Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kajusienska 2222222

Planujemy wrócic za 5lat do PL.jak zaiwestowac pieniadze?mieszkanie w pl, ziemia

Polecane posty

Gość kajusienska 2222222

Mieszkamy w uk. Moze ktos rozniez ma takie plany jak my zeby wrocic za ok 5 lat do Polski. Odkladamy z mezem co miesiac pieniadze. Nie duzo ale w Polsce chyba w ciagu roku bysmy mogli tyle odlozyc co tu w miesiac. Chcialabym Was sie poradzic, zapytac jak zainwestowac moze ten czas, ktory tu jeszcze bedziemy. Mam 10000 mysli na minute. w jednej chwili chcialabym wiasc mieszkanie na kredyt 300tys i wynajac je na te 5 lat wiec po 5 latach bysmy mieli je juz spacone lub tylko jakas koncówka do spłacenia by zostala. A moze zainwestowac w kupno ziemi roniez na kredyt. To ze odkladmay miesiecznie to ok, ale fajnie jakby jakos procentowaly te pieniadze. w pierwszym przypadku na wartosci mieszkania chociazby bo za 5 lat nie kupimy go za 300tys tylko za 600pewnie. Bede wdzieczna za wszystkie cenne rady.

Gość jhopiiiiiiiiiii
moji znajomi kupili wielki dom i 7 h ziemi i po 8 latach wrocili do swojego ze splaconym kredytem. i kASA na biznes.

Gość kajusienska 2222222
super widac ze ludzie z głowa na karku, myslacy i nie przesiedzieli bezczynnie tych 7 lat, przejadajac wszystko.

Gość kajusienska 2222222
8 lat :)

Gość ja zainwestowałam w ziemie
bo mieszkanie juz mam.Ziemia to kapitał.

Gość kajusienska 2222222
a jak to zrobilas? tzn ile juz w uk jestescie na ile kredytu wziete, kiedy powrot do Pl? czy to ziemia na ktorej cos pobudujecie moze czy zeby opchnac z zyskiem jak wrócicie?

Gość kajusienska 2222222
max no to pomysl podobny do tego mojego by mieszkanie na kreche kupic a z wynajmu kredyt by sie splacal a my bysmy odkladali

Gość boszszszszszsz....
Na Kafeterie przychodzi sie radzic jak zainwestowac pieniadze.... Koszmarna jestes dziewczyno.... :-/

Gość Sorry ale mieszkasz w UK
Wiec skad chcesz kredyt wziac?

Gość w UK
tez dają kredyty :O

Gość Sorry ale mieszkasz w UK
No jasne :) dadza ci kredyt 300tys zl :D a ty wrocisz do PL. a z czego go splacisz?

Gość Bezsens jakis.
:o

Gość el kitty cato
no wezmie kredyt 300tys w banku w UK (lub w polsce), zakupione mieszkanie da na wynajem, i jednoczesnie bedzie splacac pracujac w UK - dzieki czemu splaci mieszkanie blyskawicznie. wroci do Polski i bedzie miala splacone mieszkanie. kumasz? :-O

Gość Bezsens jakis.
:D juz tak banki chetnie daja kredyty- dziecko zejdz na ziemie! ile ty w tym uk zarabiasz?

Gość kajusienska 2222222
kitty świetnie opisalas i widze najlepiej zrozumialas o czym mój topik, bo niektórym to trudnosc sprawilo a nie wyobrazalne wrecz stalo sie wziecie kredytu w uk lub pl (co za ronica) i splacenie mieszkania w pl przez 5 lat a po tych 5 latach wrocenie do swojego mieszkania, bez kredytu na 25 lat jak wiekszosc polakow w polsce sie "ładuje". Tu jest duzo latwiej odlozyc na polskie ok 3 tys zł miesiecznie a w polsce kto tyle odłoży? bo przecietna rodzina gdzie oboje razem zarabiaja 3 tys to do 1ego juz przewanie nic nie ma.

Gość Wiec jakie masz dochody
Aby ci angielski bank dal kredyt na kupno mieszkania w Polsce? a za ile zamierzasz je wynajac? w zl czy w funtach aby ci sie to oplacalo?:) wiesz ze wynajmujac musisz oplacac tez czynsz wiec zostanie ci pare groszy z tych zl. i chcesz splacac kredyt wziety w UK?

