Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość palacz mocnych

jak można mieć uczulenie na dym z papierosa?

Polecane posty

Gość palacz mocnych

moja laska tak twierdzi wydaje mi się że ściemnia, można być uczulonym na śiersc kurz itp. ale na dym?

Gość mimiomimio
można mieć

Gość na wszystko można być uczulony
m. Na dym jak najbardziej też

Gość palacz mocnych
ale jak? Wysypka jest jakaś? Czy co skóra swędzi?

Gość Altec Lansing
Mi strasznie łzawią oczy jak ktoś w pobliżu mnie pali papierosy, więc można :o

Gość palacz mocnych
czyli ściema

Gość sam jesteś ściema
uczulenia wziewne nie dają objawów skórnych!!! Kurcza się oskrzeliki i alergik dusi się po pewnym czasie wdychając alergen. Swędzi go podniebienie, leci z oczu i nosa, czuje się tak, jakby ktos go złapał za gardło i nie dopuszczał powietrza!!!

Gość jest
dlaczgo wszyscy palacze zachowuja sie jak ty, ty nie jestes uczulony to masz to w dupie ze twoja dziewczyna sie meczy poprzez owe uczulenie. takei uczulenie to cos okropnego. jak ktos wyzej wspomnial, objawia sie najczesciej swedzeniem podniebienia, łzawieniem i swedzeniem oczu, kichaniem.

może chodzi o trudności w oddychaniu, Ja mówię że mam atak astmy, gdy czyję dym (co jest lekko naciągane)

Gość moratar
A można być uczylonym na dym tytoniony przec całowanie osoby która pali papierosy, ale nigdy nie pali w mojej obecności. Czyli nie mam bezpośredniej styczności z dymem tylko z osobą która pali. Też nigdy nie pali przy mnie ale poprzedniego dnia. Czy jest to możliwe?

Gość można być uczulonym
ja sama jestem - chociaż palę.... A po każdym papierosie mam katar :-) Ale i tak nie rzucę!

Gość Tak, ja - a bo co?
Kiedy ktos przy mnie pali, w ciagu 5 min zaczyna bolec mnie glowa i robi sie niedobrze. To uczulenie?

Gość mozna
ja przy kontakcie z dymem papierosowym mam czerwone swedzace czolo..masakra!!!

Gość nie jesteś sam palaczu
oczywiscie że rzucenie palenia wszystkim by wyszło na dobre, ale nierzucenie to też nie koniec świata. Po prostu przy niej nie pal, myj ząbki itp.

Gość Nie zazdroszcze
Jestem chyba uczulona na dym od papierosow, bo po tym co tutaj czytam moim zdaniem jest taka mozliwosc... Jestem jeszcze mloda bo mam 13lat, ale zawsze jak jestem przy moich rodzicach jak pala to po kilku minutach (2-3min.) zaczynam miec taki gleboki kaszel. Nie wiem co z tym zrobic, nie raz jest jeszcze tak ze sie dusze, ale to nie zawsze, tylko czasem. Nie zazdroszcze takiej osobie, bo to sa MECZARNIE miec uczulenie na takie cos co masz prawie na codzien. POZDRAWIEM ^_^

Gość masakra!!!
ja to mam dopiero jazde z tą alergią...... dym wyczowam na odległosc kilometra a jak tylko ktos pali przy mnie to tak jakby ktoś z całej siły sciskał mi zebra i gardło, za nic nie mozna złapac oddechu :) co lepsze ten objaw utrzymuje sie (po jednorazowej sytuacji nawet do tygodnia :)) ale to nie jedyny tego objaw, jednakze najbardziej uciązliwy :) kiedy pierwszy raz miałam taka przypadłość robiłam cuda zeby dowiedziec sie co to jest....kardiolog, pulmolog itd itp az w koncu poszłam do alergologa i bingo :) nie wiem konkretnie na jaki składnik dymu mam uczulenie, ale gdybym sama zapaliła trafiłabym do szpitala i byloby ze mną ciezko :) wszystkich alergików pozdrawiam i łączę się w bólu :)

Gość gość
o jej ale nagle wszyscy uczuleni ? to kto te fajki wykupuje ? krasnoludki ?

