Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ogroro

Studia w Szczecinie

Polecane posty

Gość Inkaaaaa
Na szczęście, tak to jest z takimi specjalistycznymi uczelniami, że ich absolwentom o pracę nie trudno. Pracodawcy najzdolniejszych wybierają sobie już w czasie studiów. A co do pracy za granicą, to wiadomo, że jest lepiej płatna, ale mimo wszystko w Polsce też można dużo zarobić i do tego wspierać krajową gospodarkę ;)

Gość kalot
Tez coś o tym czytałem. Nie wiem czemu właśnie takie kierunki po których jet pewna i dobra praca i płaca nie cieszą się taką popularnością. To trochę taki mały paradoks, nie sądzicie?

Gość _whiskey_
Bo uchodzą za trudniejsze. Teraz na szczęście matematyka jest obowiązkowa na maturze, więc ludzie siadają do niej trochę wcześniej, no i oczywiście są zajęcia wyrównawcze z matmy i fizyki na uczelni.

Gość nieźle
>>kipisz podzielam chyba przyznaję ci rację. Mój kuzyn studiował na Akademi Morskiej w Szczecinie i potem przeniósł się do AM W Gdyni i mówił, że o niebo fajniej jest w AM w Gdyni. Teraz w Szczecinie studiuje mój kolega i nie wiedzieć czemu ale też planuje przenosiny do AM w Gdyni. Ewentualnie zawsze można zapytać dlaczego Gdynia, ale widocznie chyba tam jest jakoś fajniej. Nie wiem :)

Gość Filonik
Zmartwiłaś mnie tą informacją. Dla mnie to muszą być jakieś jednostkowe przypadki, które o niczym nie świadczą. Podobny ruch może być w drugą stronę: z Gdyni do Szczecina.

Gość bergson
Ale co to znaczy o niebo lepiej? To dosyć ogólne pojecie:) Można jakieś konkrety?

Gość rotran
Coś mi się wydaje, ze ktoś z konkurencyjnej szkoły tu działa na forum:) Nikt normalny by tak nie rozwalał temu ludziom zainteresowanym daną uczelnią.

Gość Inkaaaaa
Może bardziej chodziło znajomym o samo miasto, bo jeżeli chodzi o poziom kształcenia, to chyba jednak Szczecin lepszy, co potwierdza ostatni ranking Wprost i Perspektyw. Poza tym, wydaję mi się, że szczecińska Akademia Morska jest bardziej znana za granicą.

Gość _whiskey_
Z Gdyni jest wszędzie bliżej, ale to chyba nie jest podstawowe kryterium wyboru uczelni.

Gość Filonik
No jest to jakiś argument, że większe miasto i może o pracę łatwiej. Ale jeśli chodzi o pracę na morzu, to chyba wielkość miasta nie ma tu dużego wpływu, bo i tak zaciąga się człowiek na służbę gdzieś na morzu pływając po europie.

Gość wayne56
Ale przecież to tam idziesz się uczyć a nie zamieszkać na stałe. Po skończeniu szkoły możesz się przenieść gdziekolwiek zechcesz :)

Gość nortonos
Wiadomo, że po skończeniu studiów można mieszkać gdzie się chce i wielu marynarzy tak robi. Czas na studiach w Szczecinie na pewno będziesz wspominać dobrze:)

Gość Filonik
W sumie racja. Praca na morzu w sowich założeniach jest mobilna, także zmiana miejsca zamieszkania powinna być dla nas naturalna.

Gość bergson
Mój brat jest z Warszawy i normalnie jest marynarzem. Dojeżdża do pracy nad morze i nie narzekał nigdy na taki tryb pracy:)

Gość czekan
A jak wygląda sprawa stypendiów na Akademii Morskiej w Szczecinie?

Gość Filonik
A o jaki rodzaj stypendiów Ci chodzi? Bo jest ich na pewno kilka rodzajów :)

Gość Borusia
Są jakieś stypendia socjalne? Jakie są mniej więcej zasady ich przyznawania?

Gość Inkaaaaa
Jest wiele rodzajów stypendiów - naukowe, socjalne, sportowe i armatorskie. Każde, jak wiadomo, działa na trochę innej zasadzie. Podobno warto załapać się na tę umowę z armatorem, bo jest najbardziej korzystna finansowo :)

Gość Egotistic
A oprócz korzyści finansowych, jak to jest później z praktykami bo z tego co rozumiem stypendium armatorskie to jest rodzaj umowy z armatorem? Bo z tego co mi wiadomo to praktyki odbywają się m.in. na morzu.

Gość Royler
To jest tak jakby umowa o prace. A gdzie się odbywają to zależy od keirunku

Gość jakkkub
Oprócz korzyści finansowych to masz doświadczenie, które możesz wpisać do CV.

Gość czekan
To prawda. Na pewno jest to mocny wpis w CV jeżeli uda Ci się załapać do dobrego armatora. A to gdzie są praktyki to jak ktoś już napisał, oczywiście zależy od kierunku studiów.

Gość Filonik
Czy wiadomo morze ile trwają takie praktyki w Akademii Morskiej w Szczecinie?

Gość Marieta19
Nie mogę tego znaleźć. Czy oprócz wyników z matury jest coś jeszcze brane pod uwagę? Jakieś testy sprawnościowe ?

Gość Inkaaaaa
Nie ma żadnych testów sprawnościowych, chyba tylko na ratownictwie sprawdzają umiejętność pływania ;) A co do długości praktyk, to to zależy od kierunku i trybu studiów.

Gość tulan
Jak wyglądają praktyki na kierunku Nawigacja ?

Gość draganinho
a co z praktykami na lądzie i późniejszą pracą na morzu ?

Gość naverik
Polecam wam odwiedzić ich stronę ja tam znalazłem wszystkie informacje, które mnie interesowały. A tak a propos praktyk to radziłbym się wam najpierw tam dostać, a dopiero się martwić (jeżeli w ogóle) praktykami.

Gość cher
Masz rację naverik, bo może potem być niemiła niespodzianka jak się nie uda.