Gość awerta
ja Ci najwpierw proponuje żebyś się dowiedziała w banku czy dostaniesz kredyt a póżniej planowała i dowiedz się ile będziesz musiała splacać co miesiąc moi znajomi wzieli w Polsce kredyt 250tys na 25 lat i płacą miesięcznie po 1700zł więc nie jest to wszystko takie wspaniałe jak by się mogło wydawać co z tego że bank Ci da kredyt ale odsetki są straszne , ja bym wolała raczej zbierac przez te 5 lat pieniądze a póżniej kupić mieszkanie za gotówkę, przecież 5 lat to moment zleci a po co wciągać się w kredyty i odsetki pozdrawiam

Gość kajusienska 2222222
z mezem razem mamy niecale 6 tys funtów miesiecznie, z czego 650 oplaty i 400 jedzenie. zostaje nam 5 tysiecy co na polskie daje zarobki 20 tys miesiecznie wiec chyba kazdy bank z otwartymi ramionami da nam kredyt oto sie nie martwie bo ludzie z marnymi 2 tys mieisecznie dostaja a my mielisbysmy nie dostac? maciejeszcze jakies pomysly jak zainwetsowac tak wysokie zarobki? ostatni niku masz tez razcje by zbierac pieniadze przez te 5 lat niz dorabiac bank na odsetkach. aha i jeszcze jedna glopote napisala pani wyzej ze jak to ma sie oplacic skoro czynsz bede musiala placic, nie wiesz ze takie rzeczy w sklad wynajmu wlicze wtedy i zlotowki do wynajomawnego mieszkania nie doloze do oplat?

Gość kajusienska 2222222
awerta 250 tys na 25 lat boze tragedia :O w 25 letnie konszakty i uwiazanie z bankiem napewno sie nie bede ładowac. chodzi mi o kredyt taki na 5 lat wlasnie zeby jak najwiecej splacac. np po te 18 tys miesiecznie, tylko wtedy bysmy pasa musieli zacisnac, ale do tej pory to robimy od kilku lat i jakos zyjemy. nie tracimy pieniedzy na wczasy zagraniczne czy na ubrania markowe. najwaznijsze zeby miec dach nad glowa,cieplo i zdowo zjesc :)

Gość el kitty cato
Popieram inicjatywe autorki. 300 tys zlotych = okolo 65 tys funow. Taki kredyt bardzo latwo dostac w UK, ja z banku od reki na same pierdoly moge dostac 25tysiecy z dnia na dzien. Taki kredyt mozna placic bardzo szybko w 5 lat. Mozna rowniez wziac mortgage z opcja "overpayment" - czyli taki kredyt hipoteczny, gdzie nie placisz kary/dodatkowej oplaty za to, ze szybciej splacasz kredyt kazdego miesiaca. Na przyklad - Twoja rata jest ustalona na przykladowo 1.5 tysiaca, a Ty splacasz kazego miesiaca tyle, ile mozesz, na przyklad 3 tysiace.Im wiecej splacisz kazdego miesiaca, tym szybciej splacisz caly kredyt. Moj kolega z pracy wzial mortgage na 300 tysiecy na 25 lat, ale splacal wiecej niz wynosila jego rata (praktycznie cala kase, jaka mial wolna, ladowal w splacanie kredytu kazdego miesiaca). Kazdy bonus w pracy, kazda dodatkowa kasa szla w kredyt. Calosc splacil w...niecale 6 lat. I wiadomo, dodatkowy plus jest taki, ze im szybciej sie splaci, tym mniej odsetek nabija Ci bank. a mieszkanie w Polsce - to co ludzie placa za wynajem, to akurat pokryje koszty utrzymania mieszkania, moze nawet splaci spora czesc kredytu. Ja mam troche inne plany - wracamy z mezem do Polski za okolo 3 lata (jestesmy tu od 4.5 roku) i sytuacja jest taka, ze nasza kase ulokowalismy na lokacie w Polsce (duzo wiekszy procent niz w UK). Jak wrocimy, bedziemy mogli praktycznie zyc z procentu. Dlaczego nie mieszkanie? Po prostu nie wiem, czy bym miala sile uzerac sie z wynajmujacymi, gdybysmy kupili mieszkanie do wynajmu. Dobrze byloby miec w Polsce "swojego czlowieka", ktory by tego mieszkania pilnowal, dbal o naprawy etc. Powodzenia!

