu jest o wiele ciekawsza. Nie trzeba spędzić całego życia pływając, można po kilku latach przerzucić się na ląd. Chociaż z drugiej strony, jestem pewna, że kto raz pokocha morze już nigdy się z nim nie rozstanie ;)

Gość gracie
No z całą pewnością jest tak jak mówisz. Na pewno praca na morzu jest ciekawsza niż na lądzie. Fajnie, ze kierunek nie ogranicza w żaden sposób przyszłości absolwenta.

Gość pynio_zbynio
Żaden z kierunków nie ogranicza, a tym bardziej Nawigacja. Chociaż ja osobiście wolałbym pracę na morzu, bardziej ekscytująca. Niemniej później plany moje mogą się zmienić i to jest plus tych studiów

Gość Oleandra421
Tak, praktyki są płatne około 500 euro. Także suma całkiem przyzwoita.

Gość nakitaki
Wow...aż tyle to sporo, a pomyśleć że w większości przypadków to się za darmo robi. Coraz bardziej mi się ta szkoła podoba. Mają wysokie stypendia, są znanie, mają doświadczenie, dobrą pozycję w rankingach...jednym słowem NICE!

Gość gvxdgvxcgbdxbgcg
tylko faceci weźcie pod uwage że dziewczyny wolą mężów których maja w domach a nie takich co wiele miesięcy sa na morzu...w ten sposób rozwalają się małżeństwa....kasa to jednak nie wszystko

Gość gobuis
No tak, ale przecież nikt Cie nie zmusza do pracy na morzu. Ja myślę o mechatronice i po jej skończeniu o pracy w jakiejś fabryce na przykład. Fabryk w Polsce mnóstwo, więc na pewno coś się znajdzie, a tym bardziej dla specjalisty :)

Gość dgdfg
gobuis Jeśli myślisz o mechatronice i to w szczecinie to wydaje mi się że lepiej będzie pójść na zut(wydział mechaniczny-też jest ten kierunek). Jeszcze nie dawno była to Politechnika i mają większe doświadczenie w tej dziedzinie niż Akademia Morska.

Gość Student AM Szczecin
Polecam! Jestem na wydz. mechanicznym. Po mechanicznym jest praca na lądzie, nawet w fabrykach samochodów, więc nie będzie "nie ma cię w domu". A co do dziewczyn, to one wcale nie lecą na marynarzy, jak to niektórzy uważają, ale na menadżerów, buisnessmanów, handlowców, itd... Życie... :)

Gość marley
Myślę, że w kwestii dziewczyn to akurat zależy od konkretnego przypadku:) Jak nastrój przed sesją na tym wydziale mechanicznym? Trzeba się uczyć regularnie cały semestr czy taki zryw na sam koniec też może być skuteczny?

Gość Student AM
Przez cały rok jest nauka, ale najwięcej w sesji. Nauka na wejściówki i do sprawdzianów. Specjalnie ciężko nie jest. Może zależy komu, mnie liceum dobrze przygotowało. Po 1. semestrze 40 z 80 odpadło na mech.

Gość Student AM
Nie ma jakiś punkcików ECTS, jak na ZUT, czy Uniwerku. Wszystkie zajęcia są obowiązkowe i na wszystkie chodzimy w mundurach. Tego wymagają konwencje morskie STCW i IMO. Nie chodzisz, odpadasz. Na innych uczelniach się opierdalają i imprezują.

Gość student AM 2
Co do nawigacji, to jest o wiele łatwiej niż na mechanicznym, ale za to gorzej z pracą. Znaleźć nie jest ciężko, ale ofert się nie przebiera. Nawigator bierze, co jest, a mechanik wybiera armatora. O pracę na lądzie bardzo ciężko, jeśli już jest taka możliwość, to jest dużo chętnych, bo jest mnóstwo nawigatorów, którzy chcą skończyć z pływaniem, a wiadomo, że wezmę takiego, co już długo pływał. Chetni, popatrzcie oferty na seaman.pl i portalmorski.pl. Nawigatorów jest w akademii 200, mechaników 70-90

Gość wayne56
Okej, ale ja jakoś i tak chcę iść na nawigację. Wiem, że to jest kierunek dla mnie....a co do konkurencji to nie ma tak, że jej nie ma. Nie ważne czy skończysz jakiś kierunek humanistyczny na Uniwerku, czy jakiś ekonomiczno-matematyczny....konkurencja na rynku pracy zawsze była i będzie. Ważne, żeby skończyć dobra szkolę i coś sobą reprezentować. Ja bym się nie zniechęcał tym, że o prace może być ciężko, bo nigdy nie wiadomo :)

Gość Filonik
Ciekawe rzeczy piszesz na temat pracy po tej uczelni. Dużo jest w pracy w zawodzie w Polsce, czy raczej czeka nas emigracja zarobkowa ?

Gość gracie
No właśnie plusem ukończenia jest to, ze praca tak naprawdę czeka. Mało jest bardzo specjalistów po takich kierunkach, a zapotrzebowanie duże na rynku.

Gość kalot
Dokładnie. Nie ma specjalistów na rynku i wydaje mi się, ze są bardziej poszukiwani jak kolega powyżej pisze niż inżynierowie z takich "przyziemnych" kierunków:)

Gość kocjan
Gdzieś był niedawno artykuł nawet na Gazecie o tym, ze brakuje specjalistów na morzu i w tego typu branżach niepopularnych wśród studiującej młodzieży. Jak znajdę o wrzucę link.