Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaZaKilkaDni

Ile wydajecie miesięcznie na dziecko??

Polecane posty

Gość kropecccki
Zabawki kupuje tylko drewniane i wtedy jak cos fajnego spotkam w sklepie. Maly i tak maswoje 3 ulubipne zabawki i reszta i tak stoi nieuzywana. Smoczki powi.no sie wymoeniac co 2 mirs srednio anie czekac az sie popsuja....

Gość kropecccki
Wiem, ze dziecko basen m zadarmo ale nie wysle niemowlaka samego.....wiec ? Karnet roczny cos kolo 300 e wzwyz Zoo oczywiscie roczny bilet na wiosne zakupimy bo mama uwielbia wypady do zoo. Jak mozna wydac nadziecko tylko 200 zl i pisac ze sie nie oszczedza przy tym. No sorrry ale nie uwieze...

Mleko bebilon 5 puszek na miesiac -235zl(47zl za puszke) Pampersy-3 paczki -90zl(30zl za paczke) -Chusteczki-5 razy 8zl-40zl -Witaminy-20zl Kaszki-32zl -Sloiczki-130zl -soczki-30zl -wafelki,jogurty itp ok 45zl -kosmetyki,woda morska itp-60zl -raz w miesiacu musze jezdzic na sniegowanie naczyniaka ,dojazd to ok 50zl -ubranka zabawki ok 100zl Czyli razem 832zl wydaje na 6mieczne dziecko

Mleko bebilon 5 puszek na miesiac -235zl(47zl za puszke) Pampersy-3 paczki -90zl(30zl za paczke) -Chusteczki-5 razy 8zl-40zl -Witaminy-20zl Kaszki-32zl -Sloiczki-130zl -soczki-30zl -wafelki,jogurty itp ok 45zl -kosmetyki,woda morska itp-60zl -raz w miesiacu musze jezdzic na sniegowanie naczyniaka ,dojazd to ok 50zl -ubranka zabawki ok 100zl Czyli razem 832zl wydaje na 6mieczne dziecko

Gość kropecccki
.

Gość kropecccki
Monia...no i ta kwota wydaje mi sie rozsadna, porownaj teraz to z 200 zl o ktorejktos pisal wyzej ...smiech na,sali. A takna powaznie zaznaczam, ze nie zycze nikomu ale te co pisza, ze 200-400 zl miesiecznie wydaja ww rozwodu dostana,akimenty 100-200 zl ? I ciekawa jestem czywtedy nadal beda twierdzic, ze dziecko tylko tyle kosztuje....

Gość szkotka uk
uwazam ze jesli ktos nie ma za duzo kasy to powinien przyjzec sie swoim wydatkom na dziecko. Bo niestety ale Polska to taki kraj, gdzie na kazdym miejscu i w kazdej reklamie podkresla sie ze trzeba kupic dla dziecka to czy tamto a matki oczywiscie we wszystko to wierza. Po co kupowac specjalne jogurty dla dzieci za 10 zl za 4 sztuki jak mozna kupic zwyczajny naturalny i dodac do niego owoce. Albo po co soczki jak dziecko moze pic czysta wode co poza tym jest zdrowsze dla niego niz te soczki. Jest wiele przykladow, ktore mozna przytaczac.

Gość kropecccki
Ja niestety musze gotowac bo moj 2zebnyksiaze nie chce jesc papek sloikowych tylko drobno pokrojone kawalki. Dodajecie do obiadkow jakies przyprawy? Ja tylko koperek i pietruszke. A w tych hippowskich sloikach od 8 mies juz sol i cukier wrrrr .

Gość szkotka uk
a te sztucze kaszki to juz w ogole jest masakra. Nie dosc ze sa drogie to jeszcze nic pozytecznego nie daja dziecku. Nie lepiej kupic zwykla kaszke ryzowa czy kukurydziana albo po prostu owsianke, ktora moje dziecko uwielbia i dodac do niej owoce czy rodzynki albo troszke kakao? ja wole pieniadze przeznaczyc na wakajce w cieplych krajach

Gość szkotka uk
ja od poczatku dodawalam ziola - zadnej soli czy cukru. Ale wlasnie dodawalam oregano, papryke slodka, majeranek, bazylie, pietruszke, koperek i pewnie jakies inne tez. najwazniejsze zeby nie dodawac gotowych przypraw np do potraw z kurczaka czy ryb bo zawieraja konserwanty

Gość kropecccki
Jogurt dla,niemowlat nie jest z krowiego mleka jak zwykle nawet naturalne jogurty wiec to nie w tym rzecz. Jogurty dla niemowlat zrobione sa,na mleku mm a nie krowim. Tez kupuje naturalne jogurty(krowie) tyle, ze dla dzieci albo eco , koszt 4 szt i tak wychodz mi 2 e wiec roznucy nie ma ktory kupie :) :). Ale fakt , zaczne liczyc miesieczne wydatki . Moze zaczne oszczedzac...tylko na czym mam niedacdzieckz np sloiczka musu owocowego?