Gość gość
A mnie zatoki dokuczają, wydedukowałem, że po fajkach... czas zmienić nałóg:D

Gość jakitakijakataka
Jak np. moja mama pali to się cyrk w domu zaczyna. Ciągle walczę z nią, żeby wychodziła na zewnątrz, do piwnicy, albo rzuciła w cholerę, ale że posiada status palacza około 30 lat, to marne szanse na zwycięstwo. Problem przede wszystkim z dymem, ale zapach suchego tytoniu też mi dokucza. Zaczęło się w dzieciństwie od bólu gardła, kaszlu itp. Z czasem doszedł ból głowy, zatok i uszu (niekiedy nie do wytrzymania). I jeszcze reakcje skórne się zdarzają, ale słabe i zależy od wielu czynników, np. popękane wargi od pocałunku palacza, albo jeśli nieostrożnie sprzątam pety, a potem przejadę ręką po ustach/ jakiejś ranie, to gwarantowane pieczenie i ból. Ale u mnie to już reakcje ekstremalne, bo oprócz uczulenia na tytoń mam jeszcze np. na niektóre pyłki i dodatkowo skórę atopową. W związku z powyższym nawet po Nivei, która ponoć dla dzieci taka doskonała cierpię z powodu tworzących się ran, że nie wspomnę o zdartej skórze po detergentach typu mydło w płynie aplikowane na uczelni...

Gość KażdyPseudonimZajęty
Nie ma "uczulenia". Jest po prostu wrażliwa na dym. Łzawienie - wrażliwe oczy. Ból gardła - to to samo co byś dał osobie niepalącej papierosa żeby się zaciągnęła, będzie ją bolało gardło i będzie kaszlała. Zatkany nos - to tak jak z każdym innym dymem, zatyka nos.

Gość ghoul
Chyba można, bo niedawno po dłuższej przerwie zapaliłam i mam wysypkę taką swędzącą na szyi i rękach. Nie jestem pewna czy to od tego, ale przed chwilą przeczytałam, że osoba, która też od niedawna pali ma dokładnie to samo

Gość gość
ja kiedys wezlam do baru gdzie palili zaczelo mi sie od tego robic slabo ( ogolnie mam alergie wziewna na pylki) nic nie slyszalam i myslalam ze zaraz zemdleje... dzieje sie mi tylko tak w zamknietym pomieszczeniu gdzie ten dym sie nasila

Gość gość
Ja mam uczulenie na dym z papierosów, co ciekawe, ujawniło się dosyć późno, bo jak miałam chyba 27-28 lat. Objawy identyczne jak przy uczuleniu na pyłki, którego nawiasem mówiąc nie mam. Najpierw zaczyna mnie boleć wnętrze nosa (czasem nawet nie czuję zapachu dymu, ale po tym bólu rozpoznaję, że ktoś w okolicy pali), potem nos mi w środku puchnie tak że nie mogę oddychać, zaczynam kichać, cieknie mi z nosa, następne w kolejności jest podrażnione gardło i oczy. Parę razy zdarzyło się nawet, że miałam zaczerwienioną skórę na twarzy i dłoniach. No i po kontakcie z dymem papierosowym jeszcze przez parę dni mam problemy z oddychaniem, chyba że biorę leki przeciwhistaminowe, ale one mają niestety skutki uboczne. :/ Wystarczy że ktoś zapali przy mnie jednego papierosa. Tak więc owszem, jest możliwe uczulenie na papierosy, rozmawiałam na ten temat z lekarzem, ale on stwierdził, że w dymie papierosowym jest tyle szkodliwych i drażniących substancji, że trudno nawet dojść do tego co wywołuję alergię. Jedyny sposób to unikać palaczy.

Gość gość
unikać to się powinno takich kretynek jak ty

Gość gość
dym z papierosa blokuje dopływ świnstwa radioaktywnego do płuc z prób nuklearnych - jest plan depopulacji, dlatego zakazują wszędzie palić i na opakowaniach zrobili te głupie obrazki trupów i te ostrzezenia...