Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Emily 2525252

Wczesna ciąża, chyba za krótko brałam folik, co robić???

Polecane posty

Gość pawolla
Zapewnienie odpowiedniej dawki kwasu foliowego w diecie graniczy niemal z cudem, bo foliany szybko ulatniają się. Dlatego musimy je uzupełniać folikiem. Dla bezpieczeństwa.

Gość praolka
Każda odpowiedzialna mam już chyba o tym wie i nie narazi swojego dziecka na wady rezygnując z folika.

Gość gość
Nie ma sie co stresowac tylko po prostu brac przez cały czas. Najgorzej to myslec i sie meczyc co bedzie. Trzeba byc dobrej mysli.

Gość gość
Prawda, większość dzieci przecież rodzi się zdrowa,ale mimo wszystko nie folik to podstawa, lepiej dmuchać na zimne...

Gość gość
Oczywiście, tym bardziej, że codzienne łyknięcie tabletki to nie jest jakiś straszny wysiłek

Gość dominikaa83
Nie rozumiem kobiet które własnie maja takie podejscie. Przeciez lekarze nie od dzisiaj mówią o tak waznym znaczeniu kwasu foliowego.

Gość aroszka
No niektóre mamy widać nie mają pojęcia jakie znaczenie ma folik w ciąży a zwłaszcza na jej początku jak zamyka się cewa nerwowa.

Gość passiowa
Jeśli chodzi o okres ciąży to ja z kolei wiem ze najwazniejsze mimo wszystko jest to aby przyjmować kwas foliowy, i my kobiety nie mozemy o tym zapominać.

Gość gość
Polska to dziwny kraj...hipochondryków..hm..kiedyś nie słyszano o foliku, a rodziły się zdrowe dzieci...zresztą w większości cywilizowanych krajów nie zaleca się u zdrowej kobiety żadnych " wspomagaczy" przy prawidłowo rozwijającej się ciąży...Często bywam w UK ..., tak z ciekawości na takiej długiej , ważnej ulicy , w dużym 200tys mieście widziałam jedną aptekę, a u nas byłoby pewnie z 5 i do tego ze 2 " zielarczyki" Śmieją się z nas w Europie,że w Niemczech masz na jednej ulicy 5 pubów , a i nas 5 aptek...Nabijanie kasy koncernom farmaceutycznym ...a kobiety w ciąży i matki małych dzieci , to złoty interes.. Autorko, nic się nie stanie ,że nie brałaś wcześniej foliku, ale teraz nie przesadzaj , jak musisz łykaj po jednej!

Gość gość
czyście wszystkie oc****ły z tym folikiem? nie macie co robić, tylko aptekom kieszeń nabijać? wystarczy posypać codziennie ziemniaki natka z pietruszki, zjeść kawałek surowej kapusty albo surówkę z niej, a do kolacji kawałek zielonej papryki, brokuła lub kalarepy i macie aż nadto kwasu foliowego... myśleć trzeba, a nie łykać sztuczne suplementy, które w 90% się nie wchłaniaja i dodatowo niszczą wątrobę...

Gość gość
dokładnie, zgadzam się w 100%

Gość renilma
No nie powiedziałabym, kwas foliowy szybko się ulatnia a podczas gotowania większość folianów ginie to niestety posypanie kanapki natką pietruszki nie zapewni nam takiej ilości kwasu foliowego żeby uchronić dziecko od wad wrodzonych.

Gość gość
ja się ograniczyłam jedynie do kwasu foliowego, nie wydaje mi się że nadmierna suplementacja w czasie ciąży jest zasadna.

Gość gość
jesli ktos sie odzywia racjonalnie i prowwadzi zdrowy tryn zycia to nie ma powodu,zeby w ciazy bral jakiekolwiek tabletki itp. Ciaza to nie choroba, tylko fizjologia.Moda na kwas foliowy zapanowala stosunkowo niedawno . Za tzw "moich czasów nikt o tym nie slyszałi dzieci rodziły sie zdrowe ( w tym moje).

Gość serdanka
Teraz też większość dzieci rodzi się zdrowa, ale niestety zdarzają się przypadki urodzenia dziecka z wodogłowiem czy rozszczepem i lepiej temu zapobiegać niż potem gorzko żałować.

Gość olivka01
To prawda, ale niestety chyba nie wszystkie mamy biorą sobie do serca, ze zdrowie dziecko jest ponad wszystko i lekceważą przyjmowanie folika

Gość kordonka
Jak można to lekceważyć, ja nie wyobrażam sobie abym mogła ryzykować dla własnego widzimisię zdrowie dziecka. Folik w ciązy to podstawa i każda kobieta powinna to wiedzieć na długo przed planowaniem ciązy

Gość olek123
Cześć dziewczyny, zapraszam was na mojego bloga na temat moich starań o dziecko oraz samej ciąży: www.matkotymoja.com , Pozdrawiam

Gość gość
Kiedyś dzieci rodziły się zdrowsze a teraz kobiety w ciąży się faszerują pierdyliardem różnych suplementów za to liczba urodzonych dzieci chorych rośnie.

Gość sarbina
Też tak uważam, nadmiar witaminy A może powodować wady u dzieci , trzeba więc uważać i skupić się tylko na przyjmowaniu folika bo reszta może okazać się zbyt szkodliwa.

Gość gość
Ja teraz dopiero z mężem jestesmy na etapie planowania. Mam nadzieje ze pojdzie łatwo :) Zaczełam własnie teraz przyjmowac kwas foliowy.

Gość ksaja
No i właśnie tak trzeba, ale folik można zacząć przyjmować nawet wcześniej bo już podczas łykania pigułek antykoncepcyjnych, im wcześniej tym lepiej i bezpieczniej

Gość lizkamalizka
Rzeczywiscie, tutaj na pewno kwas foliowy jest niezbędny i bardzo pomocny jesli chodzi o okres ciązy.

Gość serra
W mojej rodzinie właśnie bratanek cierpi na wrodzoną wadę rozwojową spowodowaną domknięciem cewki nerwowej w czasie rozwoju płodowego. Jasio urodził o się z przepukliną oponową. Takze kobietki bądźcie rozważne i nie zapominajcie o kwasie foliowym. Warto brać go nawet non stop

Gość gość
JA dopiero zaczełam brac w 5 tygodniu. Po prostu dopiero wtedy dowiedziałam sie ze jestem w ciąży. Ale musze powiedziec ze wazna jest również nasza dieta, i tryb życia jaki prowadzimy przed ciążą ?

Gość gość
Ja teraz dopiero z mężem jestesmy na etapie planowania. Mam nadzieje ze pojdzie łatwo :) Zaczełam własnie teraz przyjmowac kwas foliowy.

Gość geniiiias
Iść do lekarza, a nie pytać na forum

Gość gość
Ja też tak uwazam jak Wy. Na pewno z czego nie można absolutnie rezygnowac to właśnie z przyjmowania kwasu foliowego. Jest tutaj najważniejszy.

Gość gość
Dokładnie sie z Toba zgadzam. I na pewno warto przyjmowac, ale trzeba tez zachować umiar żeby nie przedobrzyć w drugą stronę.

Gość gość
Jesli o mne chodzi to też musze powiedzieć ze sama przyjmowałam kwas foliowy. Ale nie skupiłam sie na tym zeby brać inne witaminy tylko zdrowo sie odzywiałam.