Gość kropecccki
Moj ma dopiero 9 mies wiec nie szaleje z przyprawami jeszcze. Moj uwielbia zupy warzywno kaszane :p . W eco sklepach mam taki wybor kasz, ze tylko oczo plonsu mozna dostac. Imamy chyba z 5 kasz i niemal codziennie jakas do zupki sypniemy.

Moj od urodzenia nie chcial pic wody. Do zup czasami dodaje mala szczypte soli ,wczoraj jadl ta sama zupe jarzynowa co my z odrobina kucharka i nic mu nie bylo ;)

Gość 1 i 2
do TEMAT RZEKA CO OSOBA-a nie lepiej zmienic TV zamiast niepotrzebnie pchac w dziecko na jakiej bzdety? rozumiem nauka jezyka-ok. ale po co uczy sie gry w szachy i jazdy konno??????? jesli ma pasje to warto zainwestowac np tylko szachy lub tylko jazda konno lub tylko gra na instrumencie. ale po co wszystko naraz-chyba tylko po to aby sie splukac bo wiadomo przeciez dziecko nie jest uzdolnione w kazdym kierunku i bez sensu rozwijac sie w czyms czego nie ma sie "we krwi"

Gość kropecccki
Nie widze postow, tez tak macie?

Gość annnnnuśka
ja na 2 miesięcznie ok 4 tyś.. (studenci, krk i wawa)

Gość szkotka uk
no chyba nie sadzilas ze od razu cos po nim bedzie widac.... Nie chcial pic wody i pewnie od razu dalas mu slodka herbatke wiec nic dziwnego ze nie nie nauczyl sie jej pic. Ja przyprawy podawalam od poczatku jak zaczelam jej gotowac czyli od 6 miesiaca. Codzennie inne warzywka z innym rodzajem miesa albo ryby i efekt jest taki ze teraz ma 3 lata i nie ma warzywa czy owocu, ktorego by nie lubila.

Gość Coś koło 200-250 zł na miesiąc
Pieluchy Babydream albo Dada albo Tesco zielone, ze 2 paczki na miesiąc. Mamy też 10 sztuk chińskich wielorazówek Lulajbaby. Mleko Babydream okolo 3 paczek na miesiąc w ramach dokarmiania. Kaszki Babydream naturalne albo zwykłe dorosłe kasze i płatki z normalnego spożywczego, te same co dla nas - około 5 paczek. Słoiki Babydream (głównie owocowe do kasz, bo warzywa sama robię) - około 20 na miesiąc. Warzywa zwykłe z targu albo marketu, albo Biedronki, Lidla itd. te same co dla nas. Mięso z mięsnego, to samo co dla nas. Ryby z rybnego albo z marketu, te same co dla nas.. Chusteczek nie kupuję zbyt często bo myję dziecko wodą, a jak kupuję to powiedzmy jeden 4-pak tescowych na miesiąc, albo 2 paczki Toujoursów z Lidla. Mydło Bambino wystarcza na około 2 mies. (kostka), oliwka i krem z cynkiem Babydram wystarcza na około 4 mies. Krem na zimno Sopelek albo Babydream wystarcza na cały sezon i jeszcze sporo zostaje. Proszków do prania używam normalnych. Tylko raz kupiłam z Auchan Baby Lessive. Płatki bawełniane wystarczają mi na ponad miesiąc, a patyczki na 3 razy dłużej albo i lepiej. Ciuchy kupuję sporadycznie (bieliznę w Pepco z koszów, pajace z Carrefoura Tex i czasami z promocji z sieciówek i Tesco).

