Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ...........................___

Lilith dla córki?

Polecane posty

?

Gość bele de jour
jak mieszkasz w PL to daruj sobie

Mieszkam w Pl :-o

Gość Ja nie widze tu ciazy
chyba sie ktos you can dance naogladal :D

No to raczej sobie daruj. Nawet nie pozwolą ci tego imienia zarejestrować. Musi się kończyć na A.

A wiesz chociaz kto to byla Lilith? Podpowiem: "Lilith mezopotamski demon porywający dzieci." Najpierw poszukaj informacji na ten temat ;)

Gość piękne imie moim zdaniem
Ale wiesz , Polska ...

Gość piękne imie moim zdaniem
Polska i klechy :O

Nie oglądałam żadnego niszowego programu :-o Lilith była mezopotańskim demonem jeżeli już o to chodzi.

Ależ czytałam informacje, ale w związku z tym to co?

to jest mitologiczne imię, zupełnie nie rozumiem takiego zamiaru nazwania dziecka. równie dobrze nazwij córkę afrodyta.

żartujesz sobie z tymi rejestracjami w urzędzie imion z zakończeniem na "a" ? to jakaś kpina!

Gość Jakbym miała córkę
to bym ją tak nazwała :)

FatCat - znałam i Afrodytę i Gaję, więc czemu ma nie być Lilith... to jest jedyne imię, które w jakiś sposób do mnie przemawia.

Niestety nie żartuję. Musi się kończyć na A. Inaczej nie zarejestrują dziecka. Jak widzisz poniżej imię mojej córki kończy się na H ale ja nie w Polsce... Takie polskie prawo niestety:-(

:-o Ale to jest żałosne.

tak, jest taki "przepis", że dziewczęce imiona muszą kończyć się na "a" i zawierać polskie znaki, ale nie wszędzie tak strasznie tego pilnują. nie w każdym urzędzie. jakoś mam koleżankę Inez, Mercedes itp, a mają rodziców Polaków. Lilith przepiękne, choć ja chciałabym nazwać bardziej "oklepanie" Lila lub Lilla swoją ;) Ciekawe czy moje zaakceptują.

http://imiona.wieszjak.pl/inne/91176,Imie-dziecka-a-prawo-polskie.html nie ma tu wzmianki o tym, że imiona dla dziewczynek muszą kończyć się na "a"

A no właśnie, a co z Inez? :/ Termin porodu mam wyznaczony na jutro, ale czuję się idealnie, więc mam nadzieję, że jutro będę wstanie przejść się do urzędu i zapytać, jak wygląda kwestia imienia Lilith.

Kierownik urzędu stanu cywilnego odmawia przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz imienia niepozwalającego odróżnić płci dziecka. Dlatego właśnie imiona muszą się kończyć na A. Bo tylko ta końcówka pozwala odróżnić płeć dziecka.

Lilth raczej chłopca nazwać nie można :/

Niestety w polskim języku można... To ty wiesz że to żeńskie imię ale gdyby ktoś nie miał pojęcia co to za imię i nie znał jego pochodzenia i historii to nie wiedziałby czy jest to imię żeńskie czy męskie. Dlatego jest to nieszczęsne A bo ono jest wyznacznikiem, czymś co odróżnia płcie w języku polskim.

Gość mnie się własnie z jakąś
diablicą kojarzy :-O

Gość papilotka
Fabienne Marta Etiennette Anna Vivienne Vienna a co powiedziec na córeczki M. Wiśniewskiego? Żadne nie kończy się na A

Gość w polskich warunkach
raczej pretensjonalne, zwlaszca, jesli masz na nazwisko np Cebula czy Kowalczyk. Poza tym w polskim nie ma głoski th, wiekszosc ludzi ( nie tylko dzieci) bedzie miala problem z prawidłowa wymową. A imie przeciez wciaz sie komus podaje - w urzędach , w szkole itd

Gość imienia Lilith, Lilit czy
Lilithu, Lilitu nie zarejestrujesz w urzędzie na 100% Jakie właściwie prawa rządzą nadawaniem imion? Przepisy stanowią, że imię nadają dziecku rodzice. Kierownik urzędu stanu cywilnego powinien jednak odmówić przyjęcia oświadczenia o wyborze dla dziecka więcej niż dwóch imion, imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego, w formie zdrobniałej oraz takiego, które nie pozwala odróżnić płci dziecka. Żeńskie powinno kończyć się samogłoską „a (np. Anna), a męskie spółgłoską (np. Marcin) lub samogłoską „i albo „y (np. Antoni). Kiedy urzędnik ma wątpliwości, zawsze może zwrócić się do Rady Języka Polskiego Polskiej Akademii Nauk, która wydaje opinię o proponowanym imieniu. Rada wydała już setki takich opinii. Nie zgodziła się choćby na Abbadona i Lilit (czyli imiona odpowiadające w rozmaitych mitologiach imionom demonów); wydała też opinię negatywną Eurazji, Pacyfikowi i Dakocie (będącymi nazwami geograficznymi). Trudno zrozumieć pobudki rodziców, którzy w warszawskim urzędzie stanu cywilnego nadali chłopcu imię Żyraf. Inne dość ekstrawaganckie imiona, które zapadły w pamięć urzędnikom to: Abigail, Delfina, Elvis, Gaja, Gwen, Ivo, Miła, Miranda, czy Nike.