Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WIMA

pracodawca nie chce mi wydać świadectwa pracy

Polecane posty

Gość WIMA

pracowałam 1 rok na pełny etat nigdy nie było w pracy listy obecności, bo pracodawca o to nie dbał, teraz zostałam zwolniona i kazał mi przyjechać do firmy żeby podpisać listy obecności za cały rok wstecz i twierdzi, że nie wyda mi świadectwa pracy czy ma prawo tak postąpić ? bo świadectwo i ile wiem powinnam dostać w ciągu 7 dni proszę o wypowiedź

Gość WIMA
zna się ktoś na tym ?

Gość nie ma prawa jak ci nie wyda
to do sądu pracy

Gość Bonna Apetitta
Nie ma i NIE PODPISUJ TYCH LIST! To jest karalne! A o swiadectwie pracy poczytaj w Kodeksie Pracy

musi wydac świadectwo,jak nie wyda to tak jakbys na kolejny miesiac miała przedłuzoną umowe.i musi za ten okres płacic składki.

nie podpisuj listy - to po pierwsze. Po drugie - napisz do firmy list ZA POTWIERDZENIEM ODBIORU (żółta kartka z poczty) z prośbą o wydanie świadectwa pracy. Musi Ci wydać, jeżeli nie - masz go jak na dłoni - i do Sądu Pracy. Jeżeli Ci nie wyda świadectwa w terminie, możesz nawet walczyć o odszkodowanie z tego tytułu.

Gość WIMA
powinnam dostać świadectwo do tej soboty, ale uparł się, że mam przyjechać do firmy

świadectwo pracy ma obowiązek wydać w terminie do 7 dni. w zasadzie to ma to zrobić niezwłocznie, a max 7 dni jesli wczensije nie mogl. Na Twoim miesjcu po pierwsze poszlabym do zusu sprawdzic czy odprowadzal skladki. jesli wszystko bedzie ok, to powiedz mu ze jak dostaniesz swiadectwo to podpiszesz listy a jak nie to zglaszasz sprawe do PIP. Napeweno sie zainteresuja. Umowe masz w domu?

Gość WIMA
pasków nigdy nie dostawałam a i wypłata zawsze kilka dni po terminie była

Gość Bonna Apetitta
Nawet wtedy niech nie podpisuje list BO TO KARALNE!

Gość WIMA
tak mam umowę

Gość WIMA
z tego co widzę to mnie szantażuje żeby być czystym

Gość WIMA
tak pit dostałam ale chyba ma coś do ukrycia skoro tak mu na tym zależy a przez czy rok miał gdzieś

No to jak Pit dostałaś to powinno być wszystko ok, a Twój były pracodawca to jakiś leń, który może najzwyczajniej w świecie obudził się z ręką w nocniku z tymi podpisami. Oczywiście tak nie powinno być. A poza tym nie może Ci "kazać" przyjeżdżać do byłej pracy. Może Cię jedynie ładnie poprosić. Gościu nie zdaje sobie sprawy z konsekwencji swojego postępowania. Skoro tam już nie pracujesz nic nie musisz.

Gość WIMA
dzwoniłam do inspekcji pracy i rzeczywiście nie muszę się podpisać a on musi mi wydać świadectwo pracy

Gość agnieszkaspodradomia
ja bym powiedziała ze zgłosze to do PIP jak mi nie da zaswiadczenia i nic bym nie podpisała. jelsi by to nie pomogło na serio bym go zgłosiła do PIP.

Gość gość
A tak właściwie to co Ci szkodzi podpisać ?