Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kafjojo

spiworek do spania dla nowordka bezpieczny?

Polecane posty

Gość kafjojo

Drogie mamy chciałam Was zapytać o śpiworki dla Waszych Maluszków? Używałyście dla swoich dzieci? Możecie napisać wady i zalety? Czy warto kupować śpiworek? Ja mam urodzić w lipcu i się zastanawiam nad zakupem? Chodzi mi o śpiworek do łóżeczka Chciałabym poznać Wasze opinie na ten temat

Moja córeczka ( ma miesiąc ) pod kołderką, myśle,że w śpiworku nie było by jej wygodnie,bo mała się rozkopuje,a ja i tak wstaję co 2 h ją budzić to i tak ją nakryję ;)

A nie wygodniej dziecku jest pod kołderką czy kocykiem ? Przecież pod kołderka może sobie nózkami pokopać,a tak to taki zawinięty :O

Gość psiworek
no wlasnie spiworek jest po to zeby dizecko sie nie rozkopywalo polecam ale dopiero po 5 mcu- wczesniej mozan zalozyc body i welurowa pizanke jak jhest chlodniej

Ja wiem po co jest śpiworek,ale po co dziecko tak zawijać . Przecież do niemowlaka i tak sie wstaje,żeby go nakarmić to przecież można przykryć dziecko ! :O

Gość kafjojo
Ja mialam poniewaz Laura sie urodzila we wrzesniu i nocki byly juz chlodne.Mialam z rekawami i bez , najbardziej sprawdzil sie ten bez rekawow.Nie spala w nim dlugo bo jak tylko zaczela sie przekrecac na boki to w nocy sie denerwowala ze nie idzie sie obrocic i spiworek poszedl w odstawke

Gość ylosnicyka
Ja słyszałam, że śpiworki są bezpieczniejsze dla noworodków i niemowląt od kołderek. Podobno kołderki powinno się używać gdy dziecko jest już większe. Ja kupiłam najpierw kołderkę, ale jak poczytałam sobie i porozmawiała z koleżankami to kupiłam również śpiworek. Chyba śpiworek jest bezpieczniejszy dla noworodka

Gość ylosnicyka
Ja mojej corce musiałam kupić taki śpiworek, bo cały czas się odkrywała w nocy gdy była kocykiem przykryta. Także u mnie się sprawdził jak była mniejsza. Teraz wiadomo, co chwilka się przekręca, także dla większych dzieci raczej nie są dobre. Jeżeli chodzi o kołderkę dla noworodka, to mi moja położna jak przyszła do mnie do domu, to kazała schować. I wyciągnąć dopiero jak córcia skończy roczek. To samo dotyczy poduszki. Oczywiście ja nie czekałam roku, już jakiś czas temu wyjęłam i poduszkę i kołderkę

kafjojo- ja też mam w domu noworodka,ale nie sądzę żeby Małej było wygodniej pod śpiworkiem,pod kołderką ma swobodę ruchów !

Gość mamauaksmamam
połozna kazał :O:O:O jkby kazał z goła dupa chodzic tez bys posłuchała czym nakryc dziecko kocyk ? :O:O durne baby

Gość do milimetrowa
ale ponoc kolderka mozna przykrzwac dziecko gdy skonczy rok czasu

Gość mamauaksmamam
pod kołderka ma swobodne a nie ściśnięte jak rolada

Gość domamauaksmamam
ale ty jestes prymitywna!!!!!!spadaj z tego topiku widac masz mozg tik taka

Gość mamauaksmamam
a gdzie napisane ze do roku nie wolno kołderki ??? po to by kupic i śpiworek i kołderkę czyli wydac DWA RAZY KASE i to nie małą

Gość do mamauaksmamam
ojoj a Ty co takas madra jest??????????durne baby? hm...ale masz niski poziom

Gość ini mini
milimetrowa - chyba mylisz śpiworek z rożkiem albo otulaczkiem. W śpiworku dziecku ma miejsce i spokojnie może machać nóżkami ile wlezie. My używaliśmy praktycznie od urodzenia i byliśmy bardzo zadowoleni. Moja rada jak śpiworek to rozpinany z przodu na całej długości. Śpiworki są różnej grubości na lato i zimę, no a jak będą upały to pieluszka albo jakieś inne cienkie coś :)

Jakoś ja pierwsze dziecko od samego poczatku nakrywałam kołderką i żyje ! Nikt nigdy mi nei powiedział,że mozna od roku czasu !! Bzdura jakas !!

