Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zatloskananaaananan

Co mozna powolutku kupowac i odkladac??

Polecane posty

Gość Zatloskananaaananan

Jestem w 3 miesiącu, ale chce powolutku zacząc juz cos kupowac bo pozniej mi bedzie ciezko na ost chwilą... powiedzcie co sie nie przeterminuje, co moze dlugo lezec i czekac na poród.. a co przede wszystkim najwiecej schodzi

Gość eeeeeewe27
tez jestem w 3 miesiacu, ale nie odwazylabym sie kupowac ubranek itp, juz lepiej odkladaj pieniadze,

Ja nie wierzyłam w przesądy i kupowałam ciuszki i inne akcesoria od pierwszych chwil bo nie mogłam się powstrzymać. Jak byłam w 5 miesiącu to pokój dla córeczki był już prawie gotowy :)

do poprzedniczki - chyba nie wierzysz w te zabobony, ze nie wolno nic kupowac ???? Ja kupowalam i mam zdrowe dzieci, problemow nie bylo :) Nie lubie zostawiac wszystkiego na ostatnia chwile i latac potem po sklepach ja oszalala , na dodatek z wielkim brzuchem...P:P Radzilabym kupowac powoli pieluszki,jednorazowki i tetrowe ,najwiecej schodzi w pierwszych miesiacach zycia dziecka, moga lezec bez problemow. Z ubrankami bym sie wstrzymala, bo nie znasz plci dziecka ...albo kupowac takie w neutralnych kolorach :) Powodzenia!!!

Gość pewnie że możesz
kupowac już, wiadomo pieniądze się rozejdą a już jak coś kupisz to masz. maleńkie spioszki, body, rożki, kocyk, pościel do łóżeczka, pieluchy tetrowe, flanelowe po kilka sztuk, z jedną butelke na wszelki wypadek, pampersy, szczoteczka do włosów, chusteczki mokre. Wiadomo to jeszcze dużo czasu ale jak stopniowo będziesz kupowac to zawsze potem lżej. Wiadomo że jeszcze wózek, łożeczko, wanienkę kupic także w te drobne rzeczy warto na początku się zaopatrzyc

Możesz kupowac sobie powolutku wszystko, pampersy (ale nie za duzo tych małych bo noworodek szybko z nich wysrasta), ciuszki, kosmetyki (tych nie trzeba za duzo, wystarczy cos do pupy, coś delikatnego do kapieli np. oilatum i jakas emulsja do skóry). Przydaje się tez termometr do wody, termometr elektroniczny, frida do noska, w razie konieczności z dwie butelki 125 ml oraz szczotka do wlosków, pare pieluszek tetrowych, jakiś cieńszy kocyk, przescieradła frotte (ja kupilam posciel ale narazie jej nie uzywam więc nie ma potrzeby się z tym spieszyć). Oczywiscie o wózku, foteliku do auta i łóżeczku nie wspomnę. Ogólnie mozna szybciej zacząc kupowac wszystkie rzeczy bez żadnych obaw. Miłego kompletowania wyprawki:-)

W pierwszej ciąży zaczynałam kupować ciuszki jak tylko się dowiedziałam że zostanę mamą.W 14 tygodni utraciłam ciąże.Jak patrzyłam na ciuszki to ryczałam.Wziełam worek i wyrzuciłam do kosza. Pomogło :) Nie wieerze w zabobony ani w ten żeby za szybko nie kupować ani w inne ;) Ale w drugiej ciąży zakupy zaczynałam robić w w 8 miesiącu. Co możesz teraz kupić? Wszystko. Ciuszki,pampersy,husteczki,kosmetyki,łóżeczki itd.

Ciuchy - to numer jeden! Dlatego, bo najwięcej kosztują. Pieluchy i kosmetyki jeszcze nie, ale jak trafisz coś gdzieś na promocji to bierz!!! Wózek - na niego najlepiej odkładaj regularnie kasę i kup jakoś pod koniec ciąży. Podobnie meble, albo samo łóżeczko (zależy co planujesz). Na pozostałe drobne akcesoria poluj w czasie promocji - przed tobą na szczęście jeszcze ich wiele. :)

