Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasia dziekie siodło

Moj synek w lipcu 4 latka skonczy i dalej korzystamy z pieluch.

Polecane posty

Gość ania taka jedna
nawet na te głupoty i wypociny innych nie reaguj. poprostu zacznij od jutra konsekwentnie i już.

Gość bateria alkaliczna
Kasiu, Niestety własnie o to chodzi!! I tutaj właśnie popełniłaś błąd. Ja córkę wysadzam na nocnik od 7 miesiąca (teraz ma 14 miesięcy). Wiem, kiedy robi kupę (po śniadniau i po obiedzie) i wtedy sadzam ją na nocniku, obkładam zabawkami i w ciągniu 10 minut od posadzenia robi kupkę. Chodzi o to, by dziecko zaczęło kojarzyć daną czynność fizjologiczną z nocnikiem. Córka ma teraz 14 miesięcy i jak chce robić kupę to prosi... idzie pod drzwi łazienki i mówi "eee-eee" :D i my wiem o co jej chodzi. Od tygodnia w dzień nie zakładam jej pieluchy. Lata w samych majtkach. Nocnik stoi w przedpokoju i sadzam ją co 30 minut i mówię "siiii"... I czasem sie uda i nasiusia a czasem nasika w majtki... Ważne, że już wie do czego służy nocnik. Dlatego zrobiłaś błąd bo nie pokazałaś dziecku gdzie powinien się załatwiać. Skoro wiedziałaś kiedy robi kupę, trzeba było go sadzać, żeby zaczął kojarzyć kupa=nocnik. A tak przegapiłaś ten etap z lenistwa (bo wygodniej zaq lożyć pieluchę) i teraz Twoje dziecko za to płaci.

Ania staram sie w miare spojnie co nieco im odpisac na te glopoty co pisza i probuja sie podśmiewac.

baterio fajnie jak tak leci malutka i woła eee-ee, mądra dziewczynka

Gość z dzieckiem autorki wszystko
lubisz sie czepiac wypowiedzi innych czy tylko tak probujesz znalezc temat zastepczy. nie orientuje sie kiedy dzieci w Polsce zaczynaja zerowke bo od wielu lat tam nie mieszkam. jak ja szlam do zerowki to mialam skonczone 6 lat. po drugie przedszkole nie bylo obowiazkowe. tutaj gdzie mieszkam wiekszosc rodzicow posyla dzieci do przedszkola od 3 roku zycia, jak sie podcieraja to super, jak nie to trudno. ale nie wyobrazam sobie zeby 3 latek latal w przedszkolu w pampersie. rozumiem ze twoje dziecko nei chodzi do przedszkola. zastanawiam sie czy to twoj wybor, dziecka czy moze problem ze znalezieniem pani chetnej do zmiany pieluch. kolezance powiedzialabym prosto z mostu ze jest dziwna i robi dziecku krzywde. wiele osob juz ci to powiedzialo ale widac nie dociera.

z dzieckiem autorki wszystko wiele osób powiedzialo ale w sposób kulturalny nie wyśmiewajac sie i nie probujac oczernaic jak ty

kasia dziekie siodło -----A jak inaczej to określisz???? Widocznie masz plecy wygrane na loterii :o Po co zakładasz pieluchę???? Zakładając ją niczego nie osiągniesz.Teraz masz wyśmienite warunki do nauki.W domu i na dworze bez pieluchy.Nie zawoła/popuści wypierzesz i raz dwa wyschnie.Ja uczyłam dziecko w zimę.W domu bez pieluchy (w nocy też)na dwór pielucha bo nie będę wystawać pupy na mróz.Pierwszy tydzień też latałam z mopem i wiecznie prąłam obsrane gacie.Ale tylko konsekwencja sprawiła że został osiągnięty cel.Czego i Tobie życze.Moje dziecko jest "tylko" starszy o pół roku od Twojego i to już są dzieci z wielkim rozumem więc i nauka szybciej pójdzie.

