Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MamaZaKilkaDni

Ile wydajecie miesięcznie na dziecko??

Polecane posty

Gość a u nas jest tak:
kremu na pogode uzywamy, ale tego nie trzeba przeciez ciagle dokupowac. mamy jedna tubke penatena i nie zuzylismy nawet 1/4-1/5 zawartosci. szamponu nie potrzebujemy, bo nie ma co myc. nasze dziecko nie ma wlosow tylko meszek i to czesciowo wytarty. myjemy mu glowke tym samym zelem co reszte ciala. zadnych balsamow ani kremow nie nie uzywamy. oliwke mamy od poczatku te sama bubchen z tej samej hurtowni co zele, ale prawie wcale juz nie uzywamy. od poczatku zuzylismy jej moze ze 2 cm, bo dolewalismy troche do wody kapielowej przy noworodku a teraz nie wydaje nam sie to konieczne, bo dziecko ma ladna skore (aczkolwiek czasami sie przydaje jak sie pojawi jakies uczulenie, jakis suchy placek na skorze ...albo jak trzeba usunac klej po nalepce z jakiejs rzeczy).

Najpierw pisza mi o tanszych zamiennikach .... a potem twierdza, ze tanioche kupuje....no nie zrozumie czlowiek... Ale nieo tym temat :D

Gość cnbxncb
Mnie idzie 300 zeta na 10 miesięczniaka . Nie będę się rozpisywać co kupuję bo wiadomo co takie dziecko potrzebuje .

U nas jest tak....fakt krem na zime prawie wogole nie idzie mogliby mniejsze,tupki robic bo po sezonie i tak w kosz idzie. My szampon uzywamy dopiero odmies. Oliwke tez czasem wlewam do kapieli. W szpitalu mi jednak mowili zeby jej nie uzywac bo wysusza,tylko skore :( ....

Gość jjjjjjjjjjjjj
kropecccki a może to wynika z tego postu typu "bo mnie na to stać!" i tym spowodowałaś że chcą cię trochę spłaszczyć? W sumie sie nie dziwię :D

Gość a u nas jest tak:
prawda. najlepiej by sie sprawdzaly probki w saszetkach, ale niesety nigdzie takowych nie rozdaja ani nie sprzedaja.

Gość Właśnie, piszcie od tej pory
o tym co się w kraju dzieje a nie o soczkach i deserkach cenowo rodem z Austrii. Na gówno nam to.

Gość DO a u nas jest tak:
A nie lepiej było kupić taki dwufazowy Bubchen od razu z oliwką?

Gość cala w sianie
Pisalam na poczatku co i jak a mamuski z at i deu na mnie skoczyly , ze po co orginalne kupuje potem zas ze za tanie. A po co ja imtlumaczylam to pojecia niemam... :)

Gość
Nie kupuj podrzewaczy do butelek z mlekiem bo wystarczy moim zdaniem kubek z goraca woda. Z doswiadczenia nie polcam a wrecz odradzam, jak rowniez nie kupuj sterylizatora do butelek i smoczko...mi tak poradzil pediatra i jestem mu za te rade bardzo wdziecza. Pozdrawiam

Gość do kropecccki
a na gówno nam info ile ci idzie miesięcznie na bachora (500 euro) skoro nie zarabiasz na to tylko ci państwo daje !

Gość do kropecccki
i mogła byś pisać pod jednym nickiem a nie " cala w sianie "

Gość a u nas jest tak:
dwufazowy nie jest nam potrzebny, bo juz nie uzywamy oliwki, a na poczatku nie myslismy dziecka zadnym mydlem ani plynami tylko sama woda, rumiankiem i dawalismy troche oliwki do wody, zeby niczym juz nie smarowac skory po kapieli. mamy oliwke nagietkowa (calendula). a do przygotowania mleka od zawsze uzywamy zwyklego termosu z ciepla woda i tyle. w zadne podgrzewacze bym sie nie pakowala.