Gość anusssssska
ja jestem teraz w 25tc i kupuje ubranka wtedy jak zzauwaze cos na przecenie czy wyprzedazy dzieki temu mam tego juz troszke i firmowek a naprawde za niskie ceny tansze niz rzeczy niefirmowe....poza tym mysle ze mozna juz kupowac akcersoria tak jak dziewczyny pisza male nozyczki, szotke do wlosow, butelki,kosmetyki, pieluchy, lozeczko, reczniczki kapielowe, gryzaki, smoczki, ja na razie z tym czekam bo nie mam na to miejsca ze wzgledu na remont ale mysle ze warto wczensiej kupic niz póxniej nagle wydac full kasy i to na takie niby "pierdołki" a niezbedne i w sumie drogie, pojedynczo wychodza malo ale jak przyjdzie na raz kupic to juz nie jest malo.....juz to widze bo ubranka kupic po 20-30zł to ok ale na raz kilkaset zlotych to juz nie wesolo i jeszcze jak nie ma promocji kupowac a wiadomo body i spiochow to trzeba miec wiecej wiec ubranka tez troche wyjda

Gość hiuyuiy990890
ja miałam tak samo w 1 ciąży kupowałam od początku jak się dowiedziałam że jestem w ciąży ciąże straciłam w 21 tygodniu. w 2 ciąży nie kupowałam nic na początku ciążę straciłam w 7 tygodniu w 3 ciąży zakupy robiłam w 8 miesiącu i początek 9 miesiąca torbę też miałam spakowaną na 2 tyg przed terminem do końca rozwiązania był strach przed utratą upragnionego dziecka.

Gość a czy pomyślałyście
co kiedy stracicie dzidzię np w 5 miesiącu a tam pokoik dla dziecka gotowy- wiecie, niektóre mamy nawet nie chca słyszec wtedy słowa dziecko a co dopiero codziennie wchodzic do dziecęcego pokoju....

ja też nie wierze w zabobony jednak w pierwszym trymestrze nic nie kupowałam bo wiedziałam ,że na wypadek poronienia będę patrzeć na ubranka i czuć się koszmarnie. obecnie jestem w 21tc i zbieram rózne dary od rodziny i znajomych;) mam 4 butelki (fajnej firmy;) ),podgrzewacz do butelek, laktator, troszkę ubranek i łóżeczko na pierwsze miesiące. sama jeszcze nic nie kupiłam. trochę się rozglądam. dzis własnie rozpoczęłam wolne dni, które będa trwały az do wyznaczonego terminu nardzin - wiec bede miala troche czasu by porozglądać sie za wózkiem, ubrankami. ja akurat nie odczuwam potrzeby by kupowac nowe rzeczy :)

a wszystko mozna kupować ubranka w uniwersalnych kolorach pieluchy butelki wszytko na końcówce nie miałam ochoty na zakupy a już na szukanie gdzie tanio wózek czy łóżeczko

a wszystko mozna kupowac ubranka w uniwersalnych kolorach pieluchy butelki wszytko na koncówce nie miałam ochoty na zakupy a juz na szukanie gdziue tanio wozek czy łozeczko