Gość liguanaaa000
Ja osobiście nie spotkałam się z negatywną opinią na ten temat. Sama mam przeszło rocznego synka i uważam że taki śpiworek do spania to super sprawa, zwłaszcza jeśli Twój maluszek ma zwyczaj rozkopywać się w nocy z kołderki. A już najlepiej taka rzecz się sprawdza w okresie jesienno-zimowym. Gdy był mniejszy też takowych śpiworków używałam dla dziecka. Moje dziecko co rano było zimne jak wyjęte prosto z lodówki, nabyłam śpiworek i jestem strasznie zadowolona, śpiworek wystarcza i nie trzeba już kołderki. Koszt nowego wynosi od 50zł i więcej, ale polecam rozejrzeć się po Allegro........ i kupić nieco większy - wtedy będzie mógł być wykorzystany przez dłuższy okres czasu.

Gość kiedyś nie było śpiworków i
dzieciom jakoś nie działa się krzywda z tego powodu:P Ja kupiłam swojej córce i poduszke i kołdre. Są specjalne poduszki dla takich maluchów,mają 1 cm grubości ( śpi na niej do tej pory a ma już prawie 4 lata )

Gość do autorki 90900
Ja myśle, że to wszystko zależy od indywidualnych potrzeb dziecka, każdemu dziecku inaczej jest wygodnie, każdemu lepiej w troche innej temperaturze, jedne uwielbiają polar a inne nie znoszą. Mój Antek śpi w pościeli z bawełny- nie ma to jak tradycyja z tym, że kołderka ma wypełnienie kukurydziane- naturalne, więc jest cyrkulacja powietrza i mały się nie poci anie nie rozkopuje się w nocy, więc wygląda na to, że jest mu wygodnie i nie za ciepło... Offline

Gość a nie mozesz zaproscic na tort
Spiworek to swietna sprawa i jesli ktos uwaza, ze ogranicza dziecku ruchy, to w zyciu nie widzial spiworla :) Spiworki maja czesto forme wydluzonego trapezu, a wiec u giry przy raminkoach wezsze, a a od pasa w dol sie rozszerzaja. Moj synek ma prawie rok i spi od samego poczatku w spiworku. Dla nas rewelacja.

Ja dla mojej corki kupiłam śpiworek ale dopiero jak miala pol roku i zaczera sie w nocy rozkopwac z tym ze po miesiacu juz to nie zdalo egzaminu bo tak sie wiercila ze potrafila w nocy z niego wyjsc. A do kiedy sie urodzila to spi pod kolderka i bez poduszki:)

spiworek nie ogranicza ruchow, bo jest na dole dosc szeroki, ale faktem jest, ze jak dziecko badzo ruchliwe, to sie w nocy zlosci gdy nie moze obrocic sie na brzuszek. mialam tak z moim synkiem. kupilam spiworek dla noworodka a on go niecierpial bo wolal byc ciasno zawiniety w kocyk. zaczelam uzywac spiworka gdzies w 3 m-cu i tez niezbyt dlugo, bo maluch tak sie w nocy wierci, ze predzej czy pozniej ten spiworek zwija mu sie w nozkach i maly nie jest w stanie juz bardziej sie obrocic bo spiworek go hamuje, wtedy zlosci sie i budzi. na lipiec mimo wszystko nie polecam, bo jak bedziesz miala w domu bardzo cieplo to lepiej bedzie przykryc malucha flanelowa pieluszka niz spiworkiem, bo spiworek to jednak dodatkowa warstwa takze na pleckach. u nas jak przyszly upaly maly po prostu w spiworku sie pocil.

Gość Hagneta
Śpiworek jest fantastyczny. Bardzo polecam! Nie ogranicza ruchów dziecka, dobrze trzyma ciepło i chroni przed zmarznięciem. Latem dobrze,by był cieńszy i wtedy tylko bodziak i śpiworek wystarczy. U nas sprawdził się fantastycznie do 6 miesiace, teraz jest za goraco i już Mała spocona się budziła. A mamy grubszy śpiworek. W sklepach od 28zł mozna znaleźć. Mam tez pytanie, czemu ma służyc poduszka o grubości 1 cm? któras pisała że dziecko na niej kładzie.. w jakim celu? Aktualnie spimy pod kocem, nawet jak się rozkopie to ma pajaca i nie marznie. Kołderki jeszcze nie rozpakowałam nawet. Pewnie na jesieni to zrobię.

Gość Hagneta
Jeśli chodzi o maluszka lipcowego - to polecam cieniutki śpiworek lub koc lub nawet flanele, sądze,ze bedzie na tyle ciepło,ze maluch nie zmarznie.