Gość i dunno
wreszcie jakas rozsadna kobieta sie odezwala

Nic po nim nie widac bo minely juz trzy dni (zupe jadl przez dwa) nic mu nie jest ,to chodzilo mi o to ze jej nie zwrocil tak jak podanego niedawno pierwszego rosolu. Wody nie chcial pic zanim podalam mu herbatke

Jasne ze sie wydaje mniej gdy sie karmi piersia, najtanszym mm lub gdy dziecko jest drobne i je jak wrobelek. Ja akurat mam bardzo dyzego synka ,dlatego puszka mleka za 47zl wystarcza na 6dni

Naprawdę sporo się wydaje: Karmię jeszcze piersią ale wieczorem pije mm więc gdzieś paczka za 40 zł miesięcznie idzie. Ok 2 kaszek wiec jakieś 12 zł słoiczki w sumie ok 10 miesięcznie więc ok 40 zł. Do tego owoce i warzywa bo sama też jej gotuję pewnie tez z 40 zł. Soczki herbatki ok 20zł. pieluchy 2x 60 zł =120zł chusteczki zwykle 2 paczki =10 zł Na ciuszki zawsze ok 150-200 idzie. Do tego nieregularne wydatki typu smoczki , butelka itp lekko trzeba 50 zł doliczyć. kosmetyki powoli schodzą więc nie doliczam. Myślę że co miesiąc min: 500 schodzi i to jest realna kwota.

Gość PinkRose
A wile wydajecie na 8 letnie dziecko miesiecznie?

Gość mam 9 miesięczne dziecko
ja nie wyliczę ile idzie na dziecko ponieważ część warzyw, owoców, mięs mam "za darmo", część kupuję dla nas wszystkich np kasze jaglana, kukurydziana, ryż, koper włoski, skrobia ziemniaczana, olej, masło, przyprawy, jajka itd Pieluchy 90zł/m Kaszki typu zdrowy brzuszek, 8 zbóż itp 120zł/m Gotowe dania najczęściej desery/owoce 100zł/m witaminy D3 i C ok. 30zł/m żele/ camilla na ząbkowanie 30zł Kosmetyki 20zł/m - starczają na długo, pupa nie odparza się bo kupkę robi zazwyczaj na nocnik, jesli zaskoczy nas i walnie w pampersa to myjemy pupę, chusteczek używam do obtarcia rozbabranej kupy i po zmianie pieluszki czyli kilka sztuk dziennie, miesięcznie 2 opakowania 8zł Soczków nie pije, dla mnie to najgorsze sztuczne paskudztwo, pije koperek, wodę lub kompot bez cukru. Jogurcików nie daje bo nie są dziecku do niczego potrzebne, niedługo dostanie naturalny. Karmione piersią. Ubranka ma do 3 roku życia po krewnych i znajomych, czasami coś kupię ale sporadycznie. Uważam, że z dzieckiem w tym wieku nie da rady zejść do 200zł, raczej koło 400zł jeśli nie wliczać gotowania swojskich obiadów.

Kropecccki jak ktoś pisze, że wydaje na dziecko 20 pln nie oszczędzając na tym to zapewne część produktów dla dziecka ma swoja i tego nie liczy. U nas na dziecko idzie ok 1800 bez mięsa i warzyw i bez apteki. Bo jak idę do to czasami dreszcze mi po plecach przychodzą jak dostaję paragon....

Gość kropecccki
Mieso z marketow :( :( myte ludwikiem:( bleeee. A ja wszystlie ubrania dla dziecka kupuje. Przeciez uzywane sarakie sprane, brzydkie:( wolalab nie jesc niz dziecko takie cos ubrac. :(

Gość mama 3latka
U nas wygląda to tak -prywatne przedszkole (chodzi od września) 900zł -enfamil ok 100zł -jedzenie trudno wycenić bo w domu rano pije mleko,a po powrocie je to samo co my. - owoce i orzechy-pewnie ze 100zł idzie -ciuchy i buty ok 300 zł na miesiąc-raz na kwartał kupuje i wtedy wydaję ok 1000zł, a potem jakieś drobiazgi typu koszulka czy bielizna w razie potrzeby. -kosmetyki szampon 10zł i krem do buzi 10zł-starczają na dłuuugo, szczoteczka i pasta 20zł na mc. -zabawki? w sumie to bardzo rzadko mu kupuję, dużo idzie na kolorowanki, plastelinę,modelinę, papier kolorowy itp,pewnie z 50-60zł jak nie więcej. -do tego koszt 10zł za śmieci, 40 zł za wodę, 40zł za ogrzewanie - wszystko to jest naliczane ryczałtem na osobę przez spółdzielnie więc mogę podać dokładne kwoty. Czyli w sumie dość sporo wydajemy.

Gość mama 3latka
Kropecki-a mm to niby z czego jest jak nie z krowiego mleka? jogurty dla dzieci różnią się sposobem pasteryzacji,dlatego można je przechowywać w temperaturze pokojowej i nie dochodzi mimo to do procesu fermentacji.

Gość kropecccki
Wczoraj. M byl w sklepie kupil mleko , 6sloiczkow hippa, 4 jogorty, chusteczkimokre, jalies owocowy muss w 4 paku i rachunek na ponad 35 e. ...jedzenie tojest na ok tydz a gdzie reszta....? .