sory ale w pewnych sytuacjach po prostu nie moge sie opanowac a twoj przyklad jest ewidentnym lenistem i brakiem wyobrazni. skoro jestes matka to powinnas reprezentowac jakis poziom i wiedziec jakie sa potrzeby dziecka a nie zadawac naiwne pytania i oczekiwac ze ktos cie poglaszcze po glowie

mam nadzieje, musze sie rozejrzec za jakims ciekawym nocniczkiem z bohaterem jakims bo ten ma caly bialy

Gość do ania taka jedna
Ty chyba nie zrobumiałaś problemu. Dziecko autorki W OGÓLNIE nie załatwia swoich potrzeb poza pieluchę. Więc jak ma go wysikac przed snem czy w nocy skoro On nawet w dzień odmawia sikania na nocnik czy sedes! Tylko w pampersa!

zakladajac taki temat myslalam zeby mnie glaskali po glowie? to temat proszacej o rady kobiety, nie zrozumialas o coc hodzi w topiku? mam problem i pytam i twoim zdaniem chce zeby mnie glaskac ? boze :O

tak synuś wszystko robi w pieluszki.

sprobuj zrobic porownanie z tata- tata sika do toalety, na stojaka, ty synku tez jestes juz duzy i tez tak umiesz- jak tata! Na pewno siusiakiem dosiegnie, zeby siknac do kibelka. W nagrode moze spuscic wode, po swoich siuskach i dostac wielka pochwale od mamy! Z kupa moze pojsc podobnie. Jak juz ktos wyzej wspomnial- zamiast nocnika lepiej rozejrzyj sie za ladna nakladka na sedes. I nie miej zalu do tych, co Cie krytykuja- to troche ewenement, ze takie duze dziecko nie umie zglaszac swoich potrzeb. Ale zycze powodzenia!

proponuje ci wrocic i obiektywnie przeczytac wszystkie posty. moze mialas zamiar pytac o pomoc ale sposob wypowiedzi sugeruje ze ciezko ci przyjac do wiadomosci ze robisz cos zle. poza tym nie mowimy o 2 letnim dziecku i lekkich sugestiach ale o 4 latku ktory jest sporo do tylu w kwestii kupy. a ty zamiast sie zmobilizowac, skonczyc temat i pojsc wyjac pieluche to piszesz jak slodka idiotka "tak moj synus dalej robi w pieluchy" :P

Gość mama taka jaka
To nie on korzysta z pieluch tylko rodzice, to wygoda. To, że latał w majtakach i nie zadziałało nie przemawia do mnie. To znaczy, że powinien latać w majtkach dłużej. Jedne dzieci zaskakują od razu inne potrzebują czasu. Jak to w życiu. Skoro ściągasz pieluchę to na dobre. To nic, że sika czy robi kupe. Musi latać tak dopóki nie zrozumie, zauważy, doświadczy, że wygodniej jest, mniej zachodu, jak się zrobi siku do nocnika czy na sedes. Ale z pewnością konsekwencja to podstawa. Nie można pokazać mu, że to takie ćwiczenie, a za chwilę będzie jak było. Dlatgo konsekwentnie bez oglądania się na uciązliwość tej konsekwencji.

z dzieckiem autorki wszystko ojojoj jakas ty zabawna :D hahaa

no nic bede próbować mam nadzieje że synus cos załapie

jak dla mnie to on jest jeszcze malutki ale porownujac inne dzieci to robia juz same na nocnik tzn widze ze bez pieluchy sa jak na podwórku jestesmy.