Jestem w 6 msc ciąży, tej pierwszej. :) Jeszcze nic nie kupiliśmy, bo dużo dostajemy. Także podstawy już są. Poza tym, przed wstawieniem nowych rzeczy do pokoiku dziecka, musimy zrobić coś ze starymi meblami, których chcielibyśmy się pozbyć. Przysiadłam ostatnio i spisałam wszystko co znalazłam w książkach i czasopismach dla mam. Wstawię listę, a Was proszę o poradę, co rzeczywiście jest potrzebne na wczoraj, co mogę kupić później lub w innej ilości, a co sobie odpuścić. Gwiazdki, to moje wątpliwości. Są też takie pozycje, którymi ogóle nie zamierzam zaprzątać sobie głowy, np monitor oddechu. Ubranka: ok. 4-6 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski) ok 4-6 koszulek (kaftaników) bawełnianych zapinanych z przodu na napy (lepiej bez kołnierzyka) 3-4 pajacyki bawełniane rozpinane w kroku i z przodu na całej długości na napy body bawełniane zapinane w kroku na napy: z krótkim rękawem (3 szt.), z długim rękawem (3 szt.) rajstopki 2 sweterki + spodenki lub dresik 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom skarpetki bawełniane (2-3 pary), lub buciki bawełniane grube skarpetki (3 pary) 1 polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości kombinezon zimowy (zależy od pory roku) 2 śliniaczki Pielęgnacja: krem ochronny do buzi maść ochronna (lub krem) do pupy oliwka dla niemowląt sterylne gaziki wazelina (do natłuszczania termometru) puder mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) Akcesoria: nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci szczotka do włosów pałeczki do czyszczenia uszu i noska waciki bawełniane (płatki kosmetyczne do mycia buzi) chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce, najlepiej nasączane mleczkiem lub oliwką) wata bawełniana gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa wanienka do kąpieli termometr do wody, myjka pojemnik na wodę (do przemywania pupy) (?) 2x dziecięcy ręcznik frotte z kapturkiem proszek do prania bez fosforanów Pościel i pieluchy: materacyk przewijak kołderka poszewki na kołderki prześcieradło do łóżeczka 2-3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka rożek śpiworek do spania zamiast kołderki polarowy kocyk cienki kocyk pieluchy jednorazowe pieluszki tetrowe (?) ok.3 pieluch z flaneli Inne: łóżeczko butelka do karmienia sterylizator do butelek (?) zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków (?) termoopakowanie (?) wózek przeciwdeszczowa folia ochronna do wózka moskitiera do wózka fotelik samochodowy termometr do pomiaru temperatury ciała (termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole) rożek do karmienia Monitor oddechu, który poprzez czujniki umieszczone pod materacem łóżeczka kontroluje oddech dziecka (?) wkładki laktacyjne (lepsze są przezroczyste) bujaczek

Gość ankaaaa647
b-ianka dzieki za ta liste chyba ja saobie od ciebie troszke przepisze do notesu i bede odchaczac ;) również jestem w 6 miesiacu i dopiero zaczynam sie rozglkadac za tym co trzeba kupic....a mam na razie tylko troszke ubranek kupuje wszystko nowe bo nawet nie mam od kogo tego wziac czy pozyczyc wiec wole tak powoli to zbierac zeby póxniej nie bylo full kosztów... a ja jeszcze doloze do listy laktator reczny (jest tanszy niz elektryczny i nie wiadomo czy sie przyda ale wole taki miec), do tego elektroniczna niania, i jeszcze kupie od razu karuzelke na lózko i na wszelki wypadek jakis smoczek jak maly juz naprawde nie bedzie chcial spac ;) sterylizatora do butelek na razie nie kupuje, nie widaomo jak bedzie karmiony a to sporo kosztuje, kupie chyba za to podgrzewacz do butelek i pojemniki na moj pokarm jak mnie dluzej nie bedzie. Pieluszki tetrowe na pewno kupie bo widzialam juz nie raz u znajomych ze sie przydaja np jak maly ulewa albo sie slini i takie tam :)

Hej Słońce! dzięki za podpowiedz. już uzupełniłam listę o laktator. butelki i inne, mam nadzieję, nie będą na razie potrzebne, (chociaż jedną kupię), bo chciałabym karmić piersią. co do elek-niani, przez pierwsze miesiące chcemy, aby łóżeczko stało w naszej sypialni, może się więc obejdzie. nie jestem pewna co do kołderki, bo słyszałam, że na początku lepszy jest śpiworek. dziecko się nie odkryje, nie zasłoni sobie buzi... itp. koło 28 tyg. najwcześniej będę widziała się z położną środowiskową, liczę, że podpowie mi dokładnie co i jak. bo znajome mimo, że z dziećmi, to każda co innego. :)