Sporo nas tu "Austrijaczek" :). Ja też z Wiednia. Ja na dziecko wydaję około 300 euro ale nie co miesiąc bo zazwyczaj wychodzi coś około 250 euro. Też pobieram macierzyńskie bo mi się takie należy ;) i wzięłam je na rok bo wolę szybiciej wrócić do pracy . Ja kupuję mleko Aptamil (najbardziej się opłaca) , pieluchy z hofera (bardzo dobry wkład chłonący ), nabiał, pieczywo, owoce i warzywa oraz mięso firmy Ja naturlich z merkurego (tylko dla dziecka bo inaczej bym z torbami poszła :D . Zabawki kupuję bardzo rzadko ale dziecko ma dostosowane do wieku i różnorodne (edukacyjne) a ubranka kupuję w Kleiderbauer bo jest to mieszanka markowych ubrań o dobrej jakości i kupuję w sezonie wyprzedaży raz na każdy sezon. Dodatkowy koszt to wypady za miasto (co miesiąc) a najbardziej nam pasuje na termach przy granicy węgierkiej (termy połączone z gotelem) , Sonentherme w Lutzmannsburgu. Dużo jeździmy i to jest nam wazniejsze niż częste kupowanie ciuchów dla dziecka czy jakichś gotowców do jedzenia. Staram się by dziecko nie jadało gotowych , słodkich rzeczy .

Przecież forum tworzy kilka krajów więc jak mają się tu nie wypowiadać z różnych państw?

My z kosmetyków kupujemy tylko żel i płyn do kąpieli (babywell który starcza na długo - napewno nie musze tego kupować co miesiąc), krem który używam do pupy dziecka Nivea pure oraz krem do twarzy na zimę Babylove który jest trochę rzadszy niż na przykład Nivea i spokojnie zchodzi w całą późną jesięń i zimę , stosuję go też na wiatr i niską temperaturę (nawet wiosną) bo jak pisałam jest dośc delikatny i rzadszy.

Gość Austrijaczek?
:o

Przecież podałam żartobliwie z cudzysłowie . Nie zrozumiałaś aluzji? ....Chyba nie .

Gość Austrijaczek?
A słownika ortograficznego Mikołaj żartobliwie nie podrzucił pod choinkę? :o

Córka ma 20 mcy i miesięcznie idzie: - 2 paczki duże pieluch - ok. 140zł (czasem coś zostanie, bo jednego dnia zużyje 3 pieluchy a innego 6, więc różnie to jest) - mleko mod. ok. 160zł (opakowanie 700g co tydzień) - jakieś 4 paczki chusteczek nawilżających 20zł (ale używam ich nie tylko do pupy) Razem jakieś 320zł. Kremów nie używa, szamponu też nie (ma króciuteńkie włoski), a żel ma jeden i ten sam już chyba z pół roku a i tak dostała już w prezencie kolejną dużą butlę. Ubrania czasem jakieś kupie, ale tylko jak jest coś taniego (10-20zł) raz na 2-3 miesiące - dostaje ubrania często jako prezenty. Jedzenie je to samo co my, czasem jej kupie soczek albo batonika, ale to raczej nie ma co wliczać (max. 6-10zł miesięcznie).

Gość Głupi temat...............
bo i tak każdy pisze jak chce

Mam córkę prawie 5 latnią. I to zależy od miesiąca, na ile mnie stać, są miesiące że kupię jej ubrań za 500 zl i zabawek za 300 zł,a są że dostanie w miesiącu dwie kolorowanki.

Gość Austrijaczek?
Sprawdź sama. Przecież rąk w gipsie nie masz? Przy okazji może się nauczysz prawidłowo zapisywać nazwę kraju, w którym przebywasz, bo aż wstyd. :o

Austrijaczek? --- Matko jakaś ty złośliwa . Życie z ciebie zrobiło taką wredną babę ? Czy forum? Zrobiłam błąd który może i popełniałam nieświadomie a nazwę kraju w którym mieszkam pisze poprawnie (nie martw sie o to) tak samo jak piszę i mówię z języku tego kraju na codzień więc coś może z ojczystym się pomyliś, w końcu tłumaczem nie jestem. Chore takie poniżanie kogoś jak ty to robisz. Współczuję choroby.

Gość Austrijaczek?
Ulżyło ci? :o

Gość do sonia rose
nie przejmuj się :D Tu się zaraz patriotyzm ożywia jak przeczytają ile się dostaje od państwa na zachodzie lub tam wydaje ;)....wiesz...to takie typowo polskie :). Sama siedzę w Irlandii i czasem łapię się że robię błędy ale i moi znajomi w Pl również ! I jeszcze nikomu z tego powodu ani nikt mnie nie ubliżał.