Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmuk

dziecko 8 mieiseicy nie raczkuje

Polecane posty

Gość mmuk

za to chce wstawac z pozycji siedzacej, przmeiszcza sie turlacjac z boku na bok martwic sie czy czekac??

Gość ej powiedz
czekac. moja tez pozno zacela raczkowac-jakos miedzy 8 a 9mies. a pozniej bardzo szybko wstala i zaczela chodzic :D

Gość mama 9 miesiecznego synka
Tez powiem czekac. Moj tez zaczac raczkowac jakos jak mial 8 miesiecy i troche, a teraz ma 9 miesiecy i 10 dni i smiga na 4 tak, ze prawie nadazyc za nim nie mozna. Smiesznie to wyglada: leci na 4, siada, bo zainteresowal go np. okruszek na ziemi, wezmie go w paluszki, chwilke sie pobawi, poobraca, rzuci na ziemie, znow na 4, leci dalej, cos go tam znow zainteresuje, usiadzie...i tak w kolko.

Gość nie.ma. sie.co.martwic
moja miała 11 mies jak zaczęła raczkować, a chodzić trochę przed ukończeniem 15 mies.

Gość moj syn w ogole
nie raczkował.Z tego co wiem to duzo jest takich dzieci które nie raczkują :)

Gość kafeterianka witajcie
nie każde raczkuje

Gość cccccccccccccccccc
moj zaczal raczkowac ja skonczyl 10miesiecy a chodzic jak miala prawie 15miesiecy... TAKZE GLOWA DO GORY NIE MARTW SIE!!!

Gość mmuk
dziee dziewczyny, uspokoilyscie mnie, wizyta u pediatry dopiero za miesiac

Moja corka nie raczkowala a przwd rokiem chodzila

moj zaczal raczkowac ok tygodnia po tym jak zaczal chodzic czyli ok 12m

Gość JoaneN
Moja coreczka nie traczkuje nawet nie siedzi...z pozyci lezacej probuje sie dzwigac - ma 7 miesiecy czy powinnam sie niepokoic zatem?

Gość nie.ma. sie.co.martwic
JoaneN, 7-miesieczne dziecko zaczyna stabilnie siedziec dopiero. moja w tym wieku ladnie siedziala. podniesc z lezenia do siadu samodzielnie udalo sie jej jak miala 8.5 mies. kazde dziecko rozwija sie w swoim tempie. znam 9-10 mies dzieci, ktore chodza a sa i takie, ktore chodzic zaczynaja w wieku14-16 mies. i nie kazde bedzie raczkowac.

Oj to zależy od dziecka. Starsza zaczela raczkowac jak miała 11 miesiecy dopiero a chodzic jak miała rowno rok. Młodsza raczkuje odkąd miała 8 miesięcy, teraz ma juz 10 i dalej raczkuje, chodzić nie chce choc całkiem stabilnie sama stoi.

Gość o tak o
moja corka tez zaczela raczkowac jak miala 11 miesiecy, a chodzic jak miala 15. ja za to nie raczkowalam wcale, od razu wstalam - mieram 12mcy. Spokojnie nic sie nie dzieje, ale jak sie denerwujesz to idz do ortopedy albo zwyklego pedniary i sie upewnij :)

Gość o tak o
a do kogos wyzej, moja corka stabilnie siedziala dopiero jak miala 8mcy, tez wszystcy mnie straszyli a to ze tak pozno zaczela siedzic a to ze nie raczkuje a to ze nie chodzi po 12 mcu, ja to troche bokiem puszczalam, bo wiadomo nie kazde dziecko sie ksiazkowo rozwija, u ortopedy oczywiscie bylam nic nie stwierdzil. a moja mala ma teraz 2 latka i iega tanczy, gania, wszedzie jej pelno, tak czasem sobie mysle jaki mialam spokoj jak na spacer szlysmy a ona w spacerowce sobie siedziala :P Glowa do gory :)

Gość mama wikusi
moja ma skończone 8mies i pełza po śliskiej podłodze. Stoi już od dawna na czworaka ale nie umie synchronizować rączek z nóżkami. PEłzanie za to idzie jej świetnie. Sama już staje i stoi chwilę przy meblach.