Ja urodzilam rok temu i tez tak szalalam jak Wy teraz . :) Nakupilam duzo ciuszkow w malych rozmiarach :O niektore z nich wogole nie zdarzyly byc uzyte bo syn bardzo szybko rosl. Powiem, ze kilka rzeczy z tej listy jest kompletnie niepotrzebnych i tylko kase na nie wydacie m.in ciuszki . Moja rada kupuje wszystkie po 3 sztuki bo po co wam 6 spioszkow? Uwierzcie dziecko nawet nie zdarzy ich zalozyc. I proponuje kupowac rozm 62 starczy na dluzej. Po co od razu laktator kupowac ktory swoja droga nie jest najtanszy. Przeciez nie wiadomo czy bedziecie karmic piersia a jesli bedziecie miec nawal juz w szpitalu to przezciez Maz albo ktos inny moze kupic i przywiesc wam. Podgrzewacz do butelek to tez poroniony pomysl. Lepiej przygotowac wode na noc w butelce potem odgrzac w mikrofali i dosypac mleka. A taki podgrzewacz bedzie podgrzewal wode 5min to dziecko sie wam kompletnie rozbudzi i to dopiero jest problem. czapeczki bawelniane po kapieli, :O ja takich nie mialam a syn ani razu jeszcze nie chorowal. wazelina do natluszczania ternmometru, serio nie wiem po co wy chcecie ten termometr smarowac wazelina? zamiast mydla lepiej kupic zel do wanienki. Mydlo zostawia taka wstrertna warstwe mydlin. gruszka z mojego doswiadczenia sie nie sprawdza u niemowlat lepeij kupic fride. termometr do wody to tez zbedny wydatek lepiej wode sprawdzac lokciem, ma byc przyjemnie ciepla. wata bawelniana ? Po co? co do cerat do lozeczka to w Rossmanie sa takie specjalne podlady babydream , ja mam idealnie sie sprawdzaja. starylizator do butelek, moim zdaniem zbedny wydatek. Jak juz tak bardzo chcecie dezynekowac to lepiej wygotowac, chociaz ja moze 2 x to robilam . termoopakowanie, tak , jezeli wychodzicie na naprawde dluuugie spacery. monitor oddechu, jezeli dziecko ma jakies problemy ze zdrowiem to tak.

Gość taaaaaaaa jasneeeeeee
nie słuchajcie jagody ! ona robi wieczorem mleko modyfikowane , wsadza do lodówki , a w nocy podrzewa je w mikrofali ! to leniuch jest i tyle ! całe kafe sie z niej śmieje ! nie słuchajcie też że 3 śpioszki sie pzrydzadzą , otóż pomyślcie : dziecko wstaje rano , zakładasz mu śpioch , potem dziecko idzie spać - musisz przecież po kapieli założyc kolejny czysty śpioch , bo co prać codziennie ? skoro mozna raz na kilka dni mając normalny zapas ubranek ? a co jesli w dzień uleje ? i już wszystjie 3 śpiochy do prania. No chyba że mądra jagoda w jednym śpiochu trzymała dziecko 3 dni , bo po co ? Przeciez sie nie brudzi . Wracając do tematu : ubranka - OK krem do buzi -OK masć ochronna -OK ( linomag i koniecznie bepanthen ) oliwka - NIEPECJALNIE , ja w szpitalu dostalam taką małą buteleczke i wystarczyła , uzywałam oilatum do kapieli , wiec nie trzeba było natłuszcać ) sterylne gaziki -OK , ( do przemywania oczek , mogą ropieć ) wazelina -NIE ( jak chcesz merzyć tak tepkę , to wysarzy linomag ) puder - OK ( jeden awaryjnie, jakby sie faldka zatarła jakaś ) mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe - NIE (wysarczy Oilatum ) sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska -OK spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) -OK nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci -OK szczotka do włosów -OK pałeczki do czyszczenia uszu i