Gość 5 tys miesiecznie
wam zostaje wiec za 10 miesiecy bedzie 50! oblicz sobie ile ci zajmie zebranie calej kwoty i daj sobie spokoj z kredytem

Gość kajusienska 2222222
my tez mamy kilka lokat wysokooprocentowanych w pl ale nie wiem jak z procentow bedziecie tylko zyc? to musialyby byc procenty rzedu 3-4 tys zlotych by moc nie pracowac przeciez. co do wynajmu mieszknaia to tez sie tego obawiam ze co chile beda sie wprowadzac, wyprowadzac, ganiac ich bo rachunków moze nie poplaca, moze beda imprezowac wiec skargi od sasiadow i takie tam. najlepiej by wlasnie bylo komus znajomemu powierzyc to mieszkanie. my myslelismy o rodzicach by tam mieszkali bo by mieli blizej do pracy bo pracuja w warszawie ale oni by tylko oplaty robili bo przeciez bysmy za wynajem od nich nie brali wiec tez tak niebardzo nam sie to widzi bo juz ta extra kasa za wyjanem odchodzi. bo zawsze z 600-800zl by bylo na splate kredytu z wynajmu bo tyle by zostalo po oplaceniu czynszu pewnie. Mieszkanie w warszawie bysmy kupili lub gdzies pod a tam za wynejem dwupokojowego nawet i 2 tys mozna wziasc. jak Ty bys jeszcze myslala zrobic? bo my naprawde oszczedni jestesmy i dla dzieci bysmy juz na przyszlosc mieli tez wlasne mieszkanie a nie bujac sie po wynajmowanych jak wrocimy do pl.

Gość kajusienska 2222222
i wlasnie tez tak bym chciala zeby ustalic powiedzmy 4 tys funtow splaty miesiecznie ale mozna wiecej jesli sie ma to by bylo dobre rozwiazanie. musze sie przejsc do natwestu lloydsa popytac. tylko wiadomo ze bedą mnie nagabywac a prawdy o kruczkach nie pwoiedza :(

Gość autorko ktos ci
dobrze poradzil, najpierw idz i zaptaj ile dostaniesz, a potem bedziesz wiedziec jak to rozplanowac, my z mezem mamy jakies 3 tys funtow miesiecznie na czysto, po oplatach i wydatkach, poszlism zaptac o kredyt, okolo 40 tys funtow, mialo byc wszstko ok, nasza historia kredytowa tez super, ale okazalo sie ze nam nie dadza, poniewaz ktos kto mieszkal pod naszym obecnym adresem, narobil zadluzen na ten adres,wiec przez obecny adres pozegnalism sie z kredytem narazie

Gość kajusienska 2222222
a moge zapytac na jaki cel chcieliscie przeznaczyc te 40 tys? rozniez na zakup jakijsc nieruchomosci w polsce czy tu w uk na cos?

Gość Wepwep
Chcesz splacac kredyt w UK tym co ci zostanie z wynajmu w Pl? GRATULUJE POMYSLOWOSCI!

Gość ludzieeeeeeeeeee
kajusienska 2222222 tak dokladnie, widze ze swietnie zroumialas co pisze :) wlasnie tym tysiacem co zarobie z wynajmu w poslce zamierzam w 5 lat splacic kredyt w uk :D :D :D

Gość kajusienska 2222222
Wepwep tak dokladnie, widze ze swietnie zroumialas co pisze wlasnie tym tysiacem co zarobie z wynajmu w poslce zamierzam w 5 lat splacic kredyt w uk :D :D :D

Gość el kitty cato
wepwep - ale ciemniaki z was. bierzesz kredyt w UK, za te pieniadze kupujesz mieszkanie w PL, i splacasz kredyt w pare lat tymi pieniedzmi, ktore masz zarowno ze swoich zarobkow/oszczednosci co miesiac w UK, jak rowniez z tego co dostajesz za wynajem tego mieszkania w PL (lub tez zbierac ta polska kase z wynajmu na inny cel, na remont, auto czy cokolwiek innego). Latwiej i duzo szybciej jest splacic 300tys zlotych w Anglii (zarabiajac kilka tysiecy funtow) niz w Polsce zarabiajac kilka tysiecy zlotych. odpowiedz dla autorki - no wlasnie wychodzi nam ponad 6 tysiecy zl miesiecznie samych odsetek, wiec w sam raz. Ale myslelismy, aby po powrocie normalnie pracowac, moze zalozyc firme, a te pieniadze z odsetek inwestowac.