Gość ja mieszkam za granicą
a moje dziecko raczkowało dopiero, jak już wstawało. najpierw pełzało, potem wstawało i chodziło przy meblach, ścianach, a dopiero potem raczkowało. tzn. zachrzaniało mega szybko na czworaka ;) każde dziecko jest inne :) !! :)

Gość zykjasdg
nie stresuj się kochana- moja mala bratanica nie raczkowała wogóle a jak miala 12 m-cy to wstała i poszła teraz ma 18 m-cy i zdarza się jej raczkować- dzieci są różne i nie wszystko musi być tak jak w książce, czy u koleżanki

Gość ja mieszkam za granicą
co do siedzenia - mój syn stabilnie siedział sam jak miał prawie 8 mcy. zaczął chodizć tak naprawdę sam, bez trzymania się, pomocy jak miał 14-scie. To jak najbardziej norma!1 martwić się należy, jak dziecko roczne nie podejmuje prób raczkowania, a póltora roczne - chodzenia. wiem to od niejednego lekarza z Polski i z UK.

mmuk - jak będziesz dalej sadzać i pomagać we wstawaniu (lub - o zgrozo - stawiać) to nie będzie raczkować

Gość mmuk
ro nic na sile nie zmuszam do wstawania, siada juz sama- podnosi sie na raczkach "zarzuca" pupa i siada, ale dlugo nie posiedzi ma problemy z utrzymaniem rownowagi jak siega jednoczesnie dwoma raczkami po zabawki jak juz pisalam przemieszcza sie turlajac, na miekkim podlozu ( materac) odpycha sie noekami i "jedzie "glowa do przodu jest w stanie sama przybrac pozycje do raczkowania ale jeszcze nie wpadla na to, ze moze przebierac raczkami i nozkami jak siedzi to chetnie lapie sie krzesel i stolow i probuje siee podciagac. absolutnie nie stawaim ani nie sadzam jeje na sile wiekszosc czasu spedza na podlodze na piankowej wykladzienie z zabawkami

Gość aaaaaa..........
Moja miala 9 miesiecy jak zaczela raczkowac jak miala niecale 11miesiecy zaczela chodzic

mój ma 8,5 potrafi usiąśc na łóżku perzy mnie jak leżę i stanąc na nóżki,zamist raczkowac to pełza na brzuchu,potrafi przemieżyc sporą odległośc,chodzi od 8 miesiąca za jedną rękę

Gość Justysia kakuts mi
na rece wyrosnie jak twoje dziecko chodzilo od 8 miesiaca prowadzone za JEDNA reke! No i znow zaczyna sie licytacja mamusek ktore dziecko co wczesniej robilo. Zaraz Justysia wyskoczy z tekstem, ze jej 9 miesieczniak tanczy, spiewa i gra na gitarze.:o

no właśnie, ja kompletnie nie rozumiem tych "wyścigów dziecięcych" :O

Gość mmuk
ja sie ie chche scigac, chce wiedziec czy wsyztko ok z moja corka i widze ze dzieci sie w roznym tempie rozwijaja ja generalnie npozwalam jeje robic co chce- nie zmuszam, nie sadzam ani nie stawiam na sile bawie sie z nia na podlodze albo na lozku a ona sobie ciwecyz sama sporo ja tez nosze w chuscie, troche jezdzei w wozku ( niania chusty nie uzywa)

Moja córka wcale nie raczkowała. Tzn jak już chodziła to wtedy ją wzięło i sobie raczkowała ale to było w formie zabawy i udawania psa a nie sposobu na przemieszczanie się. Mała od razu zaczęła chodzić bez etapu raczkowania (miała z 14 miesiecy)

ale o co wam chodzi,ja tu absolutnie się nie chwalę tylko mówię jak jest,mój brataniec sam już chodził mając 8 miesięcy. Wy niespątkałyście dzieci które wcześniej zaczynają chodzi?? Każde dziecko rozwija się indywidualnie,ja do niczego nie zmuszam synka jestem zaskoczona bo mój starszy syn siedział dopiero za 7 miesięcy,miał pierwszy ząbek w wieku 8 miesięcy i zaczął chodzic jak skończył rok i miesiąc. Młodszy syn jak skończył miesiąc i tydzień zaczął siedziec i wyszedł mu ząbek,teraz ma już ich 6 i naprawdę chodzi za jedną rękę. Nie chcę tu nikogo przekonywac. Aktorko nie powinnas się martwic bo nie każdo dziecko raczkuje,a po za tym i tak jest dośc ruchliwe z tego co piszesz

Młodszy syn jak skończył 5 miesięcy i tydzień zaczął siedziec i wyszedł mu ząbek,teraz ma już ich 6 i naprawdę chodzi za jedną rękę. Nie chcę tu nikogo przekonywac. Aktorko nie powinnas się martwic bo nie każdo dziecko raczkuje,a po za tym i tak jest dośc ruchliwe z tego co piszesz