noska -OK (ale nie noska i nie uszu , tylko do pępuszka ) waciki bawełniane (płatki kosmetyczne do mycia buzi)-OK chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce, najlepiej nasączane mleczkiem lub oliwką)-OK wata bawełniana - NIE gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa -NIE , frida jest najlepsza wanienka do kąpieli -TAK termometr do wody, -NIE myjka - NIE (lepiej ręka , bo w myjce mogą sie baktrie mnozyc pojemnik na wodę (do przemywania pupy) (?) - chyba kazdy ma w domu 2x dziecięcy ręcznik frotte z kapturkiem - TAK , ale lepiej taki duzy dzicięcy ręcznik kupic, bo z małych rożków z kapurkiem dziecko szybko wyrasta ) proszek do prania bez fosforanów -OK materacyk-OK przewijak-OK kołderka -OK , ale mozna poźniej kupić poszewki na kołderki -OK prześcieradło do łóżeczka -OK 2-3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka -NIE, ani razu nie użyłam rożek - OK , u mnie dobre 2 miesiace był używany śpiworek do spania zamiast kołderki - OK, zalezy jaka pora roku , jak lato to nie ma potzreby polarowy kocyk -OK cienki kocyk -OK pieluchy jednorazowe -OK pieluszki tetrowe (?) - OK, z 10 sztuk na początek ok.3 pieluch z flaneli - OK łóżeczko -OK butelka do karmienia -OK sterylizator do butelek (?) - NIE, ja miałam a karmiłam piersią, potem uzyłam moze z 5 razy , ale kupiłam na allegro uzywany aventu za 30 zł , spzredałam za 45 :) zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków (?) -OK , jak najbardziej jedna szczotka , niczym nie umyjesz tak dokładnie butelki i smoczka . termoopakowanie (?) - TAK, jezeli karmisz sztucznie , jak piersia to dopiero za kilka misiecy sie przyda na picie wózek - OK przeciwdeszczowa folia ochronna do wózka - OK moskitiera do wózka - OK , jak jest lato fotelik samochodowy - OK termometr do pomiaru temperatury ciała (termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole) -OK, super sprawa rożek do karmienia - juz był wyżej Monitor oddechu, który poprzez czujniki umieszczone pod materacem łóżeczka kontroluje oddech dziecka (?) - NIE wkładki laktacyjne (lepsze są przezroczyste) - OK bujaczek - OK, oooo tak :) od siebie dodam : wózek , podgrzewacz, laktaror i inne spzrety kupujcie na końcówce, żeby w razie czego gwarncja była dłuzsza. Poza tym lista bardzo w porządku :) Jezeli ominą Was kolki , to tylko pogratulować , jak moje dziecko złapało to siedziałam na necie i gorączkowo szukałam co podać . na kolki : woda koperkowa - grippe water bobotic te dwie rzeczy mnie uratowały . co szybko schodzi i warto kupic wiecej bo sie nie zmarnuje : LINOMAG - od razu z 5 opakowań , idzie jak woda chusteczki wilgotne - ja używam do dzis i moje dziecko nie miało ani razu odparzenia ( ma 1,5 roku ) pieluchy w róznych romiarach ( jak sa promocje w marketach) newborny miałam 2 opakowania, nie zabrakło , potem poszły 2 przez jakieś 2 miesiace, a potem długo 3. Oilatum - ja używałam długo , nie raz na allgero trafi sie okazja 1000 ml po 40 zł . Jezeli was chodzi, to w gazetach piszą o 2 opakowaniach podkładów porodowych , nie znam dziewczyny ( nawet po cesarce ) której by to wystarczyło ... ja w szpitalu *(byłam 2 doby ) zuzyłam ponad 3 opakowania. A w domu lepiej nie pisać , a wcale nie miałam trudnego porodu , 2 szwy .