Gość saguaro
Pracuję w przedszkolu i powiem Wam, że dzieci noszące pampersa zdarzają się coraz częściej, nie tylko w 3 latkach, ale i w 4 latkach. Niby jest napisane w statucie, ze ma być dziecko samodzielne, ale dyrektorzy przymykają na to oko, bo w końcu to nie oni zmieniają dziecku pieluchę czy brudne majtki. Problem z tymi dziećmi jest taki, że one przez te 3 lub 4 lata życia tak się przyzwyczaiły do robienia w pieluchę, że mają trudności z robieniem do sedesu. W tamtym roku był taki chłopiec 4 letni, którego uczyłyśmy korzystania z sedesu. Mógł siedzieć na sedesie pół godziny i nie zrobił kupy, ale jak tylko zobaczył, ze pani wyjmuje z szafki pampersa, to zaczynał robić kupę idąc do niej i strasznie się cieszył na widok tego pampersa. Gdy pani zobaczył, ze zaczyna robić kupę, to znów go posadziła na sedesie....i wiecie co, kupy nie zrobił, mimo że "już mu wychodziła". Po prostu on potrafił robić kupę tylko do pampersa, zresztą sikał też do pampersa. Dopiero jak zagroziłyśmy matce, ze nie przejdzie do następnej grupy, jeśli w wakacje nie nauczy go korzystania z toalety, to w końcu go nauczyła. Jeszcze jedno odnośnie pampersa u 4 latka. Czy Ciebie droga Autorko, nie obrzydza ta kupa w pampersie u 4 latka? Takie dziecko to je już wszystko i jego kupa rozmiarami tez większa niż kupa niemowlaka, więc jest to strasznie śmierdzące i obrzydliwe...

moge byc zabawna ale ty jestes zdecydowanie smieszna :D ciekawe co robilas 2 lata temu bo wtedy powinnas zakladac ten topik :)

saguaro nie nie obrzydza mnie kupa mojego synka, to mój synek przeciez :)

Gość a jedzenie gryzie juz sam
czy przezuwasz za niego? losie, nie wierze ze takie idiotki sie rozmnazaja :P

synek mleko wciaz pije bardzo duzo i kaszki wiec kupki jego maja prawie zawsze podobną woń.

Gość ike1976
A ja mysle tez ze autorce chodziło o kontakt z mamami których 4 latkowie jeszcze korzystaja z pieluch Kazde słowa zdziwienia albo zniesmaczenia koncza sie lekkim atakiem autorki Zwłaszcza jesli innym udało sie cel osiagnąc wczesniej Autorka pisała ze jest teraz w ciązy i chyba doszło do niej ze lada moment bedzie biegac za dwójka usikanych i nie tylko dzieci w pampersach I zeby było jasne .Nie wysmiewam sie , nie oskarzam i nie oceniam .Nawet staram sie zrozumiec .Zwyczajnie wyrazam swoja ostatnia w tym temacie opinie Pozdrawiam i zycze szybkich efektów w nauce POWODZENIA :)

a jedzenie gryzie juz sam synek je sam od 16 miesiaca, poprostu dalam mu spagetti tylko nie z nitkami tylko ze swiderkami i widelcem sam wsunal cale nadziewajac po koleii kazdą świderke, wiec to mu szybko przyszło. łyzka nieco pozniej sie nauczyl ale tez szybciej niz inne dzieci np. pamietam ze z tym to byl szybki.

wiesz autorko, widze ze jednak wiele mi brakuje zeby byc taka kochajaca matka jak ty dlatego lepiej jak przestane sie udzielac i dolowac ze nie jestem do ciebie podobna zastanawiam sie tylko czy jak wejde tu za rok to zobacze 9,998 post na ten sam temat :) powodzenia, bo ci sie przyda

ike1976 dokladnie masz racje. Postanowilam ze zanim sie dzidzius drugi urodzi to ze jego oducze odpieluszek juz bo nie dam rady dwójki tak przebierac chyba. Mam jeszcze troche czasu na to i dlatego weszlam na forum jakies cos sie podpytac was co radzicie.

z dzieckiem autorki wszystko apropo twojej kolejnej zgryźliwosci to tak mam nadzieje ze za rok beda tu moze jakies posty bo sa takie mamy co tez maja jeszcze taki problem.

Gość ike1976
No to radzimy Ci wywalic pampery do kosza i biegac z synkiem do kibla co godzine albo dwie I pytac co chwila czy mu sie przypadkiem cos nie chce W koncu kiedys sie uda :) Pa pa

Gość dziecko autorki pewnie
nadal pije mleko z butli i spi ze smoczkiem he he he