taaa, jasneeee, sluchaj tepa dziwko, pisalam zeby kupowaly po 3 szt ubranek . Czytac nie umiesz czy jak? Majac po 3 rzeczy mozna dziecko ubierac przez 3dni bez robienia prania a dziecko bardzo szybko rosnie, wiec kupowanie duzej ilosci ubramek mija sie z celem i jest wyrzucaniem pieniedzy w bloto. Kazda doswiadczona mama ci to powie. Czytaj ze zrozumieniem, debilu. Po co piszesz o Oiliatum, przeciez to specyfik dla dzieci z egzemami, atopowym zapaleniem skory itp Po co maja przyzwyczajac dzieci do tego gowna , ktory wcisnela ci polozna a ty glupia to wzielas a teraz kupujesz. Nie sluchajcie jej durnych rad wystarczy zwykly zel do kapieli. A tak na marginesie szkoda , ze sie nie podpisalas na czarno tylko jako trol wystepujesz i "madre " rady dajesz a tak naprawde nie widomo kim jestes. Wiem jedno na pewno nierozgarnieta, tepa mamuska ktora wierzy w reklamy ( Oilatum) i ktorej kazdy kit mozna wcisnac.

ile wy macie lat?:/ rozumiem takie egzotyczne stany przejęcia nowym stanem rzeczy, narodzinami, noworodkiem.. ale podejdzcie do sprawy trochę bardziej racjonalnie. Ja zaczęłam zbierać rzeczy pod koniec 8go i na początku 9go miesiąca, wiedząc już - mniej więcej - wagę dziecka [co dobre usg wskazuje]. I gdybym kupiła ogrom ciuszków numer 57 to założyłabym ręce z rozpaczy, że wydałam kupę forsy na rzeczy, których moje dziecko nigdy nie założy, bo się w nie nie zmieści. Tym bardziej nie rozumiem kupowania na zapas, trudno jest przewidzieć rozmiar dziecka pół roku po urodzeniu, gdy się jest na samym początku ciąży. Tym bardziej pierwszej. Jeśli chodzi o mnie, nieproporcjonalną większość dostałam, po weryfikacji zostało kilka naprawdę porządnych, podstawowe akcesoria kupiłam 3tg przed porodem [ były to wanna, nożyczki, szczotka do włosów, elektr. termometr, butla, smok]. I nie bawiłam się w jakieś termometry do wody [od tego są łokcie, pojemników na wodę do przemywania pupy [pierwsze słyszę], śmieszne moskitiery, dziesięć rodzajów rożków czy bujaczków, których noworodek nie potrzebuje. I jakiś czas jeszcze potrzebować nie będzie. W praktyce wiele rzeczy jest po prostu nieprzydatnych i zagracają mieszkanie. Nie wiem, wydaje mi się, że niektóre z was popadają w jakąś dziwną paranoję, ale jak wspomniałam, może mam tutaj do czynienia z milionerkami... nie chciałam nikogo obrazić, jeśli to zrobiłam, przepraszam pozdrawiam

Gość blue_bell
Linomag x5??? Nigdy tego nie używałam. Jeżeli zajdzie potrzeba, to zawsze można kupić po porodzie. Doradzałabym poczekać też ze wszystkimi akcesoriami do karmienia- wystarczy wyłącznie butelka na wszelki wypadek (jeżeli oczywiście chcecie karmić piersią), resztę rzeczy można dokupić po porodzie. Słyszałam też, że niektóre dzieci mają podrażnienia po niektórych pieluszkach czy nawilżanych chusteczkach, więc może nie warto zaopatrywać się w wielkie zapasy. Przed porodem wydawało mi się, że jak urodzi się dziecko to przez miesiące będę uwięziona w domu- nic bardziej mylnego :) poza tym ojciec dziecka może na bieżąco dokupować potrzebne rzeczy Ciuszki, kocyki- jak najbardziej :) no może nie 3, ale też bez przesady, zresztą każdy, kto będzie Was odwiedzał na pewno przyjdzie z jakimś prezentem :) nie kupujcie też ciuszków "na przyszłość".Ja mam np. welurowe pajacyki- córeczka urodziła się malutka, zanim do nich dorosła, to przyszło lato i ani razu nie miała ich na sobie, to samo tyczy się ciepłych bluz i sweterków. Kupcie zestawy "na po porodzie", resztę uzupełniajcie zależnie od pory roku i rozmiaru dziecka

Gość a;ala
w oliatum nie mozna kąpac noworodka chyba ze ma azs , wystarczy żel z oliwką . Mój ma azs i jest kąpany w oliatum ,ale w innym przypadku to sie mija z celem .

Ja kupowałam zwłaszcza ubranka od początku, potem rzeczy większe - łóżeczko, wanienkę, na koniec kosmetyki.

napiszę ci co z tej listy jest za dużo lub zbędne bo mam ponad roczne dziecko i też trochę przesadziłam z wyprawką kaftaniki- (lepsze są body bo kaftaniki się ściągają, marszczą i dziecko mogą uwierać). Lepiej kupić kilka par bodów). ja osobiście tylko w szpitalu używałam dla małej kaftaników zanim się nie kapnęłam że body są super sweterki (aż 2?)- lepsze są dresowe lub polarkowe (ale cieńkie) bluzy. Na sweterki już za ciepło polarowy pajacyk - nie wiem może i to dobre ale... Ja osobiście rodziłam w marcu i nie założyłam ani razu małej bo taki polarowy pajacyk jest potliwy. A cóż dopiero w czerwcu i to na rozmiar tak mały? Lepiej ubrać zwykły bawełniany i przykryć kocykiem jak na spacer.... śliniaki- dla tak małego dziecka????? Ciekawe.... no jako młoda niedoświadczona mama ciekawe w jaki sposób będziesz odchylać czy podnosić głowę noworodkowi i wiązać ten śliniak:-o Ledwo się umie TOTO wziąć na ręce a już nie mówiąc o takich akcjach. Dla noworodków najlepiej się przydają zwykłe pieluszki tetrowe, Kiedy będziesz "odbijać"dziecko położysz sobie pieluszkę na ramieniu lub dziecku na piersi. wata bawełniana- nie wiem w jakim celu ale ok gruszka gumowa do usuwania wydzieliny...- absolutnie najlepszy jest aspirator nie gruszka!!!! myjka- ja myłam tak delikatne ciałko swoimi rękoma lub czasem chusteczką bawełnianą pojemnik do przemywania pupy??? Zbędne 2, 3 duże ceraty do łóżeczka??? A po co taka ilość? Ja miałam 1 i było ok rożek- ja miałam 2 i akurat się przydało bo mała nie raz mi zwróciła mleczko czy pampers źle założyłam i kupka się wydostała:-D do rożka akurat. Ale to ja tak miałam a może i 1 wystarczy pieluchy tetrowe - ok 10 czy 15 sztuk flanelowe- polecam więcej niż te 3 sztuki sterylizator- no chyba że ktoś kasiasty. Wystarczy sparzyć lub pogotować chwilę. bujaczek? Chyba nie dla noworodka... Z moich osobistych doświadczeń na odparzenia czy bolące brodawki w czasie karmienia polecam ALANTAN. Super!!!!

Gość mamatrojeczki......
wiesz powiem Ci z doswiadczenia ,ze sama dojedziesz do tego co bylo potrzebne a co nie ,ile ludzi tyle rad naprawde,a cos co innym bylo zbedne ja nie moglam sie bez tego obejsc wiec jak widzisz....;P kupuj na wyprzedazach jesli zaczynasz tak wczesnie,wez pod uwage gdzie mieszkasz jesli miasto i maszx blisko do sklepu to nie problem zeby podejsc po mleko modyfikowane czy laktator jesli okaze sie potrzebny,moze zaloz skarbonke i odkladaj po 5 zl ,potem bedzie jak znalazl jesli jest problem z kasa... Ubranka: ok. 4-6 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski) wystarczy po 3 z kazdego roz ok 4-6 koszulek (kaftaników) bawełnianych zapinanych z przodu na napy (lepiej bez kołnierzyka)nie nawidzer nie uzywalam tylko body 3-4 pajacyki bawełniane rozpinane w kroku i z przodu na całej długości na napy body bawełniane zapinane w kroku na napy: z krótkim rękawem (3 szt.), z długim rękawem (3 szt.) rajstopki 2 sweterki + spodenki lub dresik 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli mialam ani razu nie zalozylam czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom nie mialam i w razie czego zalozysz skarpetki skarpetki bawełniane (2-3 pary), lub buciki bawełniane grube skarpetki (3 pary) 1 polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości kombinezon zimowy (zależy od pory roku) 2 śliniaczki niekoniecznie na poczataek wystarczy pieluszka chusteczka Pielęgnacja: krem ochronny do buzi maść ochronna (lub krem) do pupy oliwka dla niemowląt sterylne gaziki wazelina (do natłuszczania termometru) po co? puder nie trzeba za duzo kosmetykow masz juz oliwke i krem im wiecej dajesz tym bardziej skora potrzebuje bo sie przyzwyczaja mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) Akcesoria: nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci nie umialam nimi obcinac mial normalne nasze ktore dezynfekowalam szczotka do włosów do roku nie mial wlosow pałeczki do czyszczenia uszu i noska waciki bawełniane (płatki kosmetyczne do mycia buzi) chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce, najlepiej nasączane mleczkiem lub oliwką) wata bawełniana masz juz waciki nie trzeba i waty gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa tylko gruszka zadna frida ANI KATEREK DLA MNIE NAJLEPSZA GRUCHA wanienka do kąpieli termometr do wody,nie jest az tak potrzebny myjka wystraczy pieluszke poprzecinac i masz 6 myjek pojemnik na wodę (do przemywania pupy) (?) nie masz brodzika,zlewu,wanny???? 2x dziecięcy ręcznik frotte z kapturkiem nie jest konieczny wystraczy zwykly ale jak wolisz proszek do prania bez fosforanów Pościel i pieluchy: materacyk przewijak tez nie ma parcia ale wygodny jest kołderka na poczatek niekoniecznie poszewki na kołderki prześcieradło do łóżeczka 2-3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka kup jednorazowe baby dream tanie a dobre rożek duzo osob odradza a ja sobie chwale pozniej robil jako kolderka śpiworek do spania zamiast kołderki polarowy kocyk cienki kocyk pieluchy jednorazowe pieluszki tetrowe (?) kupilam 5 potem wykorzystalam do mycia okien niezastapione ok.3 pieluch z flaneli mialam 1 wystarczyla Inne: łóżeczko butelka do karmienia sterylizator do butelek (?) garnek woda gaz zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków (?) tak termoopakowanie (?)nie uzywalam wózek przeciwdeszczowa folia ochronna do wózka moskitiera do wózka fotelik samochodowy termometr do pomiaru temperatury ciała (termometr z jednosekundowym pomiarem w uchu lub na czole) rożek do karmienia nie korzystalam a karmilam rok Monitor oddechu, który poprzez czujniki umieszczone pod materacem łóżeczka kontroluje oddech dziecka (?) jesli dziecko spi na innym pietrze albo ma problemy czy spicie w domu ty na jednym koncu drzwi zamkniete ono na drugim to tak wkładki laktacyjne (lepsze są przezroczyste) mialam zwykle;) bujaczek chwala za bujaczki dla dzieci dzieki nie mu moglam cokolwiek zrobic umyc sie,posprzatac zjesc sniadanie:D chociaz najwiecej bawi sie nim odkad skonczyl 1,5 roku :Dkleka przed nim i uja misie

Gość taaaaaaaa jasneeeeeee
jagoda , dziwke to se w domu znajdź prostaczko . Żałujesz na ubranka , a sobie kremy do mordy kupujesz po 300 zl i dziecku wydzielasz pampersy po 3 szt dziennie bo szkoda ci kasy , a potem sie zalisz na forum ze mu skóra schodzi płatami . Weź sie wieśniaro idź zabudź , albo przygotuj już mleko na tydzień . Jezeli o Oilatum, chodzi to mam wrazenie ze w życiu nawet tego w ręku nie miałyście, do jakiej atopowej skóry ?????? Kobieto , weź sobie ulotkę pzreczytaj ! OILATUM SOFT Linia została stworzona głównie z myślą o osobach poszukujących kosmetyków do codziennej pielęgnacji skóry zdrowej, nie wymagającej użycia środków leczniczych, jakimi są obecnie dostępne produkty Oilatum z linii leczniczej. To delikatniejsze i bardziej kosmetyczne rozwiązanie dotychczasowej serii. Można ją stosować do każdego rodzaju skóry, szczególnie skóry delikatnej i wrażliwej. Linia Oilatum Soft przeznaczona jest do codziennej pielęgnacji niemowląt i dzieci. Należy pamiętać, że Oilatum Soft to doskonałe, spełniające najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa, hipoalergiczne dermokosmetyki nadające się doskonale do pielęgnacji skóry suchej i wrażliwej - zawierają m. in. ciekłą parafinę odtwarzającą naturalny płaszcz lipidowy skóry, są pozbawione barwników, konserwantów i substancji zapachowych. Producentem serii jest firma Stiefel, która ma za sobą 160 lat doświadczenia w dermatologii. Stosując regularnie kosmetyki Oilatum Soft, aktywnie pielęgnujesz skórę, a także chronisz ją przed nieprzyjemnymi podrażnieniami. Oilatum Soft to aksamitna skóra i spokojny sen Twojego dziecka. Pielęgnacja z nową linią Oilatum Soft jest niczym czuły dotyk każdego dnia. W skład serii pielęgnacyjnej Oilatum Soft wchodzą następujące preparaty: Oilatum Soft Emulsja Oilatum Soft Krem Oilatum Soft Szampon Do dziewczyn które kupywały wyprawke w 9 miesiacu - ja od 7 nie mogłam palcem kiwnać , strasznie spuchłam i musiałam pzrede wszystkim leżeć z nogami w górze , noie mogłam załozyc butów , nie mówiac o wyjsciu do sklepu po wyprawkę.

Gość vergethtrhr
jagoda podgrzewacz trzyma temperaturę cały czas , nie podgrzewa przez 5 min. włączasz go do gniazdka i masz przez całą noc ciepły napój pod ręką. akurat podgrzewacz jest dla mnie niezbędny, jeśli